URLOP 2008

Zaczęty przez tiliam, 25 Maj 2008, 19:21:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

panikarola

aaaa!!! juz rozumiem!

:thx:
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

mika

dokładnie tak jak napisała Kasia, Neptun jest takim wyznacznikiem jakby końca plaży strzeżonej, za nim jest ostatnia budka ratownicza, albo dwie i panowie ze skuterami i dalej jest już plaża niestrzeżona i również dzięki temu prawie pusta

panikarola

no to pieknie. mamy szanse zarowno sie wywczasowac, jak i zgubic niepostrzezenie w morzu :D

damy rade!! tylko co ja tam zrobie bez mych bulek lol lol ???

jo_miekka

będziesz jadła gofry instead :)

ja w ogóle nie rozumiem fenomenu plaż strzezonych... zawsze lepiej jest na niestrzeżonych, a najlepiej na dzikich lub naturystów :)
o, Lubiewo? :)

mika

Panikarola ale możecie zrobić tak: wylegiwać się na plaży niestrzeżonej a kąpać się na strzeżonej bo tam za Neptunem to już rzadko kto chodzi, na pewno nie ma kolonistów i wycieczek... oni bliżej ślizgawek lol
a w Łebie jest taka dobra piekarnia i cukiernia: Wenta się nazywa, twórca tego cuda pochodzi z Lęborka z jego synem chodziłam do podstawówki, wyroby  mają super, przede wszystkim pieczywo różniste, bułki mają też różniste, no i lody ... mniam mniam mniam pychota i porcji nie żałują!!! mają kilka punktów w Łebie, przy tej głównej ulicy to obecnie mają chyba dwa duże i jeden mały :D na pewno znajdą sIę tam i twoje bułki

vobi

Cytat: jo_miekka w 28 Maj 2008, 10:41:50
a nigdy nie byłam (oprócz jakiejś wizyty w głebokim dzieciństwie i "po drodze" na Bornholm) w Świnoujściu a atm jest chyba tez fajnie
Ja bardzo lubie Swinoujscie, ale nie bylam tam nigdy w pelnym sezonie (najczesciej na wakacje jezdze w czerwcu lub wrzesniu). Jak dla mnie - w czerwcu i wrzesniu przynajmniej - jest ekstra, fajna plaza, na rowerze mozna pojezdzic i po Swinoujsciu i po niemieckich wioskach (sliczne sa swoja droga te niemieckie kurorciki - do odwiedzenia, jakbym tam miala mieszkac pewnie bym sie pochlastala ;)), statkiem mozna poplywac... Dosc popularny jest tam nordic ski walking, mozna kije wypozyczyc i zapierniczac po plazy na przyklad. Raz poplynelam statkiem ze Swinoujscia do Bansin (to trzecie z wiosek-kurortow po stronie DE) i wracalam na nogach plaza, rewelacja! W czerwcu jest co prawda sporo niemieckich emerytow w Swinoujsciu, ale raczej nieszkodliwi sa, bawia sie na dancingach przy promenadzie  ;D Natomaist w lipcu i sierpniu podobno jest strasznie zatloczone, ale - jaka miejscowosc nad morzem nie jest w tym czasie zapchana do granic mozliwosci?

vobi

A ja sie w tym roku dalam chlopu przekabacic i do Niechorza jedziemy...

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 28 Maj 2008, 11:20:22
będziesz jadła gofry instead :)

ja w ogóle nie rozumiem fenomenu plaż strzezonych... zawsze lepiej jest na niestrzeżonych, a najlepiej na dzikich lub naturystów :)
o, Lubiewo? :)

a najbardziej wpieniaja mnie platne plaze i lezaki.  >:D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

Właśnie wyliczyłam, że ja byłam w Łebie chyba z 8, albo 7 lat temu  :-[ Matko jak te latka lecą.. Pewnie od tego czasu duuuużo się tam zmieniło :)
Imagine there is no hate

Kasia

My zawsze jeździliśmy do Władysławowa
lubie władysławowo bo tam zawsze jest co robić :)

ale już od kilku lat tam nie byliśmy :(

mika

Cytat: inkageo w 28 Maj 2008, 11:29:38
Właśnie wyliczyłam, że ja byłam w Łebie chyba z 8, albo 7 lat temu  :-[ Matko jak te latka lecą.. Pewnie od tego czasu duuuużo się tam zmieniło :)

No trochę się zmieniło przede wszystkim zrobili coś a la promenade przy porcie i przy małym porcie jachtowym, ponadto Neptun już nie ma takiego prostego zejścia na plaże jak miał bo klif się zaczął osuwać i musieli mu wzmocnić fundamenty więc z plaży wyrastają takie stalowe belki podtrzymujące hotel i jest fragment plaży który trzeba przejść pod takim betonowych daszkiem i w wodzie właśnie przy Neptunie...ponadto rozwija się jak każda taka miejscowość nadmorska tworzona tylko i wyłącznie pod turystów, czyli mnóstwo dyskotek i miejsc gdie można wypożyczyć skutery

panikarola

mika, za nadzieje na me buly ci stawiam piwo!!!! i lody, mhhhhhmmmmm, ja to moge nawet zamiast bulki na sniadanie galke loda wciagnac, albo dwie....

mika

Panikarola a z czym są te Twoje bułki?? to się teściowej zapytam czy są u Wenty :D lol

panikarola

z makiem! ale nie jest to drozdzowka zadna, tylko takie chlebowe ciasto, a nadzienie makowe jest lekko slodkawe!

boze, bede jak brytyjscy turysci, ktorzy jak jada do obcego kraju to chca na sniadanie bekon...

mika

o rany Panikarola oni mają takie bułki!!!! mają też z soczewicą i pieczarkami!!!! my kupujemy zawsze te z soczewicą bo są pyszne!! nigdzie indziej takich nie jadłam

zwierzatko_mojej_mamy

ja darlowko znam jak wlasna kieszen bo jezdzilam obok do "dzielnicy"  darlowka - Kopania na obozy harcerskie 10 lat pod rzad i codziennie bylam w darlowku :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

panikarola

Cytat: mika9983 w 28 Maj 2008, 11:53:50
o rany Panikarola oni mają takie bułki!!!! mają też z soczewicą i pieczarkami!!!! my kupujemy zawsze te z soczewicą bo są pyszne!! nigdzie indziej takich nie jadłam

o ja cie mika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to ja jade i mam gdzies ich kolonie i ratownikow!!!!!!!!!!!!!!

lol lol lol

naprawde?????? no i jeszcze powiedz, ze w sobote maja bulki z serem i dynia!!!

mika

bułki z serem i dynią to u nich podstawa, a robią jeszcze takie z serem przyprawionym jakąś pikantną przyprawą - moje ulubione :D codziennie nie tylko w sobote

panikarola

cudnie, mika, cudnie !!! brawo brawo brawo

juz sie ciesze!

mika

heheeh taka mała rzecz a cieszy :D

jusia

panikarola my byliśmy w Łebie 2 lata temu, bardzo dobrze mi sie kojarzy, bo było baaaaardzo goraco i cały czas sie pieklismy na plazy, ale uwaga...na plazy w takich okresach tłok nie do wytrzymania, zeby wejsc do morza trzeba ludziom po glowach chodzic, wiec nie polecam, my chodzilismy na taka plaze oddaloną od centrum, trzeba było minąć kanał, a tam ludzi na palcach można bylo policzyć :) no i ruchome wydmy sa naprawde imponujace, widoki niezapomniane :)
a tu zdjęcie na zachętę :
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

marcheewka

Cytat: siog w 27 Maj 2008, 18:20:22
dokladnie powtorze sie za Nionczka!
jezeli Andaluzja i piekne plaze plus spokoj bez hordy turystow to okolice Kadyksu (Cadiz) lub Tarifa. Tyle ze w Tarifie bardzo wieje:) (raj dla windsurfingu)
Andaluzja jest przepiekna!
jezeli plaze+wyjscia +shopping to Marbella w sam raz... wiem ze Marbella sie przejadla itd itp ale tez zalezy gdzie, bo mozna wybrac lokalne miejsca:) no i Ronda w poblizu i pueblos blancos
sklepy,restauracje w Marbelli znam bardzo dobrze, mam nawet obcykany sklep z butami:) gdzie juz wsyscy mnie znaja:)
a moze Granada i costa Tropical???? pieknie a spokojniej i nie tak zniszczone jak Costa del Sol:) no i mozna odwiedzic Granade! Almeria tez swietna ale nie znam za bardzo tych rejonow
reszta Andaluzji tez cudne: Huelva, Sewilla, Cordoba. ale tam bez morza:)
niestety najlepsze butikowe intymne hotele i restauracje na najwyzszym poziome ulokowane sa raczej w "kontynentalnej" (ha ha) Andaluzji. Costa del Sol polecam tylko od Marbelli az po Gibraltar. nie daj Boze Fuengirola i Benalmadena!koszmarne blokowiska i Anglicy wszedzie:)

zwroc uwage na Costa Tropical (Granada) lub Costa de la Luz (Cadiz)

A ja niezmiennie polecam okolice Almerii - park narodowy Cabo de Gatta. Jestem niezmiennie zakochana w tej okolicy, ale ja lubie ciszę, spokoj, malo ludzi i brak wieżowcow/hoteli :)

marax

inka ja nie lubie wynajmowania przez internet -zawsze jedziemy w ciemno i zawsze znajdujemy fajne miejsce .tam jest tyle kwater prywatntch ze mozna przebierac jak w ulegalkach.my chyba pojedziemy wzdluz wybrzeza i zatrzymamy sie gdzie bedzie nam sie podobalo

mayagaramond

Cytat: maraxela w 29 Maj 2008, 12:13:24
inka ja nie lubie wynajmowania przez internet -zawsze jedziemy w ciemno i zawsze znajdujemy fajne miejsce .tam jest tyle kwater prywatntch ze mozna przebierac jak w ulegalkach.my chyba pojedziemy wzdluz wybrzeza i zatrzymamy sie gdzie bedzie nam sie podobalo

ma tyk zawsze robilismy, wtedy od razu widze co biore :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

My po tych siedmiu dniach pojedziemy przed siebie i będziemy nocować gdzie nam się spodoba :)
Imagine there is no hate