Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

suegro

Ale o jakich łączonych Wy mówicie?
Skojarzonych?

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

Cytat: suegro w 21 Wrz 2015, 09:39:04
Ale o jakich łączonych Wy mówicie?
Skojarzonych?

su o konkretnej szczepionce mmr czyli odra świnka różyczka

w katalogu szczepień ta szczepionka wzbudza największe kontrowersje

teraz na rynku jest dostępna także szczepionka odra świnka różyczka i ospa w jednym, ale można też na ospę szczepić osobno

szczepi się w drugim roku życia

Kasia

Su, i tak. Nie mówimy o 5w1 czy o 6w1.
Mówimy o MMR i Ospie oraz o skojarzonej MMR+ospa.

suegro

A ok. :)
Ja w piątek szczepiłam Z. skojarzoną 5w1 i rota.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

tiliam

Nie zaszczepiłam razem bo bym sie bała reakcji po takiej dużej dawce wirusów.
Po co na raz obciążać organizm dziecka jak mozna rozłożyć to na dwa.. Zwłaszcza ze ta mmr to dosyć ciężka szczepionka.

Kasia

a wiecie, że przy Michale to ja na jakieś badania się natknełam, że dobrze niektóre szczepionki łączyć, bo wtedy skuteczność jest wyższa
była tam mowa o ospie, pamietam, bo żałowałam, ze Michała ospą bez towarzystwa innych szczepiłam

a że bomba to fakt, sporo tego ale miałam zakodowoane info jeszcze z czasów michalowych, że dobrze łączyć :knuje: może teraz rekomendacje się zmieniły :hmm: jeszcze się lekarki pytałam czy można i potwierdziła że tak (już o tym, ze wskazane czy nie nie rozmawiałyśmy)

kurde kurde, teraz bede myslała .....

ishka82

udało mi się zaszczepić Niuśkę :) podobno nadal są problemy z dostępnością szczepionki, więc dobrze, że już to załatwione :) sama zainteresowana nie bardzo chciała się szczepić i żywo protestowała :/  chodzi oczywiście o szczepienie przeciw błonicy, tężcowi, krztuścowi i polio

magdalinska

ishka82,  ja wczoraj Kube zaszczepiłam, u nas tez problemu ze szczepionka, przez 3 mce w ogole jej nie mieli, dostali we wrzesniu chyba 30szt i juz sa na wykonczeniu

pytałam tez o meningo z gr B, nie mieli na stanie, ale mowiła, ze kiedys sie oreintowała i cena 1 dawki (sa dwie) to 400-450zł  :crazy: musze to jakos porozkładac, Szym ma pierwszeństwo na razie ;)

ishka82

Cytat: magdalinska w 23 Wrz 2015, 13:24:04ishka82,  ja wczoraj Kube zaszczepiłam, u nas tez problemu ze szczepionka, przez 3 mce w ogole jej nie mieli, dostali we wrzesniu chyba 30szt i juz sa na wykonczeniu
ja chciałam zaszczepić w sierpniu, to nie było szczepionek, zostałam wpisana na listę i teraz do mnie dzwonili, że są i czy mogę przyjść zaszczepić...pani w punkcie szczepień mówiła, że dostali 11szt. i nie wiadomo kiedy znów będą :crazy:

a to szczepienie na meningokoki typu B, to jest też dla dzieci szczepionych wcześniej na meningokoki? bo szczerze mówiąc, myślałam, że ten temat mam już z głowy :hmm:

magdalinska

wczesniej były szczepionki tylko na te z grupy C, w tamtym roku pojawiło sie nowe szczepienie na te z grupy B

zosia2007

Ja mam jutro szczepić P ale jakiś zakatarzony wiec nie wiem jak będzie

didi_loczek

My dziś zaliczyliśmy 2 szczepionki: pneumokoki i 6w1. Dwa zastrzyki, ale był ryk!  Teraz ta moja bida śpi.

zosia2007

I jak wasze dzieciaki po szczepieniu błonica, krztusiec i tężec?
Mój P ma dość duży odczyn. Dopiero dzis sie pojawił

Jakimi szczepionkami u was szczepią? P miał boostrix

mika

ja jeszcze nie szczepiłam, zadzwonię do przychodni w pon żeby zapytać co i jak
to jest darmowa szczepionka? to jest jedyne obowiązkowe szczepienie po 5 rż?

rubin04

Zosia, jak dla mnie ten odczyn jest duzy, za duży.  Pijechalabym skonsultować.

rubin04

Albo chociaz telefonicznie + MMS z lekarzem bym konsultowala.

zosia2007

rubin04, ten odczyn dopiero zobaczyłam jak go kąpałam, to go nie boli, nie ma gorączki, ale odczyn jest wielki, czerwony, gorący i twardy.
dzwoniłam juz do mamy i kuzynki, która jest pediatrą i kazała zrobić okład z sody i obserwować, jakby się pojawiła gorączka, dreszcze lub coś innego jechać na nocna pomoc, no i mam w poniedziełek zgłosić do lekarza pedatry P

zosia2007

mika, tak, w 5 r.ż sa dwie szczepionki - przypominająca: błonica, tężec,krztusiec i druga - polio
po polio ma mały ślad a po tym tęzcu właśnie takie coś

mika

obie szczepionki są w zastrzyku? bo coś mi świta że coś do picia miało być? no spory ma ten odczyn, ja się nie znam na tym, moje dzieci nigdy nic nie miały, mam nadzieję że do jutra zacznie mu znikać, najważniejsze że go nie boli i nie ma innych objawów

zosia2007

mika polio są dwa rodzaje: zywa do picia i niezywa w iniekcji, P miał w zastrzyku bo po pierwsze moja pediatra nie uznaje tej żywej, po drugie mam niemowlaka w domu a to przeciwskazanie na szczepienie żywą polio. krztusiec jest w zastrzyku

mika

zosia2007

najlepsze jest to, że on od ponad tyg bierze xyzal więc teoretycznie nie powinien mieć problemów z uczuleniem. ciekawe jaki mialby odczyn jakby xyzalu nie bral :hmm:

mika

Zobaczę co mi w przychodni powiedzą, kiedy to szczepienie bo teraz koniecznie chce zaszczpić przeciw grypie

justynaaaa2

zosia2007, o kurde duże to, zrób okład i obserwuj, oby samo przeszło
Ja odczynów też nigdy nie widziałam, A. Tylko gorączkuje

mika

Moja Kalina raz miała taki odczyn wielki, twardy i czerwony po ugryzieniu jakiegoś owada, soda na szczęście pomogła i dexapolcort. A też brała wtedy xyzal, już przed ugryzieniem, też się wtedy zasanawiałam jaki miałaby odczyn gdyby nie xyzal, bo ukąszenie w policzek i czoło zakończyło się dwukrotnie podaniem zastrzyku z dexavenu bo spuchła jak balon.