Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

annka-cygannka

Cytat: rilla w 13 Paź 2013, 09:03:01ale przy 5w1 i engerixie jest więcej rtęci
Więcej rtęci niż przy engerixie i 6w1 ?

magdalinska

Cytat: jestynka w 15 Paź 2013, 21:28:32
dlaczego?
od miesiąca kaszle i już mnie strasza zapaleniem płuc/gruzlica ;)

kotabma

Cytat: magdalinska w 16 Paź 2013, 09:30:37od miesiąca kaszle i już mnie strasza zapaleniem płuc/gruzlica
ale kaszel to chyba normalna rzecz u przedszkolakow - dzis bylam rano w szatni wiec sie nasluchalam ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

Nie wiem czy normalna.. ja zdrowe dziecko to nie kaszle. Jak kaszle to jest jakas przyczyna

magdalinska

jestynka

Cytat: magdalinska w 17 Paź 2013, 08:18:17
ale to nie Kubus, tylko ja :D

magdalinska moja ciocia wogóle nie kaszlała.

marax

dawniej to byla bardzo powszechna choroba w zakladzie mamy dziennie kilkanaście badań w których widac przechorowaną gruźlicę.

ziuta

szczepicie 5w1 czy 6w1? jeśli można to proszę o odpowiedź z argumentami dlaczego tak
ja szczepiłam Karola 6w1 i zamierzałam teraz szczepić tak samo, ale lekarka w przychodni, do której teraz należymy mocno namawia na 5w1, ze względu na 2 niepotrzebne dawki szczepionki przeciwko żółtaczce przy ścieżce 6w1
ja się waham, bo z kolei podawanie 5w1+osobno żółtaczka to znowu więcej szczepionki objętościowo, bo 2 osobne ampułki, czyli więcej tych wszystkich konserwujących syfów aplikuję dziecku
nie wiem co robić

rilla

ja szczepić będę Michała 5w1 + engerix. Ponoć po hexie jest więcej skutków ubocznych. Mnie jednak przekonuje mniej dawek wzw, a dodatkowo chcę kontynuować engerix, bo taką dostał szczepionkę w szpitalu.

justynaaaa2

ziuta 6w1, bo mniej kłuć i mniej zawracania głowy
poczytałam o tej dodatkowej dawce wzwb, pytałam też pediatry, nie jest udowodnione, że ta dodatkowa dawka szkodzi, więc dłużej się nie zastanawiałam
A. miał po 2 pierwszych dawkach stan podgorączkowy przez 3 dni (po 3 dawce już nie), nie do sprawdzenia czy po 5w1 też by miał, więc ciężko mówić, że to skutek uboczny akurat tej szczepionki

Dodany tekst: 22 Paź 2013, 13:17:04

ziuta ta dodatkowa dawka wzw to chyba 1 a nie 2  :hmm:
pierwsza jest przy urodzenia i potem w 2 miesiącu i 7 w opcji 5w1 (czyli łącznie 3 dawki) a w opcji 6 w1 przy urodzeniu i potem przy 3 dawkach czyli razem 4

ziuta

rilla, justynaaaa2, dzięki za odpowiedź :beer:
szkoda, że taki mały odzew ;D

mobka

Ziuta juz gdzieś ostatnio o tym było. Cofnij sie kilka stron.

fasolka1980

ziuta, ja dwójkę dzieci szczepiłam 6w1. Nie było problemów.

Kasia

Ja 5w1 ze względu na te żółtaczke, niższa cenę. Michał bardzo dobrze znosił szczepienia, żadnych reakcji. Chyba tylko przy odrze lub ospie mu nóżka lekko napuchla.

ziuta

Cytat: mobka w 22 Paź 2013, 19:05:51
Ziuta juz gdzieś ostatnio o tym było. Cofnij sie kilka stron.
mobka, ja czytałam tą dyskusję, ale tam dziewczyny pisały czy szczepiły 5w1 czy 6w1 i czy były jakieś skutki uboczne, a mnie nie interesują skutki uboczne jakie wystąpiły bądź nie na tak małej próbie, to przecież niczego nie dowodzi, chciałam bardziej usłyszeć argumenty Waszych lekarzy, czy mówili Wam coś na ten temat, czy można porównać szkodliwość dodatkowej, zbędnej dawki wzw zawartej w szczepionce vs. cała osobna szczepionka więcej, której można uniknąć

kotabma

ziuta ja szczepilam 5w1+engerix

errata

ziuta ja szczepiłam 5 w 1 bo znajoma pielęgniarka, która szczepi u nas i jeździ na jakieś szkolenia z tego tematu mówiła, że jednak to wzw nie jest obojętne dla organizmu (a w szczególności dla wątroby).

zosia2007

ziutka ja szczepiłam 5w1 bo tak pediatra mi doradził, nie dopytywałam dlaczego, zreszta ponad trzy lata temu nie wiedziałam co i jak ze szczepieniami więc słuchałam jego

rudasekawf

Jutro idziemy na szczepienie, zdecydowaliśmy się na 6 w 1, w naszej przychodni podają szczepionkę Infanrix hexa, koszt 200zł.

Ziuta, rilla byłyście już na szczepieniach?

rubin04

Cytat: zosia2007 w 23 Paź 2013, 09:45:23
ziutka ja szczepiłam 5w1 bo tak pediatra mi doradził, nie dopytywałam dlaczego, zreszta ponad trzy lata temu nie wiedziałam co i jak ze szczepieniami więc słuchałam jego

my też lecimy 5w1
włąsnie dzis  zrobiłam zaległe szczepienie Mili

golinda

ooo, jak ja jestem w plecy ze szczepieniami :blush:

aja

Cytat: golinda w 12 Lis 2013, 21:19:01jak ja jestem w plecy
ja też i pewnie dopiero na wiosnę się uda go zaszczepic

justynaaaa2

ja już na szczęście na razie zakończyłam, kolejne dopiero po roku :)

rudasekawf

Przed podaniem szczepionki lekarz bada dziecko? Lena miała ten katar i kaszel niedawno, przeszło jej, ale wolałabym, żeby lekarz ją zobaczył.