Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

magdalinska

aha :) a to nie wiem, nikt nam tez nic nie mowil

marax

Cytat: ishka82 w 06 Mar 2012, 11:17:05
magdalinska, odgórnie w całej Polsce od stycznia dzieci żłobkowe są objęte programem darmowych szczepień na ospę :) w jednych miastach odbywa się to łatwo, przyjemnie, a w innych jak u nas, sanepid ma nadzieję, że nikt się nie upomni i nie trzeba będzie nic robić :crazy: dobrze, ze właścicielka żłobka chętna do pomocy i zainterweniowała i szczepienia będą :) szkoda tylko, ze pomimo iż darmowe, to zainteresowanie małe :( myślałam, że ludzie często nie szczepią przez kasę, a tu wychodzi na to, że nie tylko :(
ja poszlam do zlobka do Pan powiedzialam o takiej mozliwosci . Informacje zostawily same dla siebie-pytalam rodzicow czy wiedza ( nie przekazaly) . Ja nie bede przeciez plakatow umieszczac . Moja zostala zaszczepiona za darmo na ospe dzieki temu nowemu programowi .

ishka82

maraxela, ale u Was pewnie wystarczyło dostarczyć zaświadczenie ze żłobka do punktu szczepień? bo u nas żłobek robi listę, przekazuje ją do sanepidu i oni wysyłają do konkretnych punktów szczepień konkretną liczbę szczepionek dla konkretnych dzieci...więc rodzice wiedzą...a gdyby nie moja interwencja, to sanepid siedziałby cicho i czekał aż się program skończy...

marax

Cytat: ishka82 w 09 Mar 2012, 21:15:13
maraxela, ale u Was pewnie wystarczyło dostarczyć zaświadczenie ze żłobka do punktu szczepień? bo u nas żłobek robi listę, przekazuje ją do sanepidu i oni wysyłają do konkretnych punktów szczepień konkretną liczbę szczepionek dla konkretnych dzieci...więc rodzice wiedzą...a gdyby nie moja interwencja, to sanepid siedziałby cicho i czekał aż się program skończy...
ja to zalatwialam z moja ordynatorka - nie wiem jaki jest tryb zalatwiania tego jak sie przyjdzie z ulicy(pewnie trzeba sie upomniec zeby dostac - same pielegniarki nie proponują ) . Poinformowalam Panie ze zlobka o takiej mozliwosci ale najwidoczniej im na tym srednio zalezy - ja nie mam czasu na myslenie za innych . Szkoda bo to jedyna grupa zlobkowa w miescie i dzieciaki mogloby skorzystać .

elve

Hmmm a czemu są takie rozbieżności między województwami :hmm:

w moim POZ wystarczy dostarczyć zaswiadczenie, ze dziecko uczęszcza do żłobka, a POZ zajmuje się resztą

mika

dziewczyny a jak to jest z tym zlobkiem? musi byc panstwowy czy prywatny tez moze byc? a klub malucha?

elve

mika wg mojego pediatry nie ma znaczenia czy prywatny czy państwowy, jeśli nie ma w nazwie żłobek, to potrzebne będzie zaświadczenie, że jest ekwiwalentem żłobka

ishka82

Cytat: mika w 10 Mar 2012, 18:23:54
dziewczyny a jak to jest z tym zlobkiem? musi byc panstwowy czy prywatny tez moze byc? a klub malucha?
może być prywatny, ale musi być żłobek

marax

Cytat: elvelve w 10 Mar 2012, 18:25:20
mika wg mojego pediatry nie ma znaczenia czy prywatny czy państwowy, jeśli nie ma w nazwie żłobek, to potrzebne będzie zaświadczenie, że jest ekwiwalentem żłobka
A co to znaczy ekwiwalent kto takie zaswiadczenie ma wystawic ?

elve

maraxela pediatra twierdziła, że wystarczy jak dyrektor placówki wystawi takie zaświadczenie
często przy przedszkolach tworzone są oddziały żłobkowe, w nazwie mają przedszkole, ale tak naprawde to pełnią funkcję żłobka

tyle ja musiałabym przedstawić by dostać darmową szczepionkę, widać w Krakowie wystarczy

marax

Cytat: elvelve w 10 Mar 2012, 21:02:54
maraxela pediatra twierdziła, że wystarczy jak dyrektor placówki wystawi takie zaświadczenie
często przy przedszkolach tworzone są oddziały żłobkowe, w nazwie mają przedszkole, ale tak naprawde to pełnią funkcję żłobka

tyle ja musiałabym przedstawić by dostać darmową szczepionkę, widać w Krakowie wystarczy
moze ? pewnie jak to w polsce nikt nie wie do konca co ustawodawca mial na mysli ................

ddu

rilla

ja spytalam w żłobku P. o te szczepionki, oczywiście Panie nic nie wiedzą. Poprosiłam o zaświadczenie, wydrukowałam sobie plan szczepień i inne dokumenty i zobaczy co powiedzą w przychodni:)

Juz dzowniłam i umówiłam się na szczepienie 22.02. I ide jutro uświadomić naszą Panią Kierownik, niech o tym mówią w żłobku kurcze.

marcheewka

My wczoraj szczepiliśmy druga dawką na ospę, niestety szczepionka podrożała i placilam 200 zl ( w grudniu 180)
Jeszcze tylko Hib i druga dawka pneumokokow i koniec.
Meningokoki narazie odpuszczamy...

elve

rilla ale rolę informacyjną powinien pełnić POZ, a nie żłobek
to inne ministerstwo :P

foszek

my po kolejnym szczepieniu, dzisiaj druga dawka przeciw odrze, śwince i różyczce i ospie

rilla

Cytat: elvelve w 13 Mar 2012, 15:04:59
rilla ale rolę informacyjną powinien pełnić POZ, a nie żłobek
to inne ministerstwo :P
ja wirm, ale powinien byc przeplye informacji, bo zostalam podejrzliwie potraktowana przez p. Kierownik

marcheewka

Cytat: foszek w 13 Mar 2012, 16:08:48
my po kolejnym szczepieniu, dzisiaj druga dawka przeciw odrze, śwince i różyczce i ospie

a to przeciw odrze świbnce i różyczce sa dwie dawki?? u nas  była jedna

abkasia

mika

nie no Osr jest jedna dawka, przynajmniej w kalendarzu do 3 rz jest jedna, a tej skojarzonej z ospa sa chyba dwie, czy sie myle?

marcheewka

Cytat: mika w 15 Mar 2012, 09:39:36
nie no Osr jest jedna dawka, przynajmniej w kalendarzu do 3 rz jest jedna, a tej skojarzonej z ospa sa chyba dwie, czy sie myle?

ospa dwie dawki Varilix chyba - my szczepiliśmy 1 dawką razem ze świnką, odrą i różyczką, a drugą dawkę samej ospy tydzień temu.
Czyli jeśli jest to jedna szczepiona mmr+ ospa w komplecie, to szczepi sie dwa razy, tak?

olcia

A jest już w Pl dostępna szczepionka mmr+ospa w jednym??
Jeśli szczepi się oddzielnie to mmr jest 1 dawka a ospy 2

Angie

na ospę valirixem  od jakiegoś czasu szczepi się dwa razy ;D

foszek

troche pozmieniali:
z F. mialam 2 razy Priorix tetra (MMR+Ospa w jednym): 1 dawka jak mial skonczony rok, druga dawka jak mial skonczone 2 lata
zH. mialam  tez 2 razy juz szczepienie na MMR: 1 dawka byla MMT + meningokoki jak skonczyla rok, i teraz, po 1,5 m-ca MMT+ospa w jednym

marax

W polsce to jest tak:
1 dawka  MMR ok 13-14 miesiac plus
2 dawka  wieku 10 lat .
OSPYsa 2 dawki po 2 rż .
Ja bym nie mieszala kalendarzy szczepien polskich i zagraniczych . Nie wiemy jak za granica powtarzają szczepienia (patrzycie najczesciej tylko na kalendarz do trzeciego roku zycia a szczepienia sa powtarzane az do 18 rz) .

Dodany tekst: pią, 16 mar 2012, 09:19:04

Cytat: olcia w 15 Mar 2012, 09:59:56
A jest już w Pl dostępna szczepionka mmr+ospa w jednym??
Jeśli szczepi się oddzielnie to mmr jest 1 dawka a ospy 2

sa 2 dawki mmr ( po 1 rz i po 10 rz)  i 2 dawki ospy( po 2 rż)  . Nie slyszalam o wprowadzeniu u nas szczepionki mmr+ospa.

Dodany tekst: pią, 16 mar 2012, 09:19:08