Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

Nic, zaszczepić jak najszybciej. My mamy pierwszą dawkę ospy wzięta we wrześniu, a teraz 15 lipca może uda się Szymona drugą zaszczepić.

jo_miekka

Dzięki, Mobka. Już ustaliliśmy z przychodnią. Szczepimy w przyszłym tygodniu, po 6 miesiącach od pierwszej.

justynaaaa2

jo_miekka, a co za szczepienie wam jeszcze zostało?

jo_miekka

O ospie piszę.
Nie zostało nam mam nadzieję nic z obowiązkowych.

justynaaaa2

Aaa nie załapałam bo nie zaglądałam na poprzednią stronę więc nie wiedziałam że to kontynuacja tematu :)
U mnie w rodzinie teraz dwójka miała, rodzeństwo, zarazili się od kuzyna, równo po 14 dniach oboje wysypało, masakra no ale nie szczepieni

jo_miekka

No ja się teraz wystraszyłam, bo mama Jagody kolegi ze żłobka ma ospę. Ale wyczytałam, że kiedyś się szczepiło jedną, to może i tak coś tam działa.
No niebardzo by mi pasowała ospa teraz...

justynaaaa2

Cytat: jo_miekka w 01 Lip 2015, 10:00:20
No ja się teraz wystraszyłam, bo mama Jagody kolegi ze żłobka ma ospę. Ale wyczytałam, że kiedyś się szczepiło jedną, to może i tak coś tam działa.
No niebardzo by mi pasowała ospa teraz...
;)

iksa_nl

Cytat: jo_miekka w 01 Lip 2015, 10:00:20Ale wyczytałam, że kiedyś się szczepiło jedną, to może i tak coś tam działa.

ja Mlodego zaszczepilam jedna, druga nie zdazylam bo stale byl chory. Zlapal ospe w przedszkolu - 5 pryszczy i 37, po tygodniu mogl wrocic do przedszkola....co prawda tydzien po powrocie znowu byl chory (zapalenie oskrzeli).
I juz go druga dawka nie szczepilam.

jo_miekka

Nie no ja doszczepię i tak. Mając po prostu nadzieję, że nie zdąży złapać.

iksa_nl

gdzies chyba byla juz ta informacja, ale nie moge jej znalezc.

Czy bedac w ciazy szczepilyscie sie / mozna sie szczepic przeciw grypie? chodzi mi o ta coroczna szczepionke.

justynaaaa2

iksa_nl, ja się szczepiłam
Internista mi mówiła, że ona nie widzi przeciwwskazań, choć wg niej lepiej żeby być przynajmniej w 2 trymestrze

marax

dziewczyny ponoć jest jakaś nowa szczepionka MMR z ospą. Nie wiecie może jak to się nazywa.
Wypadłam już z obiegu szczepionkowego są jakieś nowe szczepionki na pneumokoki/meningokoki ? Podajcie prosze nazwy .

tiliam

Ale ta szczepionka nie jest nowa, juz od jakiegos czasu jest chyba.
Zreszta ja nie zaszczepilabym ja nigdy ;)
Szczepilam osobno.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Kasia

Tiliam, dlaczego?
Ja szczepilam państwowym MMRem i państwowa ospa w jednym dniu.

Kasia

Moje w ogóle szczepionek nie odczuwają. Nawet opuchlizny nie ma, i oby tak zostało.

Kasia

Kurde, to dobrze ze u nas nic. W tym zapierdzielu nie doczytalam co i jak. Zapytałam lekarki czy nie ma problemu, powiedziała, ze nie wiec juz nie drażylam.

errata

Cytat: Kasia w 20 Wrz 2015, 21:48:24
Moje w ogóle szczepionek nie odczuwają. Nawet opuchlizny nie ma, i oby tak zostało.

tu nie chodzi o odczucia, a o ilość wprowadzanych wirusów naraz u tak małego dziecka.

Kasia

Hmmmmmm ale raczej jak dziecko po jednym szczepieniu ma niepożądane reakcje poszczepienne to jest większe prawdopodobieństwo ze przy kolejnych sytuacja moze sie powtórzyć.
Jak dziecko po szczepieniu nie ma żadnych reakcji to jest tez mniejsze prawdopodobieństwo powikłań, nawet przy dwoch szczepionkach, niz w przypadku ww.

errata

Mnie ostatnio pediatra to tłumaczył, ze owsze szczepić, ale nie wszystko na raz. To sa jednak małe dzieci i wprowadzanie do ich małych  organizmów dużo wirusów może być kiepskie. To ze przy jednym szczepieniu wszystko było ok, nie daje gwarancji, ze przy kolejnych tez tak bedzie.

justynaaaa2

Ja też bym nie podała tej szczepionki łączonej
Dla mnie ospa i priorix (mmr) były najbardziej stresujące, najbardziej się ich bałam a jakbym miała mu to połączyć to bym się na maksa stresowała
A. po pierwszej dawce każdej szczepionki miał wysoką temp. nawet do 39st przez 1-2 doby, kolejne dawki bezobjawowo
nawet 2 miesiące temu jak dostał pierwszą dawkę na kleszcze to 2 doby go trzymało 38.5-39
Nad nowymi meningo się zastanawiam, może w przyszłym roku jak skończę kleszcze
Ja szczepię na wszystko ale każde szczepienie to dla mnie mega stres a właściwie nie samo szczepienie tylko reakcja na nie

Angie

Ja też bym nie podała łączonej.
Podzieliłabym to szczepienie.

Lena wszystkie szczepienia przechodziła bezobjawowo, a jednak podejrzewam że reakcja autoimmunologiczna
jest wynikiem szczepienia na mmr.

Kasia

No to mi przy Michale czesto mówiono ze nawet zaleca sie łączenie niektórych szczepionek. Teraz juz niedoczytywalam tylko zapytałam lekarki czy te dwie można laczyc i usłyszałam, że tak, jak najbardziej.

magdalinska

Cytat: doda w 20 Wrz 2015, 21:39:44

a na te nowe meningokoki B szczepicie?
ja chce Kube zaszczepic. Mojej przyjaciólki córka w tamtym roku miała sepse wywołana własnie przez meningo z grupy B, ledwo ja uratowali