URLOP 2008

Zaczęty przez tiliam, 25 Maj 2008, 19:21:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nionczka

Cytat: maraxela w 19 Cze 2008, 10:45:02
a gdzie mi nie bedzie goraco ??

No nie wiem. Na Kanarach np. goraco nie jest. Ale na poludnie Hiszpanii juz bym sie nie wybrala :-) Nie wiem jaka jest w Grecji pogoda, ale mysle, ze goraco.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja

Maraxela, to ja polecam jakąś wyspę grecką jak zawsze zresztą:) Na Korfu we wrześniu jest cudownie, już nie bardzo gorąco, wyspa przepiękna, zwłaszcza stolica, dużo do zwiedzania no i tylko 2,5 h w samolocie. Jak byś coś chciała wiedzieć to pytaj:)

sznapkowa

sonja - napisz cos więcej o Korfu ... my właśnie przedwczoraj kupilismy bilety i lecimy 15.07 na tydzień. Nie lubię zorganizowanych wycieczek więc lecimy sami na własną rękę. Co warto zoabaczyć ? Czy warto wypożyczac samochód czy skuter wystarczy?

marax

nie no ja chce leciec teraz w lipcu gdzies tylko sama nie wiem gdzie

sonja

Cytat: sznapkowa w 19 Cze 2008, 12:30:06
sonja - napisz cos więcej o Korfu ... my właśnie przedwczoraj kupilismy bilety i lecimy 15.07 na tydzień. Nie lubię zorganizowanych wycieczek więc lecimy sami na własną rękę. Co warto zoabaczyć ? Czy warto wypożyczac samochód czy skuter wystarczy?

Ależ Wam zazdroszczę, my byliśmy z Neckermannem, też na tydzień, ale zwiedzaliśmy sami. Jakbyście jeszcze hotelu nie wybrali to polecem Iberostar Regency Beach. My wypożyczaliśmy samochód - ale my strachliwi jesteśmy, Korfu jest górzyste, więc moim zdaniem samochodem lepiej, no i klimatyzacja, też ważna moim zdaniem.

Co zobaczyć?

1. Korfu - stolicę wyspy, jest przepiękna, zwana małą Wenecją. Koniecznie musicie zobaczyć Starą i Nową Twierdzę, muzeum archeologiczne i muzeum ikon (klimatyczne, urządzone w dawnej cerkwi), spacer po starym mieście i choriatiki na placyku przed cerkwią świętej Teodory absolutnie obowiązkowe, kościół św. Spirydiona - patrona wyspy - ma charakterystyczną wieżę z czerwoną kopułką, spacer wzdłuż Listonu i w lewo do rotundy Maintlanda. Jeśli będziecie mieszkać na wschodzie wyspy, albo na północy, to łatwo się dostaniecie autobusem, z zachodu jest trochę gorzej, generalnie komunikacja publiczna tam kuleje

2. Półwysep Kanoni, można stanąć na grobli i centralnie nad tobą przelatują startujące i lądujące samoloty, a stamtąd popłynąć łódką na Pontikonissi - Mysią Wyspę z maleńkim klasztorem, od grobli odchodzi też taka "ścieżka" na drugą z wysepek Vlachernę i tam też jest kościółek - to najbardziej pocztówkogenne miejsce na Korfu, na pewno już widziałaś, potem radzę podejść do kawiarni położonej na szczycie zbocza i chwilę pogapić się na okolicę. Z Kanoni zrobiliśmy sobie spacerek na przedmieścia Korfu, po drodze są: świątynia Artemidy, a raczej jej mizerne resztki (myślałam, że J. mnie zabije jak w upale go tam zawlokłam), Mon Repos - pałacyk z pięknym parkiem i wczesnochrześcijańska bazylika

3. Achilleon czyli pałacyk Sissi, my wybraliśmy się na piechotę z Benitses, ale radzę podjechać, jest dość wysoko (a my mieliśmy jeszcze to szczęście, że lało), chociaż widoki są niesamowite jak się idzie i te gaje oliwne

4. Paleokastritsa z klasztorem - nie dajcie się zwieść przewodnikowi Pascala, tam spokojnie można podjechać samochodem
    Punkt widokowy w Lakones - KONIECZNIE, zapiera dech w piersiach, stamtąd jest widok na Angelocastro - my nie byliśmy bo było wtedy zamknięte, ale i z daleka pięknie
    Sidari i kanał miłości
    Punkt widokowy w Kolourze
    Kalami i biały dom Lawrenca Durella
    Pantokrator - najwyższy szczyt na Korfu z klasztorem
    last but no least Ipapanti, znów maleńkusi kościółek na wysepce, my byliśmy o zachodzie słońca i było cuuudnie, w dodatku w środku był ślub:)

My zdążyliśmy zobaczyć tyle, i na pewno jeszcze wrócimy. Popłyniemy na okoliczne wysepki Paxi i Antipaxi i wybierzemy się na południe wyspy. Jeżeli lubicie to na Korfu jest aquapark z największym w Europie basenem ze sztucznymi falami, nam trochę było żal czasu:(( choć w aquaparku poszaleć lubię;))

Korfu jest piękne i bardzo romantyczne:)

PS. Poczytaj sobie książki przyrodnika Geralda Durella, które dzieją się na Korfu - Moja rodzina i inne zwierzęta i Moje ptaki, zwierzaki i krewni, nabierzesz jeszcze większej ochoty:)

marax

wymyslcie mi cos dziewczyny jakies miejsce gdzie mozna zwiedzac wiecej niz siedziec na plazy.Tak zeby mogla w dzien siedzie w hotelu przy klimatyzacji a wieczorem sobie polazic po miescie i cos zobaczyc,no i zebym w ciazy tam wytrzymala.Aha cena zeby nei byla wieksza niz 2000 na osobie wiec biegun poludniowy odpada:)

sonja

Maraxela, wiem, że to nie moja sprawa, ale serio jesteś pewna, że chcesz siedzieć w dzień w hotelu, że to ma sens? W Europie latem na dobrą sprawę wszędzie jest gorąco, może wybierzecie się na parę dni do jakiegoś dużego miasta, Barcelona, Wiedeń, Rzym, Praga?

marax

hotele maja baseny mozna rano sobie poplywac a o 15 mysle ze juz mozna wyjsc normalnie na miasto pochodzic .

sonja

No w sumie racja, ja zawsze wyspy polecam - zawsze to chłodniej i lepszy przewiew, no i ten fajny śródziemnomorski klimat wieczorem. Albo może Bułgaria, co? tam tak gorąco nie jest, no i niedrogo. Spójrz w Itace na hotel Luna, sprawdzony przeze mnie, super jedzenie, piękny widok z okna

marax

a w jakim to miescie - w bolgari bylam 6 razy ;0

nionczka

Cytat: maraxela w 19 Cze 2008, 13:29:21
hotele maja baseny mozna rano sobie poplywac a o 15 mysle ze juz mozna wyjsc normalnie na miasto pochodzic .

O 15? Zalezy gdzie. Ale w Hiszpanii (oprocz Kanarów i polnocy) to tak do 17-18 trzeba bedzie poczekac. Ja nawet u nas na polnocy wiele razy na plaze chdozilam po 17-18 i sie opalalam.

Miasta moga byc o wiele gorsze dla kobiety w ciazy w upale, szczegolnie takie jak Rzym czy Barna. Tlumy ludzi, goraco, malo zieleni.

Zawsze mozesz nastawic sie na ranne wstawanie i robic cos tak do poludnia. Pozniej obiad, sjesta, basen, lektura i potem znowu na miasto/wycieczke.

A musi byc plaza? Bo plazowe miejsca sa zazywczaj gorace. Moze lepiej jakis fajny hotel w ciekawym miejscu, ale bez plazy?

sonja

No dobra, odpada;) ale próbowałam;) Złote Piaski, wiem oklepane, zresztą Bułgaria najładniejsza jest w centrum;) hmm to może to Korfu albo Sardynia?

nionczka

Moze Wlochy ale bardziej na polnoc? Cos nad Adriatykiem? Rimini?
Albo Bretania? Tam napewno nie bedzie goraco, ale raczej nie bedzie tez za 2 tys.

sonja

Ja proponuję jeszcze Skandynawię. Morze jest - jest, za gorąco nie jest - nie jest;)) tylko z tymi 2000 kiepsko:( Czytałyście My na wyspie Saltkrakan, A. Lindgren, ja zawsze ilekroć to przeczytałam miałam ochotę się wybrać do Szwecji

marax

no wlasnie nei musi byc plaza chce porostu wypoczac polskie moze mi sie nie co znudzilo i ta kaprysnosc pogody

nionczka

Mnie zawsze na polnoc ciagnie, ale zawsze laduje na poludniu bo na to mnie stac :-(

marax

konczymy dom za bardzo nie chcemy wydawac pieniedzy na wczasy bo jest mase innych wydatkow - w tym okresie to bylaby rozrzutnosc jak trzeba zorbic tyle rzeczy dla domu ,dzieckom itd

sonja

Maraxela, rozumiemy:) mam jeszcze taki pomysł obserwuj lasty - dziś w Tuitam widziałam za 2000 dwa tygodnie na teneryfie w jednym z hoteli Riu 4* (czyli o standard można być spokojnym) - jeden minus, wylot z niemiec i jeszcze scan miewa fajne lasty, Neckermann nie bardzo, ale zajrzeć na stronę możesz. No i tak na spontana zdecydować, tylko najpierw wyłączyć jakieś Turcje, Tunezje, Egipty i inne takie.

nionczka

Marax, przejdz sie do jakiegos biura pdorozy i wez katalog i przeanalizuj wszystkie oferty.

marax

no tak tylko teraz wszedzie jest goraco -lipa na maxa

sonja

Niestesty:( a Polska? ja zawsze wschód polecam - Białowieżę konkretnie, jest pięknie... tylko, że od Was to trochę daleko:(

nionczka

I ta plaza w Bialowiezy taka mala... ;-) tak mala, ze jej nie widac

marax

Cytat: nionczka w 19 Cze 2008, 14:13:21
I ta plaza w Bialowiezy taka mala... ;-) tak mala, ze jej nie widac

lol lol lol lol dobre :)

sonja

Ale niedaleko są jeziora jeśli chodzi o ścisłość. Ok, zamykam się.

sznapkowa

sonja -
po takim opisie to mi nawet już przewodnik Pascala nie potrzebny - chociaż i tak kupię bo lubię poczytać o histrorii miejsca w którym jestem.  Dzięki za rady. Nastawieni jesteśmy na plażowanie rano i na zwiedzanie popołudniami i wieczorami. Chociaż pewnie sa miejsca do których dostęp jest ograniczony godzinami otwarcia.
My bieżemy namiot i w planie mamy kemping - to znaczy tak co dwa dni chcemy zmieniać miejsce. Aquapark ...szkoda czasu na takie rozrywki będąc w taki pięknym miejscu. Jeden dzień na pewno poświęcimy na wizytę w Albanii - podobno warto.