Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

calla

wrobelek0403, czy ta zupa jest słodka?
Jadłam frytki z batatow i były pyszne. Ale pieczone już są dla mnie za słodkie.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

wrobelek0403

calla, jest słodkawa. Ale po dodaniu ostrych przypraw, limonki wychodzi swietne polączenie.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Justynna

Uwielbiam bataty. Najczęściej robię pieczone z oliwą, tymiankiem i solą morską. Moje chłopaki nie są miłośnikami jak ja :D

szelma

Też uwielbiam - w każdej postaci, a najbardziej jako frytki :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

Justynna, a jak kroisz, na frytki?? kurde, musze sprobowac :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

justynaaaa2

Cytat: Justynna w 15 Lut 2016, 09:45:57
Uwielbiam bataty. Najczęściej robię pieczone z oliwą, tymiankiem i solą morską. Moje chłopaki nie są miłośnikami jak ja :D
Też takie zazwyczaj robię, posypuję jakimkolwiek ziołem, co akurat mam pod ręką
A zupę będę robić dziś na jutro bo na dziś miałam jeszcze obiad

wrobelek0403

Justynna, a obierasz najpierw??, dzisas, zaraz sie oslinie. :D  Mam nawet w diecie na przekąske frytki z batata, ale stwierdziłam, za duzo roboty na 10 frytek :D Natomiast moge zrobić w weekend na obiad :D

wrobelek0403

zuzia

u mnie dzisiaj lasagne. M. uwielbia. i broni każdego kawałka jak niepodległości :D :D :D

calla

Cytat: Justynna w 15 Lut 2016, 09:45:57
Uwielbiam bataty. Najczęściej robię pieczone z oliwą, tymiankiem i solą morską.

No dla mnie to jest mega slodkie.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

ziuta

Cytat: calla w 15 Lut 2016, 18:24:24
No dla mnie to jest mega slodkie.
dla mnie też mega słodkie, za słodkie, O. też stwierdził, żeby może więcej nie kupować ;) za to dzieciom smakuje bardzo

wrobelek0403

hahaha, a P sie wczoraj zapytał, czy w sobote znow bedzie zupa z batatów :D :D a ja chciałam ogórkowa :D

niewiemjaka

Cytat: wrobelek0403 w 17 Lut 2016, 10:24:54czy w sobote znow bedzie zupa z batatów
możesz zrobić z batatów i soczewicy
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula,
3-4 marchewki
1 batat lub 2 jak masz ochotę :D
około 1 szkl mleka, można trochę śmietanki kremowej
3/4 łyżeczki startego imbiru
trochę czosnku granulowanego
szczypta chilli,
szczypta papryki ostrej (w przepisie jest wędzona, ale ja nie mam)
sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
+ buliona tak z 1,5 litra

W garnku na oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli,
wrzucamy marchewkę pokrojoną w plastry, batata w kostkę. Chwilkę podsmażamy. Dodajemy czerwoną soczewicę.
Następnie zalewamy wodą do poziomu warzyw. (1,5 litra bulionu)

Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut.

wyławiamy liście i ziela, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i chili.
Blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko, zagotowujemy, ja dodałam jeszcze odrobinę śmietanki kremowej, jak za gęste więcej wody/mleka.
później zupa jeszcze troszkę gęstnieje.
do tego prazone pestki dyniowe, slonecznik albo grzanki w ziolach

justynaaaa2

Cytat: wrobelek0403 w 17 Lut 2016, 10:24:54
hahaha, a P sie wczoraj zapytał, czy w sobote znow bedzie zupa z batatów :D :D a ja chciałam ogórkowa :D
właśnie zjadam ostatnią miseczkę :D przepyszna jest
trochę mi się chili sypnęło i pierwszy smak ostry a potem ta pyszna słodycz batatów mhhhh

didi_loczek

Chodzą za mną od tygodnia placki ziemniaczane, ale nie chce mi się trzeć ziemniaków. Może jutro mi się zechce. :D
Na dziś mam krem z brokuła + piersi z kurczaka.

No i na weekend zrobię chyba tę zupę z batatów  :mysli:.

zuzia

my dzisiaj mamy lasagne. M. już w szatni o niej mówił :D

zosia2007

Cytat: wrobelek0403 w 13 Lut 2016, 19:57:28
znów nie moge znalezc lol

ale jest bardzo prosty:

łyżeczkę miody skarmelizować, dolać czerwonego wytrawnego wina, na oko jakieś 50 ml, dodać listki swieżego tymianku, sos zredukować. dodać upieczone i pokrojone w kostke buraczki, i już :) tylko jak buraki zimne (ja miałam rozmrożone), to trzeba jeszcze w tym sosie popodgrzewac.
wróbelek do czego używasz takich skarmelizowanych buraczków?

wrobelek0403

zosia2007, jako dodatek do obiadu, ostatnio było do golonek z indyka.

zosia2007

ok, bo mysłałam ze moze jako część jakiejś sałatki. mam ochotę na buraki i myślę aby jutro jakąś sałatkę zrobić

magdalinska

chyba zrobie dzisiaj placki ziemniaczane. mam jeszcze bigos od mojej mamy, ale szkoda go na dzisiaj, zjemy w tygodniu

didi_loczek

Zrobiłam jednak te placki wczoraj, jejku jakie pyszne i chrupiące mi wyszły  :dreaming: Do tego łosoś wędzony, śmietana i cebulka, mniam!

mika

zosia2007, pieczone buraki, rukola i mandarynów z sosem vinegret, można dodać orzechy :)

golinda

Cytat: mika w 20 Lut 2016, 15:37:45
zosia2007, pieczone buraki, rukola i mandarynów z sosem vinegret, można dodać orzechy :)

jadłam taką sałatkę u znajomych, tam chyba jeszcze byłą feta i sos balsamiczny
dla mnie to smak  :thumbdown: