Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

elve

sputnik po meningo i pneumo, bo te chcę zrobić jak najszybciej
myślałam o ok 3 m-cach odstępu, szczególnie ze to szczepionka komórkowa, no chyba że nie będzie chorować za wiele to może standardowo po 6 tyg

zosia2007

Cytat: mobka w 13 Sty 2012, 20:27:30Zosia, czemu tak pozneo meningokoki chcecie szczepic?
moja pediatra zalecila mi szczepienie meningo jak mlody bedzie szedl do przedszkola, i wlasnie tak ze 3-4 m-ce przed
ona uwaza ze wczesniej nie ma potrzeby skoro on w domu siedzi

talula

dzieki dziewczyny,

zosia u nas pediatra podobnie powiedziała, tyle że chodziło o żłobek

Dodany tekst: 14 Sty 2012, 22:16:25

a gorączka jest nadal i nawet jakas wysypka się pojawia, ale akurat o tym uprzedzali przy szczepieniu

aja

Nie ma chyba mądrego; są lekarze,którzy są za szczeienim i to na wszystko a są i tacy, którzy szczepia tylko podstawowymi
Dzisiaj rozmawiałam z rehabilitantka, powiedziała ze sama miałaby problem ale obecnie ćwiczy z dzieckiem z powiklaniami poszczepiennymi po ospie. Lekarz z  którym pracuje w czd swoich wnuków nie szczepi dodatkowymi szczepionkami 

marax

Dowiedzialam sie o szczepienia przeciw ospie . Sa darmowe dla dzieci chodzących do zlobka . Trzeba sie zapytac w przychodni czy maja na stanie takie szczepionki . wziąść zaświadczenie ze zlobka ze dziecko chodzi i tyle . Ja ide w czwartek sie szczepic 2 dawką . Aha warunek to dziecko do trzeciego rz!!

Kasia

MARAX no to musisz sie spieszyć :)

marax

Cytat: Kasia w 27 Sty 2012, 17:38:17
MARAX no to musisz sie spieszyć :)
noooooooo mam z dzisiaj to zaswiadczenie pytalam sie jakos da sie to zrobic zeby sie zalapac . w sumie to powinno byc do konca trzeciego roku a nie do początku .

olgaaa1

Za tydzień idziemy z Gabrysia na szczepienie Odra-Świna-Różyczka i nie potrzebnie zaczęłam czytać o tej szczepionce i małym odsetku dzieci, które po tej szczepionce zaczęły dziwnie się zachowywać (autystycznie) Niby jestem psychologiem, niby wiem jakie są predyspozycje genetyczne  (niby może też powstać, rzadko, bo rzadko, ale w odpowiedzi immunologicznej), ale się troszeczkę przestraszyłam. W końcu ktoś pozwolił temu słynnemu Panu wydać artykuł w Lancecie!!! Dotyczącej zależności pomiędzy ta szczepionką a autyzmem.
Ogólnie boje się szczepień bo sama choruje na SLE i zawsze zastanawiam się czy po mnie tego nie odziedziczyła i czy choroba nie ujawni się u niej. Ja będąc dzieckiem miałam kategoryczny zakaz szczepień wszelkich

Czy wy zauważyłyście jakieś dziwne zachowania po tej szczepionce?

mobka

Ja nie zauwazylam. U nas wszystko ok.

elve

Cytat: olgaaa1 w 01 Lut 2012, 09:25:10W końcu ktoś pozwolił temu słynnemu Panu wydać artykuł w Lancecie!!!
recenzent, który nie miał możliwości zweryfikowania wniosków autora, bez przeprowadzenia identycznych badań
przekonuje cię jeden stary artykuł, który został obalony i sprostowany, a odrzucasz wiele współczesnych publikacji, które dowodzą braku związku?

BTW szczepienie jest obowiązkowe

olgaaa1

Cytat: elvelve w 01 Lut 2012, 09:41:04
recenzent, który nie miał możliwości zweryfikowania wniosków autora, bez przeprowadzenia identycznych badań
przekonuje cię jeden stary artykuł, który został obalony i sprostowany, a odrzucasz wiele współczesnych publikacji, które dowodzą braku związku?

BTW szczepienie jest obowiązkowe

Obowiązkowe w wieku 10 lat, a nie w wieku 13 miesięcy

marax

nieeeeeeeeeeee znowu ta dyskusja aaaaaaaaaaaaaaaaaa oszaleje kiedys tutaj

Dodany tekst: 01 Lut 2012, 09:55:45

Cytat: olgaaa1 w 01 Lut 2012, 09:48:21
Obowiązkowe w wieku 10 lat, a nie w wieku 13 miesięcy
to chyba nie zapoznalas sie z kalendarzem szczepien 2012

Dodany tekst: 01 Lut 2012, 09:56:49

jak jestes psychologiem to powinnas wiedziec sporo o tej chorobie . I tym panu mowiacym takie bzdury

ddu

olga, jesteś psychologiem dziecięcym?
miałabyś wzięcie na strefie? ;)
ja bym miała np. już z 500 pytań :D

Kata

A my jeszcze nie zaszczepiliśmy Młodej na MMR mimo, że ma już praktycznie 18 mcy skończone bo ciągle jest chora  :headbang: :headbang: :headbang: Ale mam nadzieję, że teraz mróz wybije wszystkie zarazki i że na przyszły tydzień wreszcie się umówimy na szczepienie  :pray: :pray: :pray: (ja się bardzo boję, że przez to opóźnienie coś jej będzie, w sensie że złapie którąś z tych chorób albo coś).

I w sumie to dziwię się olgaaa1, że tak się boisz tego szczepienia będąc psychologiem, przecież masz na pewno większa wiedzę w tym temacie niż ja, a obaw związanych z autyzmem po tej szczepionce nie mam.
Pozdrawiam

Kata

marcheewka

a ja czytałam, ze obalono badania, bo zawierały jakieś błedy ( za mała próbka reprezentatywna, bledy formalne) ale nigdy nie ustosunkowano sie do wyników badań, także strach jakiś pozostaje

Ja szczepiłam Olę dwa tyg temu, narazie żadnych objawów nie ma.

olgaaa1

Cytat: maraxela w 01 Lut 2012, 09:55:02
nieeeeeeeeeeee znowu ta dyskusja aaaaaaaaaaaaaaaaaa oszaleje kiedys tutaj

Dodany tekst: 01 Lut 2012, 09:55:45
to chyba nie zapoznalas sie z kalendarzem szczepien 2012

Dodany tekst: 01 Lut 2012, 09:56:49

jak jestes psychologiem to powinnas wiedziec sporo o tej chorobie . I tym panu mowiacym takie bzdury

No właśnie się zapoznałam i w 13 miesiącu jest zalecana, a w 10 r.ż obowiązkowa http://www.szczepienia.pl/KalendarzSzczepien.aspx
Jestem psychologiem i wiem, że autyzm, mo,że powstać (rzadko, bo rzadko, ale może w odpowiedzi imunologicznej) a jak mówiłam u niej zaburzenia imunologiczne mogą wystapić bo SLE lub pochodne można dziedziczyć.
Jestem psychonkologiem, więc w sprawie psychologii dzieci nie pomogę, chociaż na studiach musiałam się z nią zapoznać :)

Kasia

Cytat: olgaaa1 w 01 Lut 2012, 11:33:47No właśnie się zapoznałam i w 13 miesiącu jest zalecana, a w 10 r.ż obowiązkowa http://www.szczepienia.pl/KalendarzSzczepien.aspx
jest napsiane że obowiązkowa :hmm:
3 w 1 (MMR)

Szczepionka skojarzona przeciwko odrze, śwince, różyczce, obowiązkowa w Programie Szczepień Ochronnych[1], bezpłatna

olgaaa1

Cytat: Kasia w 01 Lut 2012, 11:36:19
jest napsiane że obowiązkowa :hmm:
3 w 1 (MMR)

Szczepionka skojarzona przeciwko odrze, śwince, różyczce, obowiązkowa w Programie Szczepień Ochronnych[1], bezpłatna

O cholerka faktycznie :) sorki, mój błąd

Ogólnie, to w moje rodzinie, wszyscy są przewrażliwieni na punkcie szczepień, a najbardziej moja mama, ja będąc dzieckiem po jednym ze sczepień, jedną nogą byłam już na tamtym świecie, więc mąci mi w głowie.

elve

olgaaa1 a wiesz, ze Wakefield został pozbawiony prawa wykonywania zawodu, m.in. za fałszowanie danych?

marax

zawsze jest ryzyko odczynów poszczepiennych . jak sie uprzesz to nikt cie do tego szczepienia nie zmusi . bylo tutaj juz miliony dyskusji o tym artykule ,aktykułach odnoszących sie do tych badan itd przejrzyj watek bo w 50% sklada sie z dyskusji o tej szczepionce ..........

Dodany tekst: 01 Lut 2012, 11:59:04

zawsze jest ryzyko odczynów poszczepiennych . jak sie uprzesz to nikt cie do tego szczepienia nie zmusi . bylo tutaj juz miliony dyskusji o tym artykule ,aktykułach odnoszących sie do tych badan itd przejrzyj watek bo w 50% sklada sie z dyskusji o tej szczepionce ..........

olgaaa1

Cytat: elvelve w 01 Lut 2012, 11:43:33
olgaaa1 a wiesz, ze Wakefield został pozbawiony prawa wykonywania zawodu, m.in. za fałszowanie danych?

Wiem, ale pracując w świecie medycyny, mając kontakt z lekarzami, wiem, jaki wpływ na innych lekarzy mogą mieć firmy farmaceutyczne. To jest ogromny przemysł i straszny przemysł. Jeśli ktoś im zagraża potrafią zadziałać tak, żeby im to sprzyjało. Martwi mnie to, że wyniki badań zostały podane w najlepszym piśmie medycznym . Lancet to nie jest pismo, które wydaje artykuł od tak, bez sprawdzenia źródeł. Autor stracił prawa do wykonywania zawodu z powodu nie przestrzegania etyki zawodowej.
fakt faktem, że teorii nikt w 100% nie zaprzeczył,ani nie potwierdził, ale wydaje mi się, że większe ryzyko niosą powikłania po odrze, śwince, różyce niż sama szczepionka.

Ja akurat za szczepieniami jestem, bo uważam, że i świnka czy odra, czy różyczka, czy atak rotawirusa, jest dla dzieckiem bólem i męczarnią i jeśli jest mnie stać, to postaram się ją przed tym cierpieniem uchronić

marax

te badania zostaly kilkakrotnie podważone i przeprowadzone na kilku kontynentach .

zuzia

Cytat: olgaaa1 w 01 Lut 2012, 12:05:55Martwi mnie to, że wyniki badań zostały podane w najlepszym piśmie medycznym .
Lancet oficjalnie przeprosił za publikację tego artykułu!

foszek

My jestesmy wlasnie po odrze swince i rozycce + meningokoki, mala byla szczepiona w zeszly piatek, w poniedzialek od rana byla marudna, poznie bad i w nocy goraczka. Dostala czopek. We wtorek marudzila i stan podgoraczkowy, ale nic nie dawalam. Dzisiaj od rana nic jej sie nie dzieje tylko troszke ma mniejszy apetyt.

ddu

h. zaszczepiona p. ospie
pielęgrniarka chciała nas umawiać na drugą dawkę, ale o ile pamiętam, marax mówiłaś, że nie trzeba się z tym spieszyć?
wolałabym poczekać... (nie mam tu na myśli czegoś bardzo istotnego z punktu medycznego , o kasę chodzi )