Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

niewiemjaka

marax

Niby na zdrowiu sie nie oszczędza ale ja serio nie mam 1000 zł aby co 2 miesiące zostawić w aptece . Za 6w1 rotawirusy płaciłam 500 zł pneumokoki i meninko to pewnie kolejne 500

magdalinska

wazniejsze meningo? musze z lekarka pogadac, jak ona to widzi

mika

ja na rota oboje szczepiłam na początku
Kaline na pneumo po 2rż jak szła do przedszkola i tak samo ospę
a Leona zaszczepiłam na pneumo jak miał prawie rok i to było już za poźno bo swoje już przechorował wcześniej (2 zap płuc) a dopiero w szpitalu mi powiedzieli, właściwie pierwsze co to leakrze pytali czy szczepiony na pneumo, jak mówiłam że nie to mówili żeby szczepić od razu jak tylko będzie zdrowy bo b dużo chorób dróg oddechowych odpneumokokowych podobno. Leon szczepienie miał za darmo bo dzieci z astmą mają darmowe szczepienie do 5 rż, wcześniaki do 1 rż, przynajmniej tak było w 2013 r. Teraz zaszczepiłabym go na pewno wcześniej.
Teraz zostały nam meningo, ktoś się orientuje jak wygląda sprawa tych szczepionek? która jest lepsza, ta nowa czy ta starsza? bardziej skuteczna i jak z cenami i ile dawek dzieciaki przyjmują?

marax

ciekawe kiedy nasze łaskawe Państwo wprowadzi takie szczepienia dla wszystkich ................

kotabma

Cytat: mobka w 17 Lut 2015, 18:46:28Ale to mąż miał antybiotyk, nie mały. Ja bym szczepila.
Wiem ze maż, ale nasza lek by nie pozwolila szczepic. Kazalaby odczekac.
Nigdy nie dostalam zgody na szczepienie jak ktos w domu byl chory lub tuz po chorobie
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

errata

moja pediatra i pediatra u mnie w przychodni uważają, że choroba członka rodziny nie wyklucza szczepienia. Dopiero choroba dziecka. Nawet jeśli dziecko ma się rozchorować na drugi dzień, to w dniu szczepienia było zdrowe. Ale przełożenie też wg mnie jakoś specjalnie nie zaszkodzi.

Antek ostatni raz był szczepiony w maju  :sciana: :sciana: od tamtej pory mam wszystko zaległe, a cały czas coś mu jest albo ze względu na chorobę miał dwa razy odroczenie po 2 miesiące (raz ospa, a raz różyczka)  :sciana: :sciana:

mobka

Mika, ja szczepilam nowa szczepionka. Jedna dawka po roku. Placilam chyba 200zl?gdzies pisałam  dokładnie.

mobka

justynaaaa2

Nimenrix to nowa? Bo ja też nimenrixem szczepiłam ale byłam pewna że szczepiłam starą
Kurde ide poczytac

justynaaaa2

Aaa nową to ja mam na myśli meningokoki b a tamta jest na c + a y i coś tam jeszcze to dla mnie stara ;)

mobka

Kiedyś był neisvac c. I to była stara, tylko przeciw c.

mika

magdalinska

dzisiaj pierwsze szczepienia, zaszczepilismy Pentoximem i 1 dawka rotarixa. oczywiscie w domu, po ok pol godz od podania mu sie ulało :/ mam nadz ze sie wchłoneło

errata

Cytat: magdalinska w 24 Lut 2015, 11:11:49
dzisiaj pierwsze szczepienia, zaszczepilismy Pentoximem i 1 dawka rotarixa. oczywiscie w domu, po ok pol godz od podania mu sie ulało :/ mam nadz ze sie wchłoneło

podobno już od przełyku coś się wchłania i wystarczy ok. 15 minut.

dragonfly

my dzisiaj tez zaliczylismy rota, meningokoki i 5w1

zosia2007

Mam pytanie,
Dowiedziąłm się dziś d pediatry, że Miłoszowi, z racji niskiej wagi urodzeniwej, przysługuje kilka szczepień za darmo, m. in. szczepienie przeciw pneumokokom. Tylko nie jest to Prevenar 13 tylko Synflorix (10-walentna szczepionka). No i sie zastanawiam, czy brać tą synflorix czy jednak zapłacic za prevenar. Jakbym szczepiła synflorixem to mam ok. 1200 zł w kieszenie na inne szczepienia. Z drugiej strony, Paweł jest asmatykiem, obciązenie alergią po R i boję się, że ta 10-walentna szczepionka może być nie wystarczająca. Moja pediatra namawia na tą bezpłatną.

nionczka

a jest wczesniakiem? Basia miała prevenar za darmo

marax

Bierz bezpłatna jak będę miała czas to poszukam czy prevenal nie jest tez za 0

zosia2007

nionczka, nie, wczesniakiem nie jest - 38 tc

marax

dobra sprawdziłam te szczepienie http://dziennikmz.mz.gov.pl/DUM_MZ/2014/72/akt.pdf
tutaj strona nr 10 . Należy mu się szczepienie na pneumokoki i tutaj nie pisze, że to ma być akurat synflorix a nie prevenar . Może po prostu twoja przychodnia dysponuje od sanepidu taką szczepionką a w innej przychodni mielibyście prevenal.

Kasia

Ja sie spotkałam z tym ze szczepią tym co da im sanepid i ze to od przychodni niezależne.

mika

zosia2007, Leo tez miał prenevar za darmo, zapytaj może w przychodni czy nie ma szansy załatwić tej szczepionki?

golinda

Cytat: marax w 24 Lut 2015, 21:52:26Może po prostu twoja przychodnia dysponuje od sanepidu taką szczepionką a w innej przychodni mielibyście prevenal.

tylko synflorix jest teraz bezpłatna, jeśli ktoś się kwalifikuje
Blanka załapała się jeszcze na prevenar, a Igi był wtedy przeziębiony, potem zmienili przepisy i dostał synflorix