fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

konwalia

Dla mnie to jest fotel robiony pod testy adac, ale ja nie jestem zwolenniczka poduszkowców

Jak zależy ci ba bezpieczeństwie to dlaczego nie tyłem?, wyszukaj film porównujący przeciążenia przy montażu tul, przód

mignon

Cytat: konwalia w 07 Maj 2013, 20:52:37ja mam 0-18 be safe izi combi x3

my się też na niego chyba zdecydujemy
teraz Wojtuś jeszcze sporo sypia w samochodzie i jeżdżenie przodem nie jest mu potrzebne, a jak podrośnie, to się przestawi na jazdę przodem

elve

sąsiedzi kupili sunshine kids ale model vega, wygląda fajnie i b.tani, a w testach bezpieczeństwa nadal wysoko

cumberland

Cytat: konwalia w 15 Maj 2013, 00:14:13
Jak zależy ci ba bezpieczeństwie to dlaczego nie tyłem?, wyszukaj film porównujący przeciążenia przy montażu tul, przód

nie wykluczamy, choć na minus działa fakt, że siedzenie pasażera mocno się skraca, a ja tam najczęściej siedzę ;D

no i T. zależy żeby były zaczepy na isofix, choć też nie jest to jakiś must

no i myślę, co mi zostaje do rozważań

tyłem myślimy o tym konwaliowy i o maxi cosi mobi

przodem myślimy o tym romer king plus, który polecacie, martwi mnie tylko, że w necie czytam, że wąski...hmmm?

no a przodem co jeszcze ewentualnie?

Angie

cumberland za czasów jak ja kupowałam był jeszcze maxi cosi tobi
i bebecomfort/maxi cosi axiss. Ja mam tego axissa, Lena wciąż w nim jeździ.
Ogromy jego plus, to że się przekręca, co ułatwia wsadzanie do fotelika.
I jest bardzo wygodny do spania.

konwalia

Robi jest węższy od Kinga
Be safe jest też w wersji z isofixem
Co do skrócenia siedzenia, to heski montujesz przodem między nogami a fotelem powinno być 15vm, jak to zastosujesz zostanie nawet mniej niż przy tym tyłem ;)

Dodany tekst: 15 Maj 2013, 12:13:57

Robi jest węższy od Kinga
Be safe jest też w wersji z isofixem
Co do skrócenia siedzenia, to heski montujesz przodem między nogami a fotelem powinno być 15vm, jak to zastosujesz zostanie nawet mniej niż przy tym tyłem ;)

golinda

nie wiecie, czy do maxi cosi (tego małego) można dokupić bazę?

cumberland

Cytat: golinda w 15 Maj 2013, 14:39:42nie wiecie, czy do maxi cosi (tego małego) można dokupić bazę?

ale o którym piszesz? o tym 0-13?

golinda

Cytat: cumberland w 15 Maj 2013, 13:40:38
ale o którym piszesz? o tym 0-13?

tak, widzę, że można dokupić osobno :)

konwalia

Można dokupić bazę na isofix lub pasy, ale raczej u was nie wejdą 3 fotele z tylu

Cumber tak można go montować w dwie strony
Teraz jak mam juz pasy montażowe ba stale, to idzie to dość szybko

golinda

Cytat: konwalia w 15 Maj 2013, 16:18:31Można dokupić bazę na isofix lub pasy, ale raczej u was nie wejdą 3 fotele z tylu

2 małe i jeden ninkowy wejdą
potem będzie większy samochód :)

konwalia

konwalia

Cumber wybrałaś juz? Ogladalas besafe combi? teraz wejdzie nowość Romera, też przodem i tykem, ale do 25kg, fajnie się zapowiada

ishka82

dobrze, że sobie za mocno do serca nie brałam pomocy w wyborze fotelika dla córki szwagra...po wszystkich moich radach i zaznaczeniu, że nasz fotelik na pewno się dla Juli nie sprawdzi, bo jest za wąski kupili...recaro young sport lol

foszek

Cytat: golinda w 15 Maj 2013, 16:21:022 małe i jeden ninkowy wejdą
sprawdz, mi nie weszly 3 foteliki z tylu, problem byl u gory.

cumberland

Cytat: konwalia w 24 Maj 2013, 13:18:39Cumber wybrałaś juz? Ogladalas besafe combi? teraz wejdzie nowość Romera, też przodem i tykem, ale do 25kg, fajnie się zapowiada

nie, jeszcze nie kupiliśmy
a co to za romer? ma jakąś nazwę własną? ;)

konwalia

Xtensafix, ale nie widziałam go na żywo
U siebie próbowałam montować Multi-techa i był mniej stabilny niż combi

Dodany tekst: pią, 24 maj 2013, 10:50:13

Ja też się teraz w fotelach rozglądam, na drugie combi żal mi kasy, bo wg siatek za rok Daga wyrośnie
I dumam, mam w drugim aucie tobiego po kuzynce, ale hak go teraz pralam, to odkryłam datę 2005 :/ więc wolałabym zmienić
I dumam, po to auto chcemy wymieniać, więc wolskabyn cis w miarę uniwersalnego
Oszaleje....

Dodany tekst: pią, 24 maj 2013, 20:25:53

http://osiemgwiazdek.blogspot.com/
Fajny blog tłumaczący dużo o fotelach rwf

golinda

kurde, też mamy ten z osłoną tułowia
ale chyba można osłonę zdjąć, skoro N. przekroczyła 15kg?
ja mam w swoim samochodzie recaro z pasami

konwalia

Golinda zależy id wzrostu, jak przebiega pas barkowy
Zobacz sobie film z dachowania cybexa, jest na tym blogu

ishka82

w ogóle na tym blogu nie zostawiają suchej nitki na fotelikach z osłoną tułowia i tłumaczą dlaczego one mają dużo gwiazdek, a nie sprawdzają się w realnych sytuacjach wypadków na drodze

niewiemjaka

brr
jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy kupować fotelika z taką blokadą - osłoną tułowia, przecież wiadomo że w czasie wypadku liczy sie elastycznosc ruchu a nie zblokowanie, tak na chlopski rozum...

golinda

Cytat: ishka82 w 25 Maj 2013, 15:10:09
w ogóle na tym blogu nie zostawiają suchej nitki na fotelikach z osłoną tułowia i tłumaczą dlaczego one mają dużo gwiazdek, a nie sprawdzają się w realnych sytuacjach wypadków na drodze

ten blog wydaje mi się bardzo stronniczy