Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

zosia2007

foszek

Cytat: sputnik w 25 Lut 2015, 09:30:37
Możesz też spróbować go zapisać do Wojewódzkiej Poradni Szczepień, nie wiem czy go zakwalifikują ale może..

Z innej beczki:
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,17478722,Niemcy__poltoraroczne_dziecko_zmarlo_na_odre___To.html

Jak ja się cieszę, że udało mi się Alicję zaszczepić w lecie...
u nas w szole 3 dzieci choruje na odre, a 2 w przedszkolu.

nionczka

ja czytałam, ze ta smierc dziecka to byla na odre poszczepienna. Sama jestem zwolenniczka szczepien, ale kurde juz nikomu nie mozna wierzyc. wszyscy klamia, wszyscy maja jakies interesy i to jeden wielki biznes, a my musimy wierzyc w to, co na mówią. Zeby nie było. Ja szczepię i robie to w dobrej wierze, mysląc nie tylko o swoich dzieciach, ale o innych tez.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

nionczka, ja czytałam tłumaczenie niemieckiego artykułu, ze dziecko było juz na cos chore, a odra je "dobiła".
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

golinda

no kurde, przecież to szczepienie jest obowiązkowe
czy ci ludzie są naprawdę psychiczni?

zuzia

Cytat: golinda w 02 Mar 2015, 10:23:08czy ci ludzie są naprawdę psychiczni?
tak

to jedyna odpowiedź jaka mi przychodni do głowy.

mayagaramond

Cytat: golinda w 02 Mar 2015, 10:23:08przecież to szczepienie jest obowiązkowe

W DE szczepienia nie są obowiązkowe. To jest indywidualna decyzja rodziców.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

ishka82

rany, ale sytuacja z innego forum...dziecko miało mieć 2 szczepienia MMR i 4 składnikową (polio, koklusz, blonnica i teżec), matka postanowiła mu to podzielić na 2 razy i miesiąc temu młody dostał czteroskładnikową, teraz tata poszedł doszczepić MMR, a w przychodni podano dziecku obie szczepionki! czyli 4 składnikową po raz drugi po miesiącu od poprzedniej...i co teraz? dziewczyna pyta co z tym zrobić, gdzie pytać. Przychodnia podobno poinformowała krajowego konsultanta o błędzie.

ishka82

Cytat: doda w 13 Mar 2015, 10:40:30
ale pewnie nic się nie da zrobić, no bo co, nie odszczepią dziecka....
odszczepić się nie da, jasne, ale to sutuacja mocno stresowa i ona chciałaby sie od kogoś kompetentnego dowiedzieć jakie to może mieć konsekwencje, czy nie trzeba czegoś zrobić...sama nie wiem, rozumiem jej nerwy, bo sama bym chyba zeszła w takiej sytuacji na zawał

Angie

Ishka jest coś takiego jak wojewódzka poradnie szczepień
na pewno trzeba to zgłosić

w jakim wieku jest dziecko

jeju ja muszę Lenę na to polio zaszczepić i jeszcze chyba przypominającą na błonnica tężec krztusiec

golinda

ja mam trochę zaległych u dzińków :/

elve

ishka82, ale czego się obawiają? przestymulowania ukł immunologicznego? na to pytanie moze nie dostac odpowiedzi
jeżeli miałyby wystapić ostra rekacje, to by juz wystąpiła

ishka82

poradziłam jej kontakt z Wojewódzką Poradnią Szczepień i sanepidem, inne dziewczyny coś tam jeszcze, w przychodni raban już zrobiła i możliwe, że jeszcze im narobi szumu, ale jakby mleko się rozlało, a teraz bardziej jej zależy na ogarnięciu dziecka niż zajęciu się wyciąganiem konsekwencji od przychodni

Angie

Szczepiła któraś boostrix polio?
Bo mamy zaległe polio, a jeszcze teraz dochodzi przypominająca błonica tężec krztusiec.

marax

Cytat: ishka82 w 13 Mar 2015, 10:38:22
rany, ale sytuacja z innego forum...dziecko miało mieć 2 szczepienia MMR i 4 składnikową (polio, koklusz, blonnica i teżec), matka postanowiła mu to podzielić na 2 razy i miesiąc temu młody dostał czteroskładnikową, teraz tata poszedł doszczepić MMR, a w przychodni podano dziecku obie szczepionki! czyli 4 składnikową po raz drugi po miesiącu od poprzedniej...i co teraz? dziewczyna pyta co z tym zrobić, gdzie pytać. Przychodnia podobno poinformowała krajowego konsultanta o błędzie.
Nic mu nie bedzie . Szczepionka druga moze albo nie zadziałać albo minimalnie podnieść poziom przeciwciał . Szum nic tu nie da każdy błędy popełnia niestety .

ishka82

marax, już ja uspokojono, że nic mu nie będzie, że bywają dzieci szczepione podwójnie, bo np. wracają z zagranicy i nie mają pełnej dokumentacji medycznej, a wtedy nie wierzy się rodzicom na słowo, tylko szczepi ponownie :) ja się nie dziwię przerażeniu matki, bo sytuacja niecodzienna i nie chciałabym, żeby moje dziecko dostało dodatkową szczepionkę przez czyjeś gapiostwo, nawet jeśli miałoby to nie zaszkodzić
owszem, błędy się zdarzają, ale trzeba ponosić ich konsekwencje, poza tym przy szczepieniu najpierw lekarz, później pielęgniarka patrzą do książeczki szczepień, ja takich głupich błędów nie akceptuję!

marax

Nie bardzo rozumiem co mozna zrobić więcej . Powinno sie zawiadomić dyrektora jednostki , jej przełożonego i konsultanta . Oni sa od wdrażania procedur naprawczych . Czy sa od gazety noe sadze ....

niewiemjaka

Cytat: Angie w 23 Mar 2015, 20:38:25Szczepiła któraś boostrix polio?
chyba Kasia szczepila, ja musze Wik zapisać

Kasia

Cytat: niewiemjaka w 24 Mar 2015, 19:58:56
chyba Kasia szczepila, ja musze Wik zapisać
Ale nie bostrixem (nie wiem nawet co to)
Mam niewyraźne napisane
Krztusiec i spółka infanrixem?
Polio imovax?

rudasekawf

Po ostatnich akcjach z szczekającym kaszlem, zapaleniem krtani itd. jest lepiej, jednak dalej kaszel i katar. Pediatra twierdzi, że nie jest to przeciwwskazanie do szczepienia. mamy jutro, waham się, szczepicie w takich momentach?

Angie

nie szczep. Poczekaj aż będzie zdrowa. Zmień termin.

justynaaaa2

też bym poczekała, zwłaszcza że niedawno też tą ospę miała
co to za szczepienie?