Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

marax

Ja szczepilam na to kleszczowe zapalenie mozgu . Kleszcze sa u mnie na podworku w ilościach hurtowych i to nie prawda ze tylko w lesie . Ląki kleszcze bardzo lubią . Bardzo duzo jest zarażonych na terenie wrocławia i okolic  (wiadomość z 1 reki mam znajomą robiącą doktorat na ten temat )

rubin04

Marax - wiesz ile osób w Polsce rocznie choruje na to kleszczowe zapalenie mózgu?
Około 250-300.

Sama przyznasz ze to b.mało.

nawet Ministerstwo Zdrowia zaleca szczepienia osobom "zatrudnionym przy eksploatacji lasów, stacjonującemu w lasach wojsku, rolnikom, młodzieży, odbywającej praktyki oraz turystom, uczestnikom obozów i kolonii."

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

rubin jeszcze nie, miała odroczone przez neurologa do 15mca, a teraz ma te cholerne wysypki wirusowe/bakteryjne nadkażenia i póki nie minie nie zaszczepię

marax

Cytat: rubin04 w 19 Wrz 2012, 22:02:29
Marax - wiesz ile osób w Polsce rocznie choruje na to kleszczowe zapalenie mózgu?
Około 250-300.

Sama przyznasz ze to b.mało.

nawet Ministerstwo Zdrowia zaleca szczepienia osobom "zatrudnionym przy eksploatacji lasów, stacjonującemu w lasach wojsku, rolnikom, młodzieży, odbywającej praktyki oraz turystom, uczestnikom obozów i kolonii."

rubin a szczepilas na meningokoki i pneumokoki ?

rubin04

Marax, szczepiłam P. na meningo i pneumo ale dopiero jak poszedł do przedszkola (czyli po 2 r.ż.)
Mila miała inny schemat tj. zaszepiłam ją na te pneumo wcześniej niz P. bo choc do złobka nie chodzi to jednak P. jest przedszkolakiem.

Konwalia, no Mila też jeszcze nie zaszepiona na to ale ona wszystko miała pózniej przez wieczne chorowanie. A pediatra mi powiedział ze do tego szczepienia musi być absolutnie zdrowa a na razie jestesmy po katarze.

marax

Rocznie notuje sie 400 zachorowan za zapalenie opon mozgowo rdzeniowych meningokokowych  wiec skala zjawiska porównywalna .

abkasia

ja na pokleszczowe zapaleie mozgu chce malego zaszczepic i co roku za pozno sie orientuje...
bo to chyba trzeba wczesna wiosna szczepic..
mojej znajomej mama, ktora mieszka przy naszym parku ma w ciagu sezonu do 10 kleszczy...

wole nei ryzykowac, jesli moge zapobiegac..

rubin04

Cytat: maraxela w 19 Wrz 2012, 23:12:34Rocznie notuje sie 400 zachorowan za zapalenie opon mozgowo rdzeniowych meningokokowych  wiec skala zjawiska porównywalna .
ok, ale ja mówię tylko ze:
1. jakbym była leśnikiem to bym się na kleszczowe zaszczepiła
2. jak jestem dzieckiem żłobkowym / przedszkolnym - szczepie się na meningo / pneumokoki

Szczepię na to co jest w moim odczuciu realnym zagrożeniem.

marax

Cytat: rubin04 w 19 Wrz 2012, 22:28:24
ok, ale ja mówię tylko ze:
1. jakbym była leśnikiem to bym się na kleszczowe zaszczepiła
2. jak jestem dzieckiem żłobkowym / przedszkolnym - szczepie się na meningo / pneumokoki

Szczepię na to co jest w moim odczuciu realnym zagrożeniem.
twoj dom nie bedzie chyba stal na betonie w kolo . Jak jest trawa to jest ryzyko . Poza tym duzo z dziećmi jezdzicie po świecie .

zosia2007

marax a kiedy sie sczepi dziecko przeciw tym kleszczom? tzn ile musi miec aby moc go zaszczpic?

marax

Kurcze nie wiem wydaje mi sie ze powyzej 2 lat - nie jestem pewna . Szczepi sie wiosną .

rubin04

Cytat: maraxela w 19 Wrz 2012, 23:32:35Poza tym duzo z dziećmi jezdzicie po świecie .
i dlatego np. w wakacje zaszczepiłam je przed wyjazdme na żółtaczkę A bo takie ryzyko wyjazd ze sobą niósł.

A co do trawy - u nas będzie trawnik i oczywiscie ze parę drzew ale nie zamierzam z tego powodu szczepić na kleszcze. Bo oczywiscie że kleszcze się zdarzają ale pamietajmy że nie każdy (a raczej mało który) przenosi to kleszczowe zapalenie. Także nie odczuwam bym była ja czy dzieci w grupie podwyższonego ryzyka, wiec nie szczepię, zgodnie z podpowiedzią pediatry i jego argumentacją.

marax

To jest podstępna choroba potrafi sie ujawnic po wielu latach . Jest ja bardzo ciezko rozpoznać i te statystyki obejmują tylko niewielki procent osob rzeczywiście chorujących .

marax

No dziwi mnie to bo robisz komplet badan na kazdy katar a taka chorobe uznajesz na banalną i nie istniejącą w twoim środowisku.

zosia2007

a na ile ta szczepionka wystarcza? bo ja kiedys bylam na to szczepiona ale cs mi sie wydaje ze trzeba szcezpic co 6 lat
ja mialm trzy dawki szczepienia wtedy

marax

Cytat: doda w 19 Wrz 2012, 22:41:15
marax a Ty siebie zaszczepiłaś?
tak ale dawno musze powtorzyc

rubin04

Cytat: maraxela w 19 Wrz 2012, 23:43:32bo robisz komplet badan na kazdy katar
chyba mocno tu przesadzasz...

Cytat: doda w 19 Wrz 2012, 23:45:53bo oni często siedzą na wsi na kaszubach i każde z nich już złapało po kilka kleszczy w tym tata boreliozę
na bolerioze niestety szczepionki nie ma

Cytat: maraxela w 19 Wrz 2012, 23:43:32taka chorobe uznajesz na banalną

pokaż mi gdzie uznałam ją za banalną??

To jest powazna choroba, ale uważam że nie jestem nią realnie zagrożona (bo o ile ugryzienie przez kleszcza zakąłdam że mi się przytrafi, to już trafienie na zakazonego wirusem KZM oraz to że będę w tych skrajnych wypadkach (około 1%) tej choroby, które moga doprowadzić do śmierci wydaje mi się wyjatkowo mało prawdopodobne).
Nie chcę tu ryzykować powikłań po szczepieniu, które na dodatek musiałabym robic co 5 lat, i mając takie podejscie to szczepiłabym sie wszystko..

Kasia

ja kleszczy nie bagatelizuję

tak naprawdę opis z ministerstwa do większości z nas pasuje, bo mało kto z nas nie jest turystą :D
tym bardziej że mało jest miejsc całkowicie oddalonych od lasów
ja obok swoich bloków mam lasek, w którym jest plac zabaw, na który raz na jakiś czas chodzimy :D

ziuta

szczepiła któraś ostatnio na meningo?
ile kosztuje szczepionka?
bo chciałam szczepić dopiero za rok, przed pójściem do przedszkola, ale w tym roku jest u nas darmowy program i się waham...

rubin04

Ziuta dokłądnie nie pamietam ale wydaje mi się ze chyba ok. 180 zł,
ale Konwalia najlepiej tu powie co i za ile

olgaaa1

Ja o tej szczepiące na grypę, dużo złego słyszałam. Mój mąż jako żołnierz szczepiony jest obowiązkowo i choruje i to dużo. ja nie szczepiona i nie choruje :)
Też planuje w przyszłym roku zaszczepić na odkleszczowe zapalenie mózgu, bo dużo jeździmy "w krzaki" :)
ze szczepionką na ospę moim zdaniem się pośpieszyłam.

Dodam, że kleszczy najwięcej jest nie w samym lesie a na obrzeżach, łakach, krzewach i niestety w parkach też.
Kleszcz siedzi w trawach tych wyższych i krzewach, a nie na drzewie, więc praktycznie wszędzie gdzie jest zieleń. Prócz lasów iglastych, bo dla nich za sucho. 

magdalinska

Kuba kleszcza złapał na trawniku koło domu :/ w zadne krzaki i lasy nie musielismy jezdzic

marax

Moj wojek przez 2 lata jezdzil na wózku inwalidzkim a mial 25 lat . Przestał chodzic ,byl sparaliżowany z bolu wył ( morfina nie pomagała) . W Polsce sie poddali i pojechał na leczenie do niemiec . Tam tez nie mogli znaleść przyczyny . MIal szczęscie bo lezał na sali z jakimś vipem do ktorego sprowadzono profesora z USA  . I ten profesor zainteresował sie dlaczego taki mlody chlopak wyje z bólu . On postawił diagnoze ........ To jest podstępna choroba i ma straszny przebieg . Gdyby nie zbieg okoliczności bylby sparaliżowany do końca życia .

olgaaa1

Cytat: maraxela w 20 Wrz 2012, 11:30:11
Moj wojek przez 2 lata jezdzil na wózku inwalidzkim a mial 25 lat . Przestał chodzic ,byl sparaliżowany z bolu wył ( morfina nie pomagała) . W Polsce sie poddali i pojechał na leczenie do niemiec . Tam tez nie mogli znaleść przyczyny . MIal szczęscie bo lezał na sali z jakimś vipem do ktorego sprowadzono profesora z USA  . I ten profesor zainteresował sie dlaczego taki mlody chlopak wyje z bólu . On postawił diagnoze ........ To jest podstępna choroba i ma straszny przebieg . Gdyby nie zbieg okoliczności bylby sparaliżowany do końca życia .

Też znam niestety podobny przypadek, mojejkoleżance zdiagnozowano toczeń, leczyli ją leczyli, a ona cierpiała, stawy ją bolały, pchali w nią sterydy i leki przeciwbólowe. W końcu też przez przypadek, siedziała w poczekalni do lekarza z jakąś kobitą i tak od słowa do słowa ta kobieta zapytała ją czy kleszcza przypadkiem nie miała i ta skojarzyła fakty i miała rację. Więc może nie zachoruje się na kleszczowe zapalenie mózgu, ale rózne syfy można załapać.
Są takie bransoletki dla dzieci na rączkę, warto w porach wilgotnych takową mieć