Imię dla chłopca

Zaczęty przez jowita, 11 Cze 2011, 22:28:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yoy

Ja imiona kojarzę z osobami, ktore je noszą. A jako, ze dzieci duzo na swej drodze spotykam, to wiele z nich mi sie (na szczescie bardzo dobrze) kojarzy. Oczywiscie mam tez takie, które wywołują dreszcze ;) Ale raczej mam pozytywne skojarzenia, bo duzo fajnych dzieciaków jest i to bardzo pomaga w moim przypadku.

mary

mnie zadziwia ta Nikola w pierwszej 20tce. Zapewne idealnie dobrane imię do nazwiska ;)

Dodany tekst: 26 Cze 2012, 12:43:45

Cytat: yoy w 26 Cze 2012, 13:34:22a mnie dziwi, że w 10 nie ma wink u nas dookoła pełno Nikodemów.
no właśnie dlatego spodziewałam się, że jednak będzie w 20tce, bo pamiętam co pisałaś kiedyś. Ale cieszy mnie, że nie ma ;) Ja mam imię b. popularne w moim roczniku, nigdy nie miałam pewności, że to właśnie o mnie chodzi, gdy je słyszałam. Moja siostra ma imię b. rzadkie w jej latach, do dziś jak je słyszymy to się od razu oglądamy, czy nie o nią chodzi.

Kasia

Cytat: Justynna w 26 Cze 2012, 12:20:21
mnie zadziwia popularność Michała. W rodzinie nie mamy żadnego, u znajomych też nie. Wiem, że jest jeden u dalszej sąsiadki, no i Michałki Kasi i Zuzi :)

Mnie tez to zdziwiło, nigdy nie przeglądałam tych statystyk i nigdy pod ich katem imion nie wybierałam. Nawet myślałam że to takie imię bardziej z mojego rocznika a nie z rocznika mojego dziecka :D
Dopiero jak wybraliśmy to wszyscy zaczęli nam mówić ze to takie popularne imię lol

Dodany tekst: 26 Cze 2012, 13:07:24

Cytat: mary_popins w 26 Cze 2012, 13:41:22Ja mam imię b. popularne w moim roczniku, nigdy nie miałam pewności, że to właśnie o mnie chodzi, gdy je słyszałam.
ja mam rónie popularne i jakoś nigdy, przenigdy mi to nie przeszkadzało

wo,lę "normalne" pospolite imię niz jakiegoś dziwolaga D:

mary

Cytat: Kasia w 26 Cze 2012, 14:06:38wo,lę "normalne" pospolite imię niz jakiegoś dziwolaga D:
imię spoza pierwszej 20tki nie musi od razu oznaczać "dziwoląga". Na przykładzie Nikodema - imię powszechnie znane od lat 30tych, głównie dzięki powieści Tadeusza Dołęgi-Mostowicza z 1932! a jednak gdziekolwiek z nim idę nie mam wrażenia, że wszyscy wołają moje dziecko.

errata

Cytat: ziuta w 26 Cze 2012, 08:09:28
o, super, jak z The Kelly Family lol
Sometimes i wish i were an aaaaaaangel
Sometimes i wish i were you

to było moje pierwsze skojarzenie :D

Kasia

Cytat: mary_popins w 26 Cze 2012, 14:14:40imię spoza pierwszej 20tki nie musi od razu oznaczać "dziwoląga".
a gdzie ja to napisałam?

nigdzie.

mary

i też mam wrażenie, że Michał to imię raczej z naszych lat, ale widać mody wracają.

Dodany tekst: 26 Cze 2012, 13:17:25

napisałaś, że wolisz pospolite niż dziwoląga - tak, jakby były tylko pospolite i  dziwolągi. Ale spoko.

Kasia

Cytat: mary_popins w 26 Cze 2012, 13:15:40
i też mam wrażenie, że Michał to imię raczej z naszych lat, ale widać mody wracają.
tak mi się wydawało i się baaaaaaaaardzo zdziwiłam

Mi pdooba się jeszcze mateusz (ale już stracony, szwagra synek tak się nazywa)
z żeńskimi to mam problem, bo Julia mi się podoba i dalej chyba nic

kiedys mi się Oliwia bardzo podobała ale przeszło mi kompletne.

Lena, Maja fajne, o kogos bardzo mi się podobaja ale ja chyba wolę mniej wymyślne imię (nie mając nic złego na mysli)
Julia tez mi już taka za mało normalna się wydaje lol no ale jak na razie typ NO 1

mobka

Ja tez pod wzgledem popularnosci nie wybieralam, wybieralam to, co mi sie podoba. Sama mam popularne w moich czasach imie, maz tez. W podstawowce bylysmy 4 w kalsie o tym samym imieniu . I fajnie bylo.

No i niestety imiona mocno mi sie z osobami kojarza i jak jakis typ mi przyjdzie do glowy, to czesto w pamieci grzebie, jakie te osoby o tym imieniu byly. Szymony kojarza mi sie mega pozytywnie (mialam w klasie w podstawowce dwoch) i do tej pory mam z nimi kontakt. Charaktery  maja swietne.

mary

przez te skojarzenia z konkretnymi osobami u nas spalone jest imię Dominika (b. mi się podobało kiedyś), bo mąż chodził do szkoły z jakąś straszną D. i absolutnie nie zgodził się na to imię.

jestynka

Cytat: golinda w 26 Cze 2012, 12:55:31ja chyba bezguście jestem, bo z męskich pierwsza piątka kompletnie mi się nie podoba
NIC

no wiesz, tez mi coś ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zosia2007

Cytat: golinda w 26 Cze 2012, 11:55:31
http://dzieci.pl/page,2,paid,14211693,title,Najpopularniejsze-imiona-w-2011-roku,wciazy_artykul.html

ja chyba bezguście jestem, bo z męskich pierwsza piątka kompletnie mi się nie podoba
NIC

a z reszty tylko Igor
nie ma PAwła? zdziwiona jestem

goga

Zośka - no własnie - jak to :foch:
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

aja

u mnie 3 lata temu w pierwszej trojce była Nadia a teraz widzę,że to imię jest juz w pierwszej 10 i faktycznie u znajomych mamy juz 2 i  odpada ale tematycznie właśnie niedawno poznałam Mściwoja
trzeba przyznać że ma dość oryginale imię

jestynka

u nas w bloku jest Gabor

iksa_nl

Mlody wczoraj poznal Benka. Tez raczej malo popularne.

golinda

Cytat: jestynka w 11 Lip 2012, 08:54:43
u nas w bloku jest Gabor

a inne pieski jak się wabią? :D

jestynka

rodzice byliby zachwyceni ;)
ale poznałam kiedyś Antoniego-psa ;D

fasolka1980

Gabor to wegierska wersja Gabriela

aja

Fasolka a Wasza S. to po BAbci ?

suegro

Wczoraj jechałam w tramwaju z chłopczykiem o imieniu Samuel. Oryginalnie, ale ładnie.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 13 Lip 2012, 18:53:02
Wczoraj jechałam w tramwaju z chłopczykiem o imieniu Samuel. Oryginalnie, ale ładnie.

ładnie, bo kojarzy mi się z Wichrami namiętności ;)

mobka

A mi ze Starym Testamentem ;D

ddu

Cytat: mary_popins w 26 Cze 2012, 13:47:23
przez te skojarzenia z konkretnymi osobami u nas spalone jest imię Dominika (b. mi się podobało kiedyś), bo mąż chodził do szkoły z jakąś straszną D. i absolutnie nie zgodził się na to imię.

no dobrze. zapamiętam :P

na placu zabaw była dziś pani z franciszkiem i borysem
ja mam kłopot z męskimi imionami
podoba mi się może Miron
i chciałabym Bazylego, po dziadku

nie lubię miękko brzmiących jak mariusz, daniel
twardych, "niemieckich" jak "olgierd"
i hollywoodzkich typu :kevin, jason, collin...

golinda

Cytat: ddu w 13 Lip 2012, 23:56:50nie lubię miękko brzmiących jak mariusz

mariusz brzmi miękko? z tym "r" i "sz"?!?

coś się kumie po... ;)
daniel, kamil etc.  - one brzmią miękko