Praca - jak i gdzie? - linki w pierwszym poście

Zaczęty przez Kata, 28 Lis 2007, 13:40:53

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

Ja już dostaję czegoś od tego szukania. Rozsyłam od dobrych kilku miesięcy, chyba już z pół roku się nazbiera. Nie przypadkowo - raczej na stanowiska, które mnie interesują.
Najbardziej dobija mnie brak odzewu. Zdarzyło się kilka pojedynczych zleceń, ale to mnie nie ratuje od mojej obecnej pracy, której mam coraz bardziej dość z każdym dniem. Nawet nie pracy jako takiej, bo jest ok, tylko firmy.

A studiów nie żałuję, bo je kochałam. Jakoś mnie tam rozwinęły. Co z tego, że mało przyszłościowe niby? Wiele osób po prawie, administracji, marketingu nie może znaleźć pracy.
A teraz się cofam :(

zwierzatko_mojej_mamy

effik musisz otworzyc wlasna dzialalnosc ;P
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

nionczka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

Cytat: nionczka w 09 Lip 2009, 15:48:03
effik a czym sie zajmujesz?

branża wydawnicza ogólnie mówiąc - obecnie prasa branżowa

zwierzatko_mojej_mamy

no to mowie - wlasna dzialalnosc, wlasny tytul i jedziesz :D

www.annawilk.pl

effik

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 09 Lip 2009, 16:09:14
no to mowie - wlasna dzialalnosc, wlasny tytul i jedziesz :D

za cienka w uszach na to jestem :)

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

golinda

zwierzak daje takie rady? proszę, proszę... ;)

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

ze_nitka

Cytat: nionczka w 09 Lip 2009, 11:39:06
Dziekuje! I Tobie tez.
Dziękuje. Przyda się bardzo bo ciężko jest, nikt się nie odzywa. Ofert mało.

effik

Cytat: ze_nitka w 15 Lip 2009, 18:11:01
Dziękuje. Przyda się bardzo bo ciężko jest, nikt się nie odzywa. Ofert mało.

brzmi znajomo. nie poddawaj się :)

nionczka

I jak ida poszukiwania? Ja poki co niczego nie wysylam, ale robie sobie moja wlasna baze danych, rejestruje sie na portalach, etc.

nionczka

effik

Ja się rejestruję, wysyłam i nadal dupa. Poprawiam CV, do każdego piszę osobny LM.
Ofert też niewiele znośnych, ale staram się je wyłapywać.

Nikt się nie odzywa :(

nionczka

Dorzuce jeszcze gowork.pl
ja tam czytam glownie opinie o pracodawcach. Ale sa tez oferty. wczoraj znalazlam ciekawa choc przeterminowana. i podoba mi sie, ze po rejestracji mozna sledzic los zgloszenia.

ze_nitka

Hej,
u mnie w związku z urlopem poszukiwania były wstrzymane, ale już niedługo wznowię.
Dzisiaj byłam na 3 rozmowie z cv wysłanych w lipcu (8 albo 9), nie zawsze pisałam LM, bo nie zawsze wymagali. To trzecia rozmowa z tej serii, okaże się jaki efekt. Zaskoczył mnie w ogóle ich telefon bo odezwali się po ponad miesiącu.

magoo

dziewczyny a ja mam pytanie troche z innej beczki. Otoz chodzi mi o cv. Jak je piszecie, tzn stosujecie forme krotka, jakies podpunkty, rownowazniki zdan, czy bardziej rozwinieta forme opisowa? Ja w sumie zawsze pisalam krotko i zwiezle, jednak ostatnio rozmawialam z kolega, ktory byl na jakis szkoleniach i jego cv wyglada jak referat na dwie strony. Co myslicie, ktora forma jest lepiej widziana przez pracodawcow?

ze_nitka

magoo, ja przygotowywałam cv z koleżanką, która też pokończyła kursy hr'owe i ona doradziła mi zwięzłe cv, krótkie treściwe zdania no i odpowiednie uporządkowanie cv, ważna zwłaszcza wtedy gdy cv jest wieksze niz jedna strona

Dodany tekst: 09 Wrz 2009, 20:41:31

To jaką forme ma mieć cv zależy od stanowiska.
U mnie należało podkreślić doświadczenie i znajomość narzędzi. Ja mam cv chronologiczne.
Ona ma funkcjonalne czy jak to tam się zwie, ma np.: w cv to jak sie chce rozwijać, no ale ona ma taki zawód.

mobka

ze_nitka ja jak szukalam pracy na przelomie roku to jeszcze niektorzy sie w lutym odzywali :) A tym razem gdzie sie wybierasz?

Co do cv - mam zwiezle, chronologiczne, ale zawierajace tez krotki opis obowiazkow na danym stanowisku.

Dziewczyny, taka moja rada - jak piszecie cv, to zwrocie uwage na poprawne formatowanie - wciecia, odstepy robione tabulatorami a nie milionami spacji... ostatnio dostalam od szwagierki cv, merytorycznie swietne, ale tak sformatowane, ze az wstyd mi bylo wyslac je znajomemu, ktory mial je pchnac dalej. Przeformatowalam je i dopiero wyslalam... I widzialam ostatnio tez kilka cv ludzi pracujacych w banku - 90% z nich bylo baaardzo kiesko sformatowane. Moim zdaniem to wstyd, zeby mlodzi ludzie nie potrafili estetycznie wygladajacego cv napisac... spacjami nie da sie koluny rowno wyrownac, zawsze bedzie to plywac minimalnie... Juz nie mowiac o justowaniu i automatycznym dzieleniu wyrazow... nie oze byc tak, ze w jednej linijce jest 6 wyrazow i mega odsteppy miedzy nii, a w nast. linijce 9 wyrazow w normalnych odstepach. Jak juz sie jutuje, to powinno sie dzielenie wyrazów wlaczyc. Nawet jak sie nie jutuje, to z dzieleniem to znacznie lepiej wyglada...

ze_nitka

Ta sama branża co Ty, ale inny operator ;)

W ogóle to zauwazyłam ze lipiec to byl najgorszy okres na szukanie pracy - niewiele ofert. Teraz jest znacznie więcej.

Cytat: mobka w 09 Wrz 2009, 21:49:07Dziewczyny, taka moja rada - jak piszecie cv, to zwrocie uwage na poprawne formatowanie - wciecia, odstepy robione tabulatorami a nie milionami spacji... ostatnio dostalam od szwagierki cv, merytorycznie swietne, ale tak sformatowane, ze az wstyd mi bylo wyslac je znajomemu, ktory mial je pchnac dalej. Przeformatowalam je i dopiero wyslalam... I widzialam ostatnio tez kilka cv ludzi pracujacych w banku - 90% z nich bylo baaardzo kiesko sformatowane. Moim zdaniem to wstyd, zeby mlodzi ludzie nie potrafili estetycznie wygladajacego cv napisac... spacjami nie da sie koluny rowno wyrownac, zawsze bedzie to plywac minimalnie... Juz nie mowiac o justowaniu i automatycznym dzieleniu wyrazow... nie oze byc tak, ze w jednej linijce jest 6 wyrazow i mega odsteppy miedzy nii, a w nast. linijce 9 wyrazow w normalnych odstepach. Jak juz sie jutuje, to powinno sie dzielenie wyrazów wlaczyc. Nawet jak sie nie jutuje, to z dzieleniem to znacznie lepiej wyglada..
Najlepiej jest zrobić pdfa, wtedy jest pewność ze nic nie popłynie ;)

mobka

Cytat: ze_nitka w 09 Wrz 2009, 20:55:05
Ta sama branża co Ty, ale inny operator ;)

W ogóle to zauwazyłam ze lipiec to byl najgorszy okres na szukanie pracy - niewiele ofert. Teraz jest znacznie więcej.
Najlepiej jest zrobić pdfa, wtedy jest pewność ze nic nie popłynie ;)

Ale pdfa zazwyczaj robi sie z worda. A tam jak wyrownasz jakies odstepy spacjami to w kolumnie i tak bedzie widac, ze plynie, tak samo z odstepami pomiedzy wyrazami.

Dodany tekst: 09 Wrz 2009, 20:57:40

A co do pracy, to jak zawsze trzymam kciuki :D Dobrze miec wtyczke u konkurencji ;)

justynaaaa2

tak was poczytałam, przejrzałam pobieżnie ogłoszenia i może jutro wyślę z jakieś 2 cv ;) jak mi czasu starczy :P

vobi

Dziewczyny, a czy funkcjonuje cos takiego, jak wysylanie CV do firmy, ktora w chwili obecnej nie szuka pracownikow (przyajmniej nie oglasza sie)? I w jaki sposob to zrobic - normalnie w LM odnosze sie do ogloszenia, a tutaj co napisac? Jest jakas typowa formuka na taka okazje? Z gory dzieki za pomoc :beer:

justynaaaa2

vobi można wysyłać :) na stronach wielu firm, pod aktualnymi ogłoszeniami, jest napisane, że "nawet jeśli w danym momencie nie prowadzimy rekrutacji na interesujeące cię stanowisko, możesz wysłać swoją kandydaturę a umieśmy ją w naszej bazie danych" czy coś w stym stylu ;)
wydaje mi się, że piszesz wtedy po prostu, że chciałabyś zgłosić swoją kandydaturę, bez żadnego odnoszenia się do ogłoszeń ;)

vobi