wyprawka - lista

Zaczęty przez gioseppe, 13 Paź 2008, 15:43:00

marax

ale ja napisalam jakie jest moje podejscie do tej sprawy a oczywiscie mozecie sobie kupic nawet 4 podgrzewacze do chusteczek i 2 do recznika -to wasze pieniadze i wasza sprawa

vobi

Cytat: nionczka w 23 Paź 2008, 15:49:06
nie wiem jak ten, ale niektore sie odpinaja i moga byc kolderka/mata, etc
Chyba wszyskie rozki po rozlozeniu mozna uzywac jako kolderka, kocyk etc., bo to przeciez kwadrat materialu, tyle ze z zaokraglonymi rogami i rzepami/wiazaniami na bokach. Niektore maja jeszcze takie "kieszonki" na maty do usztywniania.

foszek

Cytat: dragonfly w 22 Paź 2008, 22:15:20
foszek a ty kupowalas w PL czy DE? bo w DE nie moglam ich znalezc, napisalam maila do firmy ale odpisali, ze wpraowadzaja dopiero (co nic nie oznacza dla mnie)
Takiej poscieli niestety nie znalazlam w DE, wiec kupilam taka
http://www.sterntaler.com/serien.php?go=details&s=110&p=92802
a taka dostalam:
http://www.sterntaler.com/serien.php?go=details&s=111&p=92815

vobi

Cytat: maraxela w 23 Paź 2008, 15:55:45
a oczywiscie mozecie sobie kupic nawet 4 podgrzewacze do husteczek i 2 do recznika

o, tak czulam ze jeszcze jest jakas luka na rynku - taki podgrzewacz do recznikow na przyklad! ;)

marax

zytalam na jednym z forow ze lepiej jest kupic takie ubranie do spania niz kolyderka przykrywac-czy jak to jest ??

dragonfly

Cytat: foszek w 23 Paź 2008, 16:01:53
Cytat: dragonfly w 22 Paź 2008, 22:15:20
foszek a ty kupowalas w PL czy DE? bo w DE nie moglam ich znalezc, napisalam maila do firmy ale odpisali, ze wpraowadzaja dopiero (co nic nie oznacza dla mnie)
Takiej poscieli niestety nie znalazlam w DE, wiec kupilam taka
http://www.sterntaler.com/serien.php?go=details&s=110&p=92802
a taka dostalam:
http://www.sterntaler.com/serien.php?go=details&s=111&p=92815

sliczne!!!! ja dostalam ulotke, ze baby1one robi 15% obnizki w ten weekend (plus moja znizna 19%) wiec zaszaleje chyba (wanienka sie pasozytowi nalezy, nie ;) )

vobi

No nam mowili na szkole rodz. ze dla noworodka koldre mozna sobie darowac, najlepiej klasc go spac w "spiworku" - chyba foszek tez cos takiego polecala niedawno. Ale dlaczego nie koldra to nie wiem prawde mowiac...

marax

dla mnie ten spiworek ejst bezpieczniejszy -mam wieksza pewnosc ze dziecko sie tam nie zakopie i nie przydusi pozatym nie rozkopie sie

nionczka

Cytat: vobi w 23 Paź 2008, 16:02:28
a oczywiscie mozecie sobie kupic nawet 4 podgrzewacze do husteczek i 2 do recznika

o, tak czulam ze jeszcze jest jakas luka na rynku - taki podgrzewacz do recznikow na przyklad! ;)

Ja mam :-) Polaczony z kaloryferem :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

Cytat: maraxela w 23 Paź 2008, 16:07:39
dla mnie ten spiworek ejst bezpieczniejszy -mam wieksza pewnosc ze dziecko sie tam nie zakopie i nie przydusi pozatym nie rozkopie sie
a ja jeszcze slyszlam, ze powinno w czyms a la rozek na poczatku, bo lubia byc omotane... i wez tu byc madra...

marax

Cytat: nionczka w 23 Paź 2008, 16:10:53

Ja mam :-) Polaczony z kaloryferem :-)

ja mam taki drabinkowy kaloryfer ale niestety latem reczniki sa tak zimne oj moja biedna popa musi znosic takie katorgi lol lol lol

marax

Cytat: dragonfly w 23 Paź 2008, 16:11:49
Cytat: maraxela w 23 Paź 2008, 16:07:39
a ja jeszcze slyszlam, ze powinno w czyms a la rozek na poczatku, bo lubia byc omotane... i wez tu byc madra...

chodzi chyba bardziej o to ze lepiej sie dziecko podnosi ,bierze na rece w pierwszych tygodniach -ale ja sie nei znam

foszek

Cytat: maraxela w 23 Paź 2008, 16:04:09
zytalam na jednym z forow ze lepiej jest kupic takie ubranie do spania niz kolyderka przykrywac-czy jak to jest ??
Spiworek lepszy wg mnie, bo nie tylko maly sie nie zakopie, nie przydusi, ale rowniez nie poodkrywa, w nocy wyjmuje go z nim z koszyczka do karmienia, nie ma roznicy temperatur.... Z broszurce na temat zapobiegania smierci lozeczkowej, wymieniaja to na pierwszym miejscu, pozniej jest mowa o spaniu na pleckach i ponoc smoczek tez pomaga.

Co do termometrow: kupilam taki elektorniczny do czola i uszka, ale przy niemowlaku wiercacym sie niemilosiernie ciezko go utrzymac 5 sek, przynajmniej ja mam problemy.
Dlatego dokupilam zwykly z gietka koncowka ktorym mierze temp w pupie, jest to ponoc najbardziej wiarygodny pomiar

foszek

Nie masz pogrzewacza do recznikow  :o :o :o :o :o :o

gioseppe

Cytat: maraxela w 23 Paź 2008, 16:04:09

nam powiedzieli, ze noworodek najbardziej lubi w warunkach podobnych do tych  ktore mial w brzuchu
czyli cieplo i ciasno co wlasnie zapewniają rozki/beciki
wydaje mi sie ze ma to sens
kocyk/kolderka dopiero pozniej

a takie ubranko/spiworek do spania (chyba foszek pokazala) jest fajne jak dzidzius jest juz troszke wiekszy, zeby sie nie rozkopywal spod kolderki - pewnie zalezy co kto lubi - tzn czy kolderke, czy kocyk czy cos takiego :)

jesli chodzi o spanie mowili tez, zeby zawsze zwracac uwage na to, zeby dziecko nie przewrocilo sie na brzuszek bo moze sie udusic. Dlatego tez rozki dla niemowlat wydaja mi sie madrym rozwiazaniem - w koncu taki noworodek chyba jeszcze nie ma na tyle sily zeby sie przewalic?
no bo potem to juz inna sprawa..

Cytat: foszek w 23 Paź 2008, 16:16:31
Dlatego dokupilam zwykly z gietka koncowka ktorym mierze temp w pupie, jest to ponoc najbardziej wiarygodny pomiar
tez nam tak mowili - ze ciezko zmierzyc noworodkowi temperature i albo pupa albo ucho (podobno te douszne termometry szybko mierza temp. )
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

brawurka

nie mialam spiworka, na poczatku maja spala w rozku, ew. na to jeszcze przykryta kolderką, a teraz nie wyobrazam sobie zeby spala w spiworku, musi miec pelna swobde ruchu, no i czasem sie odkopuje, trudno.

gioseppe

ja mowie o takich spiworkach bardzo szerokich luznych ala kolderka tyle ze na zatrzaski u gory (na zasadzie spiochow)
jak juz jest wieksze dziecko to na pewno w takim sie nie miesci i trzeba zainstalowac koldre na gwozdziach do materaca :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

brawurka

ja nie mowie ze jakiekolwiek spiworki sa zle, tylko ja nie mialam,nie wiem jak sie sprawuja

nionczka

Ja wszystkie dzieci, ktorymi sie zajmowalam pakowalam do spiworka na noc (tak do 2 lat spokojnie). One sa bardzo luzne i poszerzane dolem, nie jak spiwoy dla doroslych. I sa zawsze w przynajmniej 2 rozmiarach do 6 m-cy i do 2 lat.
Jak bylo zimno w domu to sie jeszcze przykrywalo calosc (dzieckow spiworku) kocem.

Pyś

My mamy jeden i drugi termometr.

Ten do czółka to taki sobie jeżeli chodzi o praktyczność. Mała główką kręci i termometr ucieka gdzieś na boki. No i do najtańszych nie należy.

Ten z cienka końcówką - chyba lepszy. Mierzyliśmy nim temperaturę w pupie i nawet sprawnie to poszło.  Lekarz nam taki polecal, ze jest dokladniejszy podobno. :)

Pyś

Cytat: vobi w 23 Paź 2008, 16:01:15
Cytat: nionczka w 23 Paź 2008, 15:49:06
nie wiem jak ten, ale niektore sie odpinaja i moga byc kolderka/mata, etc
Chyba wszyskie rozki po rozlozeniu mozna uzywac jako kolderka, kocyk etc., bo to przeciez kwadrat materialu, tyle ze z zaokraglonymi rogami i rzepami/wiazaniami na bokach. Niektore maja jeszcze takie "kieszonki" na maty do usztywniania.

My rozka w tej chwili uzywamy w wozku. Zlozony na pol i polozony na spodzie tak, zeby Mala od spodu tez miala cieplo.
:)

marax

a co rozkow to ja jestem ciekawa skad te polozne wiedza w czym sie taki noworodek lepiej czuje-moze sie jakis kiedys wypowiedzial

Pyś

Cytat: maraxela w 23 Paź 2008, 21:43:54
a co rozkow to ja jestem ciekawa skad te polozne wiedza w czym sie taki noworodek lepiej czuje-moze sie jakis kiedys wypowiedzial

Nigdy Zuźki nie zawijałam w rożek. Został kupiony bo może będzie potrzebny.
W szpitalu pielęgniarki/położne też nie zawijały. Noworodki leżały swobodnie. W domu od samego początku kocyk, kołderka i chyba jej tak dobrze. Póki co nie poskarżyła się jeszcze  :)

brawurka

kazdy oczywiscie inaczej to widzi, z maja bylo tak ze strasznie machala raczkami (dzieci nie panuja nad tym)i na dluzsza mete to meczace, jak byla zawinieta to sie uspokajała.

nionczka

W Hiszpanii nikt dziecka w rozek nie zawija wiec mysle, ze to jest troche co kraj to obyczaj. I zgadzam sie z Maraxela. Skad mamy wiedziec czy dziecku lepiej czy nie. To, ze bylo przez pare miesiecy w ciasnocie i bez swiatla nie znaczy, ze tak mu sie bardziej podoba. Bo moze wtedy zamiast pokoju widnego lepiej zamknac dziecko w szufladzie? Albo w pralce bo tam moze sie zwinac jak w brzuchu u mamy?
Jesli nie protestuje w zaden sposób to chyba pod koldra, kocem, w spiworku czy w rozku jest mu dobrze.