Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

Cytat: nionczka w 11 Lut 2013, 09:54:16nie rozumiem dlaczego pięciolatek to nie jubilat, skoro to okrągła rocznica?

językoznawcy tłumaczą, że jubileusz to "poważna" rocznica i raczej odnosi się do wydarzeń niż do ludzi
(o ile się jasno wyraziłam ;))

nionczka

Odniosłam się do 2 linku:http://slowodnia.wordpress.com/2010/12/21/solenizant-vs-jubilat/
osoba, narodziny, okrągła rocznica. wszystko się zgadza.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Laski, na boga!
Uszy - kogo? czego? USZU!!!

ishka82

Cytat: jo_miekka w 14 Lut 2013, 10:09:59
Laski, na boga!
Uszy - kogo? czego? USZU!!!
wyprzedziłaś mnie ;)

zuzia

ja błagam o "nie" - z przymiotnikami RAZEM!!!

wrobelek0403

spÓdnica piszemy przez ó, błagam :pray:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

mobka

mobka

Cytat: doda w 22 Lut 2013, 21:57:27a inni raczej takich bledow nie robia..
RObia, poszlam sprawdzic, czy to nie ja, ale u mnie to ignoranctwo czasami i brak uwagi.

wrobelek0403

ja naprawdę nie kojarze, kto ma dysortografie, a o kto nie. ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

elve

a jest wogóle coś takiego jak dysortografia?
jest dysleksja, dysgrafia.... to dysortografia to wybiórcza dysleksja czy dysgrafia?

spódnica jak spodnie, łatwo zapamiętać

abkasia

aja

Gdzie jest link do zw. solenizant i jubilat

aja

dzięki, musiałam potwierdzić i przeczytać bo się ze mną kłócili

a ja chciałam tylko napisać, ze zawsze wkurza mnie lekko to pisanie
"...., błagam"
na boga....."
i ciężki  ten nasz język, ja kojarzę tylko ze 3 czy 4 strefowe laski, kóre błędów nie robią(ale nie wiem po co to piszę)
proszę mi pisać o moich błędach

aja

tak bo cjholera nigdy nikt mi nic nie pisze

ddu

A JA MAM PYTANIE:
PARP - Polska Agencja... czyli PARP zrobiła ? bo agencja
czy zrobił bo PARP jest męski?
jakieś zaćmienie mam

Kasia

ddu z tego co widze na stronie PARPu to bardzo ładnie wybrnęli z tego kłopotu ;)
jak piszą PARP to dalej jest bezokolicznik ;)
a jak jest czasownik z końcówką sugerującą płeć to wpisują Agencja i dalej lecą w żeńskim rodzaju

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości postrzegana jest jako wiarygodny partner biznesowy a jej działalność spotyka się z uznaniem instytucji państwowych, środowisk  okołobiznesowych oraz mediów. Dowodem zaufania, jakim cieszy się PARP jest wiele prestiżowych nagród i wyróżnień. W ciągu przeszło 10 lat działalności Agencja była wielokrotnie nagradzana za swój wkład w rozwój przedsiębiorczości i innowacyjności.

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) jest agencją rządową podlegającą Ministrowi właściwemu ds. gospodarki. Powstała na mocy ustawy z 9 listopada 2000 roku. Zadaniem Agencji jest zarządzanie funduszami z budżetu państwa i Unii Europejskiej, przeznaczonymi na wspieranie przedsiębiorczości i innowacyjności oraz rozwój zasobów ludzkich.

Misją PARP jest tworzenie korzystnych warunków dla zrównoważonego rozwoju polskiej gospodarki poprzez wspieranie innowacyjności i aktywności międzynarodowej przedsiębiorstw oraz promocja przyjaznych środowisku form produkcji i konsumpcji.

,,PARP – wspiera przedsiębiorców w realizacji ich wizji"

Celem działania Agencji jest realizacja programów rozwoju gospodarki wspierających działalność innowacyjną i badawczą małych i średnich przedsiębiorstw (MSP), rozwój regionalny, wzrost eksportu, rozwój zasobów ludzkich oraz wykorzystywanie nowych technologii.

W perspektywie finansowej obejmującej lata 2007-2013 Agencja jest odpowiedzialna za wdrażanie działań w ramach trzech programów operacyjnych Innowacyjna Gospodarka, Kapitał Ludzki i Rozwój Polski Wschodniej.

ddu

Cytat: Kasia w 25 Lut 2013, 11:43:23ddu z tego co widze na stronie PARPu to bardzo ładnie wybrnęli z tego kłopotu wink
jak piszą PARP to dalej jest bezokolicznik wink

no własnie ;)
a mi na FB szkoda miejsca, żeby wpisywac pełną nazwę
wydaje mi się, że końcówka powinna być żeńska, ale pewności nie mam...

Kasia

a to tylko masz miejsce na jedno krótkie zdanie?
bo możesz zrobić jak oni, napisać pierwsze zdanie z PARP
a w drugim napiszesz Agencja zrobiła :)

Dodany tekst: 25 Lut 2013, 12:07:01

a to tylko masz miejsce na jedno krótkie zdanie?
bo możesz zrobić jak oni, napisać pierwsze zdanie z PARP
a w drugim napiszesz Agencja zrobiła :)

ddu

no chyba nie mam wyjścia ;)
o ile ktoś tu mi jakiejś mądrej reguły ze słownika nie zacytuje

jo_miekka

Żeńska końcówka moim zdaniem.

Dodany tekst: 25 Lut 2013, 12:16:38

Cytat: doda w 25 Lut 2013, 11:18:18
ja nie kojarzę żadnej, która nigdy błędu nie zrobiła :D

Pewnie. Każdy robi błędy, chodzi o to, żeby je eliminować, uświadamiać sobie.

mignon

ddu, nie wiem czy tu znajdziesz odpowiedź, nie mam czasu czytać, bo ktoś mi rękaw obgryza

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9197