Pizza (nie na kupowanym cieście) i przepis na cienki spód od tiliam

Zaczęty przez magda_ok, 20 Wrz 2007, 10:41:57

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

jestynka

świetne bagietki  od jo :)
jo,jak je uformujesz i zostawiasz na te 30 min. to rozchodzą Ci się one na boki?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

jestynka no troszkę się rozchodzą, kładę w odstępach i przed włożeniem do pieca jeszcze tak "zbieram" do góry

yoy

Cytat: jo_miekka w 21 Cze 2012, 15:27:01jeszcze tak "zbieram" do góry
"zbieram do kupy" sie mówi! lol lol

i w ogole nie piszcie tak czesto w tym wątku bo mi sie wyswietla i codziennie mam ochote zrobic pizze tiliam, a nie moge lol a kysz! a kysz! kilogramy w dół! lol

ishka82

yoy, ja ostatnio zdecydowanie za często robię domową pizzę ;D ale chyba lepsza taka niż z pizzeri, a jak mam fazę, to nie przeproś ;) a, no i ostatnio na każdym niemal spotkaniu ze znajomymi kumpel piecze, mniam :D

bozena.dp

w końcu i ja zrobiłam pizze wg przepisu tiliam, ale nie obyło się bez przygód ;)
najpierw drożdże mi uciekały - tak bardzo urosły, że zaczęły się wylewać poza naczynie, potem spod pizzy nie chciał się za bardzo przyrumienić, choć pizza długo w piecu siedziała ;D
ale i tak była bardzo dobra :) wszystkim smakowała, a syn znajomych (niespełna 5 lat), którzy wczoraj u nas byli powiedział, ze pizza lepsza niż z pizzeri :D
no to jak na pierwszy raz i biorąc pod uwagę moje 2 lewe ręce w kuchni uważam, że wyszło całkiem dobrze ;)
aha - robiłam z podwójnej porcji i całość ciasta rozciągnęłam na tą dużą czarną blache z piekarnika ;)]
pizze niedługo będę znowu robić
tiliam piwko :beer:

rudasekawf

Cytat: bozena.dp w 05 Lis 2012, 21:24:11aha - robiłam z podwójnej porcji i całość ciasta rozciągnęłam na tą dużą czarną blache z piekarnika wink]
pizze niedługo będę znowu robić
Ja wałkuję ciasto, z jednej porcji ciasta robię pizzę, koło w dużej czarnej blasze, od brzegu do brzegu. Cieniutkie wychodzi.

bozena.dp

no tak, ale koło mimo wszystko mniejsze niż cała duża blacha ;)
spróbuje tez z jednej porcji, choć moja pizza też cienka była ;)

justynaaaa2

ja robię z pojedynczej porcji ale jak zwykle wychodzi mi więcej niż powinno :rotfl:
mam jedną dużą okrągłą na prawie całą blachę i drugą mniejszą :D

mobka

Ja robie z podwojnej i wychodza mi dwie wielkie okragle na duze blachy z piekarnika. Zaraz sie biore wlasnie :D

tiliam

Ja robię z pojedynczej porcji jak w przepisie
Wychodzi cienka duża - owalno prostokątna na blachę od piekarnika
Na naszą dwójkę aż za duża :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


wrobelek0403

ja robiłam w weekend z takiego przepisu:

2 kubki mąki, kubek ciepłej wody, 1/3 paczki drożdzy, 2 łyżki oleju, sol. drożdze rozpuscic w wodzie, wlac do mąki, powoli zagniatac, dodając olej. ciasto jest lepkie, nie wałkuje sie, tylko rozciąga dłonmi na blaszce.

robie je juz którys raz i dopiero teraz wyszło cudownie chrupiące, choc nie super cienkie, takie na 0,5 cm.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

kolejne podejscie do pizzy tiliam i..... dalej nie wierze, ale wyszła pyszna  :jupi: M. pojechał po piwo, zeby to uczcic :D

natka

u nas też ostatnio reaktywacja pizzy domowej. przepis znałam wcześniej ale nie robilam zaczynu- tylko rozpuszczalam drozdze w wodzie- podobno tak miało być. Po wskazowce tiliam z rozczynem inaczej nie będe już robić :) pizza przepszyszna :)

abkasia

Okazuje sie ze moj przepis na pizze jest taki sam :) zeby byla przyrumieniona musi sie piec w 220-240 st z termoobiehiem. Wtedy najdluzej yo 13 min.. U nas najczesciej 10

A sos robie tak :
Smaze czosnek z papryczka chili. Dodaje pomidory z puszki, miksuje,didaje lyzeczke cukru, pol lyzeczki soli ziola.
Moh

Dodany tekst: 13 Lut 2013, 14:45:36

Moja pizza jest ostra.

feeling.good

jak długo rośnie rozczyn? Tak mniej więcej? NIe wiem jak rozplanować przygotowywanie :)

rudasekawf

Cytat: feeling.good w 13 Kwi 2013, 13:19:17jak długo rośnie rozczyn? Tak mniej więcej? NIe wiem jak rozplanować przygotowywanie
W ciepłym miejscu 10 minut ( ja daję na kaloryfer)

tiliam

Robię dzisiaj z mozarellą, pomidorami i szynką
Mniammm
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja


magdalinska


katgoli

Cytat: rudasekawf w 13 Kwi 2013, 14:56:00
W ciepłym miejscu 10 minut ( ja daję na kaloryfer)
ja bez cieplego miejsca zostawiam na 15 min...przepis rewelacyjny....ostatnio mielismy ze znajomymi wieczor pizzy i pieklismy je w piekarniku na kamieniu...uwazam ze byly o niebo lepsze niz z niejednej pizzeri...sos robie podobnie jak abkasia

marax

Cytat: katgoli w 19 Cze 2013, 08:53:20
ja bez cieplego miejsca zostawiam na 15 min...przepis rewelacyjny....ostatnio mielismy ze znajomymi wieczor pizzy i pieklismy je w piekarniku na kamieniu...uwazam ze byly o niebo lepsze niz z niejednej pizzeri...sos robie podobnie jak abkasia
skam macie ten kamien ?

wis

Odkopuję - zrobiłam dzisiaj i wyszła przepyszna :)
Sos z siekanych pomidorów, szynka parmeńska, ser grana padano i rukola.

mobka

Mnie kusi ciasto z kwestii smaku. Takie co lezakuje całą noc. Piękne dziury później ma.

jestynka

Cytat: mobka w 11 Sty 2014, 17:05:39
Mnie kusi ciasto z kwestii smaku. Takie co lezakuje całą noc. Piękne dziury później ma.

jak zrobię za dużo ciasta tiliamowego, to wkładam do lodówki na noc
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login