wyprawka - lista

Zaczęty przez gioseppe, 13 Paź 2008, 15:43:00

nionczka

Aaaa, pytalas o spiochy nie body....
czyli jak spodenki na szelkach. mam jedne i uzywam ich teraz jako pizamy kiedy nie jest za goraco do body z krotkim rekawkim.
polspiochów mam 3 szt i nie uzywam wcale bo irene je sobie sciagala...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

zaczęłam wczoraj czytać ten wątek i się poddałam koło 19 strony
od lipca planuję zacząć kompletować wyprawkę i nadal nie wiem co kupić
najgorzej jeśli chodzi o ubranka

może jakieś podumowanie ;)

nionczka

Wiesz Kasia, jeszcze zalezy jaki ten Twoj chlopina sie urodzi i jak bedzie rósl. Ja sie spodziewalam jakichs 54-55 cm a urodzilam karzelka 49 cm, ktory na dodatek wolno rosnie. Tak wiec ten rozmiar 62 byl o wiele za duzy na poczatku, ale sluzy nam do dzis. Hugo Abkasi by za dlugo tych ciuszków nie ponosil...

Dodany tekst: 03 Cze 2009, 15:00:02

Cytat: elvelve w 03 Cze 2009, 14:58:11
od lipca planuję zacząć kompletować wyprawkę i nadal nie wiem co kupić
najgorzej jeśli chodzi o ubranka

może jakieś podumowanie ;)

Kup malo i tanio. Zawsze bedzie czas na dokupienie...
Duzo body, lepiej z krotkim rekawem niz dlugim i zawsze z duzym otworem na glówke.

elve

tiaaaa to jeszcze bym poprosiła o ustestymatyzowanie terminologii ;)
większość linków w tym wątku już nie działa

zacznijmy od początku, co dla dziecka zanim odpadnie pępowina?
rozumiem, że śpi w rożku?

Kasia

elvelve na początek do szpitala trzy kompety jakie wklejałam tutaj ostatnio
+ jeszcze nieokreślona ilość pajacy + może jakieś ciuszki wyjściowe

dodatkowo kocyk lub rożek wg uznania
pieluchy tetrowe + ewentualnie flanelowe + pampersy

pościel

to chyba tyle minimum

dodatkowo wanienka, jakieś mydełko lub płyn do mycia ciała, coś do dupki (krem) szczotka do włosów, nożyczki, cążki do paznokci

łóżeczko, wózek, fotelik, ewentualnie przewijak

elve

dzięki kasia, czyli na start wystarczy, a potem się będziemy martwić ;)

komplety pamiętam, widziałam w h&m ostatnio takie, śliczne, tylko diable drogie

Dodany tekst: 03 Cze 2009, 15:19:19

a te półśpiochy, takie spodenki tylko ze stopami? sprawdzają się? bo przyjaciółka sobie chwaili
ubiera córę w body z długim rękawem + spodenki + bluzeczkę z długim rękawem i skarpetki

Kasia

elvelve wiem że masz delirkę na dobre rady ale jak chcesz tanio to proponuje na allegro zacząć buszować już wcześniej ;)

Ja naprawde ładne nowe pajace z metkami za grosze pokupowałam

sama zobacz: http://www.allegro.pl/item612410091_612410091.html
http://www.allegro.pl/item583070702_583070702.html
spodenki za 2,50zł http://www.allegro.pl/item612398380_612398380.html

a takie okazje codziennie sie nie zdarzaja

ja u tego sprzedawcy ostatnie sztuki już łapałam

zobacz w jego komentarzach jakie tanie rzeczy miał

wszytsko ładne zapakowane z metkami

golinda

ja w tym wątku też jestem totalnie pogubiona :)

Kasia

ja go oni razu od początku nie przeczytałam ;)

nionczka

Bo najlepiej to wziac sobie jaks liste z netu i samej zastanowic sie co sie przyda a co nie. Bo wszystko jest dosc wzgledne. wazna jest pora urodzin, klimat, temperatura w domu, przestrzen jaka mamy, nasze zwyczaje, nawet temperament dziecka.
Wszyscy prawie uwazaja, ze pieluszki tetrowe sie bardzo przydaja. Kupilam 6, o 5 za duzo...
Rozka nie mialam, poscieli nie uzywalam za to mam dwa spiworki i chyba z 5 kocyków w ciaglym uzyciu...

Kasia

no ja jak na razie z rożka zrezygnowałam

Angie

A ja mam dwa rożki i bardzo sobie chwalę, bo Lenka w nich śpi. Jeden ma w łóżeczku a drugi w wózku.
Są wygodne bo Młoda się z nich nie wykopuje.

zuzia

elvelve
masz jeszcze troche czasu i tak jak radzi kasia- szukaj na allegro. ja bym doradzila jeszcze brytyjski ebay.

abkasia

co do spiochow to ja uzywalam tylko na poczatku, i mialam chyba ze 4 sztuki, teraz wogl spiochow nie kupuje. maly chodzi w spodenkach lub polspiochach.spi w pajacach i to jest swietny wynalazek, maly teraz chodzi w rozmiarze 62-68, ale on sie duzy urodzil i jest dlugi. jest za to dosc szczply, nie sadZe zeby twoje dziecko przekroczylo przez wakacje rozmiar 62..
co do rozkow to sa fajne w 1 mies zycia.. maly byl zapatulony i lubil tak spac-donoszone noworodki lubia byc ciasno zapatulone, teraz spi w spiworku i jest bardzo ruchliwy w nocy

Kasia

Ja jeszcze małego nie mam a już jednego ciucha wim że nie wykorzystam

kupiłam slicznego pajaca, rozmiar 50/56 na wszelki wypadek i będę go pewnie odsprzedawała http://allegro.pl/item612414256_612414256.html

no chyba że maluch zrobi niespodziankę i się w niego zmiesci ;)

kurdę, myslę myślę i chyba dokupie te śpiochy welurowe :) będą do bodziaków :)

abkasia

a po co ci welurowe na lato? wiadomo, ze moze byc chlodnij, ale ja chyba raz uzylam welurowych spiochow..

kasiad

Cytat: Kasia w 03 Cze 2009, 13:43:55

ile tak mniej więcej sztuk śpiochów i pajacy potrzebowałyscie na sam początek, chodzi mi KONKRETNIE o rozmiar 62

bo już sama nie wiem ile tego kupować  :hmm: 10szt, 20szt, 30szt  :crazy:

ja tych najmniejszych to mam z 20 szt.
i wszystkie były w użyciu
w pewnym momencie nawet zabrakło i trzeba było szybko dokupić bo nagle połowa była brudna, a druga połowa właśnie była w praniu

Dodany tekst: śro 03 cze 2009 15:38:40 GMT-1

Cytat: nionczka w 03 Cze 2009, 14:51:54

A body z krotki rekawkiem mozesz miec o wiele wiecej, nadaja sie tez na ulice i do spania.

body z krótkim rękawem mam chyba z 30 szt.
są dni, że zmieniam je po 5 dziennie

Dodany tekst: śro 03 cze 2009 16:40:47 GMT-1

Cytat: elvelve w 03 Cze 2009, 14:58:11

od 19 do 26 mało zostało  ;)

Dodany tekst: śro 03 cze 2009 17:44:33 GMT-1

Cytat: Kasia w 03 Cze 2009, 15:14:28

jeszcze nieokreślona ilość pajacy

pajace to jak dla mnie najlepszy wynalazek :)
Oluś ma ich chyba ze 20
jak nie więcej  ;)

Dodany tekst: śro 03 cze 2009 18:45:08 GMT-1

Cytat: Kasia w 03 Cze 2009, 16:35:59
no ja jak na razie z rożka zrezygnowałam

my też nie mieliśmy

Dodany tekst: śro 03 cze 2009 17:55:59 GMT-1

Cytat: elvelve w 03 Cze 2009, 15:17:13

a te półśpiochy, takie spodenki tylko ze stopami? sprawdzają się? bo przyjaciółka sobie chwaili
ubiera córę w body z długim rękawem + spodenki + bluzeczkę z długim rękawem i skarpetki

elvelve wg mnie to za dużo warstw
body i spodenki i bluzeczka
a wystarczyłby 1 pajac :)

Dodany tekst: śro 03 cze 2009 19:03:54 GMT-1

Cytat: abkasia w 03 Cze 2009, 19:19:58
a po co ci welurowe na lato? wiadomo, ze moze byc chlodnij, ale ja chyba raz uzylam welurowych spiochow..

ja ani razu, a Olek urodził się jak było jeszcze zimno

Dodany tekst: 03 Cze 2009, 20:11:26

Cytat: Kasia w 03 Cze 2009, 18:30:37
Ja jeszcze małego nie mam a już jednego ciucha wim że nie wykorzystam

kupiłam slicznego pajaca, rozmiar 50/56 na wszelki wypadek i będę go pewnie odsprzedawała http://allegro.pl/item612414256_612414256.html

niekoniecznie
Olek urodził się mierząc 58 cm, a wchodził przez miesiąc w kombinezon zimowy na 56 cm i miał jeszcze sporo luzu

nionczka

Ja welurowe pajace uzywalam, ale u nas zima jest 15-18 stopni w domu. W Warszawie juz pewnie by bylo za goraco w nich. tak samo polarowe. kupilam jednego i o jednego za duzo.

kasiad, na serio 5 body dziennie? nasz rekord to 3 pizamki, ale przy rotawirusie...

eva_luna

ja uzywam welurowych pajacy na noc. Tosia bardzo sie rozkopuje i w rezultacie spi odkryta. Dlatego zdecydowalam sie na cieplejsze ubranko i po problemie.

Angie

Ja tez praktycznie moją Lenę raz dziennie ubieram  :blush:  Jakoś tak się nie brudzi.
Zdarzy się, że uleje to ją wtedy przebieram, ale to nie częsta sytuacja :)

dragonfly

u nas sprawdzaja sie wszelkiego rodzaju spodnie, spodenki, legginsy i do tego podkoszulki, ew cos z dlugim rekawem; mala nienawidzi byc przegrzana i biorac pod uwage standardy w PL i DE ubieram ja ponoc za lekko ;D
rozkopuje sie skubana w nocy ale kupilam jej  spiworek i nie ma szans sie z niego wydostac ;)
a, i przez ulewanie czasem dopiero przy trzecim topie dajemy rade wyjsc do ludzi ;) szybka jest ;D a nie wiem od czego to ulewanie ma, bo czasem pare dni nic, a czasem to masakra....

eva_luna

my na dzien zawsze bodziak na krotkie, bluzeczka z dlugim i rajstopki. Jak wylaczyli kaloryfery w domu zimniej niz zima :-). A jak Toska byla mniejsza to caly dzien byla w spiochach.

dragonfly

teraz cieplej jest, ale jak mala sie urodzila to spalysmy zawsze w ok 17-18 stopniach... jak w domu jest ok 20 stopni to ma na sobie krotkie spodenki i podkoszulke z krotkim rekawkiem, ew. bodziak z kr rekawkiem, plus skarpetki zawsze :)
a, i nie zakladam jej czapki na wyjscie (jak jest chlodniej to tylko bluza z kapturem) bo nienawidzi z calego serca....

eva_luna

dragon, to widze, ze nie przegrzewasz ;-) Ja sie staram, ale roznie wychodzi. Czapki Toska tez nie znosi ale u nas zawsze mocno wieje, wiec czapa cienka z dzurkami jest.

nionczka

Ja to mroze dziecko nawet wedlug tutejszych standardów wiec w PL to pewnie juz by sie opieka spoleczna nami zajela. Ale kataru u nas ani goraczki jeszcze nie bylo a dzecko czesciej spocone niz zmarzniete.