co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Angie

córka fortuny i portret w sepii zaliczone ;D
bardzo mi się podobały i mam ochotę jeszcze na Allende ;D

rudasekawf

Po długich poszukiwaniach w bibliotekach udało się mojej siostrze dostać drugą część Millenium Larssona "Dziewczyna, która igrała z ogniem". Jako, że książka ma 700 stron a mnie kończy się urlop trochę potrwa zanim przeczytam :):) Jak przeczytam dam znać co i jak :)

bozena.dp

Cytat: Angie w 25 Sie 2011, 19:55:39
córka fortuny i portret w sepii zaliczone ;D
bardzo mi się podobały i mam ochotę jeszcze na Allende ;D

też mi się podobały :)

ddu

ostatnio nie mam czasu czytać. wstyd
czytam Stroiciela lasu. podoba mi się. książka nie jest ciężka, dobrze się czyta, a jednak nie mam wrażenia, że marnuję czas na głupoty

Dodany tekst: 31 Sie 2011, 22:00:05

Cytat: sonja w 06 Sie 2011, 08:18:05
Pewnie :)

Z lekkich kończę czytać Anię z Wyspy Księcia Edwarda.
Ostatni tom. Jako wielbicielka serii nie mogłam odpuścić i tego.
Fatalnie przetłumaczona, ale co Ania, to Ania ;D

hmmm. tego też chyba nie czytałam :D

iksa_nl

Ja zaczelam polecany wczesniej "Komu bije dzwon" ale jakos nie moge sie dobrze rozpedzic, 116 strona a oni jeszcze tego mostu nie wysadzili ;)

niewiemjaka

Cytat: golinda w 01 Wrz 2011, 12:50:40wzięłam na urlop 3 książki
oczywiście wszystkie przeczytane
tak mi sie przypomnialo w czasach LO w naszym sloganie "poczytać" bądź "udac sie do biblioteki"
oznaczało dokladnie to co robilas na urlopie :rotfl: czyli :champaign:

nionczka

Cytat: niewiemjaka w 01 Wrz 2011, 11:53:48
tak mi sie przypomnialo w czasach LO w naszym sloganie "poczytać" bądź "udac sie do biblioteki"
oznaczało dokladnie to co robilas na urlopie :rotfl: czyli :champaign:

Do jakiego LO Ty chodzilas?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rudasekawf

Cytat: rudasekawf w 26 Sie 2011, 12:10:47Po długich poszukiwaniach w bibliotekach udało się mojej siostrze dostać drugą część Millenium Larssona "Dziewczyna, która igrała z ogniem". Jako, że książka ma 700 stron a mnie kończy się urlop trochę potrwa zanim przeczytam SmileySmiley Jak przeczytam dam znać co i jak Smiley

Noo doczytałam. Jednak zmiana pracy i pierwsze dni w niej nie pozwalają na zatopienie się w lekturze. Ale udało się...

Książka jednym słowem świetna. Wciągająca fabuła, sukcesywnie budowane napięcie, wielopłaszczyznowy obraz postaci. Zatopienie w ciekawej akcji nieuchronności zdarzeń, anonimowości człowieka w społeczeństwie oraz  problemów państw wysoko cywilizowanych.

Tom drugi podobał mi się jeszcze bardziej niż pierwszy. Polecam każdemu miłośnikowi dobrego "niepłytkiego" kryminału.

Zaczynam poszukiwania tomu trzeciego.

jusia

"Lala" Denehla ...ja w ogóle nie czytam polskiej prozy
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

rudasekawf

Zabieram się za trzecią cześć "millenium" Zamek z piasku, który runął. Zacznę od niedzielę bo dopiero będę miała czas chyba.

Czytałyście może coś Camil Lacberg? Podobno następczyni Larssona. Mam jedną do przeczytania jak skonczę trylogię.

olcia

Ja czytałam całą Lackberg i bardzo mi się podobała. w moim odczuciu rozkręca się z czasem - im późniejsza książka tym lepsza. W klimacie jednak moim zdaniem do Larssona bardziej podobne są książki Lizy Marklund chociaż nie tak wciągające.

ishka82

ponieważ na Strefie jest wiele wielbicielek Włoch, to polecam Wam "Extra Virgin" Annie Hawes, lekkie czytadło o dwóch siostrach, które kupiły rozsypujący się dom we Włoszech...ja jeszcze nie przeczytałam, ale moja mama wciągnęła niemal jednym tchem ;)

jo_miekka

Ja się podjarałam, że nowy Franzen po polsku ("Wolność") już w empiku i zamówiłam, a tu dupa, bo premiera dopiero w październiku
spłakałam się i zamówiłam innego Franzena po angielsku.

W przyszłym tygodniu nowa powieść Cunninghama (to gość od "Godzin" i "Domu na krańcu świata") - tym się pocieszę w oczekiwaniu na Franzena.

A Franzena mogę polecić po polsku "Korekty", tyle że to jest obecnie nie do dostania podobno...
jak ktoś lubi "mięsiste" powieści, takie trochę w starym stylu, o rozkładzie współczesnych więzi społecznych, to polecam bardzo

wrobelek0403

wyciagnełam z pólki "brudną robote" Moora i skrecam sie ze smiechu co rano w tramwaju lol lol

za to w ramach odchamiania postanowiłam zabrac sie za "czarodziejska góre" i musze przyznac, ze podoba mi sie styl, o fabule wiem niewiele, bo dopiero drugi rozdzial przeczytałam.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

claridad

Cytat: wrobelek0403 w 20 Wrz 2011, 23:12:00o fabule wiem niewiele, bo dopiero drugi rozdzial przeczytałam.
im dalej tym głębiej w las ;)

nie no...czarodziejska góra fajna. Mi się też z takich "dziwniejszych" książek podobała "Gra szklanych paciorków" :)

malutenka

Cytat: wrobelek0403 w 20 Wrz 2011, 23:12:00wyciagnełam z pólki "brudną robote" Moora i skrecam sie ze smiechu co rano w tramwaju
Uwielbiam ją. I słowo 'kotek' nabrało po niej innego znaczenia :D

Ja teraz czytam 'Moja żona wiedźma' Bielanina :)

wrobelek0403

Cytat: malutenka w 21 Wrz 2011, 09:54:12Uwielbiam ją. I słowo 'kotek' nabrało po niej innego znaczenia

ja sie troche zraziłam po najgłupszym aniele, jak dla mnie zbytnia psychodelia :crazy: i tak lezała sobie brudna robota na pólce, az dojrzała :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

malutenka

Cytat: wrobelek0403 w 21 Wrz 2011, 10:02:48ja sie troche zraziłam po najgłupszym aniele, jak dla mnie zbytnia psychodelia  i tak lezała sobie brudna robota na pólce, az dojrzała
Najlepszy jest i tak 'Błazen', najgłupszy anioł podobał się Szanownemu, ale psychodeliczni ludzie lubią psychodeliczne książki. A Baranka nam ktoś pożyczył i ukradł.

wrobelek0403

Cytat: malutenka w 21 Wrz 2011, 10:31:31A Baranka nam ktoś pożyczył i ukradł.

Baranek jest boski, ale jak tak namawiasz to kupie obie Błazna :D

magdarynka

Anya Ulinich "Petropolis" calkiem fajne czytadlo

iksa_nl

Blazen jest juz napisany troche innym jezykiem, takim stylizowanym na szekspirowski, poczatek mi ciezko szedl dopoki sie nie przyzwyczailam. Potem ok :)
Porownuje tylko do "Krwiopijcow" bo ani "Brudnej roboty" ani "Baranka" nie moge dopasc w bibliotece.

malutenka

Wróbelku, błazen, tak jak mówi iksa jest właśnie taki hamletowy bardzo no i nabardziej zbereźny ze wszystkich książek Moore'a, ale boski!
Iksa, ja sobie kupiłam swoje, na raty co prawda, ale to są ksiązki do których bardzo często wracam, jak nie mam nic do czytania, są boskie. Koniecznie przeczytaj Baranka :D
Nie polecam tylko do kupowania Wyspy wypacykowanej kapłanki miłości, bo to jest jak na Moore'a średnie po prostu.

iksa_nl

zgadza się, dużo jest o chędożeniu ;)

malutenka - zakupy rozwazam ale pierwsze beda pewnie ciuchy (naogladalam sie na jesiennych trendach ;) )

jo_miekka

Mam Franzena i Cunninghama! Wczoraj zaczęłam obie i teraz nie wiem, którą kontynuować.