Praca - jak i gdzie? - linki w pierwszym poście

Zaczęty przez Kata, 28 Lis 2007, 13:40:53

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

dziś nie ma szefowej, to może coś poprzeglądam i powysyłam.

co do CV - też myślę, że zwięzłe, konkretne i estetyczne. kto by miał cierpliwość czytać np. 3 strony maczkiem, bez wcięć. ja stosuję zasadę: CV 1-2 strony, LM - 1 strona.

ale niestety nikt nie dzwoni, więc nie mam pojęcia, co jest nie tak :(

nionczka

Cytat: vobi w 10 Wrz 2009, 00:03:06Dziewczyny, a czy funkcjonuje cos takiego, jak wysylanie CV do firmy, ktora w chwili obecnej nie szuka pracownikow (przyajmniej nie oglasza sie)? I w jaki sposob to zrobic - normalnie w LM odnosze sie do ogloszenia, a tutaj co napisac? Jest jakas typowa formuka na taka okazje? Z gory dzieki za pomoc beer

Oczywiscie, ze tak. Ja tylko tak bede szukac bo mam nietypowa prace. Wtedy musisz ich jakby bardziej przekonac. Ja zawsze pisze,z e to jest praca zwiazana z moim doswiadczeniem i ze byloby mi milo gdyby wzieli pod uwage moja kandydature podczas przyszlych rekrutacji. Czesto firmy maja swoich kandydatów w archiwum i anwet nie daja ogloszenia. zerszta wydaje mi sie, ze w ten sposob jest latwiej zwrocic na siebie uwage. Ale to chyba nie jest najlepszy sposob dla osob bez doswiadczenia i ktore maja latwo dostapny na rynku pracy profil. Bo kto bedzie zachowywal CV absolwenta ekonomii z angielskim? Takich jest wielu.

Dodany tekst: 10 Wrz 2009, 12:55:34

Vobi, niektore firmy wlasnie nawet wola takie spontaniczne kandydatury konkretnie do nich skierowane bo to oznacza, ze nie przypadkiem i nie hurtem sie do nich zglaszasz.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

vobi

Dziewczyny, jeszcze mam pytanie o referencje - jak to jest, referencje zalacza sie od razu do CV i LM czy przedstawia na zadanie? No i jak to zrobic w praktyce - prosisz osobe od ktorej chcialabys referencje o wystawienie takowych na pismie? Wybaczcie jesli pytanie jest idiotyczne, ale nie szukalam pracy na powaznie od 11 lat, troche sie chyba przez ten czas zmienilo...

mayagaramond

Cytat: vobi w 09 Wrz 2009, 23:03:06
Dziewczyny, a czy funkcjonuje cos takiego, jak wysylanie CV do firmy, ktora w chwili obecnej nie szuka pracownikow (przyajmniej nie oglasza sie)? I w jaki sposob to zrobic - normalnie w LM odnosze sie do ogloszenia, a tutaj co napisac? Jest jakas typowa formuka na taka okazje? Z gory dzieki za pomoc :beer:

znam to z DE. Tutaj jest czesto spotykana forma szukania pracy.

Najlepiej, jesli znajdziesz konkretny powod, dla ktorego sie o prace ubiegasz. Np. czytasz ze firma otwiera filie w Chinach, a ty znasz chinski i jestes specjalista od logistyki.

Jest duzo artykulow jak pisac takie listy, ale sa po niemiecku, a nie wiem czy znasz.

Poszukaj tez po angielsku pod "speculative application"
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

Jak raczej preferuja forme wpisania do LM zdania o posiadanych referencjach i mozliwosci ich przedstawienia

i wtedy pokazujesz na rozmowie

można też wspomnieć że masz referencje i przesłac je jako załączniki do LM

a o OPINIĘ prosisz pracodawcę jak kończysz z nim współpracę  :)

martullek

co do referencji - bo zdarzało mi sie sprawdzać. u mnie raczej prosimy o kontakt do osoby, która mogłaby udzielić referencji, dzwonimy i rozmawiamy na temat kandydata. odbyłam już kilkadziesiąt takich rozmów i jeszcze nikt nie powiedział złego słowa o osobie, o którą pytałam... ;)

Kasia

Cytat: martullek w 13 Wrz 2009, 23:29:20nie powiedział złego słowa o osobie, o którą pytałam... wink

nie ma mowy abo zdrowo myślący przełozony powiedział cos niekorzystnego na swojego pracownika ;)
także referencje to taki troche pic na wode fotomontaż ;)

nawwet jeżeli pracownik był do bani to nie wypada aby źle o nim mowić, wiec z reguły unika sie narzekania, można ewentualnie nie chwalić za bardzo ;)

nionczka

Przeraza mnie troche to szukanie pracy :-(
Niby mam straszna ochote, ale jednak sie boje. na dodatek z jednej strony slysze jak to trudno o prace, ze wszystko po znajomosci i kryzys. Z drugie strony widze, ze znajomym raczej o prace nie trudno i wcale nie narzekaja.

martullek

nionczka, nie zgodzę się, że wszystko po znajomości. ja mojej pracy po znajomości nie dostałam, mój mąż też nie, większość znajomych także. oczywiście są osoby, które mają pracę, bo znały kogoś i ten ktoś ich wsadził na dane stanowisko, inne, którym ktoś im podpowiedział że jest rekrutacja i ich zarekomendował, ale to nie jest tak, że wszyscy mają wszystko po znajomości.

effik

nowy tydzień czas zacząć - ciekawe czy znajdę jakieś sensowne oferty...

nionczka

Cytat: martullek w 14 Wrz 2009, 09:22:52nionczka, nie zgodzę się, że wszystko po znajomości. ja mojej pracy po znajomości nie dostałam, mój mąż też nie, większość znajomych także. oczywiście są osoby, które mają pracę, bo znały kogoś i ten ktoś ich wsadził na dane stanowisko, inne, którym ktoś im podpowiedział że jest rekrutacja i ich zarekomendował, ale to nie jest tak, że wszyscy mają wszystko po znajomości.

No ja wiem, ze nie. Ale jednak niektorzy staraja sie mnie zniechecic w ten sposób. Pytanie tylko dlaczego???

vobi

nionczka, mayagaramond, martullek, Kasia dzieki!  :beer:

Dodany tekst: 14 Wrz 2009, 09:05:53

i effikowi tez polewam, na powodzenie w szukaniu pracy!

mayagaramond

Cytat: nionczka w 14 Wrz 2009, 09:03:18
No ja wiem, ze nie. Ale jednak niektorzy staraja sie mnie zniechecic w ten sposób. Pytanie tylko dlaczego???

nie wiem czy staraja sie cie zniechecic (bo niby z jakiego powodu? Bo im prace zabierzesz???), ale moja kuzynka po zrobieniu mastera we wloszech (brand management) chyba rok szukala pracy, az w koncu zdecydowala sie otworzyc wlasna firme.

Nie wiem czy wyslalas jakas aplikacje do PL, jak to zrobisz to bedziesz wiedziala jaki jest odzew na Twoje podania. Czy zapraszaja cie na rozmowy itp.
Tak naprawde to Ty musisz sobie to poukladac - bo na razie to mam wrazenie (nie gniewaj sie), ze troche chcesz, ale tez sie boisz, a motorem Twoich dzialan jest chec posiadania domu.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

nionczka

Cytat: mayagaramond w 14 Wrz 2009, 10:31:21Cytat: nionczka  Dzisiaj o 09:03:18

nie wiem czy staraja sie cie zniechecic (bo niby z jakiego powodu? Bo im prace zabierzesz???), ale moja kuzynka po zrobieniu mastera we wloszech (brand management) chyba rok szukala pracy, az w koncu zdecydowala sie otworzyc wlasna firme.

Nie wiem czy wyslalas jakas aplikacje do PL, jak to zrobisz to bedziesz wiedziala jaki jest odzew na Twoje podania. Czy zapraszaja cie na rozmowy itp.
Tak naprawde to Ty musisz sobie to poukladac - bo na razie to mam wrazenie (nie gniewaj sie), ze troche chcesz, ale tez sie boisz, a motorem Twoich dzialan jest chec posiadania domu.

Przejrzalas mnie!
Z tym domem glównie. Chociaz wcale to nie musi byc dom. To musi byc cos nowego do urzadzania. Ale to wbrew pozorom dobry motor. Bo gdyby nie to to pewnie bym tylka z miejsca nie ruszyla.

A wracajac do pracy to u mnie jest troche trudno bo nie zajmuje sie czyms popularnym. Mam 10 firm na oku z podobnym profilem i do nich bede startowac. Ale na odleglosc nie chce. Bo po co skoro i tak nie pojechalabym na rozmowe. Wyslalam jedno Cv i odzew byl pozytywny. Wiem, ze sie spodobalo dyr, ale w tym momencie nikogo nie szukali. Szukali wczesniej :-(

mayagaramond

nionczka - ale dlaczego nie pojechalabys na rozmowe? Nie znam za dobrze sytuacji w PL, ale w de rekrutacje potrafia ciagnac sie miesiacami.  A jaki masz okres wypowiedzenia Hiszpanii? Masz mozliwosc, zeby pracowac w PL dla Twojej firmy z home-office (kiedys o tym pisalas)

nionczka

Cytat: mayagaramond w 14 Wrz 2009, 11:32:46nionczka - ale dlaczego nie pojechalabys na rozmowe? Nie znam za dobrze sytuacji w PL, ale w de rekrutacje potrafia ciagnac sie miesiacami.  A jaki masz okres wypowiedzenia Hiszpanii? Masz mozliwosc, zeby pracowac w PL dla Twojej firmy z home-office (kiedys o tym pisalas)

Trudno jest sie wybrac nagle na rozmowe bo bilet to okolo 400 kosztuje jesli nie jest kupiony z duzym wyprzedzeniem. Rekrutacja owszem trwac moze dlugo, ale na rozmowe nikt nie zaprasza z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem.
Tak, mam mozliwosc pracy zdalnej dla mojej firmy i zamierzam to wykorzystac. Przeniesc sie i dopeiro zaczac szukac. I jesli ktos do mnie zadzwoni bede gotowa na rozmowe chocby tego samego dnia.
Okres wypowiedzenia mam 15 dni :-)

mayagaramond

Cytat: nionczka w 14 Wrz 2009, 10:37:29
Tak, mam mozliwosc pracy zdalnej dla mojej firmy i zamierzam to wykorzystac. Przeniesc sie i dopeiro zaczac szukac. I jesli ktos do mnie zadzwoni bede gotowa na rozmowe chocby tego samego dnia.
Okres wypowiedzenia mam 15 dni :-)

to dobrze, bo dzieki temu masz zabezpieczenie finansowe i mozesz spokojnie szukac.

15 dni tylko? A jest w hiszpanii min. okres wypowiedzenia (np. te 15 dni) czy to dobra wola ze strony firmy?

rubin04

Ja w życiu pracowałam w 2 firmach - i obie prace dostałam nie po znajomosci tylko zupełnie uczciwie w procesie rekrutacji, wiec można dostać pracę bez znajomosci.

Teraz startuję do jeszcze jednej i też nikogo nie znam :)

mobka

Ja tez w obu moich firmach "plecow" nie mialam :) nionczka bedzie dobrze :)

nionczka

Dzieki dziewczyny! Polewam i zycze powodzenia w poszukiwaniach :-)

Mayagaramond, ten 15 dniowy okres wypowiedzenia chyba jest calkiem normalny u nas.

zosia2007

i ja tez sama sobie pracodawców znalazlam :)

nionczka

Cytat: zosia2007 w 14 Wrz 2009, 14:12:58
i ja tez sama sobie pracodawców znalazlam :)

Wiec tez dostaniesz piwko!
A moze i mi znajdziesz, co? ;-)

vobi

nionczka ja tez nie mialam nigdy pracy "po znajomosci" i prawde mowiac nic mi nie wiadomo zeby ktos z moich najblizszych znajomych mial prace "po znajomosci". Wiec chyba nie jest to takie powszechne  :hmm:

zwierzatko_mojej_mamy

ja obie prace dostalam, bo ktos mi ze znajomych powiedzial, ze "tutaj rekrutuja", a w jednej wzial moje cv i podrzucil na recepcje, czy jak to sie tam zwie :)  jesli to jest po znajomosci to sie przyznaje lol lol

moze nionczce tak mowia wlasnie o tym?
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl