Strefa pościelowa ;)

Zaczęty przez inkageo, 31 Paź 2007, 11:36:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

callja

Cytat: justynaaaa2 w 18 Paź 2009, 01:47:22pierwsze słyszę, żeby skracać pościel

Skracałam latami, bo miałam starą kołdrę w wymiarze 140 na 180... Kupowałam więc pościel 140 na 200 i zaszywałam te 20 centymetrów :crazy:

Pościel z flaneli miałam raz, kupiłam skuszona tym że miękka i ciepła... zmechaciła się błyskawicznie, przebarwiła w praniu (kolory puszczały - wyglądała jak poplamiona) i w końcu czystą i wypraną oddałam do Caritasu. Teraz używam tylko satyny bawłenianej, każda inna pościel mnie drapie, kory to juz totalnie nie trawię... Prześcieradło z satyny mnie kusi, bo nie znoszę jak mnie coś skrobie w tyłek  :blush: tylko ta cena... Ale moje dżersejowe prześcieradła z gumką będe musiała posłać na zieloną trawkę własnie z powodu zmechacenia=drapania, więc :knuje: a zmechaciły mi się zarówno taniochy z Jyska, jak i dość drogie prześcieradło chyba z andropololu zresztą...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

magoo

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Paź 2009, 00:55:13
justynaaaa2 niestety ikea ma takie koldry, ze nic nie poasuje oprocz ikeowych ;D cala reszta swiata ma 200x220 ;D
moja koldra to 200x200 typowe angielskie double :) a poduszki to jakies 40x70 i na wyspie spokojnie kupie taki wymiar, ale jakby ktos chcial mi zrobic prezent z PL to juz nic z tego ;D

justynaaaa2

Cytat: zuzia w 18 Paź 2009, 01:07:34
a jakie oni maja wymiary?
kołdra 135x200 a poducha 80x80 :)

emcia

Cytat: magoo w 18 Paź 2009, 01:15:51
moja koldra to 200x200 typowe angielskie double :) a poduszki jakies 40x70 i na wyspie spokojnie kupie taki wymiar, ale jakby ktos chcial mi zrobic prezent z PL to juz nic z tego ;D

mam dwa kingi z UK, no i nie pasuje nic

wrobelek0403

Cytat: justynaaaa2 w 18 Paź 2009, 00:47:22
pierwsze słyszę, żeby skracać pościel  :blush: tzn. wiem, że kiedyś tak się pewnie robiło a nawet samemu się szyło, ale teraz ;) dla mnie to taka sama abstrakacja, jak dla was prasowanie pościeli ;D

to taki pomysł chwili - tez mam kołdrę 200x200 i moge zaopatrywac sie tylko w Ikea. A ze andropol ma takie piekne wzory, to mozna wykorzystac :D

ja sie np. zamiarowuję z pociachaniem poszewek na poduchy andropolu, bo mam takie duze, a poduszki małe ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

A my właśnie mamy duże poduchy i małe poszewki :headbang:. A ja to w ogóle mam poduszkę z Ikei i ich poszewki z zestawów są za małe :headbang:. Oszaleć można z tymi pościelami :headbang:. Mamy jeden zestaw z angielskiej Ikei i też nic nie pasuje. Musiałam dokupić osobne duże poszewki - trochę bez sensu, bo nie pasują do reszty i mam dużo tych małych, których nie używamy...

nionczka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Paź 2009, 00:55:13
justynaaaa2 niestety ikea ma takie koldry, ze nic nie poasuje oprocz ikeowych ;D cala reszta swiata ma 200x220 ;D

W Hiszpanii tez inne rozmiary sa. Co wiecej Ikea w kazdym kraju ma inne.

cherry

hej dziewczyny, tak sobie wymyslilam ze chce pościel z damaszkowa i jakos nie moge znalezc. Gdzie mozna na Slazku, internet kupic taka posciel (155x220 cm)
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Chermelle

Cytat: cherry w 15 Lut 2010, 15:20:09
hej dziewczyny, tak sobie wymyslilam ze chce pościel z damaszkowa i jakos nie moge znalezc. Gdzie mozna na Slazku, internet kupic taka posciel (155x220 cm)

może masz na myśli : z adamaszku ???

http://www.calvado.pl/posciel-adamaszkowa-cat-270.aspx

http://www.pasage.pl/Komplet_poscieli_z_BAWELNY_ADAMASZEK_160X200cm_HELENA_CZEKOLADA-259.html

wymiar troche ciężki do dostania

cherry

Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Kasia

Cytat: cherry w 15 Lut 2010, 15:20:09z damaszkowa
a ja myslałam że tak dla jaj napisałaś :D

nionczka

Dziewczyny czy mozecie zerknac na ten link i wzór numer 12 i powiedziec mi czy ktos widzial ten wzor w Ikei?
http://www.allegro.pl/item943761324_andropol_posciel_mystic_collection_160x200_w_wa.html
Ja bym przysiegla, ze widzialam go w zeszlym tygodniu w Ikei na Targówku i dziwie sie, ze to Andropol. Na stronie Ikei nie widzialam.
Wzor ten wpadl mi w oko juz jakis czas temu wiec w Ikei zdziwialam sie bardzo jak go zobaczylam.

fasolka1980

nionczka w Ikei jest chyba jakiś bardzo podobny kolorystycznie....ale wydaje mi się ze jednak nie taki sam

zwierzatko_mojej_mamy

nionczka no pani - ja mam taka w domu lol lol z ikei ;) i widzialam ja tez ostatnio i na stronie istotnie nie ma ;) jak zmienie posciel to Ci moge zrobic fote ;)

a teraz mysle nad ta:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00145970

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

justynaaaa2

zwierzatko_mojej_mamy coś ty taka niewinna i romantyczna, że chcesz sobie łączkę zapodać ;D

dorcia

a ja ostatnio chodzę obok tej http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90145635 we fiolecie (pasowała by mi idealnie do kolorów w sypialni) może na święta...

zwierzatko_mojej_mamy

bo ta laczka jest taka pieknie czarna na dole :D wolalabym, zeby to czarne konczylo sie wyzej, ale coz :)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Cytat: dorcia w 14 Mar 2010, 00:11:09
a ja ostatnio chodzę obok tej http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90145635 we fiolecie (pasowała by mi idealnie do kolorów w sypialni) może na święta...
Ja mam dwie wersje kolorystyczne, fioletową i tą bardziej różową, świetne są. Bardzo porządny materiał :)

Dodany tekst: 14 Mar 2010, 10:10:42

Piękna ta łączka :D
Imagine there is no hate

nionczka

Dzieki dziewczyny! Juz zaczynalam miec jakas paranoje, ze ktos mi kity wciska.

OlaFasola

nionczka jest, my taką mamy. Tylko, że w komplecie jest chyba tylko jedna poszewka na poduszkę. Ale jeśli się nie mylę, to widziałam w koszach same poszewki na poduszki, więc jak coś to można dokupić.

nionczka

Cytat: OlaFasola w 14 Mar 2010, 13:14:48
nionczka jest, my taką mamy. Tylko, że w komplecie jest chyba tylko jedna poszewka na poduszkę. Ale jeśli się nie mylę, to widziałam w koszach same poszewki na poduszki, więc jak coś to można dokupić.

Hmm, jesli jest tylko jedna poszewka na poduszke to zncazy,z e poszwa jest mala? Maksymalnie 160 na 200?

OlaFasola

Cytat: nionczka w 14 Mar 2010, 13:37:54Hmm, jesli jest tylko jedna poszewka na poduszke to zncazy,z e poszwa jest mala? Maksymalnie 160 na 200?

Aż poszłam sprawdzić. My mamy 140 szerokość poszwy i poszewka na poduszkę też jest mała, ale może są inne rozmiary, bo poszewki na poduszki w koszach do kupienia oddzielnie były zdecydowanie większe i dlatego ich nie brałam.

nionczka

Cytat: OlaFasola w 14 Mar 2010, 14:32:21
Aż poszłam sprawdzić. My mamy 140 szerokość poszwy i poszewka na poduszkę też jest mała, ale może są inne rozmiary, bo poszewki na poduszki w koszach do kupienia oddzielnie były zdecydowanie większe i dlatego ich nie brałam.
I pod 140 spicie we dwojke? My mamy moje panienskie posciele teraz pojedyncze wlasnie 150 na 200 i co noc jest bitwa i szarpanie. Dlatego musimy kupic normalna podwojna.

dorcia

Cytat: nionczka w 14 Mar 2010, 15:23:22I pod 140 spicie we dwojke? My mamy moje panienskie posciele teraz pojedyncze wlasnie 150 na 200 i co noc jest bitwa i szarpanie. Dlatego musimy kupic normalna podwojna.

O i to jest ciekawy temat! O ile mogę zaśmiecać... ;)

Śpicie pod jedną małżeńską :) kołdrą czy macie oddzielne?
Bo ja np. nie wyobrażam sobie spania pod jedną wspólną i dlatego mamy dwie osobne :D

inkageo

Od zawsze toczy się spór na strefie w kwestii wyższości kołder osobnych nad jedną wielką i na odwrót :D My mamy osobne i jest nam z tym świetnie :D
Imagine there is no hate