Pizza (nie na kupowanym cieście) i przepis na cienki spód od tiliam

Zaczęty przez magda_ok, 20 Wrz 2007, 10:41:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yoy

zrobiłam pizze  :jupi: Była przepyszna!  :dance:
W trakcie robienia ciasto było takie wodniste, lejące (dlaczego?) i musiałam dodać więcej mąki. Na szczęście pizza była wyśmienita :)
Posmarowałam ją sosem (koncentrat, ketchup, zioła, czosnek), na to ser, szynka, oliwki i znów ser (czyli wersja tradycjyjna, bez szaleństw :D) No i mam pytanie. Jaki rodzaj sera byłby najlepszy? Bo ten nasz sie tak przypiekł i nie był taki ciągnący, a chciałabym by taki był...

ishka82



ishka82

yoy, no ogólnie mozarella, nie koniecznie z Biedrony, ale taka do pizzy w kawałku lub tarta nie w zalewie klasyczna :)

a w ogóle nie wiem, czy któraś z Was tak robi, ale polecam spróbować - ja czasem zawijam ser w brzegi i one wtedy są super miękkie i delikatne i pyszne z tym serem...kroję ser żółty w słupki i zawijam w boki szczelnie i tak piekę :D

emcia

daje ser tylko na sos, nie na wierzch
wtedy się nie przyjara

jestynka

ktoś pamięta jak Helena na bazie tego przepisu zrobiła bułki ?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

a ja ostatnio dodałam do pizzy truskawki...i to był strzał w 10 :D dałam ananasa, banana, truskawki, szynkę, fetę, ser żółty, sos pomidorowy i curry, to było absolutnie boskie :)

niewiemjaka

Cytat: jestynka w 13 Cze 2012, 17:45:34ktoś pamięta jak Helena na bazie tego przepisu zrobiła bułki ?
dodala jakiejs innej mąki.... czekaj...

mam!
Cytat: Helena w 30 Maj 2012, 12:51:47ogłaszam wszem i wobec że z tiliamowego ciasta do pizzy po wymieszaniu mąki 50/50 poznanskiej i razowej wychodza swietne bułeczki Smiley


jestynka

niewiemjaka masz wielkie piwo za odszukanie  :beer:
ja nic nigdy nie mogę odnaleśc na strefie
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jestynka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka

jestynka odlewam! może też się kiedyś skusze na te bułeczki hmmm duże je robicie ? ile pieczecie? tyle samo?

i w ogole wczoraj zamiast rosołu lol robiłam pizze tiliam, no i znowu wyszła! dziekuje tiliam za jej przepis, który mi sierocie kucharskiej WYCHODZI! :beer:

jestynka

Cytat: niewiemjaka w 18 Cze 2012, 10:12:56jestynka odlewam! może też się kiedyś skusze na te bułeczki hmmm duże je robicie ? ile pieczecie? tyle samo?

z jednej porcji wychodzi 7 niedużych bułek,
ja piekę ok20 min,15 minut na samym gazie,a potem przez 5 min. górę opiekam
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia


Helena

Helena robi z porcji ciasta ktore wychodzi 2 bulki

Ja to naztwam bulki ale to takie male chlebki, ktore potem kroje na kromki

Musze zrobic w tym tygodniu bo ilez mozna tego chrupkiego pieczywa wcinac

o takie mi wychodzą

emcia


jestynka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Jak już jesteśmy przy bułkach, to pokażę moje bagiety:

niewiemjaka

Helena a te Twoje bułki smakuja jak chleb ? czy jak ?
Joł - ale Twoje to już chyba z przepisu tiliam lol poznaje po kolorze :P

jo_miekka

Cytat: niewiemjaka w 19 Cze 2012, 10:10:06Helena a te Twoje bułki smakuja jak chleb ? czy jak ?

Myślę, że jak bułki :D

Moje nie z przepisu Tiliam, ale myślałam, że to teraz wątek o bułkach lol

niewiemjaka


jo_miekka

Bagiety stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Bagietki-z-przepisu-Bajaderki.html
Tylko ja robię trochę inaczej, bo daję żytnią/pełnoziarnistą mąkę po części.

suegro

jo_miekka mam świeże drożdże, myślisz, że można do bagiet?
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

zrobiłam ze słonecznikiem, właśnie zjadłam, dobre
wielka bułę mąż zabrał do pracy

jo_miekka

suegro oczywiście, tylko musisz zrobić rozczyn
7g drożdży suchych to 2,5dag drożdży zwykłych

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login