Perfekcyjna Pani Domu - triki ;)

Zaczęty przez zwierzatko_mojej_mamy, 10 Wrz 2009, 00:09:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcheewka

Cytat: mika w 31 Paź 2012, 21:40:32
tylko domestosem ;)

poczytałam troche i obawialam sie tego domestosa.
Najpierw wybralam sposób z tabletką do zmywarki ( a raczej proszkiem), nalalam gorącej wody , wrzucilam ten proszek do zmywarki i stało tak kilka godzin. Efekt zadowalający, ale nie piorunujący - osady zeszły, zlew pozostal z lekkimi brązowymi zaciekami.
No to teraz wypróbowałam sposób 2 - soda oczyszczona ( taka jak do pieczenia), nasypałam na te plamy, troche pomoczylam, postało z 15 minut, dolałam gorącej wody, postało z godzinę, trochę gąbką poszorowałam i poraziła mnie jasnosć zlewu ;)
M co przechodził obok to nie wierzył :point_lol: i mówił, ze tak bije jasnością jak dzień po kupieniu.

bozena.dp

marcheewka a masz ten zlew jasny czy ciemny?
bo na moim ciemnym-grafitowym/czarnym robi się osad z wody, bo woda tutaj jest tak cholernie twarda, że w szoku jestem, że taka woda może być ;/ i mam biały osad/nalot na zlewie i nie wiem czym to skutecznie wyczyścić

iksa_nl

czym wyczyscic skorzany portfel pobrudzony od tuszu? byl taki piekny, ale teraz na czerwonym ma jakies kreski zrobione dlugopisem..nawet nie wiem skad sie wziely qrde.

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marcheewka

Cytat: bozena.dp w 12 Lis 2012, 20:52:28
marcheewka a masz ten zlew jasny czy ciemny?
bo na moim ciemnym-grafitowym/czarnym robi się osad z wody, bo woda tutaj jest tak cholernie twarda, że w szoku jestem, że taka woda może być ;/ i mam biały osad/nalot na zlewie i nie wiem czym to skutecznie wyczyścić

jasny, taki jakiś beżowy-melanż
piękny jest teraz, już jego blask trochę przyblakł, za jakiś czas znów go wyczyszcze.

callja

Cytat: iksa_nl w 13 Lis 2012, 11:14:31czym wyczyscic skorzany portfel pobrudzony od tuszu? byl taki piekny, ale teraz na czerwonym ma jakies kreski zrobione dlugopisem..nawet nie wiem skad sie wziely qrde
Polecam coś, co mnie ostatnio olśniło... "magiczną gąbkę", dorwałam w jakiejś akcji Biedrony, ale można kupić Rossmannowską (domol) albo Jana Niezbędnego:
http://www.bebik.pl/wp-content/gallery/magiczna-gabka-domol/magiczna-gabka-domol-1.jpg
http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-567427/jan-niezbedny-magiczna-gabka-Full.jpg

REWELACJA!! Takie małe coś i niepozorne, nie powala ceną (~5 zł), a oczyściło ślady po podkładzie malarskim, które nie puszczały nawet tarte szczotką, tłuste zapieczone osady na szafkach kuchennych, ślady kamienia na garnku do gotowania wody, plamy od długopisu z biurka i... jasnej torebki :crazy:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

mobka

A ja ostatnio pisalam, ze do duszy jest :D

callja

Cytat: mobka w 17 Gru 2012, 22:00:52ja ostatnio pisalam, ze do duszy jest
No proszę, co za niezgodność zeznań ;) Muszę poszukać Twojej wypowiedzi, bo jakoś nie zakonotowałam jej... Sama kupiłam tę gąbkę z ciekawości, bo w biedronie tania była, leżała "se" i czekała - a gdy w końcu została wypróbowana, to efektami serio byliśmy z P. pozytywnie zaszokowani!!

Może kiedyś się odkocham, ale na razie jestem za :D

goga

to jest ta co się po kawałku zuzywa?  jak ta - to rewelacja ;)  tylko ja mam z ACT
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

callja

Cytat: goga w 20 Gru 2012, 17:21:30to jest ta co się po kawałku zuzywa?  jak ta - to rewelacja
Tak, o tę właśnie mi chodziło :)

mobka

Cytat: goga w 20 Gru 2012, 17:21:30
to jest ta co się po kawałku zuzywa?  jak ta - to rewelacja ;)  tylko ja mam z ACT
Jak po kawalku? Moze ja zle uzywam :D

feeling.good

a ja jestem zachwycona mopem obrotowym :) Świetnie się odsącza, podłoga szybciutko wysycha. Super. Płaska vileda się przy nim może schować :)

goga

mobka no moją z ACT używam albo lekko nawilżoną albo suchą do czyszczenia fug, sreber, osadów po herbacie, pieknie zeszło zarysowanie czarne na tesciów samochodzie, kreski czarne na kolorowych butach bosko schodza - kocham tę gąbkę

bozena.dp

co to za gąbka, którą tak chwalicie? :knuje:

goga

ja mam z ACT - koleżanka rozprowadzała

Gąbka do dogłębnego czyszczenia brudu przy użyciu
samej wody. Czyści plamy z atramentu, flamastrów, tuszu
pieczątek, smaru samochodowego, plamy pochodzenia
organicznego.
Za pomocą zwilżonej i dobrze wyciśniętej gąbki (nie
moczyć całej, ponieważ ulegnie zbryleniu) zmyjemy brud
ze ścian, z drzwi, z plastikowych mebli ogrodowych i ram
okiennych, z urządzeń kuchennych, lodówek, elementów
z miedzi i brązu, doczyścimy obudowę komputera, drukarki
czy telefonu. Super gąbka jest najskuteczniejsza na
twardych i gładkich powierzchniach. Produkt wykonany
z melaminy, przyjazny dla środowiska, nie drażni skóry. Nie
stosować gąbki na powierzchniach lakierowanych i polerowanych,
nie łączyć z żadnymi środkami czyszczącymi.

rewelacyjnie czyści osady z herbaty na kubkach i filiżankach, fugi, czarne zarysowania na kolorowych butach albo torebkach ;)

malutenka

Polecam tabletki do wc z lidla, takie, które się wrzuca i musują, usuwają cały kamień poniżej wody, którego doszorować nie mogłam.

ishka82

Cytat: malutenka w 09 Lut 2013, 21:21:56
Polecam tabletki do wc z lidla, takie, które się wrzuca i musują, usuwają cały kamień poniżej wody, którego doszorować nie mogłam.
a wg mnie są do niczego ;D

Dodany tekst: 09 Lut 2013, 21:33:55

kupiłam je po tym, jak chyba ruda zachwalała i mocno się zawiodłam ;)

malutenka

Cytat: ishka82 w 09 Lut 2013, 21:33:26a wg mnie są do niczego
Ale ja wrzuciłam jedną, zostawiłam według sugestii na 30 min, poszorowałam, spuściłam wodę i wrzuciłam drugą.

marlen_ka

Cytat: kotabma w 01 Lis 2012, 22:00:32
czym skuteczie wyczyscic jasny dywan?
zabrudzenia wykonane przez Z wszystkim co tylko mozliwe (sok, jedzenie, farby, banki mydlane, kredki itp)
ja 2-3 razy w roku wywożę dywan na wieś i P. go karcherem pierze na płocie. Nie ma skuteczniejszej metody :)

rudasekawf

Cytat: ishka82 w 09 Lut 2013, 21:33:26kupiłam je po tym, jak chyba ruda zachwalała i mocno się zawiodłam wink
O kurcze :( u mnie rewelacyjnie tak jak u maluteńkiej działają :knuje:

abkasia

Moze to zalezy od rodzaju kamienia, wody jaka macie

emcia

magdalinska

ja te tabletki wrzucam tak z przyzwyczajenia bardziej, nie da sie u was wyczyscic szczotka + domestos? ja tak wyczyszcze ładnie, dokładam jeszcze tabletke i jest błysk

malutenka

Cytat: magdalinska w 14 Lut 2013, 18:42:58nie da sie u was wyczyscic szczotka + domestos?
oj u mnie stopień zakamienienia był taki, że się nie dało.

goga

gorąca woda z octem? powinna dać rade