Imię dla chłopca

Zaczęty przez jowita, 11 Cze 2011, 22:28:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nionczka

Cytat: mary_popins w 20 Sty 2012, 14:17:51
matko, blisko tysiąc Julii w samej Warszawie  :padam: i to z jednego rocznika.

Ciekawa jestem czy to się jakoś równomiernie rozkłada na dzielnice, a później szkoły.
U nas w przedszkolu póki co widzę, że to się sprawdza. Ale mamy kilkoro zagranicznych dzieci, więc imiona też trochę ciekawsze.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

natka

Mika, mnie sie podoba MIłosz i Grzegorz :) w sumie jakbym mialam miec drugiego synka to bym miała duży problem z imieniem ;)

mary

nionczka w przedszkolu, gdzie chodzą dzieci kol. było w jednej grupie aż 5 Julii i chyba 3 Wiktorię. Kubusiów i Kacperków też kilkoro. Ostatecznie pomieszali dwa roczniki, żeby te imiona się jakoś "rozeszły", bo ciężko było dzieci przywołać.

nionczka

Cytat: aja w 20 Sty 2012, 15:41:42
jakie
moja jest, jest Rebeka, Liliana, Iker i Jasiek z Wietnamu ;-) i jeszcze Jeremiasz przychodzi

justynaaaa2

dla mnie imię chłopięce powinno przede wszystkim pasować do nazwiska no i podobać rodzicom ;)
chłopak w 99% zostanie z tym na zawsze ;) nie to co dziewczyna, że może liczyć, że kiedyś trafi jej się mąż z ładnym nazwiskiem :D ja liczyłam i akurat się trafił i brzmi to o wiele lepiej niż panieńskie  ;)
mimo że podobają mi się "twarde, mocne" imiona typu Igor to nigdy bym swojemu synowi takiego nie dała, bo z nazwiskiem na "R" brzmi dziwnie  ;) nie daj boże, jak dziecko będzie miało problem z wymową "r" :D

rudasekawf

A jak z imieniem Markus? Mam takiego zawodnika i sama nie wiem czy mi się podoba czy nie. Brzmi trochę z rzymska :P:P

mary

to chyba polski Marek? Moim zdaniem nie ma sensu wydziwiać z imionami, gdy istnieją typowe polskie. A potem mamy takie śmieszne twory jak Dżesiki, Nikole i Wanessy (taka pisownia). A już szczytem dopasowania była Dżesika Pączek :D

abkasia

Cytat: mary_popins w 21 Sty 2012, 13:58:26
to chyba polski Marek? Moim zdaniem nie ma sensu wydziwiać z imionami, gdy istnieją typowe polskie. A potem mamy takie śmieszne twory jak Dżesiki, Nikole i Wanessy (taka pisownia). A już szczytem dopasowania była Dżesika Pączek :D
i Denis.. :D
najpiekniejsze imie swiata  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

goga

przegląd ze szkoły

Denis
Roland
Jurand
Afrodyta
Jurata
Markos
Inez
Angelika, Andrzelika, Anżelika
Fabian
Faustyna
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

fasolka1980

goga, Faustyna mi się podoba :)

Kasia

Faustyna, ładnie ale dla siostry zakonnej ;) siostry zakonne zawsze po slubach jakieś takie "wydumane" imiona mają

goga

ja nie mówię, że brzydkie - tylko inne ;)  pewnie jeszcze jakieś sobie przypomnę - oo Dianę mamy - też ładne i Tola była, Aureliusz, Nikolas,

mignon

Cytat: goga w 21 Sty 2012, 16:46:48oo Dianę mamy

jak byłam kiedyś w szkole na praktykach to w klasie były dwie Diany, tylko jedną się wymawiało po polsku, a druga była "Dajaną" i sprawdzając obecność, musiałam pamiętać, żeby ich nie pomylić i obie dobrze wyczytać  :crazy:

mary

Cytat: goga w 21 Sty 2012, 16:46:48i Tola była
a Tola to jak ma na imię, bo to chyba zdrobnienie jest?

olcia

emcia

Cytat: justynaaaa2 w 21 Sty 2012, 00:52:53
dla mnie imię chłopięce powinno przede wszystkim pasować do nazwiska no i podobać rodzicom ;)
chłopak w 99% zostanie z tym na zawsze ;) nie to co dziewczyna, że może liczyć, że kiedyś trafi jej się mąż z ładnym nazwiskiem :D ja liczyłam i akurat się trafił i brzmi to o wiele lepiej niż panieńskie  ;)
mimo że podobają mi się "twarde, mocne" imiona typu Igor to nigdy bym swojemu synowi takiego nie dała, bo z nazwiskiem na "R" brzmi dziwnie  ;) nie daj boże, jak dziecko będzie miało problem z wymową "r" :D

właśnie ze względu na nazwisko, brałabym z "r" ;)

Dodany tekst: 21 Sty 2012, 21:43:07

Aura też ładne :)

aja

o jej kiedys Fabian mi sie podobał ale teraz jak przeczytałam to ...  i faktycznie Fabian pawian

a np. od Antoniego wolę Antona :)

justynaaaa2

u mnie w pracy jest Fabian ;D
na początku mnie śmieszyło i dziwiło ale tak się przyzwyczaiłam że teraz wydaje mi się już zwykłe ;) choć nie twierdzę że mi się podoba :D
pacjenci często się mylili i nazywali go Florianem :D

nionczka

Ja nie wykluczam, ze kiedys bede miała Inés

Dodany tekst: 21 Sty 2012, 22:35:58

Tola imie jest, moja kolezanka ma rodzic Tole

abkasia

Cytat: golinda w 21 Sty 2012, 16:42:01
Afrodyta to chyba największa krzywda
no i Penis :D
Denis!!! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

aja

Donat juz ładniejsze

justynaaaa2

Cytat: aja w 21 Sty 2012, 22:59:28
Donat juz ładniejsze
z pączkiem mi się kojarzy :D

Kasia

goga

Cytat: mary_popins w 21 Sty 2012, 21:35:43
a Tola to jak ma na imię, bo to chyba zdrobnienie jest?

Tola ma na imię Tola, nie pisałam zdrobnień tylko takie imiona jak są zapisane w dzienniku

Dodany tekst: 22 Sty 2012, 12:47:58

aż sobie poguglałam i znalazłam - Rada Języka Polskiego

Już drugi raz poproszono Radę o opinię o imieniu Tola. W odpowiedzi sekretarz Rady przytoczyła obszerne fragmenty opinii o tym imieniu, sporządzonej wcześniej przez przewodniczącego:

[…] imię Tola występuje w polszczyźnie jako zdrobnienie, np. od imienia Anatola. W „Zaleceniach dla urzędów stanu cywilnego dotyczących nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej” […] w p. II.4. wyraża się opinię, że „Nie powinno się nadawać imion zdrobniałych, powszechnie używanych nieoficjalnie”. Jednakże w tym samym punkcie mamy zapis, że „można nadać dziecku imię z pochodzenia zdrobniałe, skrócone, ale współcześnie odczuwane jako imię samodzielne”. Uważam, że ta sytuacja odnosi się do imienia Tola. Wyrażam więc opinię, iż można nadać dziecku takie imię.

i mamy jeszcze Gracjana i Polę ;)