Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

Justynna

Dzięki dziewczyny za opinie  :beer:
W końcu nie pojechaliśmy na to szczepienie. Recepta jest ważna 30 dni, więc planuję jechać z M. na bilans dwulatka i wtedy go zaszczepić jedną dawką :)

magdalinska

na darmowa szczepionke na ospe sie nie załapiemy, ale mogłam miec meningo za free, bo własnie rozszerzyli na wady kardiologiczne :/  a ja 1,5mca temu zaszczepiłam i zapłaciłam :/

konwalia

a ja się zastanawiam kiedy podać mmr-zapisałam ja na 20czerwca, ale 23 idziemy na wesele, potem chcilibysmy urlop i nie wiem, czy nie lepiej po wakacjach

errata

Cytat: konwalia w 19 Kwi 2012, 17:57:18
a ja się zastanawiam kiedy podać mmr-zapisałam ja na 20czerwca, ale 23 idziemy na wesele, potem chcilibysmy urlop i nie wiem, czy nie lepiej po wakacjach

a to jest to szczepienie, jak dziecko rok kończy?

ishka82

Niuśka zaszczepiona pierwszą dawka na ospę :)

konwalia

didi_loczek

Dziś pierwsza dawka Hepatitis A+B, płaczu było co niemiara :(
Jeszcze 2 dawki, odpowiednio za 3 i 6 miesięcy.

ziuta

my wczoraj zaległe 6w1, K. cały dzień nie umiał chodzić, bo go noga bolała :( cały dzień przesiedział, taki biedny był
ech, co się strachu najadłam
dzisiaj rano znowu popłakiwał, nie chciał wyjść z łóżeczka, ale teraz poszli na spacer i podobno jest ok

iksa_nl

ta noga to przez ta szczepionke? goraczka jakas tez byla czy nie?
nas tez teraz czeka kolejna dawka 6w1 wlasnie... poprzednie oprocz temperatury to bezobjawowo przeszly.

ziuta

Cytat: iksa_nl w 26 Kwi 2012, 15:19:49ta noga to przez ta szczepionke? goraczka jakas tez byla czy nie?
no pewnie tak, bo pokazywał, że boli dokładnie w miejscu szczepienia
gorączki nie było wcale, ale on nigdy po szczepieniach nie gorączkował

niewiemjaka

co za ku#$%^ poje$%# są te laski w przychodni, chcac zaszczepic na ospe, poprosili mnie z LIMu o karte szczepien dziecka, zeby wybrac z przychodni, oni to wpisza w karte, (poprzednio mialam problem bo nie mialam karty, ale wydali mi zaswiadczenie bez problemu i luz - w limie ofcors)
a te poj..ane pizdy bo juz naprawde inaczej tego nie mozna nazwac, no nie sa w stanie wydac karty  :headbang: :headbang:
nie znosze tej przychodni i tych pan recepcjonistek rodem z PRLu  :stupid:

golinda

ishka82

Cytat: golinda w 11 Maj 2012, 13:17:23
kurde, chyba przegapiłam wzw A :hmm:

http://www.szczepienia.pl/KalendarzSzczepien.aspx

nie lekarka nie mówiła...
ja nawet tu pytałam o to szczepienie i zero odpowiedzi ;D tez zobaczyłam w kalendarzu i tez lekarka nic nie mówiła ;) szczepiła któraś na to?

niewiemjaka

yyyy powiem wam, ze moja skleroza mi podpowiada na 2 lata mielismy tylko bilans dwulatka, zadnego szczepienia :knuje:

ale laski na kalendarzu szczepien co wkleilyscie jest informacja ze to jest ZALECANE  nie obowiazkowe, no i jest platne
soł .. moze dlatego lekarka zapomniala ? :/

ishka82

no właśnie...muszę zapytać ;D wiem, że to nieobowiązkowe i płatne, ale na inne takie też szczepiłam ;) a któraś to WZW w 24 miesiącu szczepiła ??? bo nie wiem, ale mam wrażenie, że chyba nie...

zosia2007

16.05 mam bilans mlodego to poprosze R zeby zapytal lekarki

magdalinska

ja nie szczepiłam, lekarka tez nic nie mowila. Zaszczepilismy zaraz po bilansie na meningo i pneumo

didi_loczek

My Wojtka zaszczepiliśmy teraz właśnie WZW B plus A. Druga dawka za 3 miesiące, trzecia po sześciu.

Tutaj WZW B jest obowiązkowa, na A zaszczepiliśmy po namowie pediatry, ze względu na częste podróże ;D

marax

WZW A jest zasadniczo malo grozna i do wyleczenia . Szczepi sie przewaznie osoby podróżujące do krajow o nizszych standardach higieny posiłków . Ja nie szczepie na razie malej . Siebie zaszczepilam kiedys jak jechalam do egiptu . W polsce to raczej wielki problem nie jest .

ishka82

maraxela, wielkie dzięki za odpowiedź :thankyou:

marax

No wywoluje to zapalenie wątroby ,moze byc ciezkie  . Zasadniczo zakazenie przebiega lagodnie i w polska nie jest rejonem endemicznym .

golinda

no właśnie, ale zachorowanie na wzw A to jest zwykle wyrok - do końca życia

Angie

Wyrok to chyba B i C, a nie A.
A to żółtaczka pokarmowa ;D

rubin04

dok ladnie - A to pokarmowa,

a WZW C to jets to wirusowe zapalenie co nie da się wyleczyć  :(
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda