fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

konwalia

Ten blog hołduje idei rwf, w Skandynawii się tak wozi od lat i nie mieli od kat ofiar śmiertelnych

Film z dachowania fotela z polka nie jest przecież autora bloga

Inna kwestia jest to, ze te fotele bez polki jako 15-36 są już bardzo ok

Dodany tekst: 25 Maj 2013, 16:41:25

Żeby nie było, nie uważam ze testy adac są zle, ale czasami ręce opadaja- jak nie uniwja zamontować fotela albo jak swego czasu samochody miały gwiazdor za pikanie nuezapuetych pasów

Dodany tekst: 25 Maj 2013, 17:42:06

Oprócz adac są inne testy, warto przejrzeć szwedzkie

golinda

Cytat: konwalia w 25 Maj 2013, 18:35:20w Skandynawii się tak wozi od lat i nie mieli od kat ofiar śmiertelnych

ale to nie zasługa fotelików, tylko prawa i mandatów. tam się jeździ po prostu bardzo przepisowo, bo inaczej mnóstwo $$$ to kosztuje

Dodany tekst: 25 Maj 2013, 17:44:35

Cytat: konwalia w 25 Maj 2013, 18:35:20Oprócz adac są inne testy, warto przejrzeć szwedzkie

średnio ufam czemukolwiek co szwedzkie. wystarczyło mi, że przewertowałam ich poradnik wychowania dziecka :padam:

konwalia

To są jeszcze niezależne testy niemieckie

mobka

Dajcie linka do filmiku z dachowania

Dodany tekst: 25 Maj 2013, 20:50:51

Dobra, znalazlam. Nie przekonuje mnie. IMO nie ma szans, zeby dziecko wypadlo tak jak ten manekin ;D Ale bedzie, ze mam taki fotelik i bronie ;)
Nie podwazam jednakze opinii, ze foteliki montowane tylem sa z punktu praw fizyki najbezpieczniejsze.

jestynka

Cytat: golinda w 25 Maj 2013, 18:43:37średnio ufam czemukolwiek co szwedzkie. wystarczyło mi, że przewertowałam ich poradnik wychowania dziecka padam

który?
co Cie w nim uderzyło?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

Może wydawać się stronniczy, bo promuje fotele tyłem
Ale hak się poczyta nawet katalogi producentow(mam teraz w domu britax-Romer) to każdy producent pisze, przewóz dziecko hak najdłużej tyłem, bo tak jest najbezpieczniej
Ze producent sam nie proponuje kolejnego fotela tyłem i jak najdłużej pasów wewnętrznych to juz wg mnie kwestie strategii sprzedaży firmy(np u Romera flagowy king)

golinda

blog jest stronniczy, bo koleś jest sprzedawcą fotelików ;) (bynajmniej nie cybexów)
źle ocenia cybexa i podaje jako przykład jeden wypadek
akurat w osłonie tułowia chodzi o to żeby siły rozkładały się na jak największej powierzchni
pasy ściskają na o wiele mniejszej powierzchni a poza tym dziecko przy zderzeniu rozwala sobie głowę kolanami

pokazany filmik jest sprzed 5 lat, od tamtej pory trochę zmodyfikowali fotelik i nie ma szans żeby przy prawidłowym montażu i dobrze działających pasach dziecko wyleciało górą przez osłonę

nie jestem stronnicza - mamy i na pasy i z osłoną tułowia ;)

Dodany tekst: 26 Maj 2013, 12:51:42

Cytat: konwalia w 26 Maj 2013, 10:25:29Może wydawać się stronniczy, bo promuje fotele tyłem
Ale hak się poczyta nawet katalogi producentow(mam teraz w domu britax-Romer) to każdy producent pisze, przewóz dziecko hak najdłużej tyłem, bo tak jest najbezpieczniej

tylko, że przy tych większych fotelikach, trzeba bardzo uważać na montaż. on musi być zrobiony bezbłędnie, żeby spełniał swoje funkcje
no i dzieci źle znoszą jazdę tyłem w starszym wieku

konwalia

Moja jeździ tyłem, szwedzkie jest  też i jakoś nic im nie jest
jak wożę przodem, to wcale nie chętnie, bi wiem, że bezpieczniej tyłem

Nie zgadzam się, ze dlatego, ze to sprzedawca, to jest stronniczy, poza tym opisuje cybexa sirona i chwali, a fotele z polka to też recaro czy kiedy, nie tylko cybex
Dla mnie super, ze sprzedawca interesuje się tym co sprzedaje i potrafi doradzić, ha trafialam na takich, ci by zamontować fotel z polki sklepowej przy mnie czytali instrukcję a ha ich poprawialam, albo pani co wstawiła mi fotel J powiedziała ze będzie pasował
To jest dramat

Dodany tekst: 26 Maj 2013, 14:17:51

I przy każdym fotelu trzeba uważać ba montaż u dopasowanie do auta
Może jestem spaczona pod względem bezpieczeństwa, ale jak kiedyś miałam wypadek, to tylna kanapa po prostu się wyrwała....

cumberland

a dla mnie ten blog bardzo jasno i przekonująco tłumaczy co i jak i tez nei widzę tu stronniczości ;D

konwalia, fajny ten xtensafix, chyba poczekamy na niego, on jest przodem i tyłem? bo jak czytam o nim, to mam wrażenie, że tylko przodem...

i jeszcze mam takie pytania
safefix plus tt to to samo co king plus tylko z isofixem?
czy to coś zupełnie innego?
i jak do tego wszystkiego ma się trifix? bo czytam, że któryś zastąpił któryś, ale już się gubię w tych oznaczeniach, który jest który

be safea jeszcze nie widziałam, chcemy temat hurtem załatwić i pomierzyć w samochodzie wszystko za jednym zamachem, a mamy tu takie sklep, który ma wszystko ;D

aha i jeszcze czytam o britax evolva? Też ma dobre opinie, coś o nim więcej? Brać też pod uwagę?

konwalia

Do evolvy musisz mieć tak dwulatka i pasy alr, wiec raczej odpuść
Na oko xtensafix będzie przodem na isofix, tyłem na pas, ale ma być w sklepach w czerwcu, ha kupie chyba go albo Multi techa

Dodany tekst: 27 Maj 2013, 09:58:45

Safegix to masz rację, king na isofix
trifix to juz nowa konstrukcja

cumberland

a jeszcze raz zapytam o to ;)

safefix plus tt to to samo co king plus tylko z isofixem?
czy to coś zupełnie innego?
i jak do tego wszystkiego ma się trifix? bo czytam, że któryś zastąpił któryś, ale już się gubię w tych oznaczeniach, który jest który

konwalia

cumberland

ok, dzięki  :beer:

a są jakieś zasadnicze różnice między tymi dwoma, nad którymi myślisz?

konwalia

I tam masz 3 punkt mocowania, tzw top teacher, to tylko w nowych autach chyba od 2011 albo 2009 jrst

Dodany tekst: 27 Maj 2013, 08:02:52

Sorki ze na raty, ale jemy śniadanie i pisze z komórki

Dodany tekst: 27 Maj 2013, 16:29:09

Dupa, on może być mocowany pasami, ale tylko przodem, więc najwcześniej dla 2-2,5latka, choć to fajna opcja pasy wew do 25kg
i dystrybutor nie wie, kiedy będzie :D

W takim razie wybieralabym między izi com i x3 a Multi techem
Tu juz kwestia który stabilniejszy w aucie będzie
Jak sklepy nie miałby do przymiarki Multi techa to salony/serwisy volvo maja jako fotel swojej marki
Te dea są najuniwetsalniejsze, bi zamontujesz w obie strony

Dodany tekst: 27 Maj 2013, 17:29:13

Dupa, on może być mocowany pasami, ale tylko przodem, więc najwcześniej dla 2-2,5latka, choć to fajna opcja pasy wew do 25kg
i dystrybutor nie wie, kiedy będzie :D

W takim razie wybieralabym między izi com i x3 a Multi techem
Tu juz kwestia który stabilniejszy w aucie będzie
Jak sklepy nie miałby do przymiarki Multi techa to salony/serwisy volvo maja jako fotel swojej marki
Te dea są najuniwetsalniejsze, bi zamontujesz w obie strony

konwalia

mignon

konwalia, a ten muli tech jest tylko na pasy? bo nigdzie nie widzę wzmianki o isofixie

Dodany tekst: 22 Cze 2013, 08:54:07

jakoś większe zaufanie mam do isofixa niż do pasów, a te foteliki i przodem i tyłem, to raczej są na pasy, nawet besafe izi combi isofix tylko tyłem jest montowany na isofix, a przodem już na pasy, dla mnie trochę to dziwne

muszę pomyśleć

konwalia

Nie ma isofixa niestety w dwie strony
Ale dobrze zamontowany fotel na pasy nie różni się bezpieczeństwem od tego na isofix
Masz preferowana pozycje tyłem jako bezpieczniejszą, możesz sobie u mnie W przymierzyć, Daga nadal tyłem
Multi Tech jest na pasy i akpol nie ma go mieć w ofercie, zostają salony volvo
Mają max waya na pasy, ale on tylko tyłem
jest jeszcze opcja wozić tylko tyłem i nie korzystać z opcji pasy, albo fotel też ba isofix tylko tyłem

Dodany tekst: 22 Cze 2013, 10:00:32

A i sprawdź sobie w książce serwisowej klasę isofixa dla górski tył, przód(kg zakresy)

mignon

jedziemy dziś jeszcze obejrzeć tego besafe'a, chyba w Pati i Maksie mają, bo jednak pewnie z czasem Wojtek zachce przodem

Dodany tekst: 22 Cze 2013, 12:38:20

No i dupa, besafe izi w naszym samochodzie w ogóle odpada, jeśli chodzi o montaż tyłem, bo mamy kanapę, która nie jest prosta tylko właśnie tam gdzie tyłek jest niżej i fotelik zamontowany w ten sposób sprawiłby, ze Wojtkowi łeb leciałby do przodu
przetestowaliśmy to już w toyocie aygo w Portugalii, tam nawet do tego pierwszego fotelika dali jakąś dupą bazę i całą drogę była awantura i spać nie mógł, bo co sobie przysnął, to leciał do przodu i sie budził
facet powiedział, że tego typu foteliki są dobre w samochodach typu suv, gdzie jest duża, płaska kanapa

montowanego tylko tyłem nie chcę

szukam dalej ;D

Dodany tekst: 22 Cze 2013, 19:16:51

http://www.tosia.pl/kiddy-phoenixfix-pro-2_p2419

ta ochrona tułowia została na tym blogu skrytykowana? w testach ADAC ten fotelik został uznany za najbezpieczniejszy w 2013 roku  :hmm:

konwalia

http://www.marko-baby.pl/poduszka-besafe,8293,p.html
kupujesz takie coś i problem kanapy znika
Ja np mam podkładkę antyposlizgowa, bo ba skórze wszystko "lata"
Tak naprawdę pochylisc jabapy to Pikus w porównaniu  wystającymi zamkami pasów

Mignon poduszkowiec nie daje dobrej ochrony brzucha-dziecko się odbije, a tak pasy przejmą część siły uderzenia, poza tym przy zachowaniu dziecko może się wysunąć, poszukaj filmiku
A dzwonilas do volvo?

fajny i niedrogi jest max way, ale tylko tyłem

feeling.good

konwalia, a od 15 kg co byś poleciła?

konwalia

Romera kod plus sicta, ale jest duuuzy, więc w małym aucie może być kiepsko, bardzo uniwersalny jest besafe izi up x3, dobry jest cybex Solution x, w relacji jakość cena monterey
Ja czekam na xtensafix, nie uzylanym go dla roczniaka, ale dla duzego 2,5-3 latka juz bym rozważała(choć nadal najlepiej tyłem) ma pasy wew do 25kg, wiec tu ma przewagę nad 15-36

mignon

konwalia, no ja właśnie nie jestem przekonana do poduszek, podkładek, wyrównywaczy
dla mnie albo coś pasuje, albo nie

do volvo jeszcze nie dzwoniłam

a filmik z dachowania widziałam

konwalia

Mignon musisz mierzyć, no i ważne by fotel był dobrze docisniety, a nie tylko postawiony, bo dociskiem sporo wyregulujesz

Dodany tekst: 27 Cze 2013, 13:22:29

Mignon musisz mierzyć, no i ważne by fotel był dobrze docisniety, a nie tylko postawiony, bo dociskiem sporo wyregulujesz

cumberland

Cytat: konwalia w 27 Cze 2013, 10:21:43Ja czekam na xtensafix, nie uzylanym go dla roczniaka

konwalia, a czemu nie dla roczniaka?
my też na niego czekamy w sumie a czytałam, że on od 9-36....

konwalia

Cumber, bo roczniak na jeszcze za ciężką głowę na jazdę przodem
Choć wiem, ze większość jednak przesadza przodem szybko, ja mogę napisać, ze moja na jazdę tyłem się nie buntuje, mogę zrobić fotę hak to wygląda

Dodany tekst: 27 Cze 2013, 21:24:14

W tym tygodniu jest dostawa do magazynów, ba sklepy ma być w przyszłym tygodniu podobno....