URLOP 2008

Zaczęty przez tiliam, 25 Maj 2008, 19:21:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiliam

Dziewczyny, jako że czas urlopów wakacyjnych się zbliża 8) - napiszczie o swoich planach wakacyjnych. Może okażą się inspiracją dla innych, poza tym można się będzie wymieniać informacjami nt bazy noclegowej w poszczególnych lokalizacjach.
To kto zaczyna??
JA - początek lipca, autem, północne Włochy  jupi
byłam już kiedyś w Bibione, zastanawiam się, czy nie wybrać się tam znowu - a może polecicie coś fajnego??  :D :thx:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Oooooo ja chyba ze 12 razy byłam w Bibione i sąsiednim Lignano. Co rok, a nawet dwa razy do roku jeździliśmy tam z rodzicami :) Pamiętasz Residence delle Terme?
Imagine there is no hate

inkageo

Polećcie mi proszę jakiś region/miejscowość w Chorwacji, wybieramy się tam autem w połowie lipca. A może to nie jest dobry pomysł, dosyć daleko.. Może lepiej zarezerwować przelot?
Imagine there is no hate

Monika

Ja kiedyś byłam z rodzicami samochodem w Chorwacji, ale to dawno strasznie było :) Bardzo miło to wspominam, z tym że po drodze zatrzymywaliśmy się na nocleg nad Balatonem :D Miejscowości dokładnie nie pamiętam, ale byliśmy na zachodzie, gdzieś koło wyspy Krk

marax

inka my tez sie wybieramy w lipcu na razie nie mamy ustalonego miejsca-jedziecie sami ?

nionczka

Polowa wrzesnia, jesli wszystko bedzie w porzadku z moim sublokatorem, lecimy na Lanzarote. Tak skromnie bo maz nie chce sie oddalac za bardzo od domu bodajze w 26 tyg ciazy.

rozanamama

Ja Chorwacji nie polecam. Brzydko, zimna woda, kamieniaste plaże, niemili ludzie, niedobre jedzenie.
My jedziemy chyba na Kretę w sierpniu albo na przełomie sierpnia i września, a w styczniu w podróż poślubną, ale nie wiem jeszcze gdzie.

nionczka

Nie polecasz Chorwacji??? Rany, ja nie bylam, ale o zadnym innym miejscu na swiecie tyle sie dobrego nie nasluchalam co wlasnie o Chorwacji.
A jesli chodzi o plaze to pol Europy ma beznadziejne. Chyba najladniejsza sa nad Baltykiem :-)

kate.zet1

A ja już 14 czerwca lecę do Włoch - do Kalabrii brawo  Już odliczam dni.... jupi
A jeśli o Chorwacje chodzi...to ja niestety też nie polecam  - byłam we wrześniu, lało, było zimno i...betonowe plaże

inkageo

Cytat: maraxela w 25 Maj 2008, 21:00:53
inka my tez sie wybieramy w lipcu na razie nie mamy ustalonego miejsca-jedziecie sami ?
Maraxela to może połączymy siły??? Na pewno jedzie z nami dwóch kumpli i może jeszcze brat męża z narzeczoną, ale oni ostatecznie jeszcze się nie zdecydowali. Druga połowa lipca, gdzieś tak na 10 dni.
Imagine there is no hate

inkageo

Tato był na wycieczce w Chorwacji i chociaż zwiedził w życiu wiele miejsc to był zachwycony, a ja ostatnio w prezencie wywoływalam mu zdjęcia z tego wyjazdu i też się zachwyciłam :)
Imagine there is no hate

Monika

Ja Chorwację wspominam bardzo dobrze - ciepło, ciepła woda, plaża wprawdzie kamienista, ale fragment piaszczystej też był, przemili ludzie, pyszne jedzenie... Ale to było z 8-10 lat temu :D

OlaFasola

Cytat: rozanamama w 25 Maj 2008, 21:09:06
Ja Chorwacji nie polecam. Brzydko, zimna woda, kamieniaste plaże, niemili ludzie, niedobre jedzenie.
My jedziemy chyba na Kretę w sierpniu albo na przełomie sierpnia i września, a w styczniu w podróż poślubną, ale nie wiem jeszcze gdzie.

:o Mam zupełnie odmienne uczucie. Byliśmy już kilka razy i napewno wrócimy. Przepiękne krajobrazy, krystaliczna woda, przemili ludzie i wyśmienite jedzenie. Zwiedziliśmy wiele miejsc, szczególnie jestem zakochana w wyspie krk, rab, ale też okolice Zadaru i wiele innych miejc.
Myślę, że samochód to dobre rozwiązanie, na miejscu można jeszcze wiele zobaczyć.
Natomiast w na zeszłe wakacje pokusiliśmy się o Kretę i muszę powiedzieć, że wyspa (przynajmniej jej północno-zachodnia część) przepiękna. Ale miasteczko w którym mieszkaliśmy ochydne, brudno, syfiasto, brudna woda, smród itd. Bez wypożyczonego samochodu chyba bym się tam zapłakała i wróciła do Polski wpław.

W tym roku zaszaleliśmy i podróż poślubna na Dominikanę. Mam nadzieję, że się nie rozczarujemy.

goga

my  przełom lipca/sierpnia Riwiera Olimpijska - dla Młodego rozrywka a dla nas trochę zwiedzania i naładowanie akumulatorów - bo ja jak jaszczurka - wygrzewam się i ładuję na cały rok :)

a co do Chorwacji - byliśmy dwa lata temu na wyspie Murter - przyroda mnie zachwyciła, jedzenie też było dobre no i przemili ludzie  plaża - skałki, woda - kryształ, poniżej dowód
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

goga

W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

marax

no my cos tez na 10 dni myslimy ja bylam juz 2 razy-za peirwszym zjechalismy cala corwacje az do tego miasta cudnego na koncu-jak ono sie nazywalo ............??? nam by bardziej poczatek lipca pasowal ale pomyslimy

OlaFasola

Cytat: maraxela w 26 Maj 2008, 00:28:48
no my cos tez na 10 dni myslimy ja bylam juz 2 razy-za peirwszym zjechalismy cala corwacje az do tego miasta cudnego na koncu-jak ono sie nazywalo ............??? nam by bardziej poczatek lipca pasowal ale pomyslimy
Dubrownik :) cudowne miasto

marcheewka

Cytat: inkageo w 25 Maj 2008, 19:44:48
Polećcie mi proszę jakiś region/miejscowość w Chorwacji, wybieramy się tam autem w połowie lipca. A może to nie jest dobry pomysł, dosyć daleko.. Może lepiej zarezerwować przelot?

Inka, Chorwacja wcale nie jest tak daleko! My bylismy w miejscowosci Orebic, na półwyspie Peljesac. Cudne miejsce, piekne, długie i prawie piaszczyste plaze! Można popłynać na wyspę Korczulę - to mały Dubrovnik ( tak o niej mówią - piękna), no i do samego Dubrovnika nie jest daleko. Tylko w lipcu moze tam być cholernier gorąco.
A i polecam po drodze odwiedzić Plitvickie jeziora, no i wodospady na rzece Krka - piękne.

marcheewka

Cytat: OlaFasola w 25 Maj 2008, 22:31:47

:o Mam zupełnie odmienne uczucie. Byliśmy już kilka razy i napewno wrócimy. Przepiękne krajobrazy, krystaliczna woda, przemili ludzie i wyśmienite jedzenie. Zwiedziliśmy wiele miejsc, szczególnie jestem zakochana w wyspie krk, rab, ale też okolice Zadaru i wiele innych miejc.
Myślę, że samochód to dobre rozwiązanie, na miejscu można jeszcze wiele zobaczyć.
Natomiast w na zeszłe wakacje pokusiliśmy się o Kretę i muszę powiedzieć, że wyspa (przynajmniej jej północno-zachodnia część) przepiękna. Ale miasteczko w którym mieszkaliśmy ochydne, brudno, syfiasto, brudna woda, smród itd. Bez wypożyczonego samochodu chyba bym się tam zapłakała i wróciła do Polski wpław.

W tym roku zaszaleliśmy i podróż poślubna na Dominikanę. Mam nadzieję, że się nie rozczarujemy.

Ola, zgadzam się :)

jo_miekka

My wybierzemy się chyba na wyprawę rowerową po Węgrzech.

rozanamama

Dominikana cudowna, polecam wycieczkę fakultatywną np. na półwysep Samoa- może będzie  z Twojego hotelu oraz nurkowanie w rafach. Niezapomniane przeżycia!!!

mayagaramond

Chyba zartujesz. Mili ludzie, super jedzenie (ryby!!!), czysta woda, przepiekne sredniowieczne miasteczka , parki narodowe. Jedyne z czym sie zgodze to plaze, piaszczystych jest malo. Aha samochod parkowalismy czesto na ulicy (zostawal na noc) i nigdy nic sie nie stalo.

Inka - my juz 3 razy bylismy w Chorwacji samochodem. 1 raz na Istrii (Rovinji, bardzo polecam), drugi raz Zadar, wyspy Rab, Krk, w zeszlym roku: Szibenik, Trogir (wycieczka do Splitu) i wyspa Murta i park narodowy Krka. My mamy co prawda troche blizej, ale z Wroclawia tez nie taki znow hektar. Noclegow nigdy nie rezerwowalismy z gory, ale jezdzilismy we wrzesniu. Mamy tez kolege nauczyciele, jezdzil w sierpniu i tez nigdy nic nie rezerwowal.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

sonja

:o :o :o :o
Wiesz co lepiej zostań w domu. Takiej malkontentce Kreta też Ci się może nie spodobać... Po prostu mnie powaliłaś tym tekstem

Moim zdaniem Chorwacja jest piękna - koniecznie dziewczyny jeziora Plitvickie odwiedźcie, no cudo:) A jeśli będziecie na północy, to polecam wypad do Piranu (Słowenia) i Triestu, który wszelkie wycieczki rzadko obejmują. I jeszcze jaskinie w Słowenii w drodze do lub z:) Skocjanskie jamy i jeszcze jedne, ktorych nazwy nie pamiętam:)

sonja

Ps My w tym roku się chyba na zwiedzanie Czech nastawimy, 2-3 dni w Pradze i później objazd reszty, duże nie są:)) a wracając Zakopane, bo J. chce na Rysy. Jak chce to chce, ja poczekam na dole;)

nionczka

Z moich pracowych obserwacji (zajmowalam sie wizerunkiem kilku miejsc turystycznych i naczytalam tysiecy opinii i relacji z podrózy) wynika, ze jak komus cos malego sie nie spodoba, ktos podpadnie to pozniej juz wszystko jest beee. Moze i w tym wypadku tak bylo. Moze byla kiepska pogoda (to moze zdarzyc sie wszedzie) i potem juz jedzenie wydawalo sie syfne, ludzie niemili i wszystko zle. Ja nie wierze, ze sa miejsca gdzie WSZYTSKO jest zle. Szczegolnie takie, ktore zazwyczaj ciesza sie bardzo dobra opinia.