co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

panikarola

sweedee, wszystko!

chyba nie czytałam Białej Lwicy
Psy z Rygi - na końcu polecam jeśli chodzi o inrygę, ale ważna dla postaci Wallandera

Morderca bez twarzy - doskonała! ale straszna
Mężczyzna, któy się uśmiechał
Fałszywy trop
Piąta kobieta
O krok

nie czytałam Zapory
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

sweedee

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

panikarola

sweedee, tylko napisz potem czy Ci się podobało i co wybrałaś, dobra?

w Pl rok wydania to niekoniecznie chronologicznie pierwsza część, jakoś to dziwnie jest tłumaczone (chyba, dawno Mankella nie czytałam), ale nie musisz czytać chronologicznie

jeśli chcesz, to patrz na date wydania oryginału, nie tłumaczenia :)

odlewam!

szelma

Cytat: panikarola w 31 Maj 2010, 23:55:11Fałszywy trop
Cytat: panikarola w 31 Maj 2010, 23:55:11O krok

Te są dla mnie najstraszniejsze! Właśnie czytam O krok, ale widziałam już brytyjski serial, więc nie mam zbytnio niespodzianki ;).

sweedee

Cytat: panikarola w 01 Cze 2010, 00:00:29sweedee, tylko napisz potem czy Ci się podobało i co wybrałaś, dobra?
dobra!  ;)

a to jest chronologicznie?:
Morderca bez twarzy - doskonała! ale straszna
Mężczyzna, któy się uśmiechał
Fałszywy trop
Piąta kobieta
O krok

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

panikarola

zgadza się, Fałszywy trop dla mnie też straszny!

sweedee, chyba tak! sprawdziłam na str. Mankella, powinno się zghadzać.

szelma

Morderca bez twarzy jest na pewno pierwszy, bo na tym kończą się te opowiadania sprzed głównej serii powieści :). A potem idzie tak:
Psy z Rygi
Biała lwica
Mężczyzna, który...
Fałszywy trop
Piąta kobieta
O krok
Zapora

No i na koniec ta najnowsza, a na sam początek te opowiadania, których jeszcze w PL nie ma.

panikarola

A co to może być: Innan Frosten, na polski nie było tłumaczone?

szelma, a opowiadania czytałaś w jakim tłumaczeniu? pamiętasz tytuł może?

szelma

panikarola, po niderlandzku. Nazywało się to Piramidy (moje wolne tłumaczenie lol).

Dodany tekst: 01 Cze 2010, 10:25:53

Innan Frosten to Before the Frost - to o Lindzie.

panikarola

Aha, to te Piradmidy widziałam chyba też po ang.
a Frost po pol. nie wyszedł, prawda? wczoraj szukałam dat dla sweedee i znalazłam to u siebie na półce, kurcze, odłożyłam a zapomniałam chyba przeczytać!!! Ale mam fajnie :D

szelma

Chyba nie ma po polsku. Przynajmniej jeśli wierzyć wikipedii :). Ja mam wszystkie książki po niderlandzku - teraz czaję się na tę najnowszą, ale musi się paperback pokazać, bo hardback na półce będzie źle wyglądał :D.

panikarola

No jasna sprawa! I do torby na drogę niewygodne. paperback rzondzi!

jusia

jestem po pierwszej czesci Millenium...no i powiem Wam, ze sie rozkrecilo, oj i to jeszcze jak :) bardzo wciagajaca, dzis zaczynam druga część :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

cherry

Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

vobi

Pierwsza i druga czesc Millenium poszla ... jak burza ;) Ale trzecia... miele i miele i jakos ciezko :hmm: A mojej siostrze trzecia sie najbardziej podobala ;D

adrianna79

Cytat: tachogti w 31 Maj 2010, 09:55:47adrianna79 to Grossa?

Tachogti, tak Grossa. Jestem w polowie ksiazki. Jest to ksiazka jak dla mnie bardzo trudna bo opisuje okropne wydarzenia w czasie i po wojnie i czego Polacy dopuscili sie w stosunku Zydow. A Ty ja przeczytalas?   

jo_miekka

adrianna79 w Polsce dyskusja medialno-polityczna wokół książek Grossa moim zdaniem nie pozwala na ich czytanie. Mam na myśli, że nie sposób jej odebrać prawidłowo, bo atmosfera skandalu, spisku itd. przesłania prawdziwy przekaz.
Czytałam "Sąsiadów". "Strachu" już nie.

tachogti

adrianna79 nie jeszcze, bo mam duzo innego czytania na uczelnie, ale sie przymierzam, lezy na polce...  aczkolwiek troche sie jej obawiam ;D
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

adrianna79

ja do tej pory przeczytalam 74 stony i mam okolo 100 do konca. nie jest to ksiazka do szybkiego przeczytania bo jest w niej zawartych wiele smutnych i okrotnych wydarzen do ktorych przyczynili sie polacy wzgledem zydow. co mi sie podoba to styl grossa. nie wydaje on pochopnych wnioskow. probuje wytlumaczyc dlaczego doszlo do tych wszystkich wydarzen i pozwala czytelnikowi podjac decyzje jak je zinterpretowac. wedlug mnie warto ja przeczytac bo moze pomoc w zrozumieniu naszych odczuc do zydow etc. zawsze sie zastanawialam dlaczego wiele ludzi ma antysemickie odczucia, dlaczego my polacy tak bardzo nie lubimy tego narodu, ta ksiazka pomaga mi w odpowiedzi na te pytania ale z drugiej strony rodzi we mnie zal i czuje sie kiepsko dowiadujac sie ze wokol mnie jest wiele osob ktorych rodziny musialy wyjechac z polski bo byly szykanowane przez polakow. chociaz ciezki temat, ale i tak bardzo polecam.     

mignon

Cytat: Justynna w 08 Cze 2010, 12:40:55
Ken Kesey "Czasami wielka chętka"
Bardzo mocno polecam, fantastycznie napisana  :thumbup:

Czytałam sto lat temu, jeszcze w liceum, w czasie wakacji :D pamiętam, że baaaaardzo mi się wtedy podobała :)

ishka82

bozena.dp

Cytat: ishka82 w 10 Cze 2010, 20:17:48
Chciałabym przeczytać ;)

gdyby była moja pożyczyłabym ci, ale mam ją z biblioteki ;D

ishka82

Cytat: bozena.dp w 10 Cze 2010, 20:21:24
gdyby była moja pożyczyłabym ci, ale mam ją z biblioteki ;D
rozumiem...kurcze, a może czas się do biblioteki znów zapisać :D