remontujemy kasiadowe mieszkanie :)

Zaczęty przez kasiad, 15 Lut 2010, 11:09:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kasiad

Cytat: Kasia w 18 Lut 2010, 09:02:24

kochana przy takim układzie mebli i z taka ilością mebli niestety nie da rady rozstawić stołu na 10 osób
ledwo co się miesci stół i 4 krzesła

stół nie musi być na 10 osób
wystarczy, że będzie miał 4 krzesła

i normalny obiad będzie przy czym zjeść  ;)

Dodany tekst: czw 18 lut 2010 09:08:18 GMT-1

Cytat: Kasia w 18 Lut 2010, 09:05:38
urzadzic to nie problem ale na jakies komromisy powinnas iść :)

przecie idę ;D
chodzi o to, żeby zmieścić wszystko, co jest nam niezbędne do normalnego funkcjonowania :)
i żeby był wilk syty i owca cała :D

Kasia

Cytat: kasiad w 18 Lut 2010, 09:05:51stół nie musi być na 10 osób

czyli jakie wymiary mają byc po rozłozeniu stołu?

bo wtedy trzeba rezerwowac srodek pokoju na stół

przy malutkim 4 osobowym stole 10 osób sie nie zmiesci

kasiad

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Lut 2010, 09:05:00
kasiad no to zmienia postac rzeczy

zwierzu ja cały czas piszę, że to mieszkanie tymczasowe :)
po kilku latach albo zabieramy się za budowę domu, albo kupujemy coś w szeregówce, albo zamieniamy na dużo większe, tak jak chce Kasia czteropokojowe :)

zobaczymy jak nam się sytuacja ułoży :)

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Lut 2010, 09:05:00a bym wydzielila dodatkowa scianka metrowe pomieszczenie z pokoju olka

tez bym tak kombinowala. I naprawde nie wstawialabym naroznika, bo zajmie wam pol pokoju.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

kasiad

Cytat: Kasia w 18 Lut 2010, 09:08:37
czyli jakie wymiary mają byc po rozłozeniu stołu?

bo wtedy trzeba rezerwowac srodek pokoju na stół

przy malutkim 4 osobowym stole 10 osób sie nie zmiesci

Kasia niech zostanie ten stół z 4 krzesłami :)
te 10 osób podałam tak przykładowo
chodziło mi o to, ze przy tym kawowym nikogo nawet obiadem nie podejmę, tylko samą kawą

a tego nie chce ;D

Kasia

kasiad ja musiałam zrezygnowac z kilku rzeczy które chciałam mieć na rzecz lużnego pokoju :)
nie mam stołu jadalnego w pokoju (mam w kuchni z dwoma krzesłami)
nie mam biurka - miałam ale zastąpiłam je Michałowym łóżeczkiem
też byłam przyzwyczajona do niurka, to było moje miejsce dowodzenia :)
teraz siedzę z lapciem na kolanach lub w kochni przy stole z podłaczona myszką :)

mam niezagracony pokój i jak potrzeba to sie w nim zrobi nawet na 18 osób imprezę zasiadana przy stole :D

ale aby to mieć musiałam zrezygnować z kilku rzeczy

małego stolika kawowego też nie mam
mam mały stolik pełniacy funkcję stolika nocnego i jak goscie przychodzą to go wystawiam spod sciany :)

i nie ma co kupowac wielu rzeczy, za wielu bo jak się bedziecie przeprowadzać za kilka lat to wtedy warto zainwestować w porzadne i ładne meble, biurka itd :)

kasiad

Cytat: mayagaramond w 18 Lut 2010, 09:16:38

tez bym tak kombinowala. I naprawde nie wstawialabym naroznika, bo zajmie wam pol pokoju.

ale jak wydzielić część pokoju bez rozwalania ścian?
bo na to nie mamy ani czasi ani możliwości

Rodzice się wyprowadzą, będziemy mieli mało czasu na przeprowadzenie tego remontu
nie będziemy mieli czasu na rozwalanie ścian, stawianie nowych, malowanie płytek w łazience i kuchni, ukłądanie podłóg etc. ;D

fizycznie i czasowo nie damy rady ;D

elve

kasiad jak najbardziej taka wigilie da sie urzadzic ;)

wydaje mi sie ze pokoj Olka to bedzie niewykorzystana przestrzen
w przedpokoju szafa, wozek
w salonie - jadalnia, czesc dzienna, gry, miejsce do pracy, komunikacja, zapewne czesc gratow Olka i sam Olek, a w pokoju Olka szafa i kat malego Olka

przemyslcie z mezem wstawienie biurka do Olka, taki kacik mozna fajnie wydzielic np szafa
a jesli absolutnie nie, to poszukamy innych rozwiazn

kasiad

Cytat: Kasia w 18 Lut 2010, 09:19:15

nie mam stołu jadalnego w pokoju (mam w kuchni z dwoma krzesłami)

Kasia ale stół jadalny w tym mieszkaniu nawet w kuchni się nie zmieści ;D
więc jak nie w pokoju i nie w kuchni to przy czym mam jeść?

bez kawowego się obejdę, ale bez jadalnego nie ;D

elve

golinda 19 na 46m2
pomysl ile na twoj dom by wyszlo :rotfl:

kasiad

Cytat: elvelve w 18 Lut 2010, 09:21:12
a jesli absolutnie nie, to poszukamy innych rozwiazn

elv w ostateczności mogę się obejść bez biurka ;D
ale czekam na decyzję Męża  ;)

no i zadzwonił i powiedział, że biurko musi być ;D
nie wyobraża sobie siedzenia z laptopem przy biurku ;D
bo i drukarki nie ma gdzie postawić, a my często jej używamy  :hmm:

czy my w ogóle wymyslimy coś sensownego? :(

konwalia

kasiad wydzielcie w pokoju Olka biurko regał☺em lub szafą-na te 3 lata nie ma co g-k budować
Olek to nie nastolatek, że musi bezwzględnie mieć swoją przestrzeń, a skoro docelowo pc ma być jego, to niech się od małego przyzwyczaj :D

i ja bym z ławy w pokoju tez zrezygnowała, stól wystarczy
jak musicie mieć przy sofie miejsce na herbatę, to ew takie coś, co jest stelażem i takim mini blatem z 40cm, ale nie wiem, gdzie to widziała

konwalia

Cytat: elvelve w 18 Lut 2010, 09:21:12wydaje mi sie ze pokoj Olka to bedzie niewykorzystana przestrzen
zgadzm się z elv

konwalia

Cytat: kasiad w 18 Lut 2010, 09:38:34czy my w ogóle wymyslimy coś sensownego? Sad
tak, tylko wstaw kompa z biurkiem do olka

Dodany tekst: 18 Lut 2010, 09:41:54

u nas na 3 pokojach małe biurko jest u młodej, a jak ona nas nie chce w tym pokoju, to siadamy z lapem przy stole
a Olek nie powie wam, że ma lekcje do zrobienia

kasiad

Cytat: golinda w 18 Lut 2010, 09:42:24
a tam jest jeszcze spooooro do zrobienia ;)

ale Ty możesz wymyślać ;D
a ja muszę wszystko upchnąć na 43 metrach ;D

elve

golinda u mnie tez
no i sporo rzeczy bym juz zmienila, no ale tak to jest isc na kompromis z mezem

konwalia

Cytat: elvelve w 18 Lut 2010, 09:47:59
golinda u mnie tez
no i sporo rzeczy bym juz zmienila, no ale tak to jest isc na kompromis z mezem

i tak macie lepiej, mój kompromis polegal na tym, ze on mi remontuje sam mieszkanie, bylebyśmy kredytu nie płacili za coś większego wrrr

mayagaramond

Cytat: golinda w 18 Lut 2010, 09:33:51boże, 19 stron! pałac już byście urządziły!

na palac to wystarczy tylko wstawic zdjecia podgladowe "ksiecia" i juz jest kopalnia pomyslow lol

kasiad - nie rozwalalabym sciany, tylko jakas mala scianke wstawila, nie wiem plyte gipsowa, albo jakos regalem kawalek odzielila, zeby olek mogl w nocy spac, a maz playboya ogladac ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mayagaramond w 18 Lut 2010, 09:16:38

pytanie na ile dup potrzeba siedzenia - bo u nas jest sofa i naroznika wyczekujemy jak zbawienia - sofa zajmuje tyle samo, a nawet wiecej, a miejsca jest mniej ;) sa naprawde minimalistyczne narozniki i do tego funkcjonalne ;)

kasiad stawianie scianki z pustaka to jest ok 2 h pracy ;) pamietam po swoim :)

Dodany tekst: 18 Lut 2010, 10:04:18

ja tez bym nie rozwalala, tylko nadal mnie wiem w jakiej odleglosci od sciany zaczyna sie okno ;) czy tam da rade wstawic sicanke ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Lut 2010, 10:03:08sa naprawde minimalistyczne narozniki i do tego funkcjonalne

chyba, ze tak, bo mnie naroznik kojarzy sie z ogromniastym meblem (co nie znaczy, ze mi sie nie podobaja).

kasiad

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Lut 2010, 10:03:08

ja tez bym nie rozwalala, tylko nadal mnie wiem w jakiej odleglosci od sciany zaczyna sie okno ;) czy tam da rade wstawic sicanke ;)

to ja już wolę biurko dać do Olkowego pokoju niż ścianki stawiać ;D

Dodany tekst: 18 Lut 2010, 10:10:47

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Lut 2010, 10:03:08

tylko nadal mnie wiem w jakiej odleglosci od sciany zaczyna sie okno ;) czy tam da rade wstawic sicanke ;)

zwierzu okno jest na przeciwległej ścianie do ściany odgradzającej nasz pokój od Olkowego  ;)

konwalia

kasiad to zostałas przegłowowana  :P biurko u Olusia