pora na nocnik???

Zaczęty przez sonatina, 16 Sty 2009, 11:52:36

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gatka2804

U mnie odpieluchowanie odeszlo na drugi plan. Niestety. Ania przez weekend goraczkowala ze wzg na wyzynajace sie zeby, byla markotna i osowiala i o tym zeby usiadla na nocniku nie bylo mowy. Nawet przestala wolac ze chce kupe, co wczesniej obila. Chyba skiepscilam cala sprawe bo za bardzo ja naciskalam... Gdakalam nad glowa ciagle az jej to nocnikowanie obrzydlo.

Wiec na razie pielucha. Wroce do sprawy jak sie na nowo przekona do nocnika

marax

a moja zawolala do mnie dzisiaj z innego pokoju "mamamama eee"  idzie nam coraz lepiej . To jest tak ze idzie dobrze a nagle cos jej sie zacina i nie wola .................

rubin04

Niewiemjaka - a Ty kiedy startujesz z odpieluchowaniem?

Ja mam ambicje zacząc jak tylko P. zacznie sie werbalnie komunikowac - by mowił choc to "eeee" albo jakies "daj" czy cos, o skoro teraz nie potrafi wyraźnie sygnalizowac innych swoich potrzeb to i dupa z odpieluchowaniem.
Ale moze za miesiąc spróbujemy. Chciałabym by po wakacjach juz byłbez pieluchy, bo latem najłatwiej zdjąc pampersa..

Dodany tekst: 08 Cze 2010, 10:11:03

No i gratulacje dla walczacych z odpieluchowaniem! Wytrwałości Wam życzę!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka

Cytat: rubin04 w 08 Cze 2010, 11:10:36Niewiemjaka - a Ty kiedy startujesz z odpieluchowaniem?
kurde no zaraz jakos, jeszcze nocnika nie kupilam  :blush:
pozatym zastanawiam sie czy jest juz sens troche u nas, W. daje znaki rozne komunikuje sie, ale watpie zeby zalapal sikanie do nocnika.. i jakos nie chce mi sie bujac z mokra podloga, de facto wolalabym byc w domu z nim i go odpieluchowac :( a nie z babcią :(
dlatego mysle ze u nas to jeszcze powinnam poczekac kilka miesiecy - ale wtedy skonczy sie lato i doopa no i mam zagwozdke :hmm:
na pewno pokazac i poprobowac poprobujemy w wakacje, ale nie puszcze go jeszcze w majtach po domu chyba :rotfl:

siog

Albha pojdzie na nocnik jak bedzie chodzic i mowic, komunikowac swoje potrzeby. mysle ze w przyszlym roku, latem.

niewiemjaka

po przemysleniu stwierdzam ze jednak jest za mlody na nocnik i nie bede go terroryzowac
kupie nocnik i pokaze itd
ale odpieluchowanie jednak jak skonczy min 1,5 roczku :hmm: :hmm: bo wczesniej to raczej moje pobozne zyczenie
no i pasowaloby latem ://///

Kasia

Ja też bym chciała się zmierzyć z odpieluchowaniem ale niestety nie widze na to szans :hmm:
Michał nie komunikuje w żadnym stopniu że ma potrzebę, więc obawiam się ze z to lato sie nie wyrobimy
a jak nie teraz to kiedy? :hmm: za rok? a to już mnie martwi :(

abkasia

Cytat: Kasia w 08 Cze 2010, 14:52:30
Ja też bym chciała się zmierzyć z odpieluchowaniem ale niestety nie widze na to szans :hmm:
Michał nie komunikuje w żadnym stopniu że ma potrzebę, więc obawiam się ze z to lato sie nie wyrobimy
a jak nie teraz to kiedy? :hmm: za rok? a to już mnie martwi :(
a on nie jest jeszcze za maly na odpieluchowanie?
fakt, ze laura szybka zaczela pokazywac, ze chce siku, ale i tak jest jezcze nie odpieluchowana. a ona jest sporo starsza od michala....
hugo zrobi i siku i kupe na nocnik, i rano chce zeby go posadzic i robi kupe, ale w ciagu dnia nie daje sygnalow zeby go na nocnik posadzic....

choc w czasie wakacji moze sprobuje go odpieluchowac....

Kasia

Cytat: abkasia w 08 Cze 2010, 16:02:00a on nie jest jeszcze za maly na odpieluchowanie?

no właśnie za mały
w dobrym wieku bedzie w zimę a wtedy tez sobie raczej odpuscimy :D bo watpię abym dała rade w zimę odpieluchować

wiec prawdopodobnie mój Michał bedzie w pieluszce do 2rz latał :ohboy:

marax

moja znajoma mowila mi ze odpieluchowala juz 6 miesieczne dziecko . Tz bardziej chodzilo o to ze sadzala na ten nocnik jak widziala ze kupa sie szykuje i wtedy bila wielkie brawa. Hmm dla mnie dosc kontrowersyjne podejscie ale mowila ze jak mial 1,5 roku juz nie byl w pieluchach . Ile w tym prawdy nie wiem . Moja mala komunikuje ale bardzo duza w tym zasluga mojej mamy ktora czesto pyta sie Laury czy ona chce .Pilnuje zeby ja sadzac jak napije sie czegos. Sprawdza czy ma sucha pieluchę i sadza na nocnik . Bardzo duzo zabawy z tym jest i przyznam sie ze mi to sie az tak tego pilnowac nie chce. Mama sie zawziela i Laura wola dosyc czesto ale ile z tym zachodu ..................

ishka82

Moja bratanica dziś dostała dwie książeczki o korzystaniu z nocnika :) Może to jakiś sposób na pomoc dziecku przy odpieluchowywaniu :)

marax

wlasnie mala narobila w pieluche przychodzi do mnie i mowi to swoje mama eee i pokazuje na pieluche ja do niej "Ale Laura jest niedobra " a ona na mnie maslane oczy przytulila sie do nogi i mowi "kocha mama" lol lol a jak nie kochac ??

brawurka

Maja odpieluchowana juz dawno, ale spała dzis ze mną i nagle na plecach poczulam ciepło  :mocking: zlał się gówniarz 

kotabma

Cytat: maraxela w 08 Cze 2010, 20:53:03moja znajoma mowila mi ze odpieluchowala juz 6 miesieczne dziecko . Tz bardziej chodzilo o to ze sadzala na ten nocnik jak widziala ze kupa sie szykuje i wtedy bila wielkie brawa. Hmm dla mnie dosc kontrowersyjne podejscie ale mowila ze jak mial 1,5 roku juz nie byl w pieluchach . Ile w tym prawdy nie wiem
ja znam takie dziecko - urodzone w lutym a latem nastepnego roku nie dala sobie zalozyc pieluchy bo jej bylo niewygodnie. wolala ze chce na nocnik.
tylko mala byla chowana w tetrze bo rodzicow wtedy na pampersy nie bylo stac ;) dzis to "dziecko" idze do gimnazjum ;)

abkasia

Cytat: maraxela w 08 Cze 2010, 19:53:03
moja znajoma mowila mi ze odpieluchowala juz 6 miesieczne dziecko . Tz bardziej chodzilo o to ze sadzala na ten nocnik jak widziala ze kupa sie szykuje i wtedy bila wielkie brawa. Hmm dla mnie dosc kontrowersyjne podejscie ale mowila ze jak mial 1,5 roku juz nie byl w pieluchach . Ile w tym prawdy nie wiem . Moja mala komunikuje ale bardzo duza w tym zasluga mojej mamy ktora czesto pyta sie Laury czy ona chce .Pilnuje zeby ja sadzac jak napije sie czegos. Sprawdza czy ma sucha pieluchę i sadza na nocnik . Bardzo duzo zabawy z tym jest i przyznam sie ze mi to sie az tak tego pilnowac nie chce. Mama sie zawziela i Laura wola dosyc czesto ale ile z tym zachodu ..................
nie chce mi sie w to wierzyc, bo to nie jest mozliwe...
bo ja przez odpieluchowanie rozumiem, ze dziecko daje znac ze chce i nie sika w pampersa wcale
w nocy tez...
a czy 6 mies dziecko moze sygnalizowac, jak ono dobrze nawet nie siedzi?
wg mnei to raczej matka sie odpieluchowala, bo swietnie odczytywala sygnaly i wyczuwala kupe zanim sie ona pojawila... ;D

kiedys oladalm taki dokument na tvn style o takim dialogu defekacyjnym, czy jak sie on nazywal....
ale do mnei to nie przemawia... ;D

brawurka

Cytat: maraxela w 08 Cze 2010, 20:53:03odpieluchowala juz 6 miesieczne dziecko
Cytat: maraxela w 08 Cze 2010, 20:53:03mowila ze jak mial 1,5 roku juz nie byl w pieluchach

rok odzwyczajania  :padam:

abkasia

Cytat: maraxela w 08 Cze 2010, 20:42:22
wlasnie mala narobila w pieluche przychodzi do mnie i mowi to swoje mama eee i pokazuje na pieluche ja do niej "Ale Laura jest niedobra " a ona na mnie maslane oczy przytulila sie do nogi i mowi "kocha mama" lol lol a jak nie kochac ??
kochac, kochac.... :dreaming: :dreaming: :dreaming: :dreaming:
moj jak przystalo na prawdziwego mezczyzne jest oszczedny w slowach, mowi tylko nenenenene, mamamamama
i pare innych sylab...

zacznei pewnie gadac jak skonczy 2 latka... ;D :(

Dodany tekst: 08 Cze 2010, 21:44:32

Cytat: brawurka w 08 Cze 2010, 21:41:52

wlansie dlatego nie przemawia to do mnie... ;D
rozumiem, jak byl czas tetry, to matki mialy mega cisnienie, zeby odpieluchowac.... bo to pranie moze zanbic....
i mama mi mowila, ze tez nas sadzala na nocnik, jak tylko nauczylismy sie siedziec...

marax

Cytat: brawurka w 08 Cze 2010, 21:29:56
Maja odpieluchowana juz dawno, ale spała dzis ze mną i nagle na plecach poczulam ciepło  :mocking: zlał się gówniarz 
o nie :) przeciez pozniej cale lozko smierdzi pare dni . Mala sie kiedys zsikala do lozeczka to ja musialam spac w innym pokoju bo nie moglam zniesc tego zapachu z materaca .

siog

Cytat: Kasia w 08 Cze 2010, 19:43:14
no właśnie za mały
w dobrym wieku bedzie w zimę a wtedy tez sobie raczej odpuscimy :D bo watpię abym dała rade w zimę odpieluchować

wiec prawdopodobnie mój Michał bedzie w pieluszce do 2rz latał :ohboy:

a co w tym dziwnego? dla mnie to najlepszy wiek na odpieluchowanie. 2-2.5 roku. wtedy odpieluchowanie zajmuje tylko kilka dni i koniec. wiem co mowie bo bylam opiekunka do dzieci i kilka odpieluchowalam. moim zdaniem w Pl za wczesnie to robia i nie rozumiem ze jest takie parcie zeby juz nawet do roku sadzac na nocnik...

marax

moja zaczyna zkladac wyrazy potrafi powiedziec juz dwa typu kocha mama odpowiada jak ma na imie "laula" potrafi nasladowac 9 zwierząt dosc dosyc chyba idzie jej to mowienie chociaz nie ma porownania z innymi dziecmi .Bylismy w restauracji i tam tez byla dziewczynka starsza od mojej o 3 miesiace. Roznica byla straszna tamta taka powazna juz mowila duzo a moja jeszcze takie dziecko przewracające sie przy chodzeniu .

abkasia

Cytat: siog w 08 Cze 2010, 22:54:21
a co w tym dziwnego? dla mnie to najlepszy wiek na odpieluchowanie. 2-2.5 roku. wtedy odpieluchowanie zajmuje tylko kilka dni i koniec. wiem co mowie bo bylam opiekunka do dzieci i kilka odpieluchowalam. moim zdaniem w Pl za wczesnie to robia i nie rozumiem ze jest takie parcie zeby juz nawet do roku sadzac na nocnik...
moj robi kupe na nocnik...
dla mnei to jest mega wygodne, bo nei musze mu tej kupy z pupy odskrobywac... tylko wylewam do wc...

brawurka

marax lożko bylo prane już nie raz, i mam taki lenor, który się psika na coś i ładnie pachnie ;)

rubin04

Cytat: abkasia w 08 Cze 2010, 22:56:04
moj robi kupe na nocnik...
dla mnei to jest mega wygodne, bo nei musze mu tej kupy z pupy odskrobywac... tylko wylewam do wc...

no mi też głownie o te kupy chodzi bo zeskrobywanie tego z pośladów to juz żadna radośc.
No ale poczekam aż zacznie coś mówić, bo mój też mało wygadany..

Choć na monologii z jego strony w tym roku nie liczę - np. mój brat to zaczał gadać dopiero jak miał 2,5 roku. wczesniej to tylko pojedyńcze sylaby np. "wo.." czyli że chce do wody.. Za to ja podobno mając 1,5 roku to pełnymi zdaniami gadałam.
No nic, poczekamy.. na razie ciesze się że P. lubi się przytulać, i ze świadomie przychodzi się poprzytulać.

jestynka

Cytat: rubin04 w 09 Cze 2010, 08:49:14no mi też głownie o te kupy chodzi bo zeskrobywanie tego z pośladów to juz żadna radośc.
No ale poczekam aż zacznie coś mówić, bo mój też mało wygadany..

Filip nie mówi że chce kupę, tylko bije brawo i marudzi, jak coś chce. w ten sposób sygnalizuje ;)

Dodany tekst: 09 Cze 2010, 07:58:01

Cytat: maraxela w 08 Cze 2010, 20:53:03moja znajoma mowila mi ze odpieluchowala juz 6 miesieczne dziecko . Tz bardziej chodzilo o to ze sadzala na ten nocnik jak widziala ze kupa sie szykuje i wtedy bila wielkie brawa. Hmm dla mnie dosc kontrowersyjne

dlaczego kontrowersyjne? ;)
ja tak robiłam. Wygodniej było Filipowi na nocnik zrobić, pozatym troche mnie wkurzał fakt, że dokladnie widzę kiedy on chce kupę zrobić, a ja na to patrze, a potem muszę mu tyłek wycierać. właśnie dlatehgo kupiłam wtedy nocnik, i odrazu inna jakość ;) Filip miał wtedy 7 mies.

Dodany tekst: 09 Cze 2010, 09:10:13

Cytat: brawurka w 08 Cze 2010, 21:41:52

dla mnie to rok przewijania z kup mniej ;)

aniak1211

Dominika nadal bez pampersa biega,ale sika gdzie popadnie:D
Ale to wina nasza,czesto gdzies jedziemy i wtedy zakladam pampersa,jej sie juz chyba miesza w glowce kiedy moze a kiedy nie :D
Wczoraj osikala 4 pary spodenek,ale udaje mi sie wylapac czasem jak chce:)
Najgorzej sie denerwuje jak ja pytam,ta mowi ze nie nie chce i po 2 sekundach sika w gacie:D