wyprawka - lista

Zaczęty przez gioseppe, 13 Paź 2008, 15:43:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Angie

abkasia dzięki  :beer:  Kombinezonu na pewno nie kupię. A ten do fotelika dostałam gratis :)

Pojadę dziś do galerii i kupię najwyżej jakieś dziewczyńskie ubranka, żeby moja Niunia ładnie

wyglądała jak będziemy ze szpitala wychodzić i potem na spacerki :) Zresztą moja Mama ostro szaleje

z zakupami i wiem, że ma już dla niej jakąś kurtkę i jeansy :)

abkasia

kupuj, kupuj te sukienusie!! :D

nionczka

Cytat: Angelos w 13 Mar 2009, 15:01:41
Dziewczyny mam pytanie związane z ubrankami dla dziecka. Mam sporo różnego rodzaju body, śpiochów i pajaców.

Ale te ubranka wydają mi się raczej takie "domowe" I teraz zastanawiam się co najlepiej kupić z

takich najmniejszych rzeczy na wyjście z domu, bo jakos tak nie mam pomysłu.

Dziecko rodzi mi się pod koniec kwietnia, więc założyłam że kombinezonu nie potrzebuje. Słusznie??

Ale co mam w takim razie kupić-jakieś dresy, kurtkę??

Ja na wyjscia, tzn. ubrania dzienne mam kilka zestawów. Zawsze zakladalam je na body. I tak wiec mam spodenki plus sweterki, kombinezon sweterkowy (wklejalam kiedys na blogu bo to byly planowane zestawy na wyjscie ze szpitala). Pozniej zaczelysmy z sukienkami i fartuszkami. I mamy tez kurteczke i rajstopy.
Na noc ubieramy ja w pizamke a w dzien w stroj dzienny. Ale przez pierwszy miesiac tylko na wyjscia byla ubierana a tak to w pizamce.
Jesli chodzi o spodnie ja mam dwie pary z dzianiny bawelnianej, takie miekkie i wygodne a nie wygladaja jak pizama.
Moim zdaniem kombinezonu zimowego nie potrzebujesz. Mozesz kupic cieplejeszy swterek z kapturkiem w wiekszym rozmiarze i zakladac na inny cienszy. A na nogi albo spiworek do wózka albo kocyk.

Dodany tekst: 13 Mar 2009, 21:44:06

U nas teraz taka letnia pogoda, ale w sumie zmienna jest i widze, ze podstawa to miec wiele roznych wartstw, ktore mozna kombinowac w miare potrzeb. Dorzucic kocyk lub swteterek, zdjac sweterek lub kocyk, etc.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Angelos ja myslę że spokojnie możesz kupic taki cieplejszy komplecik (spodenki + bluzeczka) - welurkowy podwójny materiał lub polarkowy tez na podwójnym materiale.

Kombinezonu bym nie brała bo to zakup na dwa trzy tygodnie czyli kilka kilkanascie wyjść

siog

Wreszcie wybralismy sie na zakupy! Kupilam prawie wszystko potrzebne. Jeszcze czekaja mnie zakupy do szpitala, troche ubranek i reszta jak (reczniki, przescieradla itp)

kupilismy ten wozek:
http://www.bellababy.ie/product_info.php?cPath=23_40&products_id=1088
wanienka:
http://www.tummytub.ie/
koszyk wiklinowy ze stojakiem:
http://www.bellababy.ie/product_info.php?cPath=87&products_id=900

Monitor (z termometrem i muzyka:)
tez MaxiCosi do samochodu, kilka zmian przescieradel do koszyka,

teraz zaluje ze nie kupilam tego koszyka :(
http://www.bellababy.ie/product_info.php?cPath=87&products_id=896
moze wymienie...

zuzia

siog
ten pierwszy kosz widziałam na ebay i jeżeli przyślą go do Polski to też będe taki miała :)

siog

Cytat: zuzia w 22 Mar 2009, 17:15:16
siog
ten pierwszy kosz widziałam na ebay i jeżeli przyślą go do Polski to też będe taki miała :)

Zuzia, a jaka cena na e-bay? i razem z podstawa?

nionczka

Siog, gratuluje zakupu wózka! My go mamy,a le w innych kolorach. Gdybym miala dziecko rok pozniej tez bym kupila w tych kolorach. Moj maz jak go zobaczyl powiedzial: "ooo, zrobiony pod ciebie". Ale my juz wózek mielismy a kolor nie byl jeszcze dostepny...

Dodany tekst: 22 Mar 2009, 18:57:20

A jesli chdozi o kosz to mi sie bardziej podoba ten pierwszy, jasny.

zuzia

siog
ja znalazłam kilka, np. taki:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=250378697905
ale to nie jedyny
wiem, że z podstawą, ale chyba bez poscieli.

marax

a ten kosz to do czego zamiast lozeczka?

siog

Cytat: maraxela w 22 Mar 2009, 23:10:19

tak, do 3 miesiecy.
jak dla mnie super, bo 1; nie mam teraz kasy na lozeczko, 2 ten kosz jest "mobilny' zajmuje malo miejsca. Bedzie z nami w sypialni imoge sobie nosic mala w koszu po domu ze mna. No i nie trzeba kompletow poscieli, tylko kilka spec przescieradel na zmiane

gioseppe

ja nie lubie koszy ale ten 1szy bardzo ladny :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

Kasia

Cytat: maraxela w 22 Mar 2009, 23:10:19

kosz to np. dla tych co łóżeczko malucha maja w osobnym pokoju
i wtedy dziecko w noce spi w takim koszu w pokoju rodziców :)

dragonfly

Cytat: Kasia w 23 Mar 2009, 09:32:43

kosz to np. dla tych co łóżeczko malucha maja w osobnym pokoju
i wtedy dziecko w noce spi w takim koszu w pokoju rodziców :)

dokladnie, jak u mnie wlasnie :)

marax

aha no to ja mam kolyske w salonie na dole a w sypalni mam lozeczko.W sumie mala duzo chetniej sypia w kolysce niz w lozeczku -no ale to juz podwujny wydatek bo trzeba kupic to i to.Minus dla kosza z wlasnego doswiadczenia -dzieci lubia widziec gdzie jest mama i moja np strasznie protestuje jak w lozeczku jest ochraniacz i ona nie widzi co sie dzieje.Musialam powyciagac ochraniacze z lozeczka i kolyski-teraz sa same szczeble i mala jest duzo spokojniejsza

Kasia

pytanie do letnich mam?

przez jaki okres ubierałyscie dziecko w dwa długie rekawy?
chodzi mi o ten czas bezposrednio po porodzie.

1,2,3 doby ???

wiekszość bodziaków mam z krótkim rękawkiem i se zastanawiam ile bedę potrzebowała tych z długim rekawem (nie chce kupowac ich za wiele bo mam wystarczajaca ilość ciepłych welurkowych pajacy)

siog

Cytat: Kasia w 06 Maj 2009, 16:17:29
pytanie do letnich mam?

przez jaki okres ubierałyscie dziecko w dwa długie rekawy?
chodzi mi o ten czas bezposrednio po porodzie.
1,2,3 doby ???

wiekszość bodziaków mam z krótkim rękawkiem i se zastanawiam ile bedę potrzebowała tych z długim rekawem (nie chce kupowac ich za wiele bo mam wystarczajaca ilość ciepłych welurkowych pajacy)

a dlaczego DWA dlugie rekawy??? Przeciez mozna zalozyc body z krotkim i na to pajacyk (czy jak to sie zwie)

Kasia

Cytat: siog w 06 Maj 2009, 18:07:22
a dlaczego DWA dlugie rekawy??? Przeciez diecko potrzebuje tyle warstw ile my + kocyk/nakrycie i czapka.noworodki traca cieplo przez glowe.
ja zakladam body z krotkim rekawem a na to juz normalne ubranka.
na szkole rodzenia nam mówili że przez ileś tam dób po urodzeniu, nawet w lato, trzeba dziecku załozyć dwa długie rekawy

a później to już normalnie, nawet na krótki

nionczka

Ja tez nie rozumiem po co dwa?
moja pierwsza dobe w szpitalu nie chciala jesc i lekarka mi powiedziala, zebym zdjela jej pajacyka szpitalnego i zostawila w samej pieluszce bo pewnie jej za goraco. podzialalo.
my dl. rekawów prawie nie uzywamy jesli chodzi o body bo zawsze wystaja i trzeba podwijac. A czasem sie nie mieszcza np. pod sweterkiem takie podwijane.

siog

Cytat: Kasia w 06 Maj 2009, 18:13:48
na szkole rodzenia nam mówili że przez ileś tam dób po urodzeniu, nawet w lato, trzeba dziecku załozyć dwa długie rekawy

a później to już normalnie, nawet na krótki

no nie wiem w zyciu takiego czegos nie slyszalam... troche bez sensu. bo pierwsze dni dziecko jest w szpitalu a tam na oddzialach noworodkow jest bardzo cieplo/goraco. a poza tym noworodek traci cieplo przez glowe a nie konczyny. I latem w Pl prawie tropiki, moim zdaniem mozna dziecko przegrzac.
Dziecko powinno miec tyle warstw ile my + nakrycie i czapeczka

Kasia

Cytat: siog w 06 Maj 2009, 19:42:06
no nie wiem w zyciu takiego czegos nie slyszalam... troche bez sensu. bo pierwsze dni dziecko jest w szpitalu a tam na oddzialach noworodkow jest bardzo cieplo/goraco. a poza tym noworodek traci cieplo przez glowe a nie konczyny. I latem w Pl prawie tropiki, moim zdaniem mozna dziecko przegrzac.
Dziecko powinno miec tyle warstw ile my + nakrycie i czapeczka

no tak nam mówili że dwie warstwy na górę to konieczność
+ skarpetki pod/na śpiochy

gatka2804

Ania urodzila sie na poczatku sierpnia w okresie strasznych upalow. I rzeczywiscie po porodzie polozne ubraly ja w: kaftanik, na niego jeszcze pajacyk. Czyli miala na sobie dwa dlugie rekawy. Ponadto na nogawkach pajacyka miala skarpety i dodatkowo jeszcze byla owinieta rozkiem.
Jak tylko doszlam do siebie i bylam w stanie racjonalnie sie nad tym zastanowic to ja troche rozluznilam. Do jednej warstwy i nie owijalam juz jej ciasno rozkiem tylko jak spala to nakrywalam ja tym rozkiem jak kolderka.
Ale rzeczywiscie takie noworodki sa b.cieplutko ubierane. Wcale nie zauwazylam zeby z tego powodu narzekaly - tak swoja droga...

Kasia

Cytat: gatka2804 w 06 Maj 2009, 20:17:16
Ania urodzila sie na poczatku sierpnia w okresie strasznych upalow. I rzeczywiscie po porodzie polozne ubraly ja w: kaftanik, na niego jeszcze pajacyk. Czyli miala na sobie dwa dlugie rekawy. Ponadto na nogawkach pajacyka miala skarpety i dodatkowo jeszcze byla owinieta rozkiem.
Jak tylko doszlam do siebie i bylam w stanie racjonalnie sie nad tym zastanowic to ja troche rozluznilam. Do jednej warstwy i nie owijalam juz jej ciasno rozkiem tylko jak spala to nakrywalam ja tym rozkiem jak kolderka.
Ale rzeczywiscie takie noworodki sa b.cieplutko ubierane. Wcale nie zauwazylam zeby z tego powodu narzekaly - tak swoja droga...

no dokładnie tak jak opisujesz u mnie mówiły

ale mówiły że to tylko na poczatku a ja apomniałam ile ten poczatek miał dni i nie wiem czy cos dokupic czy nie

bo tak na długie dwa rekawy to mam dwa komplety

gatka2804

Cytat: Kasia w 06 Maj 2009, 20:19:40

no dokładnie tak jak opisujesz u mnie mówiły

ale mówiły że to tylko na poczatku a ja apomniałam ile ten poczatek miał dni i nie wiem czy cos dokupic czy nie

bo tak na długie dwa rekawy to mam dwa komplety

mysle ze wsystarczy. Taki noworodek w koncu sie nie brudzi, wiec jak cos to mozna ubrac drugi raz to samo. Nic mu nie bedzie ;-)

Kasia

gatka2804 :beer: :beer: :beer:

Dodany tekst: 06 Maj 2009, 21:27:08

a co czystości ...
to w szpitalu na Inflanckiej nie myją dziecka po porodzie tylko delikatnie wycierają

chodzi o to aby jakaś tam maź płodowa wchłonęła sie w skórę

dziecko jest myte dopiero jak myją wszystkie dzieci.

wiec położne uprzedziły aby sie nie zdziwić jak maluch bedzie miał "coś" w załamaniach skóry i jak to pierwsze ubranko najczysciejsze nie bedzie