Praca - jak i gdzie? - linki w pierwszym poście

Zaczęty przez Kata, 28 Lis 2007, 13:40:53

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ze_nitka

Ja podobnie jak Wy, i przyznam że wzbraniam się przez znajomościami. A z tą obecną pracą było tak, że już po tym jak wysłałam CV okazało się, że w tej firmie i to w tym samym dziale pracuje chłopak z poprzedniej pracy. Zadzwoniła do mnie przełożona i mówi z miejsca że taki a taki mnie zna, więc ona bedzie mówić po imieniu. I to było dla mnie zaskoczenie, że on tam pracuje
I dotąd się zastanawiam czy dostałam te prace bo tamten mnie zna, czy dlatego że się nadawałam ;)

suegro

Osobiście nic złego nie widzę "w znajomościach".

Prace znalazłam sobie sama. Albo właściwie prace same mnie znalazły :D

Pierwszą dlatego, że miałam rok wcześniej w tym miejscu praktyki, więc jak potrzebowali kogoś do marketingu to zadzwonili. Druga - zostałam wyhaczona na goldenline.

Ale jak potrzebuje pracowników to czasami korzystam z polecenia znajomych.

I sama jak ktoś pyta to polecam ludzi, ale tylko takich, których uważam za "godnych polecenia".

Takie coś jak casus zwierzaka to dla mnie nic dziwnego/złego.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Ja nie wiem w sumie co te osoby maja na mysli, ale postanowilam sie nie przejmowac. Domyslam sie, ze nie bedzie na mnie czekal czerwony dywan i komitet powitalny z przedstawicieli super firm z ofertami pracy na srebrnych tacach, ale tez nie moge sie poddawac negatywnemu mysleniu.
Prace mam i jak na warszawskie warunki calkiem niezle platna wiec martwic sie nie musze. Na spokojnie poszukam, popukam do drzwi, pomajluje i cos z tego wyjdzie. Musi wyjsc. A ze nie od razu? No cóz, czas mam. Poczekam. Ale mysle, ze na dluzsza mete bedzie sie oplacalo. I niekoniecznie w sensie finansowym.

Zwierzak, moze przenies te ansze wywody do drugiego watku o pracy bo ten chyba mial byc do linków, co?

Dodany tekst: 14 Wrz 2009, 14:31:00

A myslicie, ze moge zagadywac osoby na Golden line, ktore pracuja w firmach, ktore mnie interesuja, zeby popytac jak dzialaja, etc? Czy to przesada? Nie wiem sama...

zwierzatko_mojej_mamy

moze po prostu zmerdzuje te dwa tematy i linki wyciagne wszystkie do pierwszego postu?
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

suegro

Poza tym ja te "znajomości" nazywam networkingiem :D

I w moim odczuciu nie chodzi o wepchnięcie znajomych królika na jakiekolwiek miejsce, ale o znalezienie odpowiedniej osoby na odpowiednie miejsce.
Dzięki temu, że taka osoba jest z polecenia wiem na jej temat,jej doświadczeń zawodowych, jej umiejętności personalnych dużo więcej.

Np teraz poszukiwałam ludzi na konkretne stanowisko, a wiem, że moja koleżanka szuka pracy to wprost jej powiedziałam, że uważam, że to nie dla niej i że nie ma predyspozycji do AKURAT TEJ pracy.

Józef Piłsudski

nionczka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 14 Wrz 2009, 14:31:43
moze po prostu zmerdzuje te dwa tematy i linki wyciagne wszystkie do pierwszego postu?

Bardzo dobry pomysl Pani Administrator!
A teraz poprosze piwko za odpowiedz calym zdaniem.

Dodany tekst: 14 Wrz 2009, 14:35:00

Cytat: suegro w 14 Wrz 2009, 15:33:15Poza tym ja te "znajomości" nazywam networkingiem Cheesy

I w moim odczuciu nie chodzi o wepchnięcie znajomych królika na jakiekolwiek miejsce, ale o znalezienie odpowiedniej osoby na odpowiednie miejsce.
Dzięki temu, że taka osoba jest z polecenia wiem na jej temat,jej doświadczeń zawodowych, jej umiejętności personalnych dużo więcej.

Swieta racja!

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

vobi

Cytat: suegro w 14 Wrz 2009, 15:27:53Osobiście nic złego nie widzę "w znajomościach".

suegro, nie widze nic zlego w znajomosciach (o ile znajomosc z prezesem nie jest podstawowym kryterium wyboru na dane stanowisko ;) ), chodzi mi o to, ze nie trzeba miec znajomosci (w sensie poparcia czy referencji kogos znajomego) zeby znalezc prace. Przynajmniej tak sadze opierajac sie na obserwacjach ;D

suegro

Cytat: vobi w 14 Wrz 2009, 14:35:28

suegro, nie widze nic zlego w znajomosciach (o ile znajomosc z prezesem nie jest podstawowym kryterium wyboru na dane stanowisko ;) ), chodzi mi o to, ze nie trzeba miec znajomosci (w sensie poparcia czy referencji kogos znajomego) zeby znalezc prace. Przynajmniej tak sadze opierajac sie na obserwacjach ;D

A to jasne.

Staję tylko w obronie tych znajomości, które w społeczeńswtie bywają tak napiętnowane :)

Józef Piłsudski

zosia2007

Cytat: nionczka w 14 Wrz 2009, 14:14:23
Wiec tez dostaniesz piwko!
A moze i mi znajdziesz, co? ;-)

ale to juz bedzie po znajomości :D ;)

nionczka

Cytat: zosia2007 w 14 Wrz 2009, 14:38:18
ale to juz bedzie po znajomości :D ;)

jesli praca ciekawa i dobrze platna nie mam nic przeciwko znajomosciom ;-)

aniak1211

Moja siostra szuka wlasnie pracy,
znajomosci nie ma niestety;)bo napewno by skorzystala :)

Dzwonila na ogloszenia i zawsze po 5 min bylo nieaktualne,
nawet dzwonila do jednej restauracji jako pomoc kuchenna,
praca po 12 godz za 30 zl za noc!!! :crazy:

Ciagle myslimy z mezem o powrocie do kraju,
tylko boimy sie jak to z praca bedzie i nie mamy oszczednosci na mieszkanie a z tesciami nie widzi mi sie mieszkac przez X lat :crazy:

Dodany tekst: 14 Wrz 2009, 15:21:17

A
nie mam nic przeciwko pracy po znajomosci :)
wrecz przeciwnie;)

zosia2007

Cytat: nionczka w 14 Wrz 2009, 14:40:56
jesli praca ciekawa i dobrze platna nie mam nic przeciwko znajomosciom ;-)

ok, bede cie miec na uwadze ;)

effik

u mnie, niestety, ani znajomości, ani fajnych ofert :(

ale chciałam powiedzieć, że znajomości to dobra rzecz. także w drugą stronę - kiedy masz znajomych z różnych branż, fachowców, którzy się kiedyś mogą przydać. może się okazać, że sam będziesz ich poszukiwał służbowo. a że ich znasz, to wiesz, na co ich stać :)
albo możesz polecić komuś.
też nie chodzi mi o "słuchaj, x szuka pracy, może by się coś znalazło dla niego, co?"
tylko "słuchaj, wiem, że szukacie specjalisty, znam jednego, x jest świetny w tym, co robi i chętnie bym ci go polecił".

ishka82

Ja staż i dwie prace znalazłam sama bez znajomości :) Niestety po powrocie do Ostrowca okazało się, że sama pracy znaleźć nie mogę :( Inaczej szuka się pracy w Wawie, a inaczej w małym mieście i znajomości też inaczej działają ;) Teraz jestem pewna na 99%, że jak dzieciaczek skończy roczek, to sama założę firmę i stworzę stanowisko pracy, bo inaczej tu nie mam szans ;D
Mój mąż znajdywał pracę różnie i często, szczególnie w zawodzie kierowcy, po znajomości. W tej branży jak firma szuka pracownika-kierowcy, to szef informuje o tym swoich kierowców i pyta czy nie znają kogoś odpowiedniego zamiast dawać ogłoszenia. Ale sam też znalazł nie jedną pracę :)

vobi

:blush:

zwierzatko_mojej_mamy

vobi no ogloszenia srednio raz na pol roku sie pojawiaja tam :)

www.annawilk.pl

vobi

zwierzatko_mojej_mamy cholera, faktycznie nie spojrzalam nawet na aktualnosc informacji (szukalam tam czegos innego)

vobi

znalazlam IMHO dosc ciekawy portal z ogloszeniami o prace, nie wiem czy to nowosc czy ja dopiero teraz na niego wpadlam, anyway - moze komus sie przyda:
http://www.linguajob.pl/

nionczka

Cytat: vobi w 20 Mar 2010, 11:25:38
znalazlam IMHO dosc ciekawy portal z ogloszeniami o prace, nie wiem czy to nowosc czy ja dopiero teraz na niego wpadlam, anyway - moze komus sie przyda:
http://www.linguajob.pl/

Raczej nowosc bo wszedzie sie reklamuja a ofert z woj. mazowieckiego maja chyba z 8 :-)

vobi

nionczka reklam nie widzialam, tylko w newsletterze z ofertami pracy znalazlam oferte w BB (fajna! wlasnie musze sie zebrac zeby CV wyslac) i poprzez linka weszlam na ten portal.

nionczka

Cytat: vobi w 20 Mar 2010, 11:38:29
nionczka reklam nie widzialam, tylko w newsletterze z ofertami pracy znalazlam oferte w BB (fajna! wlasnie musze sie zebrac zeby CV wyslac) i poprzez linka weszlam na ten portal.

A to super, ze na fajna oferte trafilas. Ja musze sie na serio zabrac za szukanie pracy!

nionczka

Kto jeszcze szuka pracy? Tak, zeby sie powspierac wspolnie :-)

malybob

Ja sie rozgladam :) A na dobre zaczne szturmowac potencjalnych  pracodawcow za miesiac.

nionczka

Cytat: malybob w 25 Mar 2010, 13:57:49
Ja sie rozgladam :) A na dobre zaczne szturmowac potencjalnych  pracodawcow za miesiac.

ja tez nie szturmuje. Od tygodnia wyslalam 5 aplikacji.