Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

talula

Olgaaa, a co do autyzmu, na jakich danych się opierasz? tzn. jak starych? bo nowe zaprzeczają powiązaniu ze szczepieniami...mówią raczej o zbieżności czasowej. Ja jakiś czas temu chodziłam na zajęcia Ewy Pisuli na UW, całe poświęcone autyzmowi, więc dość szczegółowo było to omawiane.

My jesteśmy po 2 dawce ospy i jest ok. Ja ogólnie jestem z frakcji szczepieniowej.

Justynna

Dziewczyny, powiedzcie, co robić.
Byłam dziś w przychodni po receptę na szczepionkę Prevenar13 (pneumokoki). I babeczka z rejestracji powiedziała, że bez sensu chcę jutro zaczepić M. pierwszą dawką, bo za niecały miesiąc skończy 2 lata i lepiej mu podać jedną dawkę, a nie jak chcę dwie. Że to tylko strata kasy i tyle.
Kilka miesięcy wcześniej rozmawiałam z pediatrą i ona mówiła, że lepiej szczepić dwoma dawkami. Pierwsza i potem druga "przypominająca".
No i nie wiem teraz czy dobrze robię, że wybieram dwa szczepienia zamiast jednego.

magdalinska

nasza pediatra ma sie dowiedziec, czy Kuba ma szanse zalapac sie na darmowa szczepionke przeciw ospie. Ale małe szanse...

aja

Justyna moze pediatra więcej i lepiej wie bo wiesz, w rejestracji to głownie babce widać że o kase chodzi

Justynna

aja, no właśnie nie wiem o co babce chodziło. Może o to, że będzie musiała dwa razy zaszczepić, bo one się tym zajmują.  :hmm:

magdalinska

babka pewnie chciała dobrze, ale ja nie wiem, ja szczepiłam mc temu na pneumo i meningo, jedna dawka, nie wpadłam na to zeby zapytac lekarza czy lepiej dwoma  :hmm:

Justynna

magdalinska, ja właśnie nie wiem czy tu jest jakaś różnica, jedną czy dwoma. Czy może powinnam poczekać :hmm:

magdalinska

moze marax albo elve cos napisza
ja przyznam sie, ze czekałam specjalnie az Kuba skonczy 2 lata, zeby go zaszczepic jedna dawka

Justynna

W sumie to chciałabym mieć już to z głowy, bo do tego szczepienia przymierzamy się od jesieni  :headbang:

marax

Cytat: Justynna w 18 Kwi 2012, 18:48:09
Dziewczyny, powiedzcie, co robić.
Byłam dziś w przychodni po receptę na szczepionkę Prevenar13 (pneumokoki). I babeczka z rejestracji powiedziała, że bez sensu chcę jutro zaczepić M. pierwszą dawką, bo za niecały miesiąc skończy 2 lata i lepiej mu podać jedną dawkę, a nie jak chcę dwie. Że to tylko strata kasy i tyle.
Kilka miesięcy wcześniej rozmawiałam z pediatrą i ona mówiła, że lepiej szczepić dwoma dawkami. Pierwsza i potem druga "przypominająca".
No i nie wiem teraz czy dobrze robię, że wybieram dwa szczepienia zamiast jednego.

kazdy lekarz opiera sie na badaniach naukowych .ja bym poczekala (jak tylko miesiec zostalo )i zaszczepila raz jak kaze charakterystyka produktu dla danego wieku . To sa dane naukowe .

konwalia

ja bym poczekała i zaszczepiła raz-tak zresztą będę szczepić, liczę na program żłobkowy

rubin04

Ja tez czekałam aż P. skończy dwa lata i wtedy szczepiam jedną.

Mila ma inny schemat szczepień ze wzgl. na to, ze P. z przedszkola przynosi atrakcje.1
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

pravenar nie obejmuje akcja zlobkowa niestety .

konwalia

Cytat: maraxela w 18 Kwi 2012, 21:29:21
pravenar nie obejmuje akcja zlobkowa niestety .
zalezy-w zlobku gdzie zapisałam jest z miasta

rubin04

a, za meningokoki w promocji w Medicoverze zapłaciłam 179 zł - to odbra cena?

foszek

Wy sie zastanawiac czy pneumokoki raz czy 2, a F byl 4 razy szczepiony a H. juz 3 :rotfl:

didi_loczek

foszek no właśnie tak mi coś świtało, że W. miał 4 szczepionki na pneumo :D

feeling.good

foszek, didi, bo to zależy kiedy zaczyna się szczepić dziecko. Im później, tym mniej dawek. Staś też miał 4 bo był szczepiony od 6 tygodnia

Kasia

magdalinska

a ile kosztuje jedna dawka,jak sie szczepi 4x? taniej? czy dawka to dawka i całe szczepienie wychodzi 4x drozej?

feeling.good

dawka to dawka. Zawsze tyle samo kosztuje

Kasia

Cytat: magdalinska w 19 Kwi 2012, 11:40:04czy dawka to dawka i całe szczepienie wychodzi 4x drozej?
tak dokładnie jest

vobi

Troche to na wyrost chyba... jesli dobrze doczytalam, to wycofano szczepionki chociaz nie znaleziono jeszcze zadnego zwiazku pomiedzy smiercia dziecka a szczepieniem, poza tym ze bylo "niedawno" szczepione...
Kilka dni temu slyszalam w jakichs wiadomosciach, ze gdzies w Polsce (chyba w Olsztynie) zmarlo 2-letnie dziecko po banalnym zabiegu wyciecia trzeciego migdalka -  czyli powinno sie zrezygnowac z zabiegow usuwania migdalkow bo moga prowadzic do skutkow smiertelnych?

magdalinska