Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

olcia

No właśnie też nie słyszałam żeby w Pl wprowadzili mmr+ospa :)
MMR miałam na myśli, że u maluchów jest 1 dawka. A powtórka w 10 rż - słusznie zauważyłąś :)

marax

Mozliwe ze za grania nie powtarzaja juz mmr w 10 rz i dlatego szczepia 2 razy skojarzoną .

elve

Czy przy szczepionkach bezkomórkowych szczepi się dzieci lekko zaziębione np z katarem czy pokasłujące?

malybob

Nie mam pojecia, ale ja bym dziecka "niepewnego" nie dala zaszczepic zadna szczepionka.

A propos:http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/570853,Szczepionki-dla-dzieci-wycofane-w-trybie-pilnym

elve

malybob to tylko pokazuje, ze jednak ktoś nadzoruje działania niepożądane leków i szczepionek

konwalia

Cytat: elvelve w 21 Mar 2012, 19:16:33
Czy przy szczepionkach bezkomórkowych szczepi się dzieci lekko zaziębione np z katarem czy pokasłujące?
kwestia lekarza, wielu zaszczepi, zeby się drugi raz nie spotykac

do rozważenia, zawsze jest ryzyko, że sie infekcja rozwinie dalej po podaniu sczepionki

ja bym odczekała

elve

;)

foszek

H. dostala 2 dni po szczepieniu zapalenia oskrzeli, czy ma to jakis wplyw na szczepienie? Maz zapomnial zapytac...

marax

Cytat: foszek w 21 Mar 2012, 23:04:44
H. dostala 2 dni po szczepieniu zapalenia oskrzeli, czy ma to jakis wplyw na szczepienie? Maz zapomnial zapytac...
tego nie wie nikt . przypuszczam ze nie

kotabma

Cytat: elvelve w 21 Mar 2012, 19:16:33Czy przy szczepionkach bezkomórkowych szczepi się dzieci lekko zaziębione np z katarem czy pokasłujące?
Mi Z nie pozwolili zaszczepic jak byla zdrowa, ale M byl przeziebiony a ja tyle co po chorobie. nNe wiem czy to szczepionka bezkomorkowa bo sie nie znam. chodzilo o 5 w 1.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka

plizzzz na pewno któraś wie od strzała.. jak wygląda sczepionka przeciw ospie ? ile to dawek jest, mniej wiecej ile kosztuje? czy sie załapie z prawie - trzylatkiem jeszcze? bo chwilowo zdrowy więc trzeba się zmobilizowac

mobka

2 dawki,  u mnie w przychodni 200zl dawka.  Nie ma granic y wiekowej.

niewiemjaka

elve

A Ance przepadło szczepienie na meningokoki, tak długo je przekładałam, ze program się skończył :(
Ale co tam
Mam nadzieję, ze w końcu wyzdrowieje i ją zaszczepię na meningo i pneumo

zosia2007

czym szczepilyscie dzieci pow 2 r.ż. na meningokoki?
teraz medicover prowadzi jakaś akcje szczepien przeciw meningo i podobno ma "specjalne ceny" szczepionek? zgadza sie?
http://www.medicover.com/plpl/1067,akcje-promocyjne.htm

zuzia

Cytat: zosia2007 w 28 Mar 2012, 14:28:45
czym szczepilyscie dzieci pow 2 r.ż. na meningokoki?
teraz medicover prowadzi jakaś akcje szczepien przeciw meningo i podobno ma "specjalne ceny" szczepionek? zgadza sie?
http://www.medicover.com/plpl/1067,akcje-promocyjne.htm
ta cena dla dziecka powyżej 2 rż jest bardzo dobra (u mnie w przychodni to koszt ok 200 zł) ale tylko z kartą medicover bo bez karty to dodatkowo się za wizytę płaci i....

zosia2007

Cytat: zuzia w 28 Mar 2012, 16:24:58
ta cena dla dziecka powyżej 2 rż jest bardzo dobra (u mnie w przychodni to koszt ok 200 zł) ale tylko z kartą medicover bo bez karty to dodatkowo się za wizytę płaci i....
to d...pa, bo od stycznie zrezygnowalam z abonamentu dla P bo mi sei nie oplacalo ciagnac

marax

Cytat: kotabma w 22 Mar 2012, 08:45:24
Mi Z nie pozwolili zaszczepic jak byla zdrowa, ale M byl przeziebiony a ja tyle co po chorobie. nNe wiem czy to szczepionka bezkomorkowa bo sie nie znam. chodzilo o 5 w 1.
tak naprawde przeciwskazaniem jest temp powyzej 38

rubin04

Cytat: zosia2007 w 28 Mar 2012, 15:28:45czym szczepilyscie dzieci pow 2 r.ż. na meningokoki?teraz medicover prowadzi jakaś akcje szczepien przeciw meningo i podobno ma "specjalne ceny" szczepionek? zgadza sie?http://www.medicover.com/plpl/1067,akcje-promocyjne.htm
ja własnie chce P. i Milę zaszczepić

P. zdrowy wiec moze w przysżłym tygodniu własnie skorzystam,
a Mila to dopiero jak na prostą wyjdzie z chorowaniem..

kotabma

Cytat: maraxela w 29 Mar 2012, 21:15:43tak naprawde przeciwskazaniem jest temp powyzej 38
lekarka miala nosa ze jej nie zaszczepila ;) mala rozchorowala sie.
ona tę 5 w 1 zle znosi. teraz tez ma wysaka temp po niej. i znow lek miala racje mowiac zeby po tej szczeponce Zosi do zlobka nie dawac w tym tyg. szczepiona w sr wczoraj miala wysoka temp i leciala normalnie przez rece. dzis juz tylko stan podgoraczkowy.
Ja bym nigdy nie pozwolila zaszczepic gdyby miala temp czy stan podgoraczkowy - mimo ze jak piszesz przeciwskazaniem jest temp 38.
Dla mnie, jako rodzica, dziecko do szczepienia musi byc calkowicie zdrowe - niewazne ze lekarz pozwolilby ja szczepic z temp ;) ja na to zgody nie wyraze.

aja

Cytat: kotabma w 30 Mar 2012, 09:21:03niewazne ze lekarz pozwolilby ja szczepic z temp
ale takiego odwznego lekarza to ja jeszcze nie spotkałam
ja nawet tzn. i  nasz "szczepienny" lekarz nie szczepimy jak w domu jest ktoś chory ( żywymi szczepionkami)

a właśnie, właśnie do 6 mc oprócz roty musi być podana jeszcze jakaś szczepionka?????
i to prawda,że po rocie musi być przerwy 6 tygodni do następnego szczepienia????

olcia

Szczepionka p/Rota jest żywą szczepionką więc powinno sie czekać 4 tygodnie do następnego szczepienia inną żywą szczepionką. Odstępy między szczepionką żywą i zabitą jest dowolny.

Chociaż gdzieś wyczytałam, że żywych doustnych szczepionek (np.rota) nie dotyczą powyższe wytyczne tzn. Nie trzeba czekać 4tyg.

marax

to sa tylko wytyczne a decyzja zalezy od lekarza . Jak dziecko jest zdrowe to mozna czekac . Sa czasem takie momenty ze czekac nie mozna i wtedy sie stosuje do ww wytycznych

olcia

Zgadzam się z tobą. Wytyczne wytycznymi a życie życiem - jak nie będzie pośpiechu to pewnie lekarze będą czekać.

niewiemjaka

Cytat: elvelve w 13 Mar 2012, 16:04:59ale rolę informacyjną powinien pełnić POZ, a nie żłobek
dzwoniłam do przychodni z pytaniem o ospe i pani ładnie poinformowała, że złobkowe dzieci za darmo :)
no a dla nas niestety 2 x 200 zł :(
w lim/luxmedzie z rabatem 2 x 180 zł