Czy oszczedzacie i jak?

Zaczęty przez mayagaramond, 17 Lis 2008, 14:46:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dragonfly

jej....nie wiem czy my oszczedzamy - chyba bardziej to polega na "zwiekszaniu inwestowania" np. podwyzszenie skladki na fundusz emerytalny, wplacaniu wiecej na hipoteke - czyli zostaje automatycznie mniej kasy na "szalenstwa"....

wis

Cytat: dragonfly w 04 Wrz 2009, 17:53:56
jej....nie wiem czy my oszczedzamy - chyba bardziej to polega na "zwiekszaniu inwestowania" np. podwyzszenie skladki na fundusz emerytalny, wplacaniu wiecej na hipoteke - czyli zostaje automatycznie mniej kasy na "szalenstwa"....
też tak robimy - moja ostatnia inicjatywa - wpłacamy po dwie raty na raz na auto :D

kasiad

Cytat: wis w 04 Wrz 2009, 18:17:57
też tak robimy - moja ostatnia inicjatywa - wpłacamy po dwie raty na raz na auto :D

my tak pralkę spłacamy  :P po dwie raty i siup  :point_lol:

wrobelek0403

Cytat: suegro w 04 Wrz 2009, 14:43:47
jestem naciągaczką i bigamistką, bo nie mam historii kredytowej :D :D

ja  bym miala, gdym miała najpierw zdolnosc kredytowa, lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

vobi

Cytat: kasiad w 04 Wrz 2009, 17:33:37u nas nie zapłacę kartą za zakupy warte mniej niż 10 zł niestety

u nas tez w niektorych sklepach sa ograniczenia, najczesciej 15-20 pln, wiem ze nie maja takiego prawa, ale nie za bardzo mam ochote boksowac sie przy kasie z bogu ducha winna kasjerka (bo to przeciez nie ona tak zdecydowala, tylko wlasciciele sklepu)

Kasia

Cytat: wis w 04 Wrz 2009, 18:28:38W Wawie 2,79 ?? A w Żorach 2,39 Cheesy

ale czesto sa promocje i wtedy nawet ponizej 2zł kosztuje :)

wis

Dzisiaj sobie uświadomiłam, jak również oszczędzamy - wkręcamy się czasem na obiady/obiadokolacje do mojej mamy  :rotfl:

justynaaaa2

mi się jeszcze przypomniało, że jak mamy ochotę na sushi w domu to zamawiamy z tego najtańszego :D choć bardzo smaczne mają ;) ale jak już się szarpniemy na wyjście to idziemy do takiego "lepsiejszego" :D

zwierzatko_mojej_mamy

ja wlasnie 3 dni temu odkrylam, ze w kraku tez jest sushi na tel i nawet w sensownej cenie ;D trzeba bedzie sprobowac :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

noki

przypomnialo mi sie, ze oszczedzamy na winie - maz sam robi :D

jestynka

Cytat: jusia w 03 Wrz 2009, 20:03:47
dwa dni niestety

jusia czemu na tak krótko? jedno pudełko na 2 dni? czy coś nie zrozumiałam?
u mnie na 2R jest napisane, aby 2 porcje dawać po 210 ml.

konwalia

w rosmanie jest fajna oliwka pod prysznic ich marki własnej-w promocji byla chyba za 3,49,
podobna eucerinu kosztuje ok 25zł

Dodany tekst: 05 Wrz 2009, 19:01:58

co do kart, to nie ma przepisu o minimalnej kwocie, ale poniżej 5zł prowizja jest za duża, ale jak ktos prosi o 4,70 to przyjmuję, bo sama płacę karta zawsze-dlatego nie lubie biedronki
i mam tak jak zwierzak, gotówka mi wycieka, a kartę moge skontrolować na wyciagu

wrobelek0403

Cytat: wis w 04 Wrz 2009, 23:31:25
Dzisiaj sobie uświadomiłam, jak również oszczędzamy - wkręcamy się czasem na obiady/obiadokolacje do mojej mamy  :rotfl:

to tak jak my lol lol lol

a ja jeszcze oszczedzam na transporcie - od wiosny do jesieni jezdze rowerem, w zimie jak jade tramwajem to tak, zeby zuzyc tylko 15 min bilet, reszte podchodze piechota, no chyba ze jest bardzo daleko.

a z pracy nauczyłam sie chodzi na piechote - 40 min marszu dobrze mi robi. niestety skoczy sie dobre, po egzaminie do roboty najpewniej pojde na drugi koniec miasta i tylko autem tam sie da dojechac, ech...

no i na fitnesie oszczedzam odkad biegam lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Kasia

Cytat: wrobelek0403 w 05 Wrz 2009, 20:15:03zeby zuzyc tylko 15 min bilet

o popatrz, zapomniałam o tym moim skąpstwie ;) odkąd odkryłam bilety 20min tez tak kombinuje aby na nich dojechać  :)

wrobelek0403

Cytat: Kasia w 05 Wrz 2009, 19:27:26
o popatrz, zapomniałam o tym moim skąpstwie ;) odkąd odkryłam bilety 20min tez tak kombinuje aby na nich dojechać  :)

hihih, tez uwazam ze to takie troche skapstwo ;) z drugiej strony - dwa bilety 15 min dziennie  to juz 4 zł, miesiecznie zbiera sie ładna sumka. wiec jak mam je wydac np na 3 min jazdy, to wole przejsc te 10 min piechotą ;)

mignon

To ja nie oszczędzam, kupuję sieciówkę i nie przeliczam, a może wyszłoby taniej bez, skoro i tak ładuję tyłek do samochodu męża...  :blush:

martullek

w PL z historią kredytową jest podobnie... jak braliśmy kredyt na mieszkanie pani z banku powiedziała mi, że ja bez historii kredytowej jestem mniej wiarygodna dla banku niż ktoś kto miał kiedys kredyt i spłacał raty nawet do 30 dni po terminie!

vobi

Cytat: noki w 05 Wrz 2009, 02:33:12
przypomnialo mi sie, ze oszczedzamy na winie - maz sam robi :D

hmm... no w sumie na wodce tez by mozna w podobny sposob oszczedzac... ;D

Kasia

Cytat: mignon w 05 Wrz 2009, 22:31:55
To ja nie oszczędzam, kupuję sieciówkę i nie przeliczam, a może wyszłoby taniej bez, skoro i tak ładuję tyłek do samochodu męża...  :blush:

jak pracowałam to zawsze bilet miesieczny kupowałam bo ja bardzo duzo jezdziłam :)

teraz jezdze z mezem lub sporadycznie autobusem wiec miesieczny to bylyby wyrzucone pieniadze

nionczka

Ja w ramach oszczednosci ladowalam Karte Miejska na kwartal. Wydatek duzy, ale znizka w sumie tez. I jak mówi moja mama w Warszawie z karta to mzona mieszkania nie miec. Wsiadasz rano w dzienne autobusy, tramwaje, jezdzisz od petli od petli, wieczorem przesiadasz sie w nocne. A jak za goraco to do metra, tam zawsze zimno.

magoo

my jeszcze bardzo czesto kupujemy w takich sklepach gdzie sa koncowki serii lub produkty, ktorym brakuje kilku tygodni do kinca daty waznosci i te rzeczy sa nawet dwa razy tansze niz w normalnych sklepach

effik

ja we wtorek wybieram się do centrum outletowego, zobaczymy, czy na czymś zaoszczędzę :D
i jest tam outlet 6 Zmysłu, może coś znajdę dla siebie :jejeje:

nionczka

A ja jeszcze oszczedzam duzo na ksiazkach. Nigdy nie kupuje w duzym wydaniu tylko zawsze kieszonkowe, ktore na dodatek wole od tych duzych i ciezkich. Nie spieszy mi sie do czytania nowosci bo mam takie zaleglosci w lekturze, ze spokojnie moge czytac ksiezki z zeszlego roku i jestem szczesliwa. To naprawde duza oszczednosc bo kupuje ksiazki hurtem :-)

abkasia

nionczkaoszczedzalabys, jakbys wypozyczala ;)

mobka

Ufff dotrwalam do konca - co do wydatkow na spozywke w miesiacu - sprawdzilam na ostatnich wyciagach - w lipcu 1100zl, w czerwcu 1250zl... ale to nie samo jedzenie, ale tez "chemia" - domowa (proszki, plyny, tabl. do zywarki, papier toalet....) i osobista (pasta do zebow, roll-ony, zele pod prysznic, kremy itp.). Dodatkowo w arketach kupujemy jakies rzeczy do dou - w czerwcu np. kupilismy fotele i stolik na balkon - jakies 140zl. Wiec wychodzi, ze na jedzenie idzie jakis 1000zl miesiecznie. Na poczatku sie przerazilam, ale jak przeliczylma to na dzien na osobe, to wychodzi ok 17zl. A w tym jest obiad, sniadanie, kolacja, jakies lody, piwo, wino itp ;) Wiec uwazam, ze tragedii nie ma. Sokow raczej nie kupujemy, zdarza nam sie cole. No i wode mineralna - pijemy Naleczowianke lekko gazowana, ze 4, 5 zgrzewek miesiecznie... mozna by bylo tansza, ale ta jest dobra ;)

Co do samochodow - mamy dwa, oba diesle, ja miesiecznie na paliwo (tylko dojazdy do pracy) wydaje ok. 80-90zl. Drugi samochod to dojazdy meza do pracy i do jezdzenia po pracy - ok. 200-300zl miesiecznie w zaleznosci od miesiaca. Mamy tylko OC. Ale wiadomo, to trzeba hamulce zrobic, to cos innego - samochody to pozeracze pieniedzy, ale nie wyobrazam juz sobie dwoch nie miec ;)

Kiedys wydawalismy moze mniej, ale wtedy duzo sie tez z domu przywozilo. Teraz to co przywieziemy czasami z domu to nic - teraz mamy ze 4 porcje bigosu i 2 pierogow ;) Choc prawda jest taka, ze generalnie sie na zakupach nie hamujemy... Ale tez nie uwazam, zebysmy  nie wiadomo jak szaleli...

Ale generalnie jusia podziwiam i zazdroszcze, ze jestescie w stanie zyc za polowe tego co my...