Kffiatki na balkonie i nie tylko :)

Zaczęty przez kffiatek, 11 Maj 2009, 15:28:24

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Cytat: emcia w 23 Kwi 2012, 22:45:09przyjrzyj się dobrze, może od korzenia coś wyłazi - musisz pogrzebać

dam mu szanse do 6 maja :D zajme sie balkonem jak wroce z wyjazdu :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 23 Kwi 2012, 22:07:44
dam mu szanse do 6 maja :D zajme sie balkonem jak wroce z wyjazdu :)

może Cię zaskoczy ;)

mobka

To pnacze tez mi sie podoba, ale:
"CIEKAWOSTKA : Aktinidia pstrolistna wytwarza substancję wabiącą koty (w Anglii nazywana jest czasam kocią rośliną)"

Jak mi sie zleza wszystkie z mojego osiedla :D

vobi

Cytat: nionczka w 23 Kwi 2012, 22:15:12TRoche to nie moja bajka, ale dawali ziemie z domkiem, to bralam.

:rotfl:

OlaFasola

mobka, moja koleżanka ma aktinidię na ogrodzie i nie narzeka na koty :D A owocuje jej jak szalona, zawsze pod koniec lata obżeramy się u niej mini kiwi. Są pyszne i jest tego zatrzęsienie.

emcia

Cytat: OlaFasola w 23 Kwi 2012, 23:51:38
mobka, moja koleżanka ma aktinidię na ogrodzie i nie narzeka na koty :D A owocuje jej jak szalona, zawsze pod koniec lata obżeramy się u niej mini kiwi. Są pyszne i jest tego zatrzęsienie.
super że owocuje, muszę dokupić drugą, bo w życiu się kiwi nie doczekam

mobka

Cytat: OlaFasola w 23 Kwi 2012, 23:51:38

To cos czuje, ze sie skusze, tylko bede musiala ja gdzies upolowac :D

elve

Dwie sprawy (emcia?)
1. potrzebuje, chyba, iglaków na balkon, ale żeby nie miały zbyt szerokiego pokroju, chciałabym wstawić do wąskiej doniczki i ustawić przy barierce żeby trochę osłonić część w której stoi stół z krzesłami
2. ma ktoś pomysł co się z tą rośliną dzieje?

iksa_nl

2) umiera? ;)
mi przychodzi do glowy nawoz na brazowienie iglakow
jakis grzyb moze zaatakowal czy cos...
a moze usycha?

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

elve

on juz tak drugi sezon ma, nie pogarsza mu sie, nie poprawia

iksa_nl

moze taki typek Ci sie trafil i taka jego uroda.
A jakby odciac ten zbrazowialy ped to moze odbije cos ladniejszego?

emcia

wywalić, raczej nie do uratowania

noelka84

elvelve moj maz ogrodnik mowi, ze przemarzla, albo choroba grzybiczna, nie da rady odratowac, najlepiej wyrzucic i kupic nowa:)
maz radzi jeszcze zeby jak ja wykopiesz to tak wykopac z piec szpadli lopatek ziemii i tez wyrzucic i zamienic na nowa ziemie bo jak grzybica to powinno sie zmienic zeby nie rozprzestrzeniac:)

elve

mobka

Emcia, a do tego pnacza a.. costam, to jak duza doniczke najlepiej?

emcia

Cytat: mobka w 30 Kwi 2012, 16:37:06
Emcia, a do tego pnacza a.. costam, to jak duza doniczke najlepiej?
jak największą możesz, minimum dwa razy większą niż ta, w której kupisz
na pewno nie płaska skrzynka
musi mieć otwory w dnie, nie zapomnij też o drenażu
na zimę trzeba będzie zabezpieczać

wrobelek0403

Cytat: emcia w 23 Kwi 2012, 22:08:34
może Cię zaskoczy ;)

nie zaskoczył ;)

no nic, jade do ogrodniczego :) w tym roku chyba beda surfinie, zioła i wilec z nasturcją na kracie :)

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 05 Maj 2012, 12:24:50
nie zaskoczył ;)

no nic, jade do ogrodniczego :) w tym roku chyba beda surfinie, zioła i wilec z nasturcją na kracie :)
mój ma już 3 pąki, odbił i sa jakieś 20cm nad ziemią
aktinidia ma się świetnie
kupiłam kobeę w fiolecie, może tym razem się doczekam

wrobelek0403

Cytat: emcia w 05 Maj 2012, 14:24:00mój ma już 3 pąki, odbił i sa jakieś 20cm nad ziemią

własnie wywaliłam, był zupełnie suchy w srodku, zaden ped nie zaskoczył. no trudno.

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 05 Maj 2012, 13:41:16
własnie wywaliłam, był zupełnie suchy w srodku, zaden ped nie zaskoczył. no trudno.

na balkonach, tarasach rośliny mają zimą dużo gorzej

wrobelek0403

Cytat: emcia w 05 Maj 2012, 13:49:07
na balkonach, tarasach rośliny mają zimą dużo gorzej

zdaje sobie sprawe, niby ociepliłam, ale widac te wielkie mrozy były silniejsze. zresztą,ponoc przez mróz i brak sniegu wymarzło połowe oziminy, to co dopiero kwiatek balkonowy.

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 05 Maj 2012, 15:38:49
zdaje sobie sprawe, niby ociepliłam, ale widac te wielkie mrozy były silniejsze. zresztą,ponoc przez mróz i brak sniegu wymarzło połowe oziminy, to co dopiero kwiatek balkonowy.

bardzo dużo różności wymarzło, wszystkie moje doniczkowane pnącza, połowa róż, irgi, w śmierć kasztana jadalnego nadal nie wierzę   :crying:

wrobelek0403

Cytat: emcia w 05 Maj 2012, 20:09:31
bardzo dużo różności wymarzło, wszystkie moje doniczkowane pnącza, połowa róż, irgi, w śmierć kasztana jadalnego nadal nie wierzę   :crying:

:empathy:

wrobelek0403

no to sie chwale :D

po 4 dniach w skrzynce  juz cos kiełkuje :D