wyprawka - lista

Zaczęty przez gioseppe, 13 Paź 2008, 15:43:00

katgoli

wielkie dzieki didi  ;)

zosia2007

tez mam Angelcare i polecam

mada1981

a przypomnijcie mi jaka sie nazywa taka sciereczka ktora wrzuca się do prania, zeby nie zafarbowalo?
i czy dla takiego malucha mam kupic oddzielny proszek dla bialego i oddzielny do koloru?

Justynna

mada1981, używałam jednego proszku do prania. Nie dzieliłam kolorami, jedynie temperaturą prania. Pieluchy tetrowe, ręczniki w wyższej, ubranka w niższej (ale kolorowe z białymi razem). :)
Nigdy nic mi nie zafarbowało.

marlen_ka

Cytat: Justynna w 18 Sie 2011, 15:56:11
mada1981, używałam jednego proszku do prania. Nie dzieliłam kolorami, jedynie temperaturą prania. Pieluchy tetrowe, ręczniki w wyższej, ubranka w niższej (ale kolorowe z białymi razem). :)
Nigdy nic mi nie zafarbowało.
dokladnie tak samo robilam i robie do tej pory :)

konwalia

ja dziele, chusteczki wrzucam z rosmanna domol, piore w dzidziusiu(biały i kolor)-super pachnie

abkasia

Cytat: marcheewka w 18 Sie 2011, 14:26:03
ja też mam i również polecam. Używamy w prawdzie tylko nani, bo monitora nie chcialo nam sie podlączyć a teraz to juz  nie warto...

moj maz ciagle i uparcie wlacza monitor malemu  ;D

zosia2007

mada ja pralam w dzidziusiu (kolor w kolorze,  biale w bialym proszku), do plukania wlewalam silan albo lenor sensitive.
jak mi sie skonczylo op. proszku to przeszlam (to chyba bylo po ok 3 m-cach) na zwykly proszek ale sensitive i tak do tej pory uzywam ;D

iksa_nl

Uzywalam Jelp'a - kupilam do kolorow ale pralam w nim tez biale, w koncu bialy to tez kolor ;)  ale pralam odzielnie biale/jasne i kolory/ciemne.
Plyn do plukania mialam bialy Chicco - slicznie pachnie i polecam, super koncentrat.
Jak skonczyl jakies 5 m-cy to przeszlismy na persil sensitive (piore w nim tez nasze ciuchy), plyn do plukania teraz mam jelp bo tego chicco nie moge juz dostac.

mobka

Taka mała reklama ;) bo nie wszyscy na wątek "sprzedam" zaglądają: http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,6015.new.html#new

mary

w kwestii prania dziecięcych ubranek - ja piorę wszystko razem w Bobasie, dodatkowe płukanie nastawiam. Jak są mocne zabrudzenia po kupie to czasem przed praniem robię mydełkiem Dr Beckmann.

Mobka, czemu tak szybko sprzedajesz teutonię? (nie zostawiasz dla kolejnego dziecka- jeśli jest w planie?)

aja

kto mi przypomni jak nazywają się gotowe gaziki/husteczki do przemywania pępka ????

olcia

Pewnie chodzi ci o gaziki Leko.
Ale wytyczne pediatryczne z 2011 roku nie zalecają już używania spirytusu do pępka. Teraz zalecają przemywać raz dziennie wodą z mydłem i wycierać do sucha

mada1981

aja nam na szkole rodzenia powiedzieli zeby zwykłe gaziki kupic w aptece i taki spray Octenisept, spryskac tym pepek odczekać chwilke, przetrzeć gazikiem i potem jeszcze raz spray juz bez wycierania

konwalia

zamiast octeniseptu moze byc tribactic-kosztuje 7zł

marlen_ka

Cytat: olcia w 25 Sie 2011, 12:53:14Teraz zalecają przemywać raz dziennie wodą z mydłem i wycierać do sucha
ja tak robilam, nie uzywalam niczego oprocz wody do pepka i sie szybko i ładnie zagoił

nionczka

Cytat: olcia w 25 Sie 2011, 12:53:14Ale wytyczne pediatryczne z 2011 roku nie zalecają już używania spirytusu do pępka. Teraz zalecają przemywać raz dziennie wodą z mydłem i wycierać do sucha

Ja już w 2008 dostałam takie wytyczne!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

kotabma

Cytat: marlen_ka w 25 Sie 2011, 14:55:19ja tak robilam, nie uzywalam niczego oprocz wody do pepka i sie szybko i ładnie zagoił
a ja uzywalam wszystkiego a i tak chirurg go odcial :D
(octenisept, spirytus i to fioletowe cos nie dalo rady ;) )

konwalia

Cytat: kotabma w 25 Sie 2011, 14:19:04
a ja uzywalam wszystkiego a i tak chirurg go odcial :D
(octenisept, spirytus i to fioletowe cos nie dalo rady ;) )
kotabma to jest kwestia zawiazania

nionczka

Cytat: olcia w 14 Lip 2011, 12:48:57
dziewczyny powoli kompletuję wyprawkę i mam parę pytań do doświadczonych mama:
- jak długo dziecko używa tych najmniejszych pieluch (tj 1) ile paczek proponujecie kupić?
nie mialam ani jednej paczki. Kupilam od razu wiekszy rozmiar, a ze urodzilam klocka 3840 to mniejszych nie potrzebowalam.

- jakie kosmetyki polecacie i co konkretnie takiemu noworodkowi się przydaje? tj kremy, oliwki, szampony
mialam tylko jeden zel do mycia ciala z glowka i krem do pupy. Krem do dzis jeszcze lezy.
- ile pieluch tetrowych i flanelowych kupić?
tetrowych mialam 6 sztuk, flanelowych 0, wiem, ze jestem tu raczej wyjatkiem pod tym wzgledem, ale mialam za duzo tych pieluch
- macie jakiś sprawdzony termometr?
najtanszy, najnormalniejszy, z miekka koncowka

konwalia

aja pytałas o cos na ciemieniuche, u nas oliwka nie skutkowała, 2 dni temu jak zrobil sie nawet strupek  :crazy: kupiłam stelakrem musteli i jest lepiej, kosztował 38zł

aja

właśnie wczoraj sobie przypomniałam,że to o mustele mi chodziło - pamiętam że u nas też podziałała

mobka

Cytat: mary_popins w 23 Sie 2011, 18:44:53Mobka, czemu tak szybko sprzedajesz teutonię? (nie zostawiasz dla kolejnego dziecka- jeśli jest w planie?)
Kupilam parasolke Maclarena i Teutonia jest mi zbedna. Jeszcze jak Mlody jezdzil w folteliku 0-13 to stelaz tylko bralam i na r=stykmi do mojego malego bagaznika wchodzil. Terazmusialabym jeszcze pakowac sie z siedziskiem spacerowki. Drugieauto mamy kombi co prawda, ale i tak jak jedziemy w trase, to miejsce jest potrzebne.
Dla drugiego dziecka nie zostawiam, bo nie wiem, czy i kiedy bedzie. Na razie nas nei stac, a za kilka lat, to pewnie i problem z miejscem bedzie, bo zmiany mieszkania nie przewidujemy. A przy duzej roznicy wieku ciezko z upchaniem do jednego pokoju ;D

Dodany tekst: 27 Sie 2011, 11:37:06

Na ciemieniuche kupilismy szampon z musteli w piance. Ale Mlody duzo ciemieniuchy nie mial. Szampon drogi ale baaaardzo wydajny. Przy codziennym uzytkowaniu starczyl nam na 4misiace bodajze. I teraz mimo ze ciemienuchy nie ma znow kupilam, ale teraz glowe co drugi dzien myjemy.

feeling.good

konwalia macie ten kosz na pieluchy angelcare?