Perfekcyjna Pani Domu - triki ;)

Zaczęty przez zwierzatko_mojej_mamy, 10 Wrz 2009, 00:09:00

malutenka

Nie no tymi tabletkami właśnie dało rade, ja miałam koszmarny kamień już przy rurze odpływowej, taki czarny, ale 2 tabletki musujące i szorowanie pomiędzy nimi i kibel jest bielutki.

wrobelek0403

ja sobie chwale płyn dokiblowy marki lidl W5 :D dziala jak domestos, a o wiele przyjemniej pachnie :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

O i jeszcze chwalę nabłyszczacz do paneli, strasznie ładnie po nim podłoga wygląda i jakby mniej się brudzi :) Właśnie nałozyłam i jestem uziemiona w fotelu, bo czekam aż wyschnie.

zuzia

Cytat: magdalinska w 14 Lut 2013, 18:42:58
ja te tabletki wrzucam tak z przyzwyczajenia bardziej, nie da sie u was wyczyscic szczotka + domestos? ja tak wyczyszcze ładnie, dokładam jeszcze tabletke i jest błysk
ale ty masz chyba sprzęty prawie nowe, co? to zupełnie inna bajka :)

malutenka

Cytat: zuzia w 14 Lut 2013, 21:58:55ale ty masz chyba sprzęty prawie nowe, co?
kibel został stary, bo był prawie nowy i tylko deskę w nim zmienialiśmy. Ale ja dowojowałam też tym, że zachciało mi się kolorowej wody ze spłuczki. Z tego się dopiero osad robi.

mobka

Cytat: malutenka w 14 Lut 2013, 22:09:29
kibel został stary, bo był prawie nowy i tylko deskę w nim zmienialiśmy. Ale ja dowojowałam też tym, że zachciało mi się kolorowej wody ze spłuczki. Z tego się dopiero osad robi.
Eeee, mam zawsze kolorowa wode w spluczce i zero osadu ;D Obecnie kostki kreta wrzucam, a teraz chyba jakiegos wc ducka wrzucilam.
Kibel lubie najbardziej Tytanem czyscic.

A potrzebuje czegos do mycia plytek podlogowych, macie cos fajnego? Od zawsz emyje podlogi plynami ajaksa, ale jakos smugi zostaja ostatnio.

malutenka

Cytat: mobka w 15 Lut 2013, 12:23:25A potrzebuje czegos do mycia plytek podlogowych, macie cos fajnego? Od zawsz emyje podlogi plynami ajaksa, ale jakos smugi zostaja ostatnio.
Do płytek ajax z mydłem marsylskim, nie ma smug i uwielbiam zapach.
Mobka, u nas woda jest beznadziejna, kamienia strasznie dużo.

konwalia

Najlepiej czyści kibel płyn Tesco tink bleach czy jakoś tak, właśnie muszę się po niego wybrać
I śmiesznie tani jest

elve

Kamienny (właściwie kompozytowy) zlew kuchenny doczyściłam w końcu.... vanishem! W5, domestos, cif, soda, szorowanie nie dały rady

rudasekawf

Zlew - ja mam metalowy, mama kompozytowy właśnie - zawsze czyścimy nalewając gorącej wody po sam brzeg, dużo proszku do białego prania i zostawiam na noc, rano lekko szczoteczką i czyściuteńki.

callja

Cytat: rudasekawf w 17 Lut 2013, 20:38:51ja mam metalowy
Zależy od dnia/sytuacji/entuzjazmu...
Ocet (podgrzany), ACE, soda, proszek do pieczenia...

Sposób z proszkiem do prania bbbb fajny :) Takie trochę "wygotowanie" brudu, jak gotowanie ścierek na wzór zwyczajów babuni :D

Nawet tu kiedyś wspominałyśmy chyba zapach gotowania ścier?? :D
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

magdalinska

musze odkamienic pralke (woda zostaje mi w komorze na płyn do płukania, wyczytałam, ze moze byc wina kamienia) i niby mozna octem
tylko gdzie ten ocet wlac? pisza cos, ze całą butelke wlac bezposrednio do bebna - robiłyscie kiedys tak?

malutenka

Cytat: magdalinska w 07 Kwi 2013, 18:34:58tylko gdzie ten ocet wlac? pisza cos, ze całą butelke wlac bezposrednio do bebna - robiłyscie kiedys tak?
Ja potrzebowałam tez odkamienic pojemnik na proszek & płyn do płukania (mam pralke od góry ładowaną, trochę do tych zbiorników wlałam, resztę do bębna i pranie na 90stopni, była piękna w środku ta moja pralka. Za to chciałam otworzyć tam, gdzie filtr jest, żeby wyczyścić i ni cholery, zablokowało się i koniec.

iksa_nl

niewiemjaka

magdalinska ja jakas pastylke do odkamieniania uzywalam :knuje: ale nie pamietam co to było, potem kawaleczki takiego kamienia wlasnie wygrzebalam z filtra/ 
raz na jakis czas proceduje

zosia2007

R zakupił na targach motocyklowych taki żel do czyszczenia swojego skórzanego stroju moto. ja wyczyściłam sobie tym żelem swoją torebkę, powiem wam, że to cudo wyczyściło nawet zafarbowanie od jeansów na jasnej torebce ;D
http://allegro.pl/briston-czyszczacy-zel-do-skor-koncentrat-400-ml-i3150968875.html

malutenka

Cytat: iksa_nl w 08 Kwi 2013, 13:12:00mocno smierdzialo octem?
nie, jeszcze dałam po praniu jedno płukanie i nie było czuć w ogóle.

magdalinska

czyli mowicie ze do bebna mozna wlac? to kij, wleje tam gdzie proszek, a reszte do bebna.
ja nawet nei wiem gdzie filtr jest lol musze poszukac instrukcji

rudasekawf

Cytat: zosia2007 w 08 Kwi 2013, 14:43:08ja wyczyściłam sobie tym żelem swoją torebkę, powiem wam, że to cudo wyczyściło nawet zafarbowanie od jeansów na jasnej torebce
Mnie by się przydało, bo moją nową torebkę z jasnej skóry popisałam przypadkowo długopisem :( nie chce zejść

malutenka

Cytat: magdalinska w 08 Kwi 2013, 20:40:50ja nawet nei wiem gdzie filtr jest  musze poszukac instrukcji
z reguły jest z przodu pralki takie niby drzwiczki małe. Moje zablokowane na amen :D
Lej ocet do bębna, przeciez to i tak tam trafi. :D

magdalinska

w sumie tak :D jeszcze wypiore co mam w koszu i robie test

:beer:

jestynka

myslicie,ze zmywarkę cwoda z octem mozna umyc?
puscic puste zmywanie i nalac octu?

iksa_nl

nie mam pojecia, zmyware czyszcze tymi plynami calgonit, somat a ostanio taki z logo Kaufland'a za pare zł i juz chyba przy nim zostane.

zwierzatko_mojej_mamy

ja bym lala w ciemno ;) na pewno jej nie zaszkodzisz, a na 99% bedzie blyszczec ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

emcia

4. Wsypujemy do pojemniczka na proszek (tabletkę) całe opakowanie sody oczyszczonej, a na dno zmywarki wlewamy szklankę octu. Ustawiamy na najdłuższe i najcieplejsze mycie (w niektórych zmywarkach opcja "garnki").
5. Jest też opcja dla zdesperowanych. Jeśli takie mycie sodą i octem nie przynosi efektu, możemy dodać do mycia wybielacza. W tym wypadku należy po skończonym jednym programie ustawić znowu następny, ale już z samą wodą - bez dodatku detergentów. Ewentualnie z sokiem cytryny.

Dodany tekst: 23 Maj 2013, 12:53:29

z pralką tak się robi, zaryzykowałabym