wyprawka - lista

Zaczęty przez gioseppe, 13 Paź 2008, 15:43:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gioseppe

podobno udowodniono, ze najczestszym powodem placzu noworodka jest zbyt duzo luzu, machanie raczkami i drapanie twarzy pazurkami - nad raczkami ciezko dzieciom zapanowac wiec zawiniete sa bezpieczniejsze ;)
podobno. sama nie czytalam wiec sie nie wypowiem
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

marax

z ta pralka to swietny pomysl jeszcze tryb plukanie i juz jak u mamy w brzuchu lol lol lol -kurcze jakie pomysly

brawurka

tracy hogg angielska położna, gwiazda tv, autroka książek itd wypowiadałą sie na ten temat

marax

tak miedzy bogiem a prawda co ja sie bede zastanawiala jak moja mamusia na pewno bedzie wiedziala najlepiej co dla dziecka jest dobre i moje zdanie w tej kwestii bedzie mialo mala sile rpzebicia.drugim specem wszytkowiedzacym bedzie pewnie moja tesciowa ,wiec szkoda mojego czasu na rozwazania - wszytkie kwestie na pewno juz dano zostaly przez szanowne mamusie przemyslene

gioseppe

Cytat: brawur w 24 Paź 2008, 09:23:07
tracy hogg angielska położna, gwiazda tv, autroka książek itd wypowiadałą sie na ten temat
brawurka, na ten temat rozkow?

maraxela, i co, tak sobie beda ustalac wszelkie kwestie co do wychowania waszego dziecka? :)

marax

Cytat: gioseppe w 24 Paź 2008, 09:28:30
Cytat: brawur w 24 Paź 2008, 09:23:07
brawurka, na ten temat rozkow?

maraxela, i co, tak sobie beda ustalac wszelkie kwestie co do wychowania waszego dziecka? :)

ja mysle ze one juz maja ustalone ale pewnie kazda o 180 stopni w inna strone lol lol lol

brawurka

tak, byl kiedys na 2 program zaklinaczka dzieci, ona byla ta zaklinaczka.i w tym programie po raz pierwszy o tym uslyszalam.

gioseppe

to fajnie ze to ona bo uwazam, ze babka ma pojecie i zna sie na rzeczy

brawurka

szukaląm w necie jakis odcinkow tego serialu,ale bezowocnie

brawurka

gios mowila jeszcze o tym, zeby dziecka nie klasc na płasko, tz nie na poduszce,ale np zeby lozeczko stalo pod skosem

marax

Cytat: brawur w 24 Paź 2008, 09:53:06
gios mowila jeszcze o tym, zeby dziecka nie klasc na płasko, tz nie na poduszce,ale np zeby lozeczko stalo pod skosem
zachlysniecie ??

eva_luna

ja tez czytalam w kilku ksiazkach, ze maluszka uspokaja zawijanie w rozek bo przypomina mu ciasnote macicy. W naszym szpitalu os samego poczatku zawijaja w rozki.

Brawur, jakbys jednak znalazla film w necie, wklej prosze link.

i o stawianiu lozeczka pod skosem tez slyszalam :-) w szkole rodzenia. Zeby przy ulewaniu dziecko sie nie zachlysnelo.

a zeby byl skos to mozna pod nogi lozka podlozyc ksiazki, albo pokombinowac pod materacykiem.

gioseppe

tez o tym czytalam na jakims forum choc przyznam, ze troche ta informacje odpuscilam

brawurka

chodzi chyba w ogole o refluks zoładka, zeby sie mniej ulewalo itd

eva_luna

Cytat: brawur w 24 Paź 2008, 09:57:49
chodzi chyba w ogole o refluks zoładka, zeby sie mniej ulewalo itd

podobno i bez refluksu, jak dziecko po prostu ma tendencje do ulewania to bezpieczniej polozyc je pod kontem.

marax

ulewanie to chyba jedno i to samo co refluks.Zwieracz przelyku u noworodkow nie jest jeszcze odpowiedniu wyksztalcony i dochodzi do poposilkowego zarzucania tresci zoladkowej do przelyku-a takie zarzucanie u doroslych zwie sie refluksem zoladkowo-przelykowym.jako ze otowry prowadzace do krtani i przeyku znajduja sie niemal obok siebie, bardzo latwo moze dojsc do przedostania sie tresci pokarmowej do pluc=zachwysniecie.W lagodniejszych przypadkach jak dziecko nie zacznie sie dusic odrazu moze dojsc do zachlystowego zapalenia pluc -pokarm zalegajacy w plucach powoduje bakteryjne zapalenie obejmujacy tkanke plucna

eva_luna

marax boskie medyczne wyjasnienie :) chociaz wczoraj wyczytalam wksiazce porownanie refluksu niemowlaka do naszej doroslej zgagi.
No i wydawalo mi sie, ze ulewanie to wersja znacznie lagodniejsza niz refluks.... No ale w tej kwestii nie dyskutuje, bo sie nie znam i to tylko wiedza wyczytana.

marax

Cytat: eva_luna w 24 Paź 2008, 10:15:27
marax boskie medyczne wyjasnienie :) chociaz wczoraj wyczytalam wksiazce porownanie refluksu niemowlaka do naszej doroslej zgagi.
No i wydawalo mi sie, ze ulewanie to wersja znacznie lagodniejsza niz refluks.... No ale w tej kwestii nie dyskutuje, bo sie nie znam i to tylko wiedza wyczytana.

zgaga to nastepstwo refluksu :) u doroslego pokarm w wiekszosci jest juz wysokoprzetworzyny w zaloadku i zawiera bardzo duzo kwasu solnego -tez tym samym mechanizmem dostaje sie do przelyku a jako ze kwas solny jest żracy powoduje on uczucie zgagi-u noworodka cofa sie mleko ktre żrece nie jest wiec noworodek chyba nei ma uczucia zgagi bo mleko ma odczyn bardziej chyba zasadowy niz kwasowy

Pyś

Cytat: maraxela w 24 Paź 2008, 09:53:41
zachlysniecie ??

dokładnie
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

kopytko  jupi

Pyś

Cytat: eva_luna w 24 Paź 2008, 09:55:23
ja tez czytalam w kilku ksiazkach, ze maluszka uspokaja zawijanie w rozek bo przypomina mu ciasnote macicy. W naszym szpitalu os samego poczatku zawijaja w rozki.

A słyszała, któraś z Was o suszarce? Podobno na niektóre dzieci działa to rewelacyjnie. Włączona suszarka uspakaja a strumień ciepła skierowany na brzuszek pomaga na jego ból.   

marax

Cytat: Pyś w 24 Paź 2008, 10:49:09

A słyszała, któraś z Was o suszarce? Podobno na niektóre dzieci działa to rewelacyjnie. Włączona suszarka uspakaja a strumień ciepła skierowany na brzuszek pomaga na jego ból.  

eee dziwna metoda wysuszysz mu skore ,poparzysz i latwo o przegrzanie takiego malego ciala-jakos medycznie tago nie widze ,chyba ze mi tkos wytlumaczy to sensownie

Pyś

Cytat: maraxela w 24 Paź 2008, 10:50:49

eee dziwna metoda wysuszysz mu skore

Ja tego nie próbowałam ale podobno pomaga. Nie tak bezpośrednio na gołe ciałko tylko przez ciuszki.
To chyba tak jakbyś na brzuszku położyła ciepłą pieluszkę. Któraś chyba o tym tutaj pisała.

marax

Cytat: Pyś w 24 Paź 2008, 10:53:16

Ja tego nie próbowałam ale podobno pomaga. Nie tak bezpośrednio na gołe ciałko tylko przez ciuszki.
To chyba tak jakbyś na brzuszku położyła ciepłą pieluszkę. Któraś chyba o tym tutaj pisała.
poduszka elektryczna nastawiona na odpowiednia tem jest juz chyba duzo bezpieczniejsza

vobi

Nie kieruje sie strumienia ciepla bezposrednio na skore, tylko przez jakas pieluche etc.! No i ustawia sie ja na min. albo sredni strumien ciepla.

Slyszalam o suszarce jako pomoc przy kolkach