wyprawka - lista

Zaczęty przez gioseppe, 13 Paź 2008, 15:43:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gioseppe

:)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

eva_luna

oj, musze w  najblizszym czasie (najlepiej w tym tygodniu) pojechac do sklepu i zrealizowac do konca liste z wyprawka. jak dzis pojechalam do tego szpitala, to wyobraznia cuda mi podsuwala i stwierdzilam, ze czas sie do konca przygotowac bo teraz to juz nigdy nic nie wiadomo.
poza tym nastawiam sie, ze urodze ok 27 grudnia, bo wtedy jest nów ksiezyca i podobno jest wtedy znacznie wiecej porodow. A ze to bedzie juz w okolicach mojego terminu i jestem "ksiezycowa" (fazy maja na mnie wplyw), jestem mocno przekonana, ze wtedy wlasnie Toska sie pojawi...

gioseppe

Cytat: eva_luna w 02 Lis 2008, 00:17:49
poza tym nastawiam sie, ze urodze ok 27 grudnia, bo wtedy jest nów ksiezyca i podobno jest wtedy znacznie wiecej porodow
tez o tym czytalam :)
ja mam termin z OM na 31 gru ale podobno najbardziej wiarygodny termin podaje USG przez pierwsze 12 tygodni ciazy
i wedlug tego wychodz termin 26 lub 29 grudnia
jakos specjalnie sie nie nastawiam ale wolalabym zeby to byl ten wczesniejszy termin ;)

nionczka

Ponoc statystyki wlasnie NIE pokazuja zwiekszonej liczby porodów w okolicach pelni chociaz wiele osob w to wierzy.
12 grudnia bedzie pelnia i pol mojego biura w zakladach obstawia wlasnie te date dla mnie. Ciekawe, ze nikt nie obstawil jeszcze 19 grudnia a juz ponad 30 zakladów mamy :-)
A nam do skompletowania wyprawki brakuje jeszcze pol pokoju i wszystkiego co zwiazane z higiena i pielegnacja. Ale ta czesc jakos mnie nie inspiruje.
Poza tym nie wiem czy kopowac butelke skoro nastawiam sie na karmienie piersia. Niby warto na wszelki wypadek, ale jaka wtedy? Ile?

Gioseppe, a mi wszystkie 3 USg, ktore mialam pokazuja te sama date co OM, ewnetualnie 18 grudnia!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

nionczka
ja bym butle kupiła.
moja siostra też nastawiła się na karmienie piersią. i karmi. ale przez pierwsze dni mieli z tym problemy nocą - zmęczenie etc. mały nie mógł "ciągnąć" - wtedy ona odciągnęła pokarm i dostał z butli. teraz już jest ok i je bez problemów. ale butla i tak się przydała.

nionczka

Cytat: zuzia w 02 Lis 2008, 11:23:48
nionczka
ja bym butle kupiła.
moja siostra też nastawiła się na karmienie piersią. i karmi. ale przez pierwsze dni mieli z tym problemy nocą - zmęczenie etc. mały nie mógł "ciągnąć" - wtedy ona odciągnęła pokarm i dostał z butli. teraz już jest ok i je bez problemów. ale butla i tak się przydała.

Ok, kupie w takim razie. Dzieki!

aniak1211

nionczka
Jedna butle 125 ml wystarczy ale jak zuzia pisze,lepiej na poczatek miec,
ja pierwsze dni dokarmialam butla jak nie mialam pokarmu,teraz juz na samym cycu,
chociaz probuje juz jej dawac cos innego :)

gioseppe

Cytat: nionczka w 02 Lis 2008, 11:16:07
Ponoc statystyki wlasnie NIE pokazuja zwiekszonej liczby porodów w okolicach pelni chociaz wiele osob w to wierzy.

Poza tym nie wiem czy kopowac butelke skoro nastawiam sie na karmienie piersia. Niby warto na wszelki wypadek, ale jaka wtedy? Ile?

Gioseppe, a mi wszystkie 3 USg, ktore mialam pokazuja te sama date co OM, ewnetualnie 18 grudnia!

ale tu chodzi o nów a nie pelnie nie? to chyba nie to samo ;)
ja kupilam jedna butle, mala, tak w razie czego
no to z tym usg to fajnie :) skoro sie pokrywa ;) ciekawe jak dzidzius zechce wyjsc na swiat!

aniak1211

No wlasnie,jak dzidzi sie zechce to wyjdzie :D
niezaleznie od ksiezyca,slonca czy deszczu :ag:

ishka82

Kupować butle, bo nigdy nie wiadomo. Poza tym dziecku podaje się też dość szybko wodę. Mleko jest dla niego pokarmem, a nie piciem ;;)

eva_luna

Cytat: ishka82 w 02 Lis 2008, 19:06:47
Kupować butle, bo nigdy nie wiadomo. Poza tym dziecku podaje się też dość szybko wodę. Mleko jest dla niego pokarmem, a nie piciem ;;)

no wlasnie dzieciom karmionym cycem nie daje sie wody, bo mleko jest rowniez piciem  ;)

vobi

Poza tym dziecku podaje się też dość szybko wodę. Mleko jest dla niego pokarmem, a nie piciem

No nie calkiem... jesli dziecko jest karmione wylacznie piersia, to nie podaje mu sie w ogole wody, mleko kobiece zastepuje i picie i pokarm (szok, nie?). Ale nawet jak zakladamy karmienie piersia to przynajmniej 1 butelczyne trzeba miec, chocby na ewentualne odciagniecie pokarmu.

brawurka

??????????????????????????????

aniak1211

Moja Dominika do tej pory nic nie pila

brawurka

slyszałam żeby latem dawać dzieciom karmionym piersią wodę, ale to tez bardziej z wygody, zeby np cyca na plazy co 15 min nie wyjmowac

vobi

aniak1211, brawur - a jak dlugo zamierzacie karmic swoje dziewczynki piersia? Tzn. do ktorego miesiaca?

edit: aaa, brawur Ty jeszcze karmisz? Bo dopiero teraz dotarlo do mnie ze mala czekoladowa diablica ma juz 10 miechow ;)

ishka82

brawur, vobi, no to się popisałam wiedzą :shy: Powiem szczerze, że ja nie mam zbyt wielkiej wiedzy w temacie, ale mama coś mi kiedyś tak mówiła, jak gadałyśmy o bratanicy. Ona karmiona sztucznym mlekiem z butli, szybko zaczęła pić wodę i herbatki dla niemowlaków. Myślałam, że przy karmieniu piersią też trzeba dziecko poić.

ishka82

vobi, z tego co kojarzę, to Brawur już Mai dłuższy czas nie karmi, ona sama z cyca zrezygnowała, nie trzeba było odstawiać. Jeśli coś pomotałam, to mnie brawurko popraw.

aniak1211

ishka82
Przy butli powinno podawac sie wode a przy cycu juz nie ;)

Vobi ja mialam zamiar do 3 miesiecy na poczatku,ale jak siedzialam non stop z wywalonym cycem ;)
tera jak Dominika ladnie ciagnie i kilka minut a nie godzine to nie wiem jak dlugo,
wygoda z tym cycem i oszczednosc :yes:
Ale mam nadzieje ze do roku przestane,terz zaczelam juz dawac kaszke mleczno-ryzowa na wieczor :) przed kapiela,pozniej oczywiscie cyc :D

brawurka

iskha doklądnie tak jak piszesz!!! w sierpniu maja zrezygnowałą z piersi.

nionczka

No to kupilam butelke, 140 ml bebeconfort. Moj maz o malo nie zwariowal na stoisku jak zaczal wszystko ogladac. Tyle tego i takie skomplikowane. System z 3 predkosciami w butelce wydal mu sie wyzsza szkola jazdy :-)
I nadal nie wiemy jaka jest roznica miedzy smoczkiem na dzien i na noc :-)

nionczka

Co wybralyscie/uzywacie nozyczki czy obcinacz do paznkoci? I dlaczego czasami sa opakowania z nozyczkami i obcinaczem? To nie to samo??? Ja niby taka madralinska jestem, ale jak przychodzi co do czego to zaczynam przewracac oczami w sklepie i gubie sie...

brawurka

http://www.allegro.pl/item453830167_najtaniej_zestaw_nozyczki_cazki_pilnik_canpol.html

mam ten zestaw.nożyczki sa super, a obcinaczka tez ok,ale nie obcina idealnie i  dziecko i tak sie drapie.natomiast tymi nozyczkami
http://www.allegro.pl/item454084424_canpol_nozyczki_dla_niemowlat_wykrzywione_od_ss.html               nie da sie zrobić nic

eva_luna

brawurka   :piwko: za informacje bo ja sie dzis wlasnie po takie rzeczy wybieram. butelke odziedziczylam od siostry, aventu 260, dokupie tylko smoczek.
A jaka szczoteczke do czesania glowki polecicie? pewnie z naturalnego wlosia?

nionczka

Cytat: eva_luna w 04 Lis 2008, 13:31:21
A jaka szczoteczke do czesania glowki polecicie? pewnie z naturalnego wlosia?

Ja kupilam nylonowa, u nas innych nawet nie bylo. Jaka mieciutka jest! I grzebyk z zestawu ma zabki zakonczone kuleczka, zeby nie drapal, oooooo :-)