Chleb na zakwasie

Zaczęty przez malutenka, 23 Mar 2020, 19:53:22

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Doda robię dokładnie odważając składniki wg przepisu maluteńkiej. Jak dałam mniej wody to ciasto nie było tak lepkie, ale chleb mi nie wyrósł.
Więc już wolę lepki.
Jak ręcznie wyrabiałam ciasto w gładkiej plastikowej misce, to z myciem był mniejszy problem.
Imagine there is no hate

inkageo

Imagine there is no hate

jo_miekka

Oficjalnie wracam do pieczenia chleba. Po około 8 latach!

callja

jo :bravo: :bravo:

doda, ja też będę wdzięczna za proporcje - ciasto wychodzi mi zawsze tak lepkie, że piekę wyłącznie w foremkach, formowanie bochenka nijak mi nie wychodzi.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

inkageo

A ile waży Twój zaczyn? 200 ml? To mało wody, w przepisie maluteńkiej jest 300 ml.

Ale mi nie rosło jak dałam 250 ml.
Imagine there is no hate

jestynka

A przy rosnieciu ten bochenek sie nie nie rozjezdza? Czy rosnie w czyms?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

Ja dziś dałam jeść bo nasz już śmierdział jabolem strasznie :D

wrobelek0403

Cytat: jo_miekka w 21 Paź 2020, 14:10:06
Oficjalnie wracam do pieczenia chleba. Po około 8 latach!
Ja do dzis pamietam tamten chleb! Byl.przepyszny!!
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka

Kurde zapomnialam o zakwasie:rotfl: stoi w lodówce
Muszę upiec chleb o ile jest dobry

jo_miekka

#309
Aaa stworzyłam potwora. Zakwas uciekł ze słoika!

Cytat: wrobelek0403 w 21 Paź 2020, 18:22:19
Ja do dzis pamietam tamten chleb! Byl.przepyszny!!

What?

callja

Cytat: jo_miekka w 21 Paź 2020, 22:52:37Aaa stworzyłam potwora. Zakwas uciekł ze słoika!
Witam w klubie, zakwas wędrowniczek zdarzył mi się nie raz lol lol
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

wrobelek0403

Cytat: jo_miekka w 21 Paź 2020, 22:52:37What?

Wiele lat temu sprezentowalas nam chleb 😁 bylismy wtedy z P w Krakowie przelotem na wesele na Podkarpacie, a Ty bylas tak uprzejma ze nas odwozilas na autokar gdzies pod lotnisko 😁
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Cytat: wrobelek0403 w 22 Paź 2020, 08:04:11
Wiele lat temu sprezentowalas nam chleb 😁 bylismy wtedy z P w Krakowie przelotem na wesele na Podkarpacie, a Ty bylas tak uprzejma ze nas odwozilas na autokar gdzies pod lotnisko 😁

Naprawdę? Matko, ja mam dobrą pamięć do pierdół, a tego za chiny ludowe nie pamiętam, aczkolwiek wiem, że kiedyś P. widziałam na żywo, to musiało być to!
Ależ ja miałam dobre serce, jak byłam młoda! Chleb! I jeszcze odwiozłam na lotnisko! :D

wrobelek0403

jo_miekka, no nie mow, ze teraz nie masz 😁😁
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

wrobelek0403, a dostałaś ode mnie ostatnio jakiś chleb? ;)

wrobelek0403

Cytat: jo_miekka w 23 Paź 2020, 08:42:17
wrobelek0403, a dostałaś ode mnie ostatnio jakiś chleb? ;)
Dawno nie mialysmy okazji sie widziec 😁😁
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

No to mam.
Trochę zbyt mokry, trochę mógł bardziej może urosnąć, ale jest ok.

niewiemjaka

mam i ja! :D pierwszy po przerwie ;)

feeling.good


callja

Upieczone dzisiaj.
I kurczę, nie jest to leciutka babeczka, ale dooooobre... No i wreszcie nie czuję w cieście smaku proszku/sody, które podrafią zepsuć mi całość wrażeń smakowych :/
Polecam!!

CHLEBEK BANANOWY NA ZAKWASIE
150 g aktywnego zakwasu żytniego
280 g mąki orkiszowej
3 duże i dojrzałe banany
3 jajka
170 g oleju
50 g cukru
odrobina cynamonu
50 g posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Banany blendujemy z jajkami, olejem i cukrem. W osobnym naczyniu łączymy aktywny zakwas z mąką orkiszową i dodajemy do zmiksowanych składników. Całość mieszamy łyżką albo mikserem. Dodajemy cynamon i ewentualnie posiekaną czekoladę. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia –  Masa powinna wypełnić szczelnie keksówkę (trwa to ~ 3-5 godzin, w zależności od temperatury otoczenia i mocy zakwasu).
Wyrośnięte ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Jeśli za bardzo rumieni się od góry, przykrywamy je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Studzimy na kratce.

PS. Piekłam bez czekolady, z ciut zmniejszoną ilością cukru (mało słodkie wyszło, bbb mi ta opcja pasuje), w płaskiej, kwadratowej foremce i na pszennym zakwasie - że delikatniejszy w smaku i nie przydusi całości. Wyrosło jak głupie ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

jusia

https://whiteplate.com/2018/08/nowy-chleb-ulubiony/
Ja teraz piekę ten.
2 keksówki raz w tygodniu
Zakwas mam żytni
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

callja

Może zaryzykuję po poprzedniej foccaciowej porażce...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

inkageo

Przeczytałam ten Jusi przepis i spróbowałam oprócz zaczynu dodać odrobinę drożdży, ale naprawdę odrobinę, może 5 gram. No i spektakularny sukces, wreszcie mi ten chleb pięknie wyrósł, nie jest w środku mokry, piekłam wczoraj, a dzisiaj nadal świeży i dobry. Wcześniej smakował mi wyłącznie w dniu pieczenia.
Spróbujcie!
Imagine there is no hate

callja

Hmmmm, może spróbuję z tymi drożdżami, bo mi chleb z tego przepisu Liski wychodzi megasmaczny, ale właśnie bbb mokry (choć siedzi w piecu godzinę z hakiem. Powstrzymywało mnie to, że z dodatkiem drożdży wszystko szybciej czerstwieje, a teraz mam w domu na przykład pół bochenka upieczonego w Wigilię właśnie wg tego przepisu, i nadal jest pyszny. Rośnie jak głupi, strukturę ma pięknie dziurkowaną, jak u sputnik.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

callja

Cytat: sputnik w 28 Gru 2020, 20:05:25Spokojnie dwa, trzy dni wytrzymuje. Dłużej nie mam potrzeby, bo zeżrą szybciej :D
Ups, piekę trzy bochenki na raz i bywa, że starczają mi na 2-3 dni, a bywa, że na ponad tydzień, więc świeżość jest warunkiem niezbędnym ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /