wyprawka - lista

Zaczęty przez gioseppe, 13 Paź 2008, 15:43:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eva_luna

Cytat: nionczka w 04 Lis 2008, 13:40:31
Cytat: eva_luna w 04 Lis 2008, 13:31:21
A jaka szczoteczke do czesania glowki polecicie? pewnie z naturalnego wlosia?

Ja kupilam nylonowa, u nas innych nawet nie bylo. Jaka mieciutka jest! I grzebyk z zestawu ma zabki zakonczone kuleczka, zeby nie drapal, oooooo :-)

ja cos kojarze, ze polozna nam mowila o kupnie niezbyt miekkiej szczoteczki do ciemieniuszki. Ale jak w sklepie wszystko w te plastiki popakowane to skad ja mam wiedziec co miekkie a co twarde.... :confused:

twinnie77

Ja obcinam nożyczkami do skórek, bo tymi specjalnymi dla niemowląt strasznie się męczyłam.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: eva_luna w 04 Lis 2008, 13:42:29
ja cos kojarze, ze polozna nam mowila o kupnie niezbyt miekkiej szczoteczki do ciemieniuszki. Ale jak w sklepie wszystko w te plastiki popakowane to skad ja mam wiedziec co miekkie a co twarde....

No wlasnie, w sklepie mi sie wydawala twarda bo nie dosc, ze w plastiku to jeszcze wlosiem do wewnatrz byla zapakowana. Dopiero po rozpakowaniu zobaczylam jakie to delikatne. Chyba zle sie wyrazilam. bo ona nie jest miekka w sensie, ze sie ugina wlosie tylko delikatna w dotyku. Doszlam do wniosku, ze skoro jest marki, ktora robi pordukty dla dzieci i ma napisane od 0 to znaczy, ze sie nadaje dla niemowlaka.

brawurka

canpol ma beznadziejne szczotki, mam nuka jest miękkka, fajowa

nionczka

Ten Canpol to ciagle slysze, ze ma cos beznadziejnego. To polska firma?

gioseppe

ja jakos wole obcinacz niz nozyczki
kupilismy takie

a szczotke taka

nam na szkole rodzenia mowili, ze ma byc miekka, ta jest bardzo fajna
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

eva_luna

co szkola rodzenia to inne rzeczy mowia :)
mnie bardzo interesuje jak ukladac noworodka, bo nam powiedzieli, ze na boku. I to jedyne miejsce, w ktorym o tym mowili. zarowno ksiazki jak i wszyscy dookola mowia o kladzeniu na pleckach. i badz tu madry.....

gios, a ta szczteczka jest z wlasia naturalnego? kupiliscie dwie?

gioseppe

Cytat: eva_luna w 04 Lis 2008, 15:29:46
mnie bardzo interesuje jak ukladac noworodka, bo nam powiedzieli, ze na boku. I to jedyne miejsce, w ktorym o tym mowili. zarowno ksiazki jak i wszyscy dookola mowia o kladzeniu na pleckach. i badz tu madry.....

:) nie no, jedna ;)
to foto z aukcji

"Szczotka wyposażona jest w miękkie włosie, zaś grzebień nie powoduje zadrapań"
na pewno to nie jest naturalne wlosie ;)

nam tez mowili ze najbezpieczniej noworodka ukladac na boczku, zeby sie nie przydlawil
sa do tego nawet takie specjalne rulony - jakby recznik/kocyk a po bokach takie waleczki - miedzy to ukladasz dziecko jak ci sie podoba ale mysle ze to samo mozna zrobic za pomoca poduszek ;)
, a jesli na pleckach to powinno sie podkladac pod gorne nozki lozka ksiazki albo pod materac u gory, tak zeby byl minimalny spadek

eva_luna

no nasza polozna mowila, ze klasc na bok + lozeczko pod katem..... czyli i jedno i drugie. no i podobno sam rozek jest w stanie utrzymac maluszka na boku.
ale ciesze sie, ze w koncu ktos potwierdza teorie kladzenia na boku, bo tak jak pisalam, nikt o tym dookola nie wspomina....

gioseppe

nam mowili ze wskazane ale nie zeby nie wolno bylo na pleckach ;)
na pewno na poczatku, dla niedoswiadczonych mam, jest to bezpieczniejsza opcja

marax

Cytat: gioseppe w 04 Lis 2008, 15:58:08
Cytat: eva_luna w 04 Lis 2008, 15:29:46

:) nie no, jedna ;)
to foto z aukcji

"Szczotka wyposażona jest w miękkie włosie, zaś grzebień nie powoduje zadrapań"
na pewno to nie jest naturalne wlosie ;)

nam tez mowili ze najbezpieczniej noworodka ukladac na boczku, zeby sie nie przydlawil
sa do tego nawet takie specjalne rulony - jakby recznik/kocyk a po bokach takie waleczki - miedzy to ukladasz dziecko jak ci sie podoba ale mysle ze to samo mozna zrobic za pomoca poduszek ;)
, a jesli na pleckach to powinno sie podkladac pod gorne nozki lozka ksiazki albo pod materac u gory, tak zeby byl minimalny spadek

poczytajcie sobie pojecie pozycja boczna ustalona:) to podstawowy element pierwszej pomocy wiec na logike u dziecka tez sprawdza sie moze nie doklADNIE ta pozycja ale leZenie na boku

vobi

Cytat: gioseppe w 04 Lis 2008, 16:04:46
nam mowili ze wskazane ale nie zeby nie wolno bylo na pleckach ;)

nam tez, mowili ze po jedzeniu najlepiej na boku
ale poza tym na plecach i brzuszku tez, chyba chodzi o to zeby wlasnie maluch nie spedzal za duzo czasu w jednej pozycji

marax

na brzuchu noworoka?? przeciez moze sie udusic sam sie na pewno nie podniesie

vobi

maraxela, powaznie na brzuchu trzeba klasc czasem takiego malucha, ale na krotko i tylko wtedy kiedy mozesz "miec na niego oko"

gioseppe

Cytat: vobi w 04 Lis 2008, 16:22:20
maraxela, powaznie na brzuchu trzeba klasc czasem takiego malucha, ale na krotko i tylko wtedy kiedy mozesz "miec na niego oko"
tez tak mowili ;)

marax

Cytat: vobi w 04 Lis 2008, 16:22:20
no chyba ze sie na niego caly czas patrzysz i jestes pewna ze nie strzelisz sobie w miedzycxasie malej drzemki

zwierzatko_mojej_mamy

maraxela trzeba trzeba, zeby nie ukladal sie w literke C i byl symetryczny i sie prostowal ;) i nie nauczyl tylko jednej pozycji ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marax

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 04 Lis 2008, 16:30:15
maraxela trzeba trzeba, zeby nie ukladal sie w literke C i byl symetryczny i sie prostowal ;) i nie nauczyl tylko jednej pozycji ;)
ja dzisiaj usnelam pilnujac 6 lataka sama nie wiem kiedy na godzine-ja sobie nie ufam jezeli chodzi o zostawianie dzieci w takich pozychaj

eva_luna

Cytat: maraxela w 04 Lis 2008, 16:07:06

poczytajcie sobie pojecie pozycja boczna ustalona:) to podstawowy element pierwszej pomocy wiec na logike u dziecka tez sprawdza sie moze nie doklADNIE ta pozycja ale leZenie na boku
[/quote]

maraxela, czytac nie musze bo wiem co to jest. ale wyobrazilam sobie ukladanie noworodka w pozycji bocznej ustalonej..... zpewnoscia chetnie tam ognie raczke, tam nozke, tu sobie lapke pod glowe wsadzi, tam druga nozke wyprostuje..... ;)

a na brzuchu trzeba od poczatku ukladac, ale tak jak pisza dziewczyny, tylko na chwile.

marax

Cytat: eva_luna w 04 Lis 2008, 16:47:24

maraxela, czytac nie musze bo wiem co to jest. ale wyobrazilam sobie ukladanie noworodka w pozycji bocznej ustalonej..... zpewnoscia chetnie tam ognie raczke, tam nozke, tu sobie lapke pod glowe wsadzi, tam druga nozke wyprostuje..... ;)

a na brzuchu trzeba od poczatku ukladac, ale tak jak pisza dziewczyny, tylko na chwile.
[/quote] przeczytaj moja wypowiedz jeszcze raz bo chyba nie zrozumialas sensu .wyraznie napisalam ze nie chodzi mi o odtwarzanie tej pozycji ale o sens lezenia na boku -nieprzytomny tak jak noworodek ma tendencje do zadlawiania i wcale tam nie napisalam ze masz dziecko ukladac w tej pozycji

eva_luna

Cytat: maraxela w 05 Lis 2008, 10:10:25
Cytat: eva_luna w 04 Lis 2008, 16:47:24

przeczytaj moja wypowiedz jeszcze raz bo chyba nie zrozumialas sensu .wyraznie napisalam ze nie chodzi mi o odtwarzanie tej pozycji ale o sens lezenia na boku -nieprzytomny tak jak noworodek ma tendencje do zadlawiania i wcale tam nie napisalam ze masz dziecko ukladac w tej pozycji
[/quote]

maraxela, luz. doskonale zrozumialam i dlatego opatrzylam wypowiedz usmieszkiem. poza tym naprawde jak sobie wyobrazilam noworodka w pozycji bocznej ustalonej, to mnie rozbawilo.

poza tym Twoja odpowiedz byla taka nauczycielska i robiaca ze mnie idiote.... (z pewnoscia nie taki byl zamiar, ale tak sie poczulam).

marax

nie taki byl zamiar zeby robic z kogos idiote lub pouczac ale nie kazdy wie o co chodzi a tlumaczenie zajmuje jednak kilkanascie linijek pisania a po co skoro jest google.napisalam to pod wplywem rozwazan czy kladzenie na boku dziecka ma sens-od tego sie chyba rozmowa zaczela

eva_luna

Cytat: maraxela w 05 Lis 2008, 11:35:40
nie taki byl zamiar zeby robic z kogos idiote lub pouczac ale nie kazdy wie o co chodzi a tlumaczenie zajmuje jednak kilkanascie linijek pisania a po co skoro jest google.napisalam to pod wplywem rozwazan czy kladzenie na boku dziecka ma sens-od tego sie chyba rozmowa zaczela

od tego, od tego. tylko moje watpliwosci a propos kladzenia na boku wziely sie stad, ze :
- tylko w naszej szkole rodzenia tak mowili, wszyscy dookola sie dziwili co to za nowa szkola....
- wydaje sie, ze latwo zeby dziecie z boku przewrocilo sie na brzuszek, a to juz super niebezpieczne (podobno rozek ma przytrzymac malucha...)

brawurka

nie chodziłam doszkoly rodzenia,ale... w szpitalu maje zawsze kladli na boczkach wiec i ja tak robiłąm. glowka dziecka jest "miekka" i mozna uformowac lub zdeformowac,weic wazne jest zeby boki zmieniac i ukladac tez na plasko

gioseppe

mamusie!
mam pytanie - sol fizjologiczna do przemywania noska/oczu to jest takie cos? http://aptekacentrum.lublin.pl/produkt/oftarinol_plyndoprzem.oczu_9mg1ml_5poj.a1,i2015.html :)?
o to chodzi?