Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

Cytat: cumberland w 24 Sty 2013, 13:39:03jo, a co myślisz o brzmieniu "myśmy"? Cheesy

A widziałam.
Ja jestem za. Pamiętam nawet jakąś audycję z Miodekiem, gdzie wręcz namawiał do używania tych form "myśmy", "żeśmy".

cumberland

Cytat: jo_miekka w 24 Sty 2013, 13:49:19A widziałam.
Ja jestem za. Pamiętam nawet jakąś audycję z Miodekiem, gdzie wręcz namawiał do używania tych form "myśmy", "żeśmy".

No patrz! A tak mi to do Ciebie nie pasuje ;D choć faktycznie widzę, że często używasz

jo_miekka

Cytat: cumberland w 24 Sty 2013, 13:52:16A tak mi to do Ciebie nie pasuje Grin

Trudno :P

niewiemjaka

ciekawa dyskusja, ja się staram, próbuję...
jak mam czas to piszę ogonki, przecinki, duże litery, zazwyczaj jednak piszę szybko i nawet nie czytam wstecz co napisałam, wychodzą błędy i babole
ale jednak to nie tak, że nie mam szacunku dla osób na strefie, owszem mam ;)
to nie tak, że w pismach oficjalnych czy w pracy też źle piszę, nie
strefa to dla mnie rozrywka, wytchnienie, przyjemność, wpadam na "sek", piszę skrótami, słowotwórstwo uprawiam i lubię czytać innych z całym dobrodziejstwem inwentarza :D
orty oczywiście rażą mnie w oczy, ale czasami widzę, że komuś się "omskło", a czasem wiem, że ktoś tak po prostu pisze
ale bez jaj, dla mnie to forum nie ma w regulaminie warunku pisania poprawną polszczyzną, jakbym chciała na takim siedzieć to bym poszukała innego
jednak dla mnie to forum ma inne wartości ;)
i podoba mi się jak wiele z Was się tak stara i poprawnie pisze, ale nie linczuję innych osób za to, że piszą jak piszą... to pisałam ja gżegżółka requestowa lol

golinda

nasze kilkuletnie dzieci naprawdę nie są jubilatami na swoich urodzinach ;)

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=3371

http://slowodnia.wordpress.com/2010/12/21/solenizant-vs-jubilat/

feeling.good

golinda  :beer: :beer: :beer:

Ja myslałam, że solenizant to w dniu imienin, a jubilat w dniu urodzin. Już poprawiam :)

golinda

spoko :) najbardziej mi się podoba jak cała impreza się ze mną kłóci :D

w tym moja mama - polonistka...

wrobelek0403

golinda, piwko za info :beer:

miałam jak feeling, teraz juz bede wiedziec :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

feeling.good

Mnie kiedyś ktoś poprawił, że jak urodziny to nie solenizant, a jubilat właśnie i wydawało mi się, że taka poprawna jestem lol

golinda

wymyślić, a nie wymyśleć
i domyślić się, a nie domyśleć się

Kasia

golinda

półtora roku, nie półtorej ;) rok to rodzaj męski :)

suegro

O, ubiegłaś mnie. ;)

Ja chciałam przypomnieć tak:

• półtora: roku, miesiąca, tygodnia, grama, kilograma, litra, metra, centymetra, kilometra;
• półtorej: sekundy, godziny, doby, uncji, tony, mili, szklanki, łyżeczki.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

zuzia

a por to rodzaj męski czy żeński?
bo mi się dotąd wydawało, że męski, ale na strefie częściej zeński.

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

emcia

-Co Miś Uszatek je na dobranoc?
-Pora.

:D

inkageo

Imagine there is no hate

golinda

Cytat: jo_miekka w 05 Lut 2013, 13:58:12Na nocnik moznaby sadzać.

jeden z chyba 3 (albo dwóch) błędów ortograficznych, jakie zrobiłam przez całe LO ;)

jo_miekka

jo_miekka

Nie pierwszy raz o tym piszę:
1 złoty, ale tysiąc złotych.

nionczka

Cytat: feeling.good w 30 Sty 2013, 13:40:38Ja myslałam, że solenizant to w dniu imienin, a jubilat w dniu urodzin. Już poprawiam
ja też!

nie rozumiem dlaczego pięciolatek to nie jubilat, skoro to okrągła rocznica?
w życiu nie użyłam słowa solenizant, kojarzy mi się wyłącznie z imieninami, których nie obchodzę