Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fasolka1980

o co chodzi z tą szczepionką dla 6 latków? Bo mi powiedzieli w przychodni, ze nie ma i na razie nie będzie.....

justynaaaa2

Cytat: dragonfly w 20 Maj 2015, 08:45:37
Justyna, znajomi akurat Polacy lol
lol

Angie

Cytat: fasolka1980 w 20 Maj 2015, 08:59:15
o co chodzi z tą szczepionką dla 6 latków? Bo mi powiedzieli w przychodni, ze nie ma i na razie nie będzie.....

ale której ?

jak ja szczepiłam 2 tygodnie temu to normalnie mieli do wyboru 4w1
albo 3w1 +polio osobno w zastrzyku

niewiemjaka

No ja tez na ta blonice/tezec/krztusiec nie zaszczepilam bo nie ma

Kasia

Ogólnie jest problem ze szczepionkami. Teraz podobno z 6w1 jest problem, wcześniej byl problem z 5w1. W państwowych bida, w niektórych lux czy medi jeszcze resztki maja.

fasolka1980

Cytat: niewiemjaka w 20 Maj 2015, 23:50:23

tą chyba, jest obowiązkowa w 6 rz

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

u nas w okolicy panuje ospa, W Piasecznie fala zachorowań. Patrze na te dzieciory i się zastanawiam czy Maja w ich otoczeniu jest bezpieczna czy nie. MASAKRA......
a jeszcze Ci rodzice w ogóle nie myślą, czytam na forach, ze normalnie autobusem przewieźli na NLP i tam dziecko siedziało w poczekalni, bo debile nie zgłosili, ze to ospa i trzeba izolować. Najwazniejsze aby ich dziecko jak najszybciej lek dostało (bo jak w ciągu 24h dostanie to objawy łagodniejsze) a że inni się zakażą to już nieważne.

nionczka

nionczka

Cytat: niewiemjaka w 20 Maj 2015, 23:50:23
to dla 6 latków? To ja się z tym wyrobiłam jakoś

Kasia

Cytat: nionczka w 08 Cze 2015, 12:36:50
to dla 6 latków? To ja się z tym wyrobiłam jakoś

rok temu szczepionka była dostepna bez problemu

wrobelek0403

Cytat: nionczka w 08 Cze 2015, 12:35:59a to błonnica jest! Ja cały czas wszystkim o dyfterii opowiadam

Nionczka, to to samo błonica i dyfteryt.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

marlen_ka

Cytat: nionczka w 08 Cze 2015, 12:35:59
a to błonnica jest! Ja cały czas wszystkim o dyfterii opowiadam
bo to jest to samo

nionczka

Osiem kolejnych przypadków w tej samej miejscowości

niewiemjaka

Cos mi mignelo w Luxmedzie, że Medycyna Rodzinna zaprasza na bezpłatne szczepienie p.pneumokokom dzieci w wieku 24-36mcy
dla mieszkających w Warszawie
to akcja do 2016 roku, wiec moze nie tylko w takim wieku
ale na infolinii pani nie wiedziala, od jakiego wieku dokladnie, wiec jeżeli kogoś to interesuje to niech sie dopytuje
moze uda mi sie podejsc do MR i dopytać

justynaaaa2

To jakiś program "zdrowie, mama i ja"
Pisałam o tym niedawno, bo przez przypadek A. Się załapał na ostatnią dawkę z tego programu
Wiek musi się mieścić w podanych widełkach
Jak wpiszecie w googlach nazwę programu to wam wyskoczy link z listą wszystkich przychodni które biorą udział w tym programie

niewiemjaka

Justa o widzisz, nie doczytałam, że pisałaś o tym, dzisiaj zauważyłam dopiero na recepcji w Luxmedzie i wpisałam :)
Zdrowie, Mama i Ja – etap II, tj. profilaktyka zakażeń pneumokokowych wśród dzieci w wieku od 24 do 36 miesiąca życia, zamieszkałych na terenie m.st. Warszawy" na lata 2014-2016.

magdalinska

szkoda ze nie ma takich akcji w całym kraju :/

iksa_nl

Czy jest jakies zagrożenie dla ciężarnej, która w dzieciństwie przechodziła ospę, jeśli spędzi dzień z mamą przedszkolaka, w którego grupie panuje aktualnie ospa?
Mama przedszkolaka tez juz przechodzila ospe a przedszkolak szczepiony i na razie bez objawow...

tiliam

Kasia,

A Majka szczepiona juz była na ta ospę?

Ja idę w przyszłym tygodniu z małym na druga dawkę, bede miec z głowy uff.
Szkoda ze na pneumokoki sie nie załapie, bo za młody jest.

errata

Cytat: iksa_nl w 15 Cze 2015, 10:23:35
Czy jest jakies zagrożenie dla ciężarnej, która w dzieciństwie przechodziła ospę, jeśli spędzi dzień z mamą przedszkolaka, w którego grupie panuje aktualnie ospa?
Mama przedszkolaka tez juz przechodzila ospe a przedszkolak szczepiony i na razie bez objawow...

raczej nie. Moja siostra w ciąży w zeszłym roku była u mnie, jak moje dzieci miały ospę i nic jej dziecku nie ma. Dzwoniła wcześniej do lekarza się zapytać i jej pozwolił, skoro ospę przechorowała.

kotabma

Cytat: iksa_nl w 15 Cze 2015, 10:23:35Czy jest jakies zagrożenie dla ciężarnej, która w dzieciństwie przechodziła ospę, jeśli spędzi dzień z mamą przedszkolaka, w którego grupie panuje aktualnie ospa?
moj małzonek mial ospe jak ja bylam w I trymestrze ciazy ;)
nie powiem bo sie balam, balam sie ze zachoruje mlodzsza corka (nie zachorowala), balam sie o siebie i o malucha w brzuchu. na szczescie wszystko ok.
Dodam tylko ze moj moa niby w dziecinstwie na ospe chorowal

jo_miekka

Co terzeba zrobić jak się nie zdążyło zaszczepić drugą dawka przd upływem 3 miesięcy?