Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

salsa

od lekarki przede wszystkim - no przeciez napisałam wyzej ;)
ale od znajomych tez bo robiłam "wywiad"   
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

Angie

salsa no to ok. Czyli to twoje osobiste przekonanie
poparte preferencjami lekarki i opiniami znajomych
co niekoniecznie ma coś wspólnego z rzeczywistością :)
Bo myślałam, że są jakieś badania :)

Teraz sobie przypomniałam, że Lena miała 6w1 i potem 5w1 :)
PO żadnej szczepionce nie reagowała.

salsa

no ma to cos wspolnego z rzeczywistością bo to info nie z kosmosu przecież ;) ale mniejsza z tym,  A. w sumie poki co odpukać tez na wszystkie szczepionki zareagował dobrze :)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

kotabma

obie moje dziewczyny szczepione tak:
zóltaczka - engerix
5 w1
rotawirusy (2 dawki)

starsza w te wakacje zaqszczepiona na pneumo i meningokoki

jo_miekka

Cytat: salsa w 02 Wrz 2013, 23:01:23od znajomych tez bo robiłam "wywiad"

Trudno stwierdzić, bo dzieci szczepione 6w1 nie były szczepione 5w1, więc porównania brak.
Może JJ po 5w1 też by zareagowała źle? Nigdy się nie dowiem.
Ale lekarzowi też bym uwierzyła.

justynaaaa2

Cytat: jo_miekka w 02 Wrz 2013, 23:10:06
Trudno stwierdzić, bo dzieci szczepione 6w1 nie były szczepione 5w1, więc porównania brak.
Może JJ po 5w1 też by zareagowała źle? Nigdy się nie dowiem.
otóż to :)

rudasekawf

W pierwszej chwili skłanialiśmy się ku tym 6 w 1, ale stwierdziliśmy, ze popytamy najpierw.

Cytat: mobka w 02 Wrz 2013, 22:35:04Ja szczepilam 5w1, u mnie w przychodni 130zl, rotawirusy  - rotarix, 2 dawki, 300zl kazda, za mna tez 2 dawki pneumokokow, 290zl kazda, meningokoki zaszczepie po roku, bodajze 150zl za dawke (a wtedy chyba jest jedna).

Czyli ceny podobne jak u Nas w przychodni. Pójdę do zaprzyjaźnionej apteki i dowiem się ile kosztują u nich. Można kupić w aptece i przynieść do przychodni i zaszczepią tym?

abkasia

U nas 6 w 1 i Hugo i Lea. Reakcji poszczepiennej brak.

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zosia2007

P 5w1 oprócz lekkiej temp po szczepieniach wszystko ok
tylko teraz juz nie pamiętam czy ta temp była po 5w1 czy po szczepieniech innych

rilla

Piotrek 5w1 i engerix od szpitala (nie dostał euvaxu)

bez rota, później pneumo i meningo
po 2 r.ż. ospa wietrzna i to była jedyna szczepionka po której miał temp i to wysoką

magdalinska

Kubus 5 w 1, reakcji brak. zaszczepiony na wszystkie zalecane, bo każdej było wszystko w porządku

golinda

6w1 - cała trójka
bez reakcji

jestynka

iksa_nl

czy szczepi sie dzieci jak sa chore / w czasie leczenia?

ostatnio pediatra na wizycie powiedziala mi, ze wg jakichs nowych zalecen mozna szczepic...Jakos nie jestem przekonana...

Mlody do przedszkola chodzil tydzien i potem 10 dni w domu na zapalenie oskrzeli, poszedl w czwartek zdrowy no i w piatek i qrde znowu jest chory...masakra jakas...
jak tak dalej pojdzie to nie bede miala go kiedy zaszczepic na ta grype i ospe :(

marax

Cytat: iksa_nl w 23 Wrz 2013, 10:40:44
czy szczepi sie dzieci jak sa chore / w czasie leczenia?

ostatnio pediatra na wizycie powiedziala mi, ze wg jakichs nowych zalecen mozna szczepic...Jakos nie jestem przekonana...

Mlody do przedszkola chodzil tydzien i potem 10 dni w domu na zapalenie oskrzeli, poszedl w czwartek zdrowy no i w piatek i qrde znowu jest chory...masakra jakas...
jak tak dalej pojdzie to nie bede miala go kiedy zaszczepic na ta grype i ospe :(
Nie należy opóźniać szczepienia w przypadku wystąpienia łagodnej choroby dróg oddechowych lub innej ostrej choroby o lekkim przebiegu z gorączką lub bez niej.

Łagodnie przebiegająca ostra choroba (np. biegunka lub łagodne infekcyjne zapalenie górnych dróg oddechowych z gorączką lub bez niej) nie jest przeciwwskazaniem do szczepienia. Udowodniono, że takie postępowanie jest bezpieczne i skuteczne. Wykazano, że rutynowa rezygnacja ze szczepienia dzieci z powodu łagodnej choroby może istotnie zakłócić i utrudnić realizację programu szczepień. Jeżeli istnieje ryzyko, że rodzice nie zgłoszą się z dzieckiem ponownie w wyznaczonym terminie, należy dołożyć wszelkich starań, aby wykorzystać do szczepienia każdą nadarzającą się okazję.
Osoby czasowo zwolnione ze szczepienia z powodu ostrej choroby o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu należy zaszczepić jak najszybciej po wyzdrowieniu i po wykluczeniu przeciwwskazań.

Decyzję o wykonaniu lub opóźnieniu szczepienia ze względu na aktualną lub niedawną chorobę o ostrym przebiegu należy podjąć w zależności od ciężkości objawów oraz etiologii choroby. Szczególną ostrożność w odniesieniu do wszystkich szczepionek należy zachować w przypadku ostrej choroby o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu z gorączką lub bez gorączki. Postępowanie takie zapobiega nałożeniu się NOP na współistniejącą chorobę oraz pozwala odróżnić objawy choroby od ewentualnych NOP.

rilla

ja mam jeszcze 3 tygodnie do pierwszego szczepienia Michasia, ale zastanawiam się na 6w1. Nie przekonuje mnie dodatkowa (niepotrzebna kompletnie) dawka wzw, ale przy 5w1 i engerixie jest więcej rtęci. I tak zaoszczędziłam Młodemu dużej dawki w postaci euvaxu i zaczynam się załamać. Cena ta sama, bo engerix podrożał. Hm...

rudasekawf

Cytat: rilla w 13 Paź 2013, 09:03:01ja mam jeszcze 3 tygodnie do pierwszego szczepienia Michasia
U nas podobnie czasowo i dalej nie podjęliśmy decyzji czym szczepić.

iksa_nl

Cytat: marax w 23 Wrz 2013, 11:42:08Nie należy opóźniać szczepienia w przypadku wystąpienia łagodnej choroby dróg oddechowych lub innej ostrej choroby o lekkim przebiegu z gorączką lub bez niej.

Łagodnie przebiegająca ostra choroba (np. biegunka lub łagodne infekcyjne zapalenie górnych dróg oddechowych z gorączką lub bez niej) nie jest przeciwwskazaniem do szczepienia. Udowodniono, że takie postępowanie jest bezpieczne i skuteczne. Wykazano, że rutynowa rezygnacja ze szczepienia dzieci z powodu łagodnej choroby może istotnie zakłócić i utrudnić realizację programu szczepień. Jeżeli istnieje ryzyko, że rodzice nie zgłoszą się z dzieckiem ponownie w wyznaczonym terminie, należy dołożyć wszelkich starań, aby wykorzystać do szczepienia każdą nadarzającą się okazję.
Osoby czasowo zwolnione ze szczepienia z powodu ostrej choroby o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu należy zaszczepić jak najszybciej po wyzdrowieniu i po wykluczeniu przeciwwskazań.

Decyzję o wykonaniu lub opóźnieniu szczepienia ze względu na aktualną lub niedawną chorobę o ostrym przebiegu należy podjąć w zależności od ciężkości objawów oraz etiologii choroby. Szczególną ostrożność w odniesieniu do wszystkich szczepionek należy zachować w przypadku ostrej choroby o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu z gorączką lub bez gorączki. Postępowanie takie zapobiega nałożeniu się NOP na współistniejącą chorobę oraz pozwala odróżnić objawy choroby od ewentualnych NOP.

dzieki marax,

wtedy nie zostal zaszczepiony. Po tych dwoch dniach znowu dostal zapalenia oskrzeli i z kolei zinat, odstawiony rybomunyl etc. Masakra, dwa razy zapalenie oskrzeli i dwa antybiotyki w jednym miesiacu...

Po dwoch tygodniach udalo sie go zaszczepic na grype i wrocil na ta doustna tez. Posiedzial jeszcze pare dni w domu. Jeden dzien w przedszkolu i znowu katar :(

No i za pare tygodni znowu na grype, nasz prof. powiedzial, ze za pierwszym razem szczepi sie podwojnie...Nie wiedzialam.

No i lecimy dalej z ribomunylem...

jestynka

kiedy dokładnie szczepi się dzieci na gruźlicę?
moja ciocia zachorowała i nie wiem czy nie miala G. z nią kontaktu przed szczepieniem.

marax

Cytat: jestynka w 14 Paź 2013, 12:40:58
kiedy dokładnie szczepi się dzieci na gruźlicę?
moja ciocia zachorowała i nie wiem czy nie miala G. z nią kontaktu przed szczepieniem.
w 1 dobie zycia wiec pewnie nie miała :)
szczepienie chroni tylko przez gruźlica mózgu a nie chroni przed gruźlica płuc. Spokojnie obserwuj ponoć 50% społeczeństwa jest bezobjawowym nosicielem a tylko nieliczni zachorują. Ja na 100% jestem nosicielem i to się ujawnić może przy znacznym osłabieniu, najczęściej na starość.

jestynka

Cytat: marax w 14 Paź 2013, 13:49:45Ja na 100% jestem nosicielem i to się ujawnić może przy znacznym osłabieniu, najczęściej na starość.

ciocia była nosicielem,a gruźlicę uaktywniły jej sterydy, które brała na jelita.

Wiesz,my w domu się smiejemy że G. kaszle jak gruźlik, bo często, ponoć od kataru...
mam nadzieję,że żarty pozostaną żartami.

magdalinska

Cytat: jestynka w 14 Paź 2013, 20:17:19mam nadzieję,że żarty pozostaną żartami.
ja mam nadz, ze u mnie tez pozostaną zartami, w tym tygodniu musze zrobic rtg płuc.....

jestynka

Cytat: magdalinska w 15 Paź 2013, 21:06:29
ja mam nadz, ze u mnie tez pozostaną zartami, w tym tygodniu musze zrobic rtg płuc.....

dlaczego?