Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

aniak1211

Czy w PL podaje sie wit.K noworodkom???
Bo mnie pytaja czy chce podac.

mobka

magdalinska

Karmionym piersia, na mm podaje sie tylko wit d

Kasia

A po samym urodzeniu nie? U nas dają zastrzyk chyba, jest jeszcze doustna ale po porodzie w pl z reguły dają w zastrzyku, w udo.  O ile czegoś nie pomyliłam.

justynaaaa2

Ja miałam zaleconą wit k od 8 doby do 3 miesiąca ale tylko wtedy kiedy dziecko dostaje jedynie mleko matki

aniak1211

Wedlug ulotki jaka dostalam moge wybrac albo zastrzyk albo doustnie dwie dawki przy karmieniu piersia jest trzecia dawka.
Tu chyba nie jest to obowiazkowe bo pytaja czy chce;D
Polozna nic mi na ten temat nie powiedziala,dala tylko ulotke,moze przy nastepnej wizycie cos powie.

Wit.D nie podaje sie,zalecano mi brac w czasie ciazy,
chyba ze cos sie zmienilo w ostatnich latac.

magdalinska

nie wiedziałam ze wit K podaja w szpitalu  :hmm:

marax

Nic dziecku nie zostanie podane bez waszej zgody a udzielacie jej przeważnie jeszcze przed porodem łącznie z tymi wszystkimi papierami . Brak wit K powodował wylewy krwotoczne do mózgu wiec jest to bardzo ważne !

Kasia

Jest zastrzyk w udo, dobrze mi sie wydawało, sprawdziłam. Podają od razu po porodzie, nie ze pózniej, na drugi dzien tylko od razu.

elve

zuzia

Cytat: wrobelek0403 w 06 Lut 2015, 14:30:20
P miał pare lat temu, rodzinny w ogole nie rozpoznał, a P umierał przez dwa tygodnie... masakra...

mój kumpel mając lat 19 zachorował na różyczkę, to też jest masakra. ja pamietam, że różyczka to kropki i zakaz wychodzenia z domu (miałam 6 lat i siedziałam w oknie jak dzieci się bawiły) a u niego.... :padam:

zuzia

wrobelek0403

Cytat: zuzia w 07 Lut 2015, 11:33:26
mój kumpel mając lat 19 zachorował na różyczkę, to też jest masakra. ja pamietam, że różyczka to kropki i zakaz wychodzenia z domu (miałam 6 lat i siedziałam w oknie jak dzieci się bawiły) a u niego.... :padam:

ja miałam swinke tuz przed 18 urodzinami i tez bardzo zle przechodziłam.

natomiast nie pamietam czy chorowałam na ospe, chyba nie. Miałam tylko ospe wietrzną (wiatrówke) i rózyczke.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Cytat: doda w 07 Lut 2015, 16:16:18
no przecież to jest właśnie ospa :hmm:

hahaha, ja myslałam, ze to dwie rózne choroby :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

ishka82

Cytat: doda w 07 Lut 2015, 16:16:18
no przecież to jest właśnie ospa :hmm:
też z lekka zgłupiałam o co kaman lol

wrobelek0403

no wiadomo i dzuma tez :D :D

ja naprawdę myslałam, ze ospa wietrzna to taka łagodniejsza odmiana ospy lol a czarna ospa to jeszcze ciezsza choroba :D :D

justynaaaa2

wrobelek0403

justyna dzieki, lol ale człowiek jest czasem głupi lol

kotabma

ja na rozyczke bylam szczepiona - to bylo obowiazkowe (ale to juz chyba koniec podstawowki byl)
swinke przechorowalam
odry nie pamietam :D

mój M ospe mial w listopadzie, jak ja sie wtedy balam o Marte (nie szczepiona) i o siebie (bo bylam juz w ciazy) Chorowal 4 tygodnie

wrobelek0403

P to nawet blizny zostały na czole, bo nie wiedział ze ma ospe, załozył czapke jak szedł do lekarza i wszystko sie spaprało :crazy:

marax

ale o co wam chodzi. Ospa wietrzna i ospa prawdziwa ( tgz czarna) to nie jest to samo.

wrobelek0403

marax, tak.

ale ja myslałam, ze są trzy ospy: wietrzna, zwykła i czarna :D

errata

Odnośnie szczepień to wielu rodziców nawet nie wie, ze sa jakieś dodatkowe szczepienia, czy nawet ze sa szczepionki skojarzone ;D

elve

Cytat: errata w 07 Lut 2015, 23:07:06
Odnośnie szczepień to wielu rodziców nawet nie wie, ze sa jakieś dodatkowe szczepienia, czy nawet ze sa szczepionki skojarzone ;D
hmmmm to słabo cos ff działają, moja przychodnia jest cała oplakatowana, no trzeba by być analfabetą... choć w sumie można by, bo wszystko okraszone pokaźną ilością rysunków