remontujemy kasiadowe mieszkanie :)

Zaczęty przez kasiad, 15 Lut 2010, 11:09:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

justynaaaa2

ale czy to nie jest za mały pokój na stawianie kanapy na środku i jeszcze regału za nią no i miejsce na przejście też potrzebne  :hmm: szerokość pokoju 3,10 to jest raczej wąski pokój  :hmm: ja mam szerokość 3,5 metra, narożnik stoi na jednej ścianie a tv na drugiej i dla mnie to jest zdecydowanie za blisko, a gdyby miałam odsunąć narożnik od ściany i oglądać tv to bym chyba siedziała głową w ekranie  :crazy:

konwalia

Cytat: justynaaaa2 w 17 Lut 2010, 20:07:47
ale czy to nie jest za mały pokój na stawianie kanapy na środku i jeszcze regału za nią no i miejsce na przejście też potrzebne  :hmm: szerokość pokoju 3,10 to jest raczej wąski pokój  :hmm: ja mam szerokość 3,5 metra, narożnik stoi na jednej ścianie a tv na drugiej i dla mnie to jest zdecydowanie za blisko, a gdyby miałam odsunąć narożnik od ściany i oglądać tv to bym chyba siedziała głową w ekranie  :crazy:

moim zdaniem za mał∟o przejścia,
nadal optuję za kącikiem w kuchni

mobka

Moj salon tez ma ok. 3,5m szerokosci. Naroznik mam pod sciana, a regalik z tv na drugiej i jest optymalnie. Od konca tej wystajacej czasci naroznika do szafki mam jakis 1,2-1,5m. I nie wyobrazam sobie miec tam 55cm jak na zalaczonym planie.

Generalnie to ja sobie ni e wyobrazam w kasiada pokoju i stolu i biurka i kanapy i tv ;D Ja uwazam, ze moj pokoj jest juz dosc mocno zagracony, a mam nroznik, maly regal na tv i szafe w zabudowie, ktora zabiera 60cm z dlugosci pokoju. A pokoj mam dlugi na ok 5m.

justynaaaa2

mobka mamy podobne pokoje zatem  :highfive: też mam szafę na końcu, która zabiera mi ok. 60 cm. pokoju dalej biurko dalej narożnik ze stolikiem a na przeciwko tv i komodę i półkę wiszącą nad komodą i to jest maks jak dla mnie ;) gdyby nie ta szafa to bym sobie tam fajny stół mogła wstawić a tak to stołu brak ;D

elve

mozna dac naroznik pod sciane, dłuzszym bokiem do Olkowego pokoju
w pewnej odległosci scianke tv, a za nia biurko
tylko ze nie moga byc zbyt długie, bo nie bedzie przejscia (zakladajac ze stolik stanie na scianie graniczacej z lazienka

wis

Fajny wątek, jaka burza mózgów  :rotfl:
Moje mieszkanie - aż zmierzyłam - ma 2,60m wysokości, w sralonie, kuchni i łazience mam podwieszone sufity więc jest trochę niżej.
A mieszkanie mamy w takim pięknym familoku:

konwalia

ja ma pokój 5*5m, przy ścianie stoi naroznik, na przeciwnej jest stary tv(kineskopowy) na szafce i dla mnie to optymalnie

justynaaaa2

Cytat: elvelve w 17 Lut 2010, 20:18:15
mozna dac naroznik pod sciane, dłuzszym bokiem do Olkowego pokoju
w pewnej odległosci scianke tv, a za nia biurko
tylko ze nie moga byc zbyt długie, bo nie bedzie przejscia (zakladajac ze stolik stanie na scianie graniczacej z lazienka
no w tę stronę to jest to jakaś myśl :)

konwalia

wis to i tak masz lepiej, my mamy wysokość 2,60 w desce 11p

fasolka1980

17 stron??????  :padam: :padam: :padam:

zgubiłam się na piątej...

kasiadzie - --trzymam kciuki za powodzenie i postaram się na bieżąco zaglądać, zeby znów mi się nie zrobiły zaległości

Mam bardzo podobne mieszkanie - 47 m2 chętnie podpatrze pomysły :D

mobka

Ja bym stolu i tak nie wstawila, mimo ze teoretycznie moz emi go brakowac w przyszlosci, ale jakos nie widze stolow w tak malym mieszkaniu. Moglabym wstawic biurko do pokoju, al enie widze potrzeby, obije mamy laptopy i siedzimy z nimi na kolanach (tak, wiem, niezdrowe, bo temp. ciala podnosza ;))

Takze ja jestem za tym, aby zostal uklad - kanapa (naroznik - jest wiecej miejsca do siedzenia, do wylozenia sie, wygodniejszy do spania - moze byc ten za 1400zl z Ikei, szwagierka ma i tez chwali, my mamy z BRW, rozkladany identycznie jak tamten i tez jest ok.) na tej scianie najdluzszej, na przeciwko, na sciance od kuchni i lazienki tv na jakims regale, lub na niskiej szafce a nad nim jeszcze polka. Po prawej stronie naroznika dalabym ostatecznie biurko, po lewej pod oknem stol. O ile to wszysto sie zmiesci, bo fajnie sie rysuje, ale nie wiem czy Inki ryzunki sa w skali ;)

Szafki pod tv moga byc takie:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S69850456
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70103090
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70140634

Ja mam te ostatnia, idealna pod tv 32cale, ale jakos wykonania jak za 200zl ;) Ale dla mnie ok, bo jak sie znudzi mozna wymienic :D

justynaaaa2

kasiad idzie na rekord :D miejmy nadzieję, że chociaż jakieś nasze pomysły wykorzysta ;D

Dodany tekst: 17 Lut 2010, 20:27:21

a jeszcze coś mi przyszło na myśl ;) większość linków tu jest z ikei a w B. nie ma ikei :D

elve

mobka czyli wchodzić się będzie na biurko...

a nie ma aż tyle miejsca narożnik 2m + biurko 0,5m + miejsce na krzesło 0,7m + stół 0,8m i zostaje 0,7m na krzesła
baaardzo ciasno

justynaaaa2

mobka ja muszę mieć biurko nawet pod laptopa, bo ja nie umiem korzystać z pada ;D dla mnie laptop obowiązkowo z myszką ;) poza tym przy biurku jednak mi najwygodniej siedzieć :) a jak już coś robię dłużej przy kompie, piszę itp. to obowiązkowo biurko musi być ;) choć to pewnie kwestia przyzwyczajenia :)

mobka

Albo Besta - http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09866974 - szwagierka miala wczesniej w obecnym mieszkaniu - fajny, bo ma suwane drzwi, ktorymi zaslania sie polki.

A tu z czerwienia ;) http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S79866980

wis

Konwalia ja mam pytanie o ten narożnik z Ikei, który pokazywałaś - ile osób na nim usiądzie ?
chcę wywalić sofę i jeden fotel i kupić właśnie jakiś narożnik, tylko nie wiem czy to nie wyjdzie na zasadzie "zamienił stryjek..." :)

konwalia

spokojnie 4, wtedy się nie dotykają (nie lubię)

mobka

Elvelve, yyyy, nie kumam, masz sciane od olkowego pokouju, zaraz przy  niej, dosuniete dluzszym bokiem do sciany prostopadlej biurko, do niego dosuniety naroznik, czyli sumujac mamy - male biurko, hmmm, 90cm http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30141777 + naroznik 2,4m, to daje 3,4m. Ide sprawdzic ile ma pokoj ;)

Pokoj ma 4,70m,  czyli zostaje jeszcze 1,3m po lewej stronie.

Dodany tekst: 17 Lut 2010, 20:40:57

Caly czas mysle o tym ukladzie (tylko czy Inka to w skali rysowala? Inka, to z AutoCada jest?)

inkageo

No jaszka, że w skali i z auto cada :D
A co Wam się w tej wersji nie podoba, komputer ma być schowany w zabudowie na ścianie z tv..
Imagine there is no hate

justynaaaa2

inkageo no no ta też jest fajna :)

mobka

Cytat: inkageo w 17 Lut 2010, 20:57:28
No jaszka, że w skali i z auto cada :D
A co Wam się w tej wersji nie podoba, komputer ma być schowany w zabudowie na ścianie z tv..

Inka, mi sie nie podoba stol na ciagu komunikacyjnym :D

Dodany tekst: 17 Lut 2010, 21:02:49

Poza tym przypuszczam, ze pod oknem jest grzejnik i kanapa go zastawisz ;D

inkageo

Cytat: mobka w 17 Lut 2010, 21:02:11Poza tym przypuszczam, ze pod oknem jest grzejnik i kanapa go zastawisz Grin
20 cm można odsunąć od grzejnika ;) Stół na miejscu regału będzie znowu zasłaniał telewizor.
Imagine there is no hate

justynaaaa2

mobka co to jest ciąg komunikacyjny  :knuje:  :mocking:

mobka

Co ci daje odsuniecie kanapy na 20cm od grzejnika?? Ja wiem, ze konwekcja i cieplo idize w gore, ale nie cale, grzejniki oddaja rowniez w poziomie ;) Jaki stol na miejscu regalu?

Dodany tekst: 17 Lut 2010, 21:09:04

Juzstynaaa no stol masz na samym przejciu miedzy drzwiami z pokoju Olka, drzwiami z korytarza i z kuchni. Jakbym miala chodzic i wiecznie go omijac k...wica by mnie strzleila :D

justynaaaa2

aaaa o to chodzi :) to fakt  :hmm:
no ale kurde czy na takich powierzchniach nie trzeba znaleźć jakiegoś kompromisu  ;)