Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Angie

Pytanie czy dziecko rzeczywiście było specjalnie zarażone  :mysli:
bo jeśli tak to już totalna głupota.

Inna kwestia że szczepionka na ospę jest raczej płatna, więc nie każdy sobie może pozwolić.

niewiemjaka

Boże ale półtoraroczne dziecko..? :(

wrobelek0403

na gazecie pisali, ze po ospa-party. nawet miałam wrzucic. boszzzz, jak można być takim głupim...
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

Pytanie czy to co piszą jest prawdą. Można być takim durniem i zarazić ospą tak małe dziecko  :idiota:

ddu

znam takich ludzi osobiście. więc wierzę w party.

rubin04

Po tym jak zobaczylam zdjęcia jak ludzie ładowali sobie ziarno  ciecierzyce pod skórę  na nodze by tam ropialo i wysysalo całe zło to nic mnie nie zdziwi.

wrobelek0403

przeczytane dzis:

500+ tylko z aktualną kartą szczepien... heheheh ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: wrobelek0403 w 07 Kwi 2016, 20:59:23
przeczytane dzis:

500+ tylko z aktualną kartą szczepien... heheheh ;)
ale to żart, czy serio? bo jak serio to genialne w prostocie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 07 Kwi 2016, 21:06:13
ale to żart, czy serio? bo jak serio to genialne w prostocie ;)

niestety to tylko komentarz pod artykułem.

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: doda w 07 Kwi 2016, 23:02:06a matki dzieci, co nie mogą być szczepione?
powinny móc przedstawić papier, że nie mogą :)

www.annawilk.pl

zuzia

Cytat: doda w 07 Kwi 2016, 23:09:24
nie, nie, bez sensu.

pomoc państwa i polityka prorodzinna nie może być uzależniana od takich rzeczy
a imho - powinna. bo to jest też ochrona obywateli.

golinda

Cytat: zuzia w 08 Kwi 2016, 05:33:40a imho - powinna. bo to jest też ochrona obywateli.

zgadzam się
większość naszego społeczeństwa jest za głupia, by samemu ogarnąć kwestie medyczne, więc niech to zostawią specjalistom

wrobelek0403

doda, becikowe jest uzaleznione od udokumentowania opieki lekarskiej w czasie ciazy.

Był tez pomysł, zeby do przedszkoli publicznych przyjmować tylko z kompletem obowiązkowych szczepien (nie wiem czy to zostało wdrożone).

Ja tam nie widze w tym nic złego, nie mówie o wszelkich płatnych ale o obowiązkowych.

Kasia

Cytat: wrobelek0403 w 08 Kwi 2016, 09:00:55Był tez pomysł, zeby do przedszkoli publicznych przyjmować tylko z kompletem obowiązkowych szczepien (nie wiem czy to zostało wdrożone).
w państwowym żłobku sprawdzają szczepienia obowiązkowe ale co z tym dalej robią to nie wiem

wrobelek0403

Doda, z jednej strony masz racje. Dla normalnych ludzi to utrudnienie. Z drugiej, nic tak czasem nie przemawia do ludzi jak portfel  wiec bylaby wieksza mobilizacja.

kotabma

Ja tez jestem za. Choc po raz pierwszy z Janem mamy takie opóźnienia jak z zadna z dziewczyn. Ale to jest do udokumentowania ze nie da sie go szczepić ze względu na infekcje różnego rodzaju.

zuzia

Cytat: wrobelek0403 w 08 Kwi 2016, 09:00:55Był tez pomysł, zeby do przedszkoli publicznych przyjmować tylko z kompletem obowiązkowych szczepien (nie wiem czy to zostało wdrożone).
z tego co wiem to nie, a szkoda.

zuzia

Cytat: doda w 08 Kwi 2016, 14:41:26zresztą zamiast 500 zł. można refundować po prostu wszystkie szczepienia, ale to inna rzecz.
doda, ale ci ludzie nie szczepią bezpłatnymi. BO NIE. bo reni jusis im kazała.

errata

Mam mieszane uczucia, co do szczepienia S. na odrę,świnkę i różyczkę ze względu, że i MMR, jak i Priorix są robione z wykorzystaniem ludzkiego embrionu pochodzącego z aborcji.

Słyszałyście o tym? Co o tym sądzicie?

ishka82

errata, hmm, to szczepienie obowiązkowe, ja się nad obowiązkowymi nie zastanawiam tylko szczepię

Angie

errata słyszałam o tym i czytałam. Z tego co wiem, to nawet kościół się wypowiedział, że można używać tych szczepionek.

tutaj piszą o hiostorii i aspekcie etycznym

http://www.mp.pl/szczepienia/specjalne/100056,etyczne-aspekty-szczepionek-uzyskiwanych-z-linii-ludzkich-komorek-zarodkowych

Dla mnie to w ogóle nie jest problem.  Z tą szczepionką mam problem z innego powodu.

tiliam

Angie,

A czemu nie bedzies raczej szczepić tym mmr??

Ja póki co, Mateusza szczepię jak Michała.

errata

No mam wewnętrzny opór. Tu nie do końca chodzi mi o typowe względy medyczne... No sama nie wiem. Chyba lepiej jakbym tej wiedzy nie posiadała.