Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

ishka82

Cytat: rudasekawf w 12 Lis 2013, 21:32:11
Przed podaniem szczepionki lekarz bada dziecko? Lena miała ten katar i kaszel niedawno, przeszło jej, ale wolałabym, żeby lekarz ją zobaczył.
badanie i pozwolenie lekarza na szczepienie jest obowiązkowe, bez tego nikt dziecka nie zaszczepi ;)

rudasekawf

Cytat: ishka82 w 12 Lis 2013, 21:33:33badanie i pozwolenie lekarza na szczepienie jest obowiązkowe, bez tego nikt dziecka nie zaszczepi wink
To dobrze :)

Pierwszy raz idziemy, więc ja to zielona jestem :blush:

rubin04

Ruda, u nas najpierw bada lekarz a potem idziemy do zabiegowego na szczepienie,
chociaz dzisiaj to pani z zabiegowego przyszła do nas i wzieła Milę z zaskoczenia :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

justynaaaa2

u nas badanie, ankieta za każdym razem, podpisy itp i później pielęgniarka przychodzi i szczepi w gabinecie

tiliam

Właśnie przeczytałam kilka stron do tylu
Czarna magia póki co dla mnie z tymi szczepionkami
Ja nawet nie wiem gdzie mały bedzie chodził do pediatry.

rilla

a ja się zastanawiam nad pneumokokami. Czy za tydzień już szczepić... Piotrka szczepiłam po roku dopiero. Teraz chciałam M. szczepić już teraz. Martwię się jednak tak dużą ilością szczepień, pneumokoki to aż cztery dawki...

Dodany tekst: 13 Lis 2013, 14:04:57

Cytat: rudasekawf w 12 Lis 2013, 21:09:47
Jutro idziemy na szczepienie, zdecydowaliśmy się na 6 w 1, w naszej przychodni podają szczepionkę Infanrix hexa, koszt 200zł.

Ziuta, rilla byłyście już na szczepieniach?
ja byłam. Będą Lenkę na pewno badać.

Dodany tekst: 13 Lis 2013, 14:06:47

A i przy 6w1 dwa razy podaje się dodatkową dawkę wzw.

zosia2007

Cytat: rilla w 13 Lis 2013, 14:03:08Teraz chciałam M. szczepić już teraz. Martwię się jednak tak dużą ilością szczepień, pneumokoki to aż cztery dawki...
ja mając w domu przedszkolaka szczepiłabym 4 dawkami, zreszta P mimo braku przedszkolaka w domu

jednak zachorowalność na choroby pneumokokowe jest dośc duże w PL

justynaaaa2

ja się jeszcze nad meningokokami zastanawiałam czy robić teraz, ale ustaliłyśmy z pediatrą, że jednak po roku

rudasekawf

Byliśmy dzisiaj na szczepieniu. Rzeczywiście pediatra zbadał Lenę przed podaniem. Na rotawirusy chyba nie będę szczepiła.

Niestety do przychodni nie dotarła karta szczepień, jutro muszę dzwonić do szpitala czy ją wysłali.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: rudasekawf w 13 Lis 2013, 15:41:56Na rotawirusy chyba nie będę szczepiła.
gdyz albowiem dlaczego?
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

rudasekawf

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 13 Lis 2013, 15:55:01gdyz albowiem dlaczego?
Łamałam się czy szczepić, czy nie, ale rozmawiałam z pediatrą dzisiaj. On twierdzi, że jeśli dziecko nieżłobkowe, nie ma  ciągłego kontaktu z dziećmi na razie to nie widzi potrzeby. Nie odradzał, ani nie zachęcał.

zwierzatko_mojej_mamy

trudno, zeby miesieczne dziecko bylo zlobkowe raczej - Ty nie planujesz dawac do zlobka? "na razie nie widzi potrzeby" - a kiedy zobaczy? jak Ci dziecko pojdzie do zloba?? pierwsza dawke mozna podac chyba do ktoregos tygodnia zycia, potem to sobie mozesz nakukac, a nie zaszczepic

www.annawilk.pl

rudasekawf

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 13 Lis 2013, 16:02:27Ty nie planujesz dawac do zlobka?
Nie będę dawała Leny do żłobka. Mam możliwość, ze zajmie się nią babcia i dziadek. Najwcześniej do przedszkola pójdzie.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: rudasekawf w 13 Lis 2013, 16:04:10
Nie będę dawała Leny do żłobka. Mam możliwość, ze zajmie się nią babcia i dziadek. Najwcześniej do przedszkola pójdzie.
dla mnie to zaden argument jednak - to, co przechoruje mlode w zlobku, to potem starsze w przedszkolu, mozliwe, ze w jakims mniejszym stopniu, ale mimo wszystko, jak zlosliwy rotawirus sie trafi to leje sie z kazdej dziury z dziecia

www.annawilk.pl

rudasekawf

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 13 Lis 2013, 16:07:01dla mnie to zaden argument jednak

wszystkie szczepiłyście na rotawirusy? co Wasi pediatrzy o tym mówią? To, że nasz ma takie zdanie to nie znaczy, ze jest nieomylny :)

golinda

Cytat: rudasekawf w 13 Lis 2013, 15:41:56Na rotawirusy chyba nie będę szczepiła.

a miałaś kiedyś?

bo to jest mega horror!

a nieszczepione dziecko plus rota to szpital
chcesz tego?
wieeeeleeee dzieci nieżłoboko-nieprzedszkolnych miało rota

Dodany tekst: 13 Lis 2013, 16:12:52

Cytat: rudasekawf w 13 Lis 2013, 16:10:42wszystkie szczepiłyście na rotawirusy?

nie wszystkie
niektóre bywały z tym w szpitalu

rudasekawf

Cytat: golinda w 13 Lis 2013, 16:12:26a nieszczepione dziecko plus rota to szpital
No właśnie też tak myślałam i pytałam o to. Ale pediatra zaprzeczył. Stwierdził, że tylko niewielki procent kończy się odwodnieniem i szpitalem, kroplówkami itd.

golinda

Cytat: rudasekawf w 13 Lis 2013, 16:14:07Stwierdził, że tylko niewielki procent kończy się odwodnieniem i szpitalem, kroplówkami itd.

aha ;)

zwierzatko_mojej_mamy

niewielki, jak niewielki, w pazdzierniku przez tydzien fran byl w zlobie z 2 dzieci, bo pozostalych 5 bylo w domu i sralo + jedna ciocia tez srala i rzygala w domu

www.annawilk.pl

mobka

Ja szczepilam obu. ALe ja nienawidze wymiotow, co zapewne wiecie ;) Szwagoerka nie szczepila na rota, bo jej pediatra argumentowal jak Rudej.

Pneumo szczepilam obu od razu, z meningo u obu czekam(łam) na "po roku".

rudasekawf

Cytat: golinda w 13 Lis 2013, 16:15:03aha wink
;D

Najgorzej jak nie wiadomo co zrobić. Pediatra nie ma w sumie interesu w tym, żebyśmy nie zaszczepili. Nawet odwrotnie, zakładając, że szczepionki kupilibyśmy w przychodni.

Dodany tekst: 13 Lis 2013, 16:19:26

Cytat: mobka w 13 Lis 2013, 16:17:16Pneumo szczepilam obu od razu, z meningo u obu czekam(łam) na "po roku".
Z tymi szczepionkami zrobimy tak samo.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: rudasekawf w 13 Lis 2013, 16:10:42
wszystkie szczepiłyście na rotawirusy? co Wasi pediatrzy o tym mówią? To, że nasz ma takie zdanie to nie znaczy, ze jest nieomylny :)
ja szczepilam, gdyz moja mama pediatra-neonatolog na oddziale dzieciecym przez lata pracy miala w cholere dzieci pod kroplowkami, odwodnionych, rzygajacych i srajacych jednoczesnie wlasnie z powodu rotawirusa i powiedziala, ze gdyby mi wpadlo do glowy nieszczepienie to sama to zrobi, nawet jakbym sie miala do niej nie odzywac do konca zycia ;) mniej wiecej tak to bylo

Dodany tekst: 13 Lis 2013, 16:20:44

Cytat: mobka w 13 Lis 2013, 16:17:16Szwagoerka nie szczepila na rota, bo jej pediatra argumentowal jak Rudej.
no i co? rzyga? nie rzyga? za malo informacji podalas ;)

www.annawilk.pl

justynaaaa2

ja jestem niepoprawną fanką szczepień, więc wiadomo, że szczepię na wszystko, jak leci ;D
nasza pediatra też jest mocno za szczepieniami i zawsze powtarza, że jeśli tylko rodzic może sobie pozwolić finansowo to ona gorąco zachęca
dla mnie w sumie w ogóle nie istnieje dylemat "szczepić czy nie" ;)

fasolka1980

ja szczepilam oboje na rota. Wstrzymałam się za to z pneumokokami do po 2 rz.