Czy oszczedzacie i jak?

Zaczęty przez mayagaramond, 17 Lis 2008, 14:46:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kasiad

Cytat: doda w 08 Wrz 2009, 22:56:43

chodzi mi o samą że tak powiem czynność techniczną :D ona jest dla mnie z lekka absurdalna jak się nad tym zastanawiam :D

no TA czynność techniczna jest wielce absurdalna :D

vobi

Cytat: doda w 08 Wrz 2009, 23:56:43chodzi mi o samą że tak powiem czynność techniczną  ona jest dla mnie z lekka absurdalna jak się nad tym zastanawiam

wlasciwie... nie dosc ze absurdalny ten seks, to jeszcze obrzydliwy (pamietacie klub antywydzielinowy? :D :D :D ), jakim cudem ta absurdalna i obrzydliwa czynnosc jest tak popularna od tylu wiekow? ;D

justynaaaa2

Cytat: mayagaramond w 08 Wrz 2009, 22:22:45
justynaaaa2 - a nie placisz dodatkowe za ogrzewanie? U nas jest rozliczenie raz na rok i jakbysmy tak wlaczali kaloryfery przy otwartym oknie to nawet nie chce myslec, ile bysmy musieli doplacic...

nie no ogrzewanie mam zryczałtowane i rozlicza się chyba razem z wodą  :hmm:
w każdym bądź razie jeszcze ani razu nie mieliśmy dopłaty, zawsze mamy nadpłatę, bo mieliśmy gigantyczny ryczałt ustalony dzięki ludziom którzy tu wcześniej mieszkali  ;) przez 3 sezony grzewcze już to wyrównujemy i nadal mamy jakieś 2 miesiące czynszu za darmo ;)
aaaa właśnie nie wiem jak to jest liczone, ale ja podzielników nie mam na grzejnikach  :hmm:

effik

Cytat: tachogti w 08 Wrz 2009, 23:34:26jak napuszczam pelna wanne wody do kapieli to kapiemy sie w niej oboje...  blush

no co, według staropolskiego porzekadła "oszczędzaj wodę - kąp się ze mną" lol

Dodany tekst: 09 Wrz 2009, 08:45:28

ciekawa dyskusja o absurdalności seksu, kontynuujmy :D :D

ishka82

Cytat: mayagaramond w 08 Wrz 2009, 22:22:45
justynaaaa2 - a nie placisz dodatkowe za ogrzewanie? U nas jest rozliczenie raz na rok i jakbysmy tak wlaczali kaloryfery przy otwartym oknie to nawet nie chce myslec, ile bysmy musieli doplacic...

Ja mam ogrzewanie wliczane w czynsz i z tego raz do roku jest rozliczenie, ale całego bloku, a nie każdego mieszkania osobno i wk...a mnie to, bo ja mam najczęściej poprzykręcane kaloryfery, a jest dopłata, bo sąsiedzi są nieoszczędni...nagminnie nie zamykają okna i drzwi na klatce schodowej, a jak się wejdzie do kogoś do domu, to tropiki i otwarte okno :padam: Chciałabym podzielniki, ale na to musi się zgodzić większość mieszkańców, a przy ich trybie ogrzewania nie ma szans, a ja jestem pewna, że wychodzilibyśmy na plus ;D

mignon

My mamy takiw rozliczanie i od dwóch lat, czyli od momentu zamieszkania, mamy zwroty i za każdym razem obniżanu czynsz :) Tylko co zrobimy jak przyjdzie sroga zima i trzeba będzie grzać mocniej. Nie pozbieramy się wtedy... ;)

Kasia

Cytat: mayagaramond w 08 Wrz 2009, 14:34:19pytanie jest jak definijemy oszczedzanie.

maya dla mnie oszczedzanie to sytuacja kiedy mamy ochote na jakieś działanie (zapalenie wiecej swiateł, podkrecenie kaloryfera, zakup jakiegoś artykułu etc) i ze wzgledu na finanse odmawiamy sobie tego.

Nie jest dla mnie oszczednością kupienie np. butów za 400zł (takich na naszą kieszeń, jakie nam się podobają) i tłumaczenie że się zaoszczedzilo bo mogło się kupić buty za 2tys zł

wiadomo że jak kogoś SPOKOJNIE stać na buty za 2tys odmowi sobie zakupu i kupi tylko te za 400zł to bedzie oszczedność
ale np. jak taki żuczek jak ja kupi buty za 400zł to na pewno nie mogłabym nazwać tego osczednością, po prostu zwykłe zakupu lub nawet rozrzutność ;)

martullek

my tak właśnie mieliśmy - jako że mieszkanie stało przez pewien czas puste nie było praktycznie żadnego zużycia wody, więc mieliśmy ogromną nadpłatę, która nam się wyzerowała po prawie dwóch latach mieszkania - właśnie teraz po 1 półroczu. płaciliśmy normalnie czynsz, ale wszelkie rozliczenia leciały z tej nadpłaty.

teraz mieliśmy przeliczony czynsz na nowe, wyższe stawki zaliczek, więc mam nadzieję, że nie będziemy musieli nic dopłacać po nowym roku. wolę co miesiąc trochę więcej zapłacić, niż potem jakąś większą kwotę na raz

vobi

Cytat: effik w 09 Wrz 2009, 09:44:07no co, według staropolskiego porzekadła "oszczędzaj wodę - kąp się ze mną"

staropolskie porzekadlo to raczej mowilo "oszczedzaj wode, nie kap sie za czesto - w kazda niedziele .... palmowa wystarczy" ;D

Dodany tekst: 09 Wrz 2009, 13:06:37

Cytat: mayagaramond w 08 Wrz 2009, 14:34:19pytanie jest jak definijemy oszczedzanie.

maya, I love you, wlasnie jakis zbyt praktyczny wydawal mi sie ten watek, brakowalo mi troche teorii :D :D :D

effik

Cytat: vobi w 09 Wrz 2009, 13:05:12
staropolskie porzekadlo to raczej mowilo "oszczedzaj wode, nie kap sie za czesto - w kazda niedziele .... palmowa wystarczy" ;D

lol lol lol :beer:

mayagaramond

Cytat: vobi w 09 Wrz 2009, 13:05:12

maya, I love you, wlasnie jakis zbyt praktyczny wydawal mi sie ten watek, brakowalo mi troche teorii :D :D :D

#
oszczędzać — oszczędzić
1. «wydawać mało pieniędzy, żeby móc część odłożyć na jakiś cel»
2. «nie wykorzystywać czegoś od razu, zachowując część na później»
3. «starać się zużyć czegoś jak najmniej»
4. «chronić kogoś przed przykrościami lub nie eskploatować czegoś nadmiernie»
5. «darowywać komuś życie»

Jesli chodzi np. o definicje druga, to zawsze oszczedzam galaretke z delicji i zjadam ja na koncu ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

mayagaramond oooo ja tez :D jak juz sie zmusze do delicji lol lol ale tak samo ze skwarkami robie - pierwsze pierogi z talerza jem prawie suche, a na ostatnich mam po 5 skwarkow lol lol  tak samo obgryzam najpierw czekolade z ptasiego mleczka, a pianke na koniec ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

suegro

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 09 Wrz 2009, 16:13:41
mayagaramond oooo ja tez :D jak juz sie zmusze do delicji lol lol ale tak samo ze skwarkami robie - pierwsze pierogi z talerza jem prawie suche, a na ostatnich mam po 5 skwarkow lol lol  tak samo obgryzam najpierw czekolade z ptasiego mleczka, a pianke na koniec ;)

a to można robić inaczej? :D
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ddu

może powinnyśmy założyć wątek, jakąś tabelkę, gdzie są najlepsze/najtańsze produkty.
to by mogło pomóc.
ktoś pisał, że pulpa pomidorowa jest świetna gdzieś tam, a chemia gdzieś...
może to pomogłoby nam zwiększyć oszczędności?

my po dwóch latach małżeństwa założyć jedno wspólne konto oszczędnościowe. wczoraj przyszła wypłata, to wpłaciłam 200 zł, żeby mi tak te zera nie świeciły....
ale za tydzień lecę do londynu, więc może będę musiała je wydac ;)

Anupka

Cytat: mayagaramond w 09 Wrz 2009, 14:53:37Jesli chodzi np. o definicje druga, to zawsze oszczedzam galaretke z delicji i zjadam ja na koncu

ja też! tak samo traktuję ptasie mleczko :)

Jednak jestem oszczędna jupi

Dodany tekst: 09 Wrz 2009, 17:38:03

No i jezcze mi się przypomniało, że mamy konto oszczędnościowe, na które co miesiąc coś tam leci. Ależ jestem oszczędna w takim razie jupi

Dodany tekst: 09 Wrz 2009, 18:39:04

hmm.... :hmm: jakby się tak dobrze zastanowić, to chyba jednak nie jestem... bo to R te kase tam przelewa z naszego konta, ja o tym koncie nawet zapomnialam  :blush:
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

wis

Cytat: ishka82 w 09 Wrz 2009, 09:38:56
Ja mam ogrzewanie wliczane w czynsz i z tego raz do roku jest rozliczenie, ale całego bloku, a nie każdego mieszkania osobno i wk...a mnie to, bo ja mam najczęściej poprzykręcane kaloryfery, a jest dopłata, bo sąsiedzi są nieoszczędni...nagminnie nie zamykają okna i drzwi na klatce schodowej, a jak się wejdzie do kogoś do domu, to tropiki i otwarte okno :padam: Chciałabym podzielniki, ale na to musi się zgodzić większość mieszkańców, a przy ich trybie ogrzewania nie ma szans, a ja jestem pewna, że wychodzilibyśmy na plus ;D
Ishka, u nas 10 lat były podzielniki, w tym roku straciły ważność i było referendum wśród mieszkańców, ponad 80% była za kolejnymi podzielnikami :D Dla nas to super, bo w sumie w domu jesteśmy między 19 a 8 rano. Po co mam płacić za sąsiadów emerytów którzy cały dzień się grzeją w mieszkaniach...

mobka

Co do delicji (srednio lubie) galaretke zjadam jako pierwsza :D Ptasie mleczko jak wiekszosc ;)

zwierzatko_mojej_mamy

dobra - nabuzowana tym watkiem bylam na zakupach ;D zrobie se liste i zapisze ile wydalam :D ciekawe, czy oszczedzilam ladnie :D

moze quiz ? :D wylicze Wam co kupilam - a Wy zgadujecie za ile suma z 2 sklepow ;) w jednym chemia, w drugim spozywka lol lol

www.annawilk.pl

wis

Zwierzu dajesz :D Taki nowi quiz :D :D

mobka

Dawaj :D Ja mam zamiar jutro porownac ceny cheii w tesco, ktora zawsze kupowalam z chemia z lidla,  kotra kupilam dzis :D Duzo taniej mi sie nie wydaje ;)

magoo

Cytat: mobka w 09 Wrz 2009, 21:13:35
Dawaj :D Ja mam zamiar jutro porownac ceny cheii w tesco, ktora zawsze kupowalam z chemia z lidla,  kotra kupilam dzis :D Duzo taniej mi sie nie wydaje ;)

o rany!! to juz zaawansowane oszczedzanie  :mocking:

justynaaaa2

zwierzatko_mojej_mamy

chemia:
1.plyn do kapieli 750 ml
2. platki watowe 80 szt
3. plyn do czyszczenia uniwersalnego powierzchni kuchennych w psikaczu 500ml
4.plyn do mycia szyb 500ml
5. 64 sztuki tamponow
6.2 odswiezacze do powietrza te chamskie w postaci gluta za kratka
7. 2 x linka na balkon 20m
8. spray do szybkiego prasowania
9. 2x po 40 szt workow na smieci 35 l
10. 6 sztuk mydla nivea
11.persil power 2kg
12. 12 sztuk saszetek kocich
13. szampon gliss kur

www.annawilk.pl

justynaaaa2

ja obstawiam jakieś 160 zł. za to  :knuje:
ale zwierzak przecież ten zapas to ci starczy na jakieś pół roku ;)